Kiss Judit 2019. augusztus 21., szerda

Virágból szőtt szobrok és legendák – Bihar megyébe látogatott az 50. Debreceni Virágkarnevál néhány virágkocsija

Nagyváradon és több Bihar megyei településen is megcsodálhatták az érdeklődők szerdán az 50. Debreceni Virágkarnevál néhány virágkocsiját. Többek közt a Szent László legendáját, a Szent Koronát és a régió jellegzetességeit ábrázolják a virágszobrok.

Kiss Judit 2019. augusztus 21., szerda

Minimálisra csökkentik a fesztiválszemetet – A környezetvédelemre összpontosít a kedden kezdődött Partiumi Magyar Napok

A környezettudatosságot helyezik előtérbe a fesztivál ideje alatt a Szatmárnémetiben tegnap kezdődött, vasárnapig tartó Partiumi Magyar Napok szervezői, akik meg akarják mutatni, hogy igenis létezik a környezetkímélő, ugyanakkor minőségi szórakozás.

Kiss Judit 2019. augusztus 20., kedd

Egyház és államhatalom viszonya a kommunizmusban: árnyalni kell a képet, ne hősökről és gyávákról essen szó

Milyen volt az egyházak és az államhatalom viszonya a kommunizmus évtizedeiben? Hogyan maradtak meg a gyülekezetek, miközben a hatalom el akarta lehetetleníteni azok működését, összetartó kohézióját?

Kiss Judit 2019. augusztus 20., kedd

Amikor miénk itt a tér

Hazatérnek az elvándoroltak, összesereglenek a kulturális programkavalkádra kíváncsiak, az újra meg újra megismétlődő találkozások, viszontlátások reményében megélénkül a gyalogosforgalom a belvárosi utcákon-tereken: ilyenek a magyarság évről évre ismétlődő ünnepei.

Kiss Judit 2019. augusztus 18., vasárnap

„Tízből tíz magyar tudja, hogy ki volt Ady Endre” – tárlat nyílt a Kolozsvári Magyar Napokon

A száz éve elhunyt Ady Endre szellemi hagyatékát, életpályájának főbb állomásait villantja fel a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Látva lássanak című vándorkiállítása, amely a Kolozsvári Magyar Napok keretében nyílt vasárnap délután.

Kiss Judit 2019. augusztus 16., péntek

Zenére predesztinált Kányádi-művek: Laczkó Vass Róbert színművész a szombati kolozsvári verses estjéről

A nyelvi és formai bravúrokban tobzódó Kányádi-művek saját magukat predesztinálják zenére – vallja Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, aki Szép András zongoristával közösen mutatja be A néma hang, amit ki kell ejtenünk című verses-zenés előadását a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Kiss Judit 2019. augusztus 11., vasárnap

Egyre inkább belakja a város tereit az irodalom: a Kolozsváros – Irodalmi kalauz szerkesztői a kötetről

Kortárs írók, költők a kincses városhoz kötődő írásait tartalmazza a Kolozsváros – Irodalmi kalauz című kötet, amely nemrég látott napvilágot a Jelenkor Kiadónál. A könyv szerkesztőivel, Balázs Imre Józseffel és Daray Erzsébettel, valamint illusztrátorával, Bartos-Elekes Zsomborral beszélgettünk.

Kiss Judit 2019. augusztus 08., csütörtök

Induljon nyaralni a hangya!

Valószínűleg akadnak, akik emlékeznek jó néhány gyerekgeneráció kedvenc meséjére, A kesztyű lakóira a Mosó Masa mosodája című, immár több mint ötven éve napvilágot látott, sok kiadást megért, narancssárga fedelű könyvből.

Kiss Judit 2019. augusztus 05., hétfő

Akik szabadidejüket áldozták fel Thália oltárán – Nánó Csaba újságíró az erdélyi színház világáról szóló köteteiről

A diktatúra idején nagy volt az igény a színházra, a magyar beszédre, és a maga módján az egykori kolozsvári Stúdió Színpad is hozzájárult megmaradásunkhoz – vallja Nánó Csaba újságíró, akinek több kötete látott napvilágot az erdélyi színjátszásról.

Kiss Judit 2019. július 29., hétfő

Színpadi erőpróba: nagyszabású előadás készül a Tamási Áron Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok koprodukciójában

 A különleges előadás, amelyet pár nap múlva mutatnak be a Tisza-parti városban, majd ősszel Sepsiszentgyörgyön, erőpróbát jelent, de készen állnak rá – mondta el a Krónika megkeresésére Bocsárdi László.

Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Kiss Judit , Szucher Ervin 2019. július 23., kedd

Kiiktatnák a „nyelvellenőröket” a felvételiről – az ombudsman szerint hátrányos megkülönböztetés érheti a kisebbségi diákokat

A kisebbségi diákok lehetséges hátrányos megkülönböztetésére világított rá a nép ügyvédje. Renate Weber felszólította az oktatási minisztériumot, módosítsa azt a rendeletet, miszerint az egyetemi felvételin külön ellenőrizhetik például a magyar diákok romántudását.

Kiss Judit 2019. július 20., szombat

Ezrek látogattak el egy év alatt a kolozsvári Vallásszabadság Házába

Több mint ötezren látogatták meg egy év alatt a kolozsvári Vallásszabadság Házát, amelyet tavaly ilyenkor avatott fel a Magyar Unitárius Egyház.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Kiss Judit 2019. július 14., vasárnap

Tudásellenesség is vezethetett az érettségi sikertelenségéhez a szakértő szerint

Szerteágazóak az okok, amiért az idei érettségi eredmények is gyengére sikerültek: súlyos rendszerhibák, kezeletlen társadalmi problémák is húzódnak a háttérben – jelentette ki a Krónika megkeresésére Péter László kolozsvári szociológus. 

Iszlai Katalin , Kiss Judit 2019. július 10., szerda

Nem javultak a magyar érettségizők eredményei: a tavalyihoz képest csökkent a sikeresen vizsgázó magyar érettségizők aránya

A magyar diákok 56,58 százaléka érettségizett sikeresen, ezzel elmarad az országos átlagtól – közölte a fellebbezések előtti eredményeket a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság. A helyzet javítása céljából válságstábot hoz létre a Magyar Szülők Szövetsége.