Balogh Levente 2020. január 22., szerda

Alkotmányellenes volt a kinevezése, búcsúzhat tisztségétől Meleşcanu

Alkotmányellenes volt Teodor Meleşcanu szeptemberi megválasztása a szenátus elnökévé – döntötte el szerdán az alkotmánybíróság.

Balogh Levente 2020. január 17., péntek

Abszurd balkáni színjáték

A legnagyobb ellenzéki párt kormányt akar buktatni, de nem akarja a miniszterelnöki tisztséget. A kormány meg akar bukni, de utána tovább akar kormányozni.

Balogh Levente 2020. január 15., szerda

Nyolc bűncselekmény elkövetésével vádolják Gheorghe Dincát

Nyolc vádpontban is vádat emelt szerdán a szervezett bűnözés elleni ügyészség a caracali Gheorghe Dincă ellen, akit két lány elrablásával és meggyilkolásával vádolnak.

Balogh Levente 2020. január 14., kedd

Anyanyelvhasználat: meddig leszünk önmagunk ellenségei?

A magyarokkal szemben ellenséges román állami szervek mellett még egy olyan entitás van, amely miatt nem valósulhat meg az indokolt és elvárható mértékben a magyar anyanyelvhasználat Erdélyben és a Partiumban: maga a magyar közösség.

Balogh Levente 2020. január 13., hétfő

Kelemen Hunor szerint nem lesz egyszerű az előre hozott választás kiírása

Az államfő és a miniszterelnök akarata ugyan fontos ahhoz, hogy előre hozott parlamenti választást írjanak ki, de nem elégséges – figyelmeztetett Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Balogh Levente 2020. január 10., péntek

Washington és Teherán játszmái

A két ország közötti háborúnak, esetleg a harmadik világháború kirobbanásának lehetünk szemtanúi? – kérdezhetik világszerte százmilliók annak nyomán, hogy az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktus odáig fajult, hogy rakétatámadást indítottak egymás ellen.

Balogh Levente 2020. január 09., csütörtök

„Építenünk kell Közép-Európát” – Regionális együttműködést és mértéktartást kért a magyar kormányfő Trianon kapcsán

A szomszédokkal való együttműködést, a jövő felé fordulást, illetve Közép-Európa közös építését nevezte fontosnak Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön a trianoni diktátum századik évfordulója kapcsán.

Balogh Levente 2020. január 09., csütörtök

Eljárás indult a telefonálás miatt balesetet okozó Daniel Chiţoiu ellen

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával bűnvádi eljárás indult Daniel Chiţoiu volt gazdasági miniszter ellen, a gyanú szerint ugyanis karácsony után azért okozott két ember halálához vezető balesetet, mert vezetés közben telefonált.

Balogh Levente 2020. január 06., hétfő

Plágiummal vádolják a belügyi államtitkárként dolgozó korábbi rendőrfőkapitányt

Plágiummal gyanúsította meg Bogdan Despescu belügyi államtitkárt, volt országos rendőrfőkapitányt a Pressone oknyomozó portál: a honlap szerint Despescu a bukaresti rendőrakadémián megvédett, 345 oldalas disszertációjából 157 oldalt másolt a forrás feltüntetése nélkül.

Balogh Levente 2020. január 01., szerda

Mozgalmas év után még mozgalmasabb

Talán nem rugaszkodunk túlságosan messzire a realitás talajától, ha úgy véljük: az unalmasnak a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető 2019-es év után még mozgalmasabb 2020-as esztendőre számíthatunk.

Balogh Levente 2019. december 30., hétfő

Kelemen Hunor támogatja az előre hozott választás megrendezését

Támogatja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hogy előre hozott parlamenti választásokat tartsanak jövőre Romániában. Ezt ő maga mondta el hétfőn a Radio France Internationale-nak (RFI).

Balogh Levente 2019. december 30., hétfő

„Megengedhetetlen disznóság” – Felszámolták Ion Iliescu forradalmárintézetét

Az 1989 Decemberi Román Forradalom Intézetének felszámolásáról szóló sürgősségi rendeletet fogadott el hétfői ülésén a román kormány. Ion Iliescu volt államfőt mérhetetenül felbőszítette a határozat.

Balogh Levente 2019. december 28., szombat

Skywalker és a reciklált filmek kora: a Star Wars-saga utolsó epizódjáról

A J. J. Abrams rendezte Skywalker kora című film úgy követel mintegy két és fél órát a néző életéből, hogy jóformán semmi újat sem tesz hozzá a Csillagok háborúja univerzumához, csupán az első két trilógia ikonikus jeleneteit és szituációit ismétli, többé vagy kevésbé ugyanúgy.

Balogh Levente 2019. december 27., péntek

Madarat tolláról, kormányfőt tanácsosáról

Igazán „kedves” karácsonyi ajándékkal lepte meg az ország magyar közösségét Ludovic Orban miniszterelnök, amikor december 23-án kinevezte államtanácsossá Valentin Bretfeleant.

Balogh Levente 2019. december 22., vasárnap

Trump emléktáblát adományozott Temesvárnak, dicsért és bírált is az amerikai nagykövet

A romániai korrupciót és az 5G mobilhálózat kínai közreműködéssel való fejlesztését is ostorozta Adrian Zuckerman, az Egyesült Államok új bukaresti nagykövete, amikor Temesváron ünnepélyesen lelepleztek egy emléktáblát, amelyet Donald Trump amerikai elnök adományozott a városnak.

Balogh Levente 2019. december 20., péntek

Orban és Johannis modellje

Harminc évvel ezelőtt Temesváron, az elnyomó, soviniszta kommunista rendszer ellen szót emelő magyar református lelkész védelmében magyarok és románok is utcára vonultak.