Balogh Levente

2019. október 25., 08:36

Lesz-e EMNP-MPP-nász?

Igencsak sikerült meglepniük a közvéleményt a botrányok és belviszályok tépázta Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőinek, amikor két tagkizárás között arról is döntöttek, hogy egyesülési javaslattal keresik meg az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP).

Nem mintha az elmúlt években nem merült volna már fel az RMDSZ-szel szembeni alternatívaként létrehozott jobboldali pártok fúziójának ötlete, de az rendszerint az EMNP részéről hangzott el, és az MPP ellenkezésén futott zátonyra. Jó kérdés, miért épp most gondolták úgy az MPP vezetői, hogy bedobják a köztudatba az ügyet. Talán úgy gondolták: ha már az MPP kerül szóba, akkor a párton belüli viszályok helyett inkább más gumicsontot rágjon a sajtó.

A javaslat mindemellett azért is meghökkentő, mert a két kisebbik magyar párt közül épp az MPP volt az, amely sikeresebbnek bizonyult, és a hatalomba is belekóstolhatott. Mindezt annak köszönhetően, hogy sikerült kiegyeznie az RMDSZ-szel, amely ennek nyomán – elszigetelendő az EMNP-t – két biztos befutó helyet biztosított számára a képviselőházi listáján. Vagyis az MPP jelenleg – igaz, hivatalosan RMDSZ-es színekben – két parlamenti képviselővel is rendelkezik a polgármesterei és a helyi, illetve megyei közgyűlési képviselői mellett. Vagyis most éppen nem tudni, hogy kettővel vagy eggyel, hiszen az egyik mandátum birtokosát, Biró Zsolt korábbi pártelnököt kizárták, akárcsak az alakulat egyik legsikeresebb politikusát, a székelyudvarhelyi polgármestert, de ők nem tartják szabályszerűnek az eljárást. Vagyis könnyen lehet, hogy bíróság elé kerül az ügy. Az egész odáig fajulhat, hogy a párt egyik fele kizárja a másikat, úgyhogy az EMNP-nek nagyon vigyáznia kell, hogy melyik féllel egyesül, különben a végén még kiderül, hogy az egész hiába történt.

Nem mintha amúgy az EMNP nem lenne hasonlóan botrányok szaggatta párt. A tavaszi tisztújító kongresszus után, amelyet követően az egyetlen szavazattal alulmaradt elnökjelölt szabálytalanságot kiáltva bírósághoz fordult, majd kilépett a pártból, a Csomortányi István megválasztott pártelnök lejáratására tett kísérlet tépázza tovább a párt nimbuszát. Egy ismeretlen „jóakaró” – aki minden bizonnyal nem a jelenlegi pártvezetéshez lojális körökből került ki – olyan, hosszú évekkel ezelőtt készült képet tett közzé az egyik közösségi oldalon, amely meglehetősen félreérthetetlen testhelyzetben, náci karlendítés közben ábrázolja a pártelnököt. Miután az ügy kapcsán sikerült a lehető legrosszabbul kommunikálni, azaz ifjúkori botlás kategória helyett arrafelé halad, hogy az elnökre ráégjen a virtigli náci jelző – főleg, hogy az EMNP „elsüllyesztésében” leginkább érdekelt RMDSZ viszont jól látta meg a kommunikációs irányt, és ezzel támadta az elnököt. Vagyis az esetleges egyesülés a legkevésbé sem két, ereje teljében levő, nyugodt hátterű párt között zajlana.
Arról nem is beszélve, hogy ha tényleg sor kerülne az egyesülési tárgylásokra, azokon olyan, lényegi kérdésekről kellene megállapodni, hogy mi legyen az új párt neve, egyáltalán beolvadjon-e valamelyik párt a másikba, illetve hogy milyen arányban osszák el a vezető tisztségeket, és persze kinek jusson a pártelnöki pozíció. Ezek mindegyike komoly vitákat generálhat, hiszen vélhetően egyik párt képviselői sem azzal a mandátummal érkeznének az egyeztetésre, hogy egyezzenek bele alakulatuk felszámolásába és identitásának elvesztésébe. Ráadásul az is kérdés, bizalmat szavaznának-e az új pártnak a választópolgárok, mennyire értékelnék úgy, hogy a két, belső problémákkal küszködő alakulat egyesülése nyomán létrejött új formáció tiszta lappal indul.
Pedig tény: az erdélyi magyar közösségnek jót tenne, ha sikerülne fölrázni, és a jelenlegi két kicsi helyett egy erősebb kihívó állna szemben a szintén nem túl jó húsban levő RMDSZ-szel a jövő évi önkormányzati választáson, hogy aztán az eredmények függvényében a parlamenti megmérettetésen való esetleges együttműködésről egyeztessenek. Mindez persze csak gondolatkísérlet, és csakis akkor van értelme foglalkozni vele, ha az MPP tényleg komolyan gondolja az egyesülést. Nem pedig csupán olyan eszköznek, amellyel az RMDSZ-t zsarolhatja, hogy a következő parlamenti választások előtt még több parlamenti mandátumot csikarjon ki belőle.

