Kiss Judit 2020. január 25., szombat

Szükség lenne egy erdélyi irodalmi múzeumra – Balázs Imre József az irodalmi hagyatékok feldolgozásának fontosságáról

Rengeteg kívánnivalót hagy maga után az irodalmi hagyatékok megőrzése és feldolgozása, így fontos értékek kallódhatnak el és kophatnak ki a köztudatból – mondta el a Krónikának Balázs Imre József irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Kiss Judit 2020. január 17., péntek

Gazdag programmal ünneplik a magyar kultúra hetét Szatmárnémetiben

Szatmárnémetiben is megünneplik a magyar kultúra hetét: január 18. és 26. között színházi előadások, koncertek, kiállítások várják a közönséget.

Kiss Judit 2020. január 16., csütörtök

„Erdélyiként a kultúrák közti közvetítés a feladatunk” – Magyarokat is díjazott Klaus Johannis

Az erdélyi magyar kultúra két személyiségének is állami kitüntetést adományozott Klaus Johannis államelnök a román kultúra napja, január 15. alkalmából szerda este Bukarestben a Cotroceni-palotában.

Kiss Judit 2020. január 15., szerda

Varázsvegyszer kerestetik korrupcióra

Úgy tűnik, egyelőre nem és nem okulnak Romániában az illetékesek abból a számos, szerencsétlen kimenetelű esetből, amelynek során a fertőtlenítők nem megfelelő használata, a rovar- és kártevőirtáskor használt vegyszerek okoztak tragédiát.

Kiss Judit 2020. január 12., vasárnap

Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is megünneplik a román kultúra napját

Nemcsak a magyar, de a román kultúra napjáról is megemlékeznek január közepén Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is.

Kiss Judit 2020. január 11., szombat

Tordai és kolozsvári megemlékezés a vallásszabadság ünnepén

A Magyar Unitárius Egyház vasárnap és hétfőn megemlékezést szervez a vallásszabadság ünnepe alkalmából Tordán, a 1568-as országgyűlés egykori helyszínén, illetve Kolozsváron.

Kiss Judit 2020. január 09., csütörtök

Marad a köd

Bár szerencsére jócskán akadnak a szó nemes értelmében elhivatott, lelkiismeretes, munkájukat példamutatóan végző pedagógusok, valószínűleg mindig fognak olyanok is állni a katedrán, akikről korántsem mondható el mindez.

Kiss Judit 2019. december 28., szombat

Visszatér az olvasóhoz az egységes magyar irodalom – Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a szervezet céljairól

A Kárpát-medencei kapcsolatrendszer kialakítása érdekében évek óta dolgozunk azon, hogy az egyes alkotók eljussanak egymáshoz: az anyaországiak határon túlra, a határon túliak Magyarországra, illetve más határon túli írótársakhoz, olvasókhoz – vallja Erős Kinga, a Magyar Írószövetség nemrég megválaszt

Kiss Judit 2019. december 21., szombat

Rendszerváltó harmincasok: Ungvári-Zrínyi Ildikó illuzórikus közösségekről, a „felszabadító” internetről

A demokrácia formáit tanulni kellett, lassan alakult ki a tudás, hogy élni lehet, és hogyan lehet élni a választás lehetőségével” – emelte ki a Krónikának Ungvári-Zrínyi Ildikó, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem docense. Beszélgetésünk a romániai forradalom kerek évfordulója alkalmából indított so

Kiss Judit 2019. december 21., szombat

Terra incognita: az erdélyi képzőművészet utóbbi száz évének termése Sepsiszentgyörgyön

Az erdélyi képzőművészet utóbbi száz évének terméséből mutat be reprezentatív válogatást az a nagyszabású kiállítás, amely pénteken este nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK).

Kiss Judit 2019. december 20., péntek

Rendszerváltó harmincasok: Zsigmond Győző szentgyörgyi néprajzkutató a megcsúfolt 1989-es népfelkelésről

Zsigmond Győző sepsiszentgyörgyi néprajzkutató szerint várakozáson felüli változások mentek végbe 1989 decemberében Romániában, és nem kevés az sem, ami azóta történt, ennek ellenére nagyon nem úgy alakultak a dolgok, ahogy másokhoz hasonlóan remélte. Beszélgetésünk a romániai forradalom kerek évfordulója alkalm&am

Kiss Judit 2019. december 19., csütörtök

Caragiale klasszikus komédiájával zárja az évet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Kisember és nagyember, román és magyar, nő és férfi, politikus és (nem) politizáló választópolgár egyszerre van színpadon az Elveszett levél című, Caragiale-darab alapján készült székelyudvarhelyi előadásban, amelyet ma mutat be a Tomcsa Sándor Színház Albu István rendezésében.

Kiss Judit 2019. december 18., szerda

Leskelődő Justitia

Az, hogy hány személynek kell börtönbüntetéssel fizetnie az ország 1989 utáni történetének legtöbb áldozatot követelő balesete, a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia miatt, nagyon jól illusztrálja, mennyire sűrűn szövi át a romániai viszonyokat a korrupció.

Kiss Judit 2019. december 17., kedd

Rendszerváltó harmincasok: Salat Lehel szerint ma sokkal inkább veszélyben van belső szabadságunk

A romániai forradalom kerek évfordulója alkalmából sorozatot indítunk, melyben az 1989-es eseményeket 30 évesen megélő, idén hatvanéves erdélyi magyar közéleti személyiségek idézik fel emlékeiket, reményeiket, csalódásaikat. Sorozatunk első részében Salat Lehel színművész szólal meg.

Kiss Judit 2019. december 17., kedd

Átadták a nagyváradi teátrum korszerűsített színpadát

Ünnepélyes keretek közt adták át hétfőn a nagyváradi Szigligeti Színház és a Regina Maria Színház korszerűsített nagyszínpadát. Számos fejlesztést végeztek a berendezésen, többek közt beszereltek egy forgószínpadot is.

Kiss Judit 2019. december 11., szerda

Felsorolni is fárasztó

Kutatók, koordinátorok, elnökök, védnökök, tanácsadók, szakértők dugták össze a fejüket a minap a  tanügyminisztériumban, hogy listázzák, milyen lépéseket lehetne tenni annak érdekében, hogy a következő PISA-felmérésen jobban vegye az akadályt a romániai diákság.