Kiss Judit 2019. december 05., csütörtök

Ünnepi táncház a prímás tiszteletére: koncertsorozattal köszöntik hatvanadik születésnapján a táncházmozgalom egyik alapítóját

A hatvan éves Papp István „Gázsát”, az erdélyi táncházmozgalom egyik alapítóját, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarvezető prímását ünneplik a hét végén szülővárosában, Kolozsváron. 

Kiss Judit 2019. december 04., szerda

Piros táska a jászolban

A meghitt légkörben ünneplő Máriához és Józsefhez megérkezik a várva várt csoda, a beteljesült mirákulum, ami tulajdonképpen nem más, mint egy gyönyörű, divatos piros női táska. Amit a fiatal párhoz betoppanó pásztorok és háromkirályok is rögtön elragadtatással imádnak. És akkor József felteszi a kérdést:

Kiss Judit 2019. december 04., szerda

PISA-felmérés: a nemzetközi átlag alatt teljesítenek a romániai diákok

Valamennyi területen – szövegértésben, matematikában és a természettudományokban is – romlott a romániai diákok teljesítménye a legújabb PISA-felmérés szerint. Miközben számos szakértő aggasztónak tartja a hazai oktatás helyzetét, a tanügyminiszter nem ennyire borúlátó.

Kiss Judit 2019. december 03., kedd

TIFF-előzetes: díjazott alkotások a jövő évi kolozsvári filmfesztiválon

Nagynevű nemzetközi filmfesztiválokon díjazott alkotásokat vetítenek a jövő évi Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) – jelentették be a szemle szervezői. 

Kiss Judit 2019. november 26., kedd

Az apagyilkos időtlenné váló sorsdrámája a színpadon

Filmművészeti látvány erejével hat, minden egyes színpadképe majdhogynem egy-egy külön festmény, de nemcsak ezért ragadja magával a nézőt – többek közt ez is elmondható a Silviu Purcărete rendezte, Oidipusz című nagyszebeni előadásról, amelyet az Európai Színházi Unió 18. fesztiválja keretében láthatott a közönség.<

Kiss Judit 2019. november 26., kedd

Erdélyi körúton a Valan: Balánbányán, hazai színészek szereplésével forgatott magyar filmet mutatnak be

Balánbányán, több erdélyi színész részvételével forgatott lélektani krimi Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című első mozifilmje, a magyar alkotást keddtől több hazai településen is láthatja a közönség. A vetítéseket követően közönségtalálkozókat tartanak a stáb tagjaival.

Kiss Judit 2019. november 25., hétfő

A „kaput, falat” döngető Ady Endre emlékezete Érmindszenten, Csucsán és Nagyváradon

Kárpát-medence-szerte, többek közt Érmindszenten, Csucsán és Nagyváradon is megemlékeztek a hét végén Ady Endréről, aki a 142 éve született, és száz éve hunyt el. 

Kiss Judit 2019. november 25., hétfő

Új seprű, újratervezés

Bizonyára nincsen könnyű dolga egy új oktatási miniszternek, aki mostanság veszi át a stafétabotot elődeitől, hogy bő egy éven keresztül ellenőrzése alatt tartsa, változtassa, módosítsa a romániai oktatás sok tekintetben düledező rendszerét.

Kiss Judit 2019. november 22., péntek

Fél évszázada sugároz a Magyaradás: Mosoni Emőke közszolgálatiságról, jubileumról

Az első magyar nyelvű adást fél évszázada, 1969. november 23-án sugározta a Román Televízió. A bukaresti Magyaradás főszerkesztőjével, Mosoni Emőkével a jubileumról, a műsor múltjáról, jelenéről, a közszolgálatiságról beszélgettünk.

Kiss Judit 2019. november 19., kedd

Elkezdődött a nemzetközi színházi szemle Kolozsváron

Megkezdődött kedden a kincses városban az Európai Színházi Unió (UTE) 18. fesztiválja, a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében, a szemlére tizenegy év szünet után kerül sor.

Kiss Judit 2019. november 18., hétfő

Kihirdette Johannis: csökken a tanórák száma

Klaus Johannis államelnök hétfőn hirdette ki a tanügyi törvényt módosító tervezetet, amelynek értelmében az elemi osztályokban 20 átlagosan órára, általános iskolában 25-re és középiskolában 30-ra csökkentik az óraszámot.

Kiss Judit 2019. november 17., vasárnap

Pro Architectura díjjal jutalmazták a kolozsvári Vallásszabadság Háza tervezőit Budapesten

A kolozsvári Vallásszabadság Háza építészeti tervezéséért Furu Xéniát, Wagner Pétert és Guttmann Szabolcsot Pro Architectura díjjal jutalmazták miniszteri elismerésként a hét végén Budapesten az Országházban.

Kiss Judit 2019. november 16., szombat

Vígopera ősbemutató Kolozsváron az intézményes magyar zeneoktatás bicentenáriumára

A kétszáz éves intézményes zeneoktatást ünnepli A krónikás című, Selmeczi György által írt vígopera, amelynek ősbemutatóját vasárnap 18 órától tekintheti meg a Kolozsvári Magyar Opera közönsége.

Kiss Judit 2019. november 16., szombat

A Sugárút, az alkotásra elkötelezett szellem fóruma – Végh Balázs Béla főszerkesztő a lap küldetéséről, szellemi horizontjáról

„Nem nyugodhatunk bele, hogy távoli provinciának, szellemi perifériának tekintsenek bennünket, ezért megteremtjük a magunk kis centrumát a hozzá rendelhető illúziókkal együtt” – vallja Végh Balázs Béla. 

Kiss Judit 2019. november 15., péntek

Kőrösi Csoma Sándor az újabb kutatások tükrében: új kötet jelent meg a kétszáz éve útnak indult nyelvtudósról, tibetológusról

A kétszáz éve Távol-Keletre indult Kőrösi Csoma Sándorról jelent meg a száz kötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat frissen megjelent, 76. könyve, amelyet csütörtökön mutattak be a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. 

Kiss Judit 2019. november 13., szerda

Szegényen, de boldogan?

Bár a hétköznapi ember számára ködös, hogy egészen pontosan mit és hogyan mérnek az úgynevezett boldogság- vagy elégedettség-felmérések, nyilvánosságra hozott eredményeik attól még meglephetik.