Rostás Szabolcs 2019. augusztus 19., hétfő

Kisebbségi kormányzásra kényszerülhet az RMDSZ és Ponta pártja által kikosarazott Viorica Dăncilă

Egyre nagyobb az esélye, hogy kisebbségi kormányzásra kényszerül a Viorica Dăncilă vezette PSD, miután koalíciós partnere és az RMDSZ is elpártol tőle, de Victor Pontával is összerúgta a port. Az RMDSZ nem kíván támogatást nyújtani a szociáldemokratáknak.

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 19., hétfő

Önámítás, autópálya, helikopter

Leginkább egy önmagát és környezetét nagy ígéretekkel és vállalásokkal ámító, a konkrét tettekre azonban rest és tehetetlen családhoz hasonlít a fungáló bukaresti kormány.

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 17., szombat

Biciklistül eltűnt a háromnyelvű helységnévtábla a kolozsvári városháza udvaráról

Nyoma veszett a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán a Musai–Muszáj által tavaly figyelemfelhívásképp, egy kerékpáron elhelyezett háromnyelvű helységnévtáblának. A civilek kérdőre vonják a városházát, és rendőrségi feljelentést fontolgatnak.

Rostás Szabolcs 2019. július 29., hétfő

Alkotmányba ütközik a Btk. és a perrendtartás újabb módosítása

Alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította hétfőn a bukaresti alkotmánybíróság a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását. A taláros testület hét halasztást követően döntött a vitatott módosítások elutasításáról.

Rostás Szabolcs 2019. július 29., hétfő

A polgáraira veszélyes állam

A közelmúltban úgy adódott, hogy egy banális, de kellemetlen ügyben rendőrséghez kellett fordulnunk. A hatóság munkatársainak hozzáállása kapcsán tulajdonképpen nem is érheti szó a ház elejét, jó szándékkal, megfelelő gyorsasággal viszonyultak a problémához.

Rostás Szabolcs 2019. július 28., vasárnap

FRISSÍTVE – Beismerte a két lány megölését és a holttestek elégetését a caracali sorozatgyilkos

Ügyvédje elmondása szerint beismerte az áprilisban, illetve az ezen a héten eltűnt két fiatal lány megölését a caracali Gheorghe Dincă. Más bűncselekmény állítólag nem tapad a kezéhez.

Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Rostás Szabolcs 2019. július 23., kedd

Össztűz zúdul a nemi erőszak áldozatait hibáztató bukaresti ortodox dékánhelyettesre

Heves bírálatok érik a Bukaresti Egyetem Ortodox Teológia Karának dékánhelyettesét, aki többek között úgy nyilatkozott: ha egy nő teherbe esik a nemi erőszak nyomán, az azt jelenti, hogy élvezte az aktust.

Rostás Szabolcs 2019. július 14., vasárnap

Teodor Meleșcanu külügyminiszter lapátra kerül a bukaresti kormányátalakítás során

A román kormány küszöbön álló átalakítása során Teodor Meleșcanu külügyminiszter elveszíti tisztségét – erősítette meg vasárnap este Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt, az ