Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Kiss Judit 2019. július 14., vasárnap

Tudásellenesség is vezethetett az érettségi sikertelenségéhez a szakértő szerint

Szerteágazóak az okok, amiért az idei érettségi eredmények is gyengére sikerültek: súlyos rendszerhibák, kezeletlen társadalmi problémák is húzódnak a háttérben – jelentette ki a Krónika megkeresésére Péter László kolozsvári szociológus. 

Iszlai Katalin , Kiss Judit 2019. július 10., szerda

Nem javultak a magyar érettségizők eredményei: a tavalyihoz képest csökkent a sikeresen vizsgázó magyar érettségizők aránya

A magyar diákok 56,58 százaléka érettségizett sikeresen, ezzel elmarad az országos átlagtól – közölte a fellebbezések előtti eredményeket a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság. A helyzet javítása céljából válságstábot hoz létre a Magyar Szülők Szövetsége.

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Kiss Judit 2019. július 08., hétfő

Nehéz, de eredményes évadot zártak Kolozsváron – az anyagi gondok nagy mértékben meghatározták a magyar színház 226. szezonját

Több bemutatót is el kellett halasztani anyagi gondok miatt, az intézmény állami finanszírozása akadozik, de a nehézségek ellenére szép szakmai eredményeket ért el a most zárult évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház – tájékoztatott évadértékelőjén Tompa Gábor igazgató.

Kiss Judit 2019. július 05., péntek

Móricz Zsigmondra emlékeznek – irodalmi esemény Szatmárban az író születésének 140. évfordulóján

Irodalmi tanácskozást, megemlékezést tartanak a hétvégén a történelmi Szatmár megye három településén Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából. A rendezvény kapcsán a főszervező EMKE főtanácsosa, Muzsnay Árpád beszélt a Krónikának.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

A magyar kultúrát, gasztronómiát ünneplik Szebenben: tizedik alkalommal szervezik meg a négynapos Hungarikum napok fesztivált

Kultúrtörténeti érdekességeket, kiállításokat, szórakoztató, gasztronómiai rendezvényeket kínál a nagyszebeni Hungarikum Napok fesztivál, amelyet tizedszer szervez meg a HÍD Egyesület. A négynapos rendezvény a magyar kultúra értékeit ismerteti meg az érdeklődőkkel.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Bíró Blanka , Kiss Judit 2019. július 03., szerda

Nem szabad etetni, megközelíteni a nagyvadat – egyre gyakrabban bukkan fel a medve erdélyi településeken

Egyre gyakrabban és egyre több erdélyi településen merészkedik a medve emberek közelébe. A hatóságok arra intenek, hogy a nagyvadat semmiképpen nem szabad etetni, és megközelíteni sem, ha pedig az ember elkerüli, akkor valószínűleg nem támad a medve.

Kiss Judit , Szász Cs. Emese 2019. július 02., kedd

Kevesebb előadást tervezhetnek az erdélyi magyar színházak – a közönség sínyli meg a teátrumok alulfinanszírozását

Anyagi gondokkal küzdenek a romániai színházak, így az erdélyi magyar társulatok is: az utóbbi időben nőtt ugyan az alkalmazottak fizetése, de az intézmények költségvetéséből sok helyen nem futja új bemutatókra, illetve csökkenteni kell a személyzet számát.

Kiss Judit 2019. június 27., csütörtök

Elvándorolnak. Vajon visszatérnek?

Székelykeresztúr határában alkalmi fuvarra várakozik egy idős házaspár a vasárnap délelőtti izzó verőfényben. A mesebeli szépségű, lankákkal, erdőkkel övezett közeli Magyarandrásfalvára igyekeznek, a temetőbe sírt gondozni.

Kiss Judit 2019. június 19., szerda

Mindannyiunk ricsaja, mindannyiunk szemete

Ugye a legtöbbünk számára ismerős, amikor a munkahét mókuskerekéből, a felforrósodott betonrengetegből, a forgalom zajából a természet közelségébe vágyó embert hangos zeneszó, zsúfoltság és szemétrengeteg fogadja a patakparton, erdőszélen? Biztosan.

Kiss Judit 2019. június 14., péntek

A magányos halász, akit elnyel a cethal – Marin Sorescu Jónás című műve az évad utolsó premierje a kolozsvári magyar színházban

„Számomra a Jónás a mai világ művészének létállapotáról, a hittel kapcsolatos kételyeiről szól” – fogalmazott Tompa Gábor rendező, aki Marin Sorescu Jónás című drámáját állította színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. 

Kiss Judit 2019. június 13., csütörtök

A TIFF számokban: több mint 130 ezren vettek részt a kolozsvári nemzetközi filmszemlén

A sokszor szeszélyes időjárás ellenére több mint 130 ezren vettek részt a május 31. és június 9. között tartott, immár nagykorúvá vált, azaz 18. kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) – értékeltek közleményükben a szervezők.

Kiss Judit 2019. június 13., csütörtök

Kártyavár

„Napokra leállt”, „ismét akadozik a működése”. Évek óta sűrűn olvashatók hasonló címek a híradásokban az egészségügyi kártyáról, az egységes informatikai rendszerről, amely kapcsolatot hivatott teremteni a gyógyító, a biztosító és a páciens között.

Kiss Judit 2019. június 09., vasárnap

Kolumbiai film nyerte a Transilvania Trófeát a TIFF-en

Kolumbiai film, az Alejandro Landes rendezte Monos című alkotás kapta a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, a 15 ezer euróval járó Transilvania Trófeát, amelyet szombaton este adtak át a kolozsvári nemzeti színházban.