Rostás Szabolcs 2020. január 21., kedd

Elhallgatott valóságok, kérdőjeles kompromisszumok

Alig telt el bő két hét az új esztendőből, és a különböző erdélyi magyar politikai táborok máris megfújták a riadókürtöket, csatába szólítva híveiket.

Rostás Szabolcs 2020. január 18., szombat

Magyar–magyar versenyt hozó helyhatósági és előre hozott parlamenti választásra készül az RMDSZ

A román kormány elleni bizalmatlansági indítvány megszavazására, előre hozott parlamenti választásokra, a helyhatósági megmérettetésen pedig magyar–román és magyar–magyar versenyre készül az RMDSZ.

Rostás Szabolcs 2020. január 13., hétfő

Politikai fogyóeszközök, avagy a válság árnyai

Az elmúlt időszak fejleményei, nyilatkozatai joggal keltik azt a benyomást, hogy a román politika időnként ismétli önmagát. 

Rostás Szabolcs 2020. január 13., hétfő

Kifizetődő gazdasági tevékenység a pártműködtetés: jelentős állami támogatásban részesülnek a romániai politikai alakulatok

Annak ellenére, hogy az állami költségvetésből juttatott finanszírozásuk mértéke megtöbbszöröződött az elmúlt években, veszteségesen működnek a romániai pártok. A legnagyobb, 15 millió eurós adóssággal az ellenzéki szociáldemokraták rendelkeznek.

Rostás Szabolcs 2020. január 01., szerda

Ahol létrejött a románok kulturális autonómiája – Görgényi Ernő gyulai polgármester a város külhoni kapcsolatairól, turizmusáról

A Gyulán élő románok megbecsült tagjai az itteni társadalomnak, becsüljük és szeretjük a kultúrájukat – állapította meg a Krónikának adott interjúban Görgényi Ernő, a 30 ezer lelkes Békés megyei város polgármestere. 

Rostás Szabolcs 2019. december 25., szerda

Nem csendülhetett fel magyar ének szenteste a csángóföldi Pusztina katolikus templomában

Megtagadta a pusztinai plébános, hogy magyar ének hangozzék el a csángóföldi település katolikus templomában szenteste. Bár úgy tűnt, hogy a magyar nyelvű mise egy évvel ezelőtti bákói engedélyezése enyhülést hoz, az egyház továbbra is akadályokat gördít a moldvai magyarok anyanyelvhasználata elé.

Rostás Szabolcs 2019. december 23., hétfő

Államtanácsosnak nevezte ki a marosvásárhelyi magyarok „jó barátját” a román kormányfő

Államtanácsosnak nevezte ki Ludovic Orban miniszterelnök Valentin Constantin Bretfeleant, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség magyarellenességéről ismert egykori parancsnokát.

Rostás Szabolcs 2019. december 21., szombat

A megemelt bérek sem tartják itthon az orvosokat

A román hatóságok belátták, hogy az elmúlt években foganatosított béremelések ellenére képtelenek hazacsalogatni a külföldre távozott orvosokat, akiknek a száma az elmúlt évtizedben meghaladta a 25 ezret. A liberális kormány egészségügyi minisztere szerint a munkakörülmények javítása ösztönözheti hazat&

Rostás Szabolcs 2019. december 17., kedd

Már húsz éven belül kétes az állami nyugdíj, előnybe kerülhetnek a magánbiztosítók

Florin Cîţu pénzügyminiszter szerint fennáll a veszélye, hogy a román állam húsz éven belül nem lesz képes folyósítani a nyugdíjakat a jelenlegi rendszer átfogó reformja nélkül. A kormány azt tervezi, hogy megszünteti a kötelező magánnyugdíj választhatóvá tételét.

Rostás Szabolcs 2019. december 15., vasárnap

Drogkereskedelem, sámánizmus: letartóztatták a román belügyi hírszerzés volt parancsnokát

Bukaresti sajtóértesülések szerint kábítószer-kereskedelem alapos gyanújával letartóztatták Gelu Olteant, a román belügyminisztérium hírszerző szolgálatának volt parancsnokát, annak élettársát, valamint egy brit állampolgárt.

Rostás Szabolcs 2019. december 02., hétfő

Cotroceni-i vendégeskedés: Johannist nem zavarja Năstase büntetett előélete

Adrian Năstase volt kormányfőt is meghívta a román nemzeti ünnep tiszteletére rendezett fogadásra a bukaresti elnöki hivatal, holott a szociáldemokrata politikust kétszer is letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A PSD egykori elnökének a Románia csillaga érdemrend biztosít „kiváltságokat”.

psd
Rostás Szabolcs 2019. december 02., hétfő

Össztűz zúdul a román diaszpórát sértegető PSD-s politikusra

Alakulatán belül is élesen bírálják Nicolae Bădălău szociáldemokrata szenátort a külföldön élő románokkal kapcsolatban tett sértő kijelentéséért. Akadnak, akik kizárnák a pártból a korábban miniszteri tisztséget is betöltő politikust.

Rostás Szabolcs 2019. december 02., hétfő

Politikai és gazdasági kockázatok

A szociáldemokrata kormány megbuktatása óta eltelt hetek során megalapozottnak bizonyultak a Románia aggasztó pénzügyi-gazdasági helyzetével kapcsolatos félelmek, sőt a bukaresti hatalomváltás nyomán kiderült, hogy nagyobb a baj, mint azt korábban sokan sejtették.

Rostás Szabolcs 2019. november 26., kedd

Nem létező diszkrimináción és rendellenességeken lovagol a román diplomácia a magyar gazdaságfejlesztés kapcsán

Bukarest újfent Budapest értésére adta, hogy nem egyezett bele a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának erdélyi végrehajtásába, amit a román hatóságok közreműködésével kellene lebonyolítani.

Rostás Szabolcs 2019. november 26., kedd

Messze még a modern Románia

Leplezetlen eufóriával fogadta az audiovizuális média és a közösségi oldalak népe a romániai államfőválasztás második fordulójának eredményét, mintha legalábbis nem lett volna előre borítékolható Klaus Johannis győzelme.

Rostás Szabolcs 2019. november 24., vasárnap

Cotroceni-i újrázás: a következő öt évben is Klaus Johannisnak hívják Románia államfőjét

A jó előre esélyesnek kikiáltott Klaus Johannis nagy arányú győzelmét jósolják a romániai államfőválasztás második fordulójának urnazárását követően közzétett exit poll eredmények.