Ez esetben ugyanis hátradőlhetünk, hiszen nincs itt semmi látnivaló. Minden marad a régiben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. október 24., csütörtök

Mentsétek meg Dan Barnát

Dzsihádot indítottak Dan Barna ellen. Ezt a frappáns megállapítást tette a Mentsétek meg Románia (USR) egyik ifjú titánja. A remek színész, Ion Caramitru fia azután szakértett egyet Facebook-oldalán, hogy a DNA hivatalból indított vizsgálatot az USR államfőjelöltje ellen.

Kiss Judit 2019. október 23., szerda

A szükséges rossz

Senki sem gondolja, hogy nem ró többletterhet a romániai magyar diákokra, hogy a fontos megmérettetéseken, az érettségin és kisérettségin, valamint nem mellékesen a 12 évnyi iskolai időszak alatt is többet kell tanulniuk többségi társaiknál.

Balogh Levente 2019. október 22., kedd

Magyarország: győztesek és győztesek

Több mint egy hét eltelt már a magyarországi önkormányzati választások óta, amely után mind a kormányoldal, mind az ellenzék győztesnek tartja magát, de a kedélyek még mindig nehezen csillapodnak.

Makkay József 2019. október 21., hétfő

Klímahiszti vagy valós aggodalom?

Nem kell környezetvédelmi szakembernek lenni ahhoz, hogy érezzük a gyors éghajlatváltozás következményeit. Amiről nem csak tévéhíradókból értesülhet az ember, hanem közvetlen környezetéből is.

Balogh Levente 2019. október 18., péntek

Káoszkoalíció

Szinte már szórakoztató azt látni, ahogy a szociáldemokrata párti (PSD) kormányt megbuktató ellenzéki pártok a sikeres akció utáni örömmámorból felocsúdva hirtelen rádöbbentek: tulajdonképpen semmi, vagy legalábbis nagyon kevés közös van bennük azon kívül, hogy egyetlen céljuk volt: a Viorica Dăncilă vezette kormány &a

Pataky István 2019. október 17., csütörtök

Imázsromboló kormánybuktatók

Ma még nem tudjuk, hogy bizalmat kap-e a parlamenttől Ludovic Orban csapata. Abban viszont már most egészen biztosak lehetünk, hogy szinte lényegtelen a miniszterelnök személye egy olyan kormány élén, amelynek vázát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képezi.

Kiss Judit 2019. október 16., szerda

Kinél van a nádpálca?

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor nádpálcával, körmössel, sarokba térdeltetéssel büntették a gyerekeket az iskolában, vagy amikor az óvodásoknak hátratett kézzel, csendben kellett üldögélniük a teremben, hogy ne csináljanak rosszat.

Rostás Szabolcs 2019. október 15., kedd

Csak forint ne legyen?

Isteni szerencse, hogy felívelő pályán a román gazdaság, amelynek rövid és középtávú kilátásait nem lengik körül semmiféle baljós árnyak.

Bálint Eszter 2019. október 14., hétfő

Gazdasági kihívások, avagy a PSD öröksége

Nincs könnyű helyzetben a kormánybuktató román ellenzék. És nem csupán amiatt mondjuk ezt, hogy eltérő politikai nézeteik, illetve a kormányzást illető elképzeléseik miatt nem lesz olyan egyszerű kormányt alakítani, és azt a parlamenttel elfogadtatni, mint amilyen egyszerűen sikerült eltávolítani a hatalomról a Dăncilă-kabinetet.

Pataky István 2019. október 10., csütörtök

Nincs román igény magyar szavazatokra

Az utóbbi harminc év szomorú tapasztalatai alapján kijelenthető: addig jó, amíg a román közbeszédben, sajtóban nincs szó magyarokról.

Vélemény
Pataky István: Mentsétek meg Dan Barnát

Dzsihádot indítottak Dan Barna ellen. Ezt a frappáns megállapítást tette a Mentsétek meg Románia ...

Kiss Judit: A szükséges rossz

Senki sem gondolja, hogy nem ró többletterhet a romániai magyar diákokra, hogy a fontos megmérettetéseken, az ...

Balogh Levente: Magyarország: győztesek és győztesek

Több mint egy hét eltelt már a magyarországi önkormányzati választások óta, amely után ...