Rostás Szabolcs

2018. június 19., 13:33

Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, amely szerint Klaus Johannis államfő köteles eleget tenni az igazságügy-miniszter kezdeményezésének, és le kell váltania a korrupcióellenes főügyészt.

Számos korábbi határozatához hasonlóan a taláros testület ezúttal is bírálatok kereszttüzébe került, sokan vádolják ezúttal is részrehajlással az alkotmánybírákat, akárcsak például 2012-ben, amikor helybenhagyták a Traian Băsescu államfő másodszori megbuktatását célzó népszavazás érvénytelenségét.

A mostani döntés nemcsak az alkotmányos természetű jogi konfliktusok terén kevésbé jártas laikusok, hanem az alkotmányjogászok számára is érthetetlennek tűnik. Elég nehezen lehet megmagyarázni ugyanis, miként lehet nagyobb súlya adott kérdésben az igazságügy-miniszternek, mint a bírák és ügyészek érdekeit képviselő legfelsőbb igazságszolgáltatási tanácsnak, nem beszélve az államelnökről. Sok szakértő – köztük a Krónikának nyilatkozó tekintélyes alkotmányjogász, Ioan Stanomir – amondó, hogy az alkotmánybíróság döntése elhibázott, a taláros testület legitimitása megkopott, hitele szertefoszlott, ezért elérkezett az ideje az összetétele kiválasztási módja újragondolásának.

Tény, hogy a romániai alkotmánybíróság megítélése jelen pillanatban csapnivaló, és a talárosok egyáltalán nem iparkodnak megtépázott arculatuk javítására. Kifejezetten árt a testület nimbuszának Petre Lăzăroiu színre lépése is, amelynek során az alkotmánybíró úgy próbálja nyomásgyakorlással hírbe hozni az elnöki hivatalt, hogy közben saját magáról állít ki elégtelen osztályzatot.

Önfeljelentésként is elkönyvelhető ugyanis az alkotmánybíróság tagjának beismerése, miszerint évekkel ezelőtt személyesen fordult Románia akkori környezetvédelmi miniszteréhez egy vadászház megvásárlása érdekében. Történetesen arról a Borbély László volt RMDSZ-es tárcavezetőről van szó, akit végül a törvényhozás kétszer is megmentett a bűnvádi eljárás – és vélhetően a börtönbüntetés – alól.

Lăzăroiu hiteles korrajzot tárt elénk a Romániában működő folyamatokról: közméltóságként derogált neki beállni a sorba a „halandók” közé, ő személyesen a miniszterhez folyamodott soron kívüli tájékoztatásért és szolgáltatásért. Mondani sem kell, hogy ez jobb helyeken jogtalan előnyszerzésnek minősül, és egyáltalán nem válik egy állami intézmény tagjának, különösen nem egy alkotmánybírónak a dicsőségére. Lăzăroiu önleleplezése is ráerősít arra, hogy nagyon hosszú időnek kell eltelnie a romániai korrupció felszámolásáig, ez a folyamat valóban nem sprintszám, hanem hosszútávfutás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...