Felelősségvállalást is jelent a Téka és a Napsugár Alapítvány Prima Primissima díjra jelölése

Felelősségvállalást is jelent a Téka és a Napsugár Alapítvány Prima Primissima díjra jelölése

Balázs Bécsi Attila, a szamosújvári Téka Alapítvány vezetője

Fotó: Rostás Szabolcs

Meglepetés, megtiszteltetés és további felelősségvállalás – ezt jelenti a Prima díj, illetve a Prima Primissima díjra való jelölés – mondták el megkeresésünkre a Téka, valamint a Napsugár Alapítvány vezetői. Balázs Bécsi Attila és Zsigmond Emese a múlt héten bejelentett elismerést értékelte a Krónikának.

Kiss Judit

2019. november 10., 13:412019. november 10., 13:41

„Nagy meglepetés volt számunkra, amikor megtudtuk, hogy megkaptuk a Prima díjat, valamint hogy Prima Primissima díjra jelöltek bennünket: mindig úgy tekintettünk erre az elismerésre, hogy elérhetetlen, ugyanis a magyarság legjobbjait jelölik a címre.

Idézet
Számunkra nagy felelősség és lehetőség is, ugyanakkor díjaktól függetlenül is végeztük és végezzük a munkánkat továbbra is.

Rengeteg feladatunk van, amit elkezdtünk, sok gyerek iránt érzünk felelősséget, itt a szamosújvári szórványkollégiumunk bentlakóira is gondolok” – mondta el megkeresésünkre Balázs Bécsi Attila. Az 1993-ban létrehozott sza­mos­újvári Téka Alapítvány vezetőjét annak kapcsán kérdeztük, hogy a szervezet múlt héten megkapta a Prima díjat, illetve Prima Primissima díjra jelölték magyar népművészet és közművelődés kategóriában.

korábban írtuk

Két erdélyi alapítványt is felterjesztettek Prima Primissima Díjra
Két erdélyi alapítványt is felterjesztettek Prima Primissima Díjra

Nyilvánosságra hozták az idei Prima Primissima Díjak tíz kategóriájának három-három jelöltjét, köztük a Napsugár Alapítványt és a Téka Alapítványt.

Továbbra is magas szinten szeretné folytatni a Téka

A Kolozs megyei Szamosújváron működő alapítvány célja a közművelődés, oktatás, ifjúság- és közösségfejlesztés a mezőségi szórványban. Balázs Bécsi Attila úgy fogalmazott, a szervezet továbbra is magas szinten szeretné folytatni népművészeti, közművelődési tevékenységét.

Idézet
Ez már az év elején bebizonyosodott például azzal, hogy megszereztük a kiválóan akkreditált tehetségpontstátust.

A mostani elismerés is lehetőséget jelent arra, hogy megmutatkozzunk a nagyobb közönség előtt, a Kárpát-medencei közönségnek is bemutathassuk a munkánkat és terveinket, amiket ezután próbálunk megvalósítani” – mondta az alapítvány vezetője.

Kitért arra is, hogy a mostani díj rendkívüli ösztönzés arra, hogy továbbra is próbáljanak megfelelni a kihívásnak, megtiszteltetésnek. „Fontos a visszajelzés, az, hogy tényleg figyelnek a munkánkra, és elismerik ily módon” – fogalmazott Balázs Bécsi Attila.

A kortárs irodalomra való nevelés fontossága

Szintén Prima díjat kapott, és Prima Primissima díjra esélyes a Napsugár és Szivárvány gyereklapokat kiadó kolozsvári Napsugár Alapítvány magyar oktatás és köznevelés kategóriában. Az alapítvány elnöke, a lapok főszerkesztője, Zsigmond Emese megkeresésünkre úgy fogalmazott,

elégtétel és munkájuk elismerése a rangos díj, valamint a jelölés.

„Úgy érezzük, az elismerés nemcsak a gyermeklapoknál dolgozó mostani kis csapat több évtizedes munkájának szól, hanem a 62 éves Napsugár és a 40 éves Szivárvány egész eddigi tevékenységének. A régi nagyoknak, a lap arculatát meghatározó nagyszerű íróinknak, költőinknek, rajzolóinknak, valamint a kortárs művészeknek is, akik irodalmi és művészeti rangot adnak a lapoknak” – fogalmazott a főszerkesztő.

Galéria

Zsigmond Emese, a Napsugár Alapítvány elnöke, a gyermeklapok főszerkesztője

Fotó: Müller Kati

Hozzátette, az elismerés a tanítóknak és óvónőknek is szól, akik nélkül a gyermeklapok nem érhetnének el ilyen nagy példányszámot, nem juthatnának el a gyerekekhez, de persze a szülőknek és gyerekeknek is, akiknek köszönhetően a Napsugár és a Szivárvány a Kárpát-medence legnagyobb példányszámú folyóirata lehet. „Mindenkinek köszönjük a támogatást, szeretetet, barátságot. Meglepett a jelölés, és megvallom, nagyon jólesett.

Idézet
Természetesen ösztönzést jelent a további munkánkra nézve, de óriási felelősség is, hogy ne alkudjunk meg sem a piaci olcsóbb igényekkel, sem a mostani kommersz divattal, hanem tartsuk meg a gyermeklapok irodalmi és képzőművészeti irányultságát, a hiteles, dokumentált ismeretterjesztés minőségét”

– mondta Zsigmond Emese. Rámutatott, hisznek abban, a nyomtatott sajtó halálát jósoló riogatások ellenében egy minőségi folyóiratnak a jövőben is helye van a felnőtt- és a gyerektársadalom életében. „A legkisebbeknek, akik nemrég tanultak meg írni-olvasni, még nagy élmény az írott szó, ők még boldogan olvasnak, és a kézbe fogható színes, érdekes, visszalapozható, lassabban vagy gyorsabban olvasható folyóiratot semmiféle képernyő nem tudja pótolni” – fejtette ki Zsigmond Emese.

Kitért arra is, hogy mennyire fontos szerepet játszik tevékenységükben a kortárs irodalomra való nevelés, az olvasók, akik felfigyelnek a lapra, elsősorban az ismert alkotók nevének köszönhetően olvassák. „Nagy örömünkre a kortárs alkotók, ahogy 62 évvel ezelőtt, így ma is szívesen közölnek a Napsugárban.

Idézet
Továbbra is elsődleges célunk irodalmi lapnak megmaradni, és a legrangosabb képzőművészek munkáit közölni a lapban.

Ezek olyanok, mint a ’48-as elvek, amikből nem engedünk. Mindig a legfrissebb erdélyi és magyarországi gyermekirodalmat és gyermekek számára készülő grafikát közöljük a lapban, ezáltal igyekszünk a művészet befogadóivá nevelni a gyermekeket” – mondta el Zsigmond Emese.

A közönség is szavazhat

A 17 éves Prima Primissima elismerés jelöltjeinek listáján idén is a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepelnek. A közönség ismét lehetőséget kap a szavazásra, a Prima- és a Junior Prima-jelöltekre is lehet majd voksolni – közölte a díjat finanszírozó OTP Bank az MTI-vel. A díj struktúrája idén sem változott: továbbra is tíz kategóriában hirdetnek „kiválóságokat”.

Galéria

Fotó: Primaprimissima.hu

Minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé, a Junior Prima díj 2 millió, a megyei Prima díj pedig 1 millió forint jutalommal jár.

Idén már harmadik alkalommal a határon túl élő magyar magánszemélyek és alkotóközösségek is jelölhetők az elismerésre.

A közönségdíjas személye idén is SMS-szavazással dől el. Szavazni november eleje és december eleje között lehet. A közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb. A szavazás részletei a www.primaprimissima.hu weboldalon lesznek elérhetők. Az idei díjazottakkal együtt 510-re fog nőni az elismerésben részesülő kiválóságok száma, akiknek alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 4,4 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány.

„A Prima Primissima díjazottjainak egyre bővülő névsora bizonyítja, hogy a magyar gondolkodók, alkotók, sportolók értékteremtése rendkívüli, hozzájárulnak a magyar és ennek révén az egyetemes kultúra építéséhez, hazánk hírnevének öregbítéséhez” – idézi a közlemény Csányi Sándort, az alapítvány kuratóriumának elnökét.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja