Rostás Szabolcs 2019. július 14., vasárnap

Teodor Meleșcanu külügyminiszter lapátra kerül a bukaresti kormányátalakítás során

A román kormány küszöbön álló átalakítása során Teodor Meleșcanu külügyminiszter elveszíti tisztségét – erősítette meg vasárnap este Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt, az ALDE elnöke.

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Daea megtizedelné a kárókatonákat: lánya halgazdasága révén érdekelt a miniszter a kormoránállomány ritkításában

Felmentést kért az Európai Bizottságtól a kormoránvadászat tilalma alól Petre Daea mezőgazdasági miniszter, aki szerint a kárókatonafélék mérhetetlen károkat okoznak a halászoknak. Halastavat működtető lánya közvetlen haszonélvezője lenne az intézkedésnek.

Rostás Szabolcs 2019. július 01., hétfő

Árfigyelő segíti az olcsóbb tankolást, hat társaság üzemanyagkínálatát összesítő platformot hozott létre a versenytanács

Üzemanyagár-figyelő rendszert indított útjára a bukaresti Versenytanács, amely szerint az online platformmal akár az energiahordozó árának csökkenése is elérhető. Az intézmény a három évvel ezelőtt elindított, az élelmiszerpiacot monitorozó felületet bővítette a kőolajipari termékekkel.

Rostás Szabolcs 2019. július 01., hétfő

Tăriceanu bevonná Ponta pártját is a román kormánykoalíció államfőjelöltjének kiválasztásába

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik kormánypárt elnöke úgy véli, hogy az lenne a legcélravezetőbb, ha az államelnök-választásra közös jelöltet állítana a Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége és a Pro Románia.

Rostás Szabolcs 2019. június 29., szombat

Nem diszkriminálták a TVR lemondott kolozsvári magyar főszerkesztőjét a törvényszék alapfokú ítélete szerint

Elutasította alapfokon a Kolozs megyei törvényszék Vig Emesének, a Román Televízió (TVR) kolozsvári stúdiója kisebbségi szerkesztősége volt főszerkesztőjének keresetét, amelyben az újságíró 50 ezer eurós erkölcsi kártérítést követelt diszkrimináció miatt.

Rostás Szabolcs 2019. június 28., péntek

Nem sietnek az úzvölgyi erőszakos temetőfoglalók megbüntetésével a Bákó megyei nyomozó hatóságok

Három hét elteltével sem vonták felelősségre a román hatóságok az úzvölgyi katonai temetőben június 6-án történt erőszakos behatolás elkövetőit, holott a békés imalánc magyar szervezői közül kettőt is tetemes pénzbírsággal sújtottak.

Rostás Szabolcs 2019. június 28., péntek

Kijátszott magyarok

Nem helyénvaló tán éppen most, a város magyarsága ünnepének, a Szent László Napoknak a kellős közepén kellemesnek egyáltalán nem nevezhető témával előhozakodni, ám nem célunk az ünneprontás.

Rostás Szabolcs 2019. június 26., szerda

Eckstein nem lett ombudsman: Renate Weber volt EP-képviselőt választotta nép ügyvédjének a parlament

Renate Weber volt liberális európai parlamenti képviselőt választotta ombusmannak a parlament szociálliberális többsége a jobbközép ellenzék által javasolt és az RMDSZ által is támogatott Eckstein-Kovács Péter egykori kisebbségügyi miniszterrel szemben.

Rostás Szabolcs 2019. június 26., szerda

Meredeken emelik a nyugdíjakat – több tízmilliárd lejes többletterhet ró a költségvetésre a parlamentben elfogadott jogszabály

Ebben az évben 8,4, jövőre 24,8, 2022-ben pedig 81 milliárd lejes többlettételt jelentenek a költségvetés számára a bukaresti parlament által szerdán elfogadott nyugdíjtörvényben szereplő emelések. 

Rostás Szabolcs 2019. június 26., szerda

Kiiktatta a Dăncilă-kabinet a kisebbségek számára kedvező passzusokat a közigazgatási kódexből

Évtizedekkel veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében az RMDSZ szerint a román kormány által elfogadott közigazgatási törvénykönyv, mivel a bukaresti kabinet törölte belőle a kisebbségek számára kedvező előírásokat.

Rostás Szabolcs 2019. június 24., hétfő

Fordulat: a nyolcéves kislány örökbefogadásának felülvizsgálatát kéri az ügyvivő román főügyész

Románia ügyvivő főügyésze megtámadta az örökbefogadásról szóló rendeletet, és az eljárás lezárultáig nem engedné ki az országból azt a román kislányt, akit a múlt héten rohamrendőrök kíséretében emelt ki a nevelőcsaládjától egy ügyész.

Rostás Szabolcs 2019. június 24., hétfő

Ennél több kell, hogy ne fájjon úgy Trianon

A román külügyminisztérium újfent csillapíthatatlan késztetést érzett arra, hogy belerúgjon a magyarokba, és mindezt néhány hét leforgása alatt immár másodjára teszi meg.

Rostás Szabolcs 2019. június 22., szombat

Újratárgyalják a Magyarországon börtönnel sújtott erdélyi „halálbrigád” tagjainak romániai perét

Elrendelte a gyulafehérvári táblabíróság a „halálbrigádként” elhíresült magyar bűnbanda Erdélyben és Magyarországon erőszakos bűncselekmények sorozatát elkövető két tagja perének újratárgyalását.

Rostás Szabolcs 2019. június 20., csütörtök

Akadémikusokról, tényszerűen

Szakmájuk gyakorlása során az újságírók nemegyszer kerülnek olyan helyzetbe, amikor a kelleténél, az indokoltnál is nyomatékosabban felkérik őket a tények tiszteletben tartására. Szó mi szó, az óvatosság, a gyanakvás némely esetben érthető...

Rostás Szabolcs 2019. június 18., kedd

Maga lojális?

Több mint ötmillió eurót fordít ebben az évben a berlini kormány a Romániában élő német kisebbség támogatására. A finanszírozás oroszlánrészét a német nyelven oktató pedagógusok, valamint a németül tanuló egyetemi hallgatók kapják.

Rostás Szabolcs 2019. június 08., szombat

„Ne üljünk fel a provokációnak!” – az úzvölgyi incidensre válaszul rendeztek román–magyar megmozdulást Kolozsváron

A sovinizmus, a manipuláció és a provokáció ellen, az interetnikus szolidaritásért rendeztek sétával egybekötött figyelemfelkeltő megmozdulást az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel szembeni tiltakozásképpen szombaton este Kolozsváron.