Balogh Levente 2019. október 18., péntek

Káoszkoalíció

Szinte már szórakoztató azt látni, ahogy a szociáldemokrata párti (PSD) kormányt megbuktató ellenzéki pártok a sikeres akció utáni örömmámorból felocsúdva hirtelen rádöbbentek: tulajdonképpen semmi, vagy legalábbis nagyon kevés közös van bennük azon kívül, hogy egyetlen céljuk volt: a Viorica Dăncilă vezette kormány &a

Balogh Levente 2019. október 17., csütörtök

Lázasan keresi a kormánytámogató voksokat Ludovic Orban

Folytatódtak csütörtökön a kormányalakítási tárgyalások Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke és a többi ellenzéki párt között.

Balogh Levente 2019. október 16., szerda

Kormányátalakítás: Orban szembe megy az RMDSZ-szel

Megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat szerdán Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök. A PNL elnöke nem ért egyet az egyfordulós polgármester-választás megtartásával.

Balogh Levente 2019. október 14., hétfő

Társadalmi mentalitásváltás zajlik – Barabás T. János elemző a Dăncilă-kormány megbuktatása utáni helyzetről

A kormánypárt gyengülése, valamint a társadalmi mentalitásváltás is hozzájárult ahhoz, hogy megbukott a kormány – fejtette ki lapunk kérdésére Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője. 

Balogh Levente 2019. október 09., szerda

Az újabb román biztosjelölt is bizonytalan

Előfordulhat, hogy Rovana Plumb után a második romániai uniós biztosjelöltet is elutasítja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke.

Balogh Levente 2019. október 09., szerda

Fenyeget és pénzt ígérget Dăncilă a bizalmi szavazás előtt

Csütörtökön eldől a Viorica Dăncilă vezette kormány sorsa: a parlament két háza délelőtt ül össze, hogy szavazzon az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványról.

Balogh Levente 2019. október 08., kedd

Felmentő ítélet született Markó Attila, volt kisebbségügyi államtitkár ügyében

Jogerősen felmentette kedden a legfelsőbb bíróság Markó Attila volt RMDSZ-es képviselőt, korábbi kisebbségügyi államtitkárt a törvénytelen visszaszolgáltatások ügyében ellene indult eljárás végén.

Balogh Levente 2019. október 08., kedd

Amitől Bukarest retteg

Románia továbbra sem ad mást, csak ami a lényege: következetesen megpróbál ellenszegülni minden olyan kezdeményezésnek, amely a kisebbségi jogok ügyének nemzetköziesítésével kapcsolatos.

Balogh Levente 2019. október 07., hétfő

Amerikai vita román szálakkal: Trump ügyvédje szerint Joe Biden fia Romániában is gyanús ügyleteket folytatott

Nem csupán Ukrajnában, hanem Romániában is voltak kétes ügyletei Hunter Bidennek, Joe Biden volt demokrata párti alelnök fiának – legalábbis ezt állítja Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök ügyvédje.

Balogh Levente 2019. október 04., péntek

Pancser magyarokat erősítő magyargyűlölet

A román társadalmat olyan mélységesen átitatja a magyargyűlölet vagy jobb esetben a magyarokkal szembeni bizalmatlanság, hogy kétséges: eljöhet-e az idő, amikor ha nem is megszűnik, de legalább csökken valamelyest az alapértelmezett magyarellenesség.

Balogh Levente 2019. október 03., csütörtök

Román EP-képviselő: Bukarestnek kéne megkapnia a Magyarországnak járó EU-biztosi tisztséget

Romániának meg kellene szereznie a Magyarország számára kiosztott európai biztosi tisztséget – vélekedik Marian-Jean Marinescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője.

Balogh Levente 2019. október 03., csütörtök

Araszol a kormánybuktatási akció – Ismertették a parlamentben a bizalmatlansági indítvány szövegét

Nem sok képviselő és szenátor volt kíváncsi az ellenzéki bizalmatlansági indítvány parlamenti ismertetésére. Az ellenzék arra készül, hogy csütörtökön kormányt buktat, ám a PSD nem hiszi, hogy lesz elég voksa.

Balogh Levente 2019. október 02., szerda

Csütörtököt mondtak: mégsem hétvégén szavaz a parlament a bizalmatlansági indítványról

Káoszba fulladt az ellenzéki pártok által kedden este benyújtott bizalmatlansági indítvány napirendre tűzése.

Balogh Levente 2019. október 01., kedd

Felmérés: Johannis az élen, meglepetés a második helyen

Az első helyezett nem jelent meglepetést, a második viszont annál inkább az IMAS közvélemény-kutató intézet legfrissebb, az államfőjelöltek népszerűségét firtató felmérésében.

Balogh Levente 2019. október 01., kedd

Dan Nica EP-képviselő a román kormányfő második jelöltje az uniós biztosi posztra

Dan Nica európai parlamenti képviselőt javasolja Viorica Dăncilă miniszterelnök uniós biztosjelöltnek, miután az európai törvényhozás jogi bizottsága elutasította az elsőként előterjesztett Rovana Plumb kinevezését.

Balogh Levente 2019. szeptember 30., hétfő

Tehetősek az államfőjelöltek: jelentős vagyonnal rendelkezik a tisztségért harcba szálló politikusok zöme

Az államfőválasztáson ringbe szálló jelöltek egyike sem panaszkodhat anyagi helyzetére. A legesélyesebb jelöltek mindegyike jelentős vagyonnal rendelkezik.