Háromszéki fotót díjaztak Budapesten: Huszár Szilamér fotográfus a díjról, a kép történetéről

Háromszéki fotót díjaztak Budapesten: Huszár Szilamér fotográfus a díjról, a kép történetéről

Huszár Szilamér díjazott fotója egy évvel ezelőtt készült a teljes vesztegzár ideje alatt a háromszéki Maksán

Fotó: Huszár Szilamér

A háromszéki Maksán rögzítette egy évvel ezelőtt a világjárvány szülte helyzetek egyik pillanatát Huszár Szilamér sepsiszentgyörgyi fotográfus, akinek alkotása rangos elismerést nyert: díjat kapott a múlt héten a 39. Magyar Sajtófotó-pályázaton Budapesten. Huszár Szilamér megkeresésünkre beszélt az elismerésről, a díjazott fotó születéséről és további terveiről is.

Kiss Judit

2021. április 22., 19:592021. április 22., 19:59

2021. április 23., 09:132021. április 23., 09:13

Díjazták Huszár Szilamér sepsiszentgyörgyi fotográfus alkotását a 39. Magyar Sajtófotó-pályázaton a múlt héten. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) fotóriporterek szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból a tervek szerint szabadtéri kiállítás nyílik, és évkönyv is megjelenik majd.

A Magyar Sajtófotó-pályázat talán az egyetlen kulturális esemény Magyarországon, amelyet 39 esztendeje minden évben, rendszeresen és történelmi változásokon átívelően, folyamatosan megrendeznek – emlékeztetett az online eredményhirdetésen Bánkuti András és Szigeti Tamás, a pályázat két szervezője.

Elmondásuk szerint az idei kiírásra a tavalyinál is többen pályáztak –

több mint ezerrel nőtt a beadott képek száma –, így 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett.

A nemzetközi zsűri tagja, Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora kiemelte, hogy a koronavírus-járvány az elmúlt egy évben szinte mindenki életére rányomta a bélyegét, így elkerülhetetlenül a sajtófotó-pályázat képeire is.

Nagyon sok fotós szinte terápiás eszköznek használta a fényképezőgépét, akár a saját családját is fotózva – számolt be a zsűrielnök. Hozzátette,

nemcsak a járványhelyzetről szóló képek nyertek: az emberi problémákkal foglalkozó képek domináltak idén is, a magyar fotográfiai hagyományoknak megfelelően.

A MÚOSZ nagydíjának és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott André Kertész-nagydíjnak a nyerteseit a Magyar Sajtófotó-kiállítás megnyitóján, a tervek szerint júliusban hozzák nyilvánosságra.

Képek a roma nyomortelepről

Huszár Szilamér képe a hír és eseményfotó kategóriában lett a harmadik helyezett a rangos megmérettetésen. A díjnyertes kép egy évvel ezelőtt, a teljes karantén ideje alatt készült a háromszéki Maksán – mondta el megkeresésünkre Huszár Szilamér.

Idézet
Nagyon nívós elismerésként, eddigi pályafutásom legfontosabb díjaként értékelem a sajtófotó-pályázat zsűrijének döntését”

– mondta Huszár Szilamér.

A 40 éves fotós kifejtette, fotózással tulajdonképpen 14 éves kora óta foglalkozik, de komolyabban csak az utóbbi két évben. Tavaly elvégzett egy fotósiskolát, akkreditálást szerzett, előtte autodidakta módon fényképezett. Korábban is nyílt a fotóiból egyéni kiállítás, Marosvásárhelyen, Brassóban és Kolozsváron is, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének közös tárlatán is láthatóak voltak a munkái.

Lenyomat című tárlatáról februárban került fel kisfilm a YouTube videómegosztóra, a fotók a Sepsiszentgyörgy melletti Hetén élő cigány nyomortelep életét beszédesen, érzékletesen dokumentálják.

Idézet
Erről a romatelepről sokan nem tudnak, pár házból áll. Erdő között élnek ezek a romák, a róluk, nyomortelepükről készült tárlattal debütáltam rangosabb fotókategóriában”

– mondta Huszár Szilamér.

Az elmúlt két évben tagja lett a Magyar Fotóművészek Világszövetségének, a Román Fotóművészek Világszövetségének.

Humanitárius adományosztást dokumentál a kép

„A díjnyertes fotó úgy született, hogy a humanitárius segítséget és elsősegélyt nyújtó sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület elnöke keresett meg. Pont egy éve, a világjárvány kitörésekor adományokat, alapélelmiszereket gyűjtöttek a rászorulóknak, megkértek, hogy az akciót fotókkal dokumentáljam egy napon át, hogy lássák az adakozók: a csomagok a megfelelő helyre kerültek. A teljes vesztegzár, kijárási tilalom idején vitték az adományokat a rászorulóknak, a kezdeményezést a Kovászna Megyei Tanács és a városi tanács is támogatta” – mondta el Huszár Szilamér.

Hozzátette, éppen a Salvatore Egyesület 6 éves születésnapján hirdették ki a sajtófotó pályázat eredményét, tehát ez egy születésnapi ajándék is volt. Arról is beszélt, amikor tagfelvételt kért a a Magyar Fotóművészek Világszövetségénél, akkor a portfóliójába bekerült egy fotó a maksai sorozatból, és ez már lendületet adott neki. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Covid–19 Memento című pályázatára is beküldött egy képet a sorozatból, ez második díjas lett.

Idézet
Amikor láttam, hogy a sorozat képei ilyenformán elismerést kapnak, bátorítást nyertem, hogy jelentkezzek a 39. Magyar Sajtófotó-pályázatra. Tudatában vagyok, hogy ez nagyon nívós verseny, ha előzőleg nem kapom ezt a két visszajelzést, nem is mertem volna jelentkezni”

– mondta Huszár Szilamér.

A pályázat legjobb képeiből idén is megjelenik a hagyományos évkönyv, a 39. Magyar Sajtófotó-kiállítást azonban a járványhelyzet miatt rendhagyó módon szabadtéren rendezik meg, a tervek szerint a budapesti Műcsarnok mellett, majd több vidéki nagyvárosban is.

A kiállítások helyszínét és pontos időpontját később közlik. A nemzetközi zsűri tagjai voltak: Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője (elnök); Heidi Levine Izraelben élő, amerikai szabadfoglalkozású fotóriporter, a Sipa Press francia fotóügynökség munkatársa; Stephane Arnaud, az AFP fotó főszerkesztője; Hannah Hess, az EPA tartalomfejlesztési igazgatója; valamint Szigeti Tamás fotóriporter, szerkesztő, 2015 óta a Magyar Sajtófotó-kiállítás kurátora.

Huszár Szilamér további terveiről szólva kifejtette, a romániai tájakat, állatvilágot, természeti környezetet és épített örökséget lencsevégre kapó fotóiból készül egy kiállítás júniusban.

Idézet
Ennek különlegessége, hogy a magyarországi National Geographic lesz a fő médiapartnere. Negyven olyan fotót állítunk ki, ami a National Geographic Magyarország online oldalán kerül publikálásra. Azért negyven fotó, mert az idén leszek negyvenéves”

– mondta el Huszár Szilamér. A tárlat első körben Sepsiszentgyörgyön mutatkozik be, de már kapott meghívást a marosvásárhelyi Bernády-házba is.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok