Kiss Judit 2019. október 19., szombat

Demény Attila zeneszerző, karmester, zongoraművész szerzői estje a Kolozsvári Magyar Operában

Retrospektív visszatekintés Demény Attila zeneszerző, operarendező, karmester, zongoraművész szerzői estje, amelyet szombaton láthat-hallhat a Kolozsvári Magyar Opera közönsége. Az előadásról Demény Attila és a társrendező Bogdán Zsolt színművész beszélt a Krónikának.

Kiss Judit 2019. október 16., szerda

Újra Nagyszeben a dokumentumfilmek fővárosa

A világ számos pontjáról, összesen 45 országból érkeztek dokumentumfilmek a nagyszebeni Astra filmfesztivál idei kiadására, amely vasárnapig várja a közönséget. A szemle kínálatáról, érdekességeiről, fiataloknak szóló programjairól Kató Csilla művészeti igazgató beszélt a Krónikának.

Kiss Judit 2019. október 16., szerda

Kinél van a nádpálca?

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor nádpálcával, körmössel, sarokba térdeltetéssel büntették a gyerekeket az iskolában, vagy amikor az óvodásoknak hátratett kézzel, csendben kellett üldögélniük a teremben, hogy ne csináljanak rosszat.

Kiss Judit 2019. október 15., kedd

Báb- és marionettszínházak nemzetközi fesztiválja a kincses városban

Elkezdődött Kolozsváron a báb- és marionettszínházak péntekig tartó nemzetközi fesztiválja a kincses városbeli Puck Bábszínház szervezésében. A romániai társulatok előadásai mellett spanyol, japán, kanadai, olasz, görög és magyarországi művészek produkciói is megjelennek a fesztivál kínálatában.

Kiss Judit 2019. október 13., vasárnap

Hegyközszentimrén kezdődött a várak és erődtemplomok panorámájának bemutatása

A Kárpát-medence magyarlakta vidékein, így a Partiumban, Erdélyben, a Székelyföldön is bemutatják a Várak és erődtemplomok című festménykiállítást, Potyók Tamás debreceni művész 50 alkotását. Első határon túli helyszínként a Bihar megyei Hegyközszentimrén nyitották meg a tárlatot a hét végé

Kiss Judit 2019. október 13., vasárnap

„Átadták” a restaurált középkori freskókat a háromszéki Gidófalván

„Átadták” a hét végén háromszéki Gidófalva református templomában a szépen és szakszerűen restaurált 600 éves, Jézus életét, a Szent László-legendát ábrázoló falfestményeket.

Kiss Judit 2019. október 13., vasárnap

Akik testvéreiknek tartják a magyarokat: Szigiletov Vitalij, a hanti népcsoport tagja az ősi tudásról

A magyar nyelv legközelebbi rokonának számít a Nyugat-Szibériában beszélt hanti (osztják), amelyet körülbelül 30 ezres népcsoport beszél az Urál-hegység keleti részén, Oroszországban. Szigiletov Vitalij a hanti népcsoport tagja, jelenleg Budapesten él, és gyönyörűen, választékosan beszél magyarul.

Kiss Judit 2019. október 10., csütörtök

Lengyel és osztrák szerző kapja a 2018-as és a 2019-es irodalmi Nobel-díjat

Olga Tokarczuk lengyel írónak ítélte oda a 2018-as és Peter Handke osztrák írónak a 2019-es irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Kiss Judit 2019. október 09., szerda

Az okostelefon árnyéka

Okostelefonnal a kezében kel és fekszik a gyerek, képernyőn keresztül barátkozik, kommunikál, tanul (ha tanul), játszik, szórakozik. Ha szólnak hozzá, oda sem figyel, teljes mértékben leköti a pillanatonként sok-sok villódzó képet kínáló virtuális világ.

Kiss Judit 2019. október 07., hétfő

Raszputyin „mi lett volna, ha” drámája: Szőcs Géza darabjának magyar nyelvű ősbemutatója Szatmárnémetiben

Különleges színpadi fénybe állítja a huszadik századi történelmet látnokként megsejtő Raszputyin fiktív alakját Sardar Tagirovsky rendezése. Szőcs Géza Raszputyin című drámájának magyar nyelvű ősbemutatóját hétvégén tartotta a szatmárnémeti Harag György Társulat.

Kiss Judit 2019. október 04., péntek

Vécsey zsebkendője, Lázár sarkantyúja – Újabb tárlat nyílt az aradi múzeumban a szabadságharc vértanúinak relikviáiból

Vécsey Károly keresztje, amit kivégzésekor a kezében tartott, Damjanich János hajfürtje, amit feleségének küldött kivégzése előtt – többek közt ez látható a most kibővített aradi ereklyemúzeumban, amely a kivégzett honvédtisztek relikviáit sorakoztatja fel. Szombaton nyílik a vértanúk családjára emlékező tárl

Kiss Judit 2019. október 02., szerda

Leégett a bethlenszentmiklósi unitárius templom tornya

Leégett szerdán kora délután a Fehér megyei Bethlenszentmiklós unitárius templomának tornya, a lángokat a tűzoltóknak sikerült megfékezniük.

Kiss Judit 2019. október 02., szerda

Megújul a nagyváradi teátrum színpada: gépesített zsinórpadlás, forgószínpad, új hang- és fénytechnika a Szigligeti Színházban

Forgószínpaddal, gépesített zsinórpadlással, új hang- és fénytechnikai rendszerekkel látják el a nagyváradi Szigligeti Színház színpadát, a tervek szerint a felújítások decemberben befejeződnek.

Kiss Judit 2019. október 02., szerda

Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem megnyitóján közvetített szívhez szóló gondolatokat a hallgatóknak.

Kiss Judit 2019. szeptember 26., csütörtök

Méltóképpen ápolni Elek apó örökségét – Benedek Elek ükunokája, Bíró Boróka a kisbaconi emlékházról, a közelgő évfordulókról

Benedek Elek eszmei, irodalmi és tárgyi örökségét szívvel, lélekkel, nagy odaadással ápolták a nagy mesemondó leszármazottai öt évtizeden át, amióta megnyílt a kisbaconi emlékház – mondta el a Krónikának Bíró Boróka, Elek apó ükunokája, a múzeum egyik működtetője. 

Kiss Judit 2019. szeptember 25., szerda

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.