Balogh Levente 2019. július 17., szerda

Vincze Loránt a Krónikának: reméljük, az Európai Bizottság új elnöke nyitott lesz a kisebbségek iránt

Az európai kisebbségek védelmének fontosságára is felhívták Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökének figyelmét a szavazás előtt, ő pedig hajlandó részletesebben is tárgyalni a témáról – mondta el a Krónikának Vincze Loránt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Balogh Levente 2019. július 15., hétfő

Háromfős kormányátalakítást hajtott végre a Johannis-pártisággal vádolt Viorica Dăncilă

Kormányátalakítást jelentett be a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülése után Viorica Dăncilă: a stratégiai partnerségekért felelős kormányhelyettesi posztra, illetve a belügyi és a külügyi tárca élére jelöl új tisztségviselőt.

Balogh Levente 2019. július 15., hétfő

Tömeges házkutatások Kárpátalján, Szijjártó Péter európaiatlannak nevezte az eljárást

Kárpátalja több járásában tömeges házkutatások kezdődtek hétfőn, amelyek egészen július 21-ig tartanak majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élesen kifogásolja az intézkedést.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Bálint Eszter , Balogh Levente 2019. július 11., csütörtök

„Kizöldül” a nagyváradi katolikus püspöki palota: zöldenergiával fűtik és hűtik majd a felújított impozáns barokk épületet

Böcskei László megyés püspök és a felújításon dolgozó stáb képviselői épület- és kertbejáráson mutatták meg a nagyközönségnek, hol tartanak az impozáns palota és környezete helyreállítási munkálatai.

Balogh Levente 2019. július 11., csütörtök

Sorina-ügy: jogerős az örökbe fogadásról szóló végzés, nem maradhat nevelőszüleinél a nyolcéves kislány

Elutasította a craiovai ítélőtábla Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész kérését, amely az örökbefogadást lehetővé tevő bírói végzés felülvizsgálatára vonatkozott egy, az Egyesült Államokban élő román házaspár által örökbe fogadott Baia de Aramă-i kislány, Sorina ügyében.

Balogh Levente 2019. július 10., szerda

FRISSÍTVE: Meleşcanu kioktató hangnemben beszélt, és beavatkozási kísérlettel vádolja Szijjártót

Kioktató hangnemben reagált Teodor Meleşcanu román külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter keddi, a szlovákiai Csorba-tó mellett tartott találkozójukon tett felkérésére.

Balogh Levente 2019. július 10., szerda

GRECO-jelentés: Johannis szerint a kormány rossz irányba tereli Romániát

Újabb sajtónyilatkozatban bírálta Klaus Johannis államfő a kormányt annak nyomán, hogy az Európa Tanács égisze alatt működő Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) keddi jelentésében bírálta a kormányt az igazságügyi rendszer átalakításának kísérlete miatt.

Balogh Levente 2019. július 08., hétfő

Elena Udrea lemondott a Costa Rica-i menekültstátuszról, és hazatért Romániába

Közösségi oldalán erősítette meg hétfőn Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter, hogy önként lemondott menekültstátuszáról Costa Ricán, és visszatért Romániába.

Balogh Levente 2019. július 07., vasárnap

Sorina-ügy: jöhet az örökbefogadás, miután nem hagyta jóvá a bíróság a legfőbb ügyész javaslatát

Elutasította a craiovai táblabíróság Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész kérését, így továbbra is érvényben marad a végzés, amely lehetővé teszi a nyolcéves Baia de Aramă-i kislány, Sorina amerikai örökbe fogadását.

Balogh Levente 2019. július 07., vasárnap

Inog a szék néhány miniszter alatt: ismét küszöbön a kormányátalakítás

Jövő héten elkezdődik a miniszterek tevékenységének kiértékelése, majd ezt követően születik meg a döntés arról, ki maradhat a helyén, és kit váltanak le – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Háromtagú bírói testületek: Puskás Bálint volt alkotmánybíró helyesli a talárosok döntését

Keményen nekiment a román ellenzék és több alkotmányjogász is az alkotmánybíróságnak, miután az szerdán szavazattöbbséggel úgy döntött: a legfelsőbb bíróság törvénytelenül járt el, amikor nem hozta létre a korrupciós ügyekre szakosodott háromtagú bírói testületeket.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Balogh Levente 2019. július 04., csütörtök

Megúszhatják a felelősségre vonást? Több politikus ügyét is kedvezően befolyásolhatja a talárosok ítélete

Ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) jogerősen három és fél év szabadságvesztésre ítélt volt elnökén, Liviu Dragneán már nem is segít az alkotmánybíróság keddi ítélete, számos más, korrupció miatt alapfokon elítélt politikus számára kedvező a döntés.

Balogh Levente 2019. június 25., kedd

„A magyar közösségnek is kijár” – imaláncot alkottak Nagyváradon Szent László főtéri szobráért

Az Erdélyi Magyar Néppárt felhívására imaláncot szerveztek kedden Szent László főtéri szobráért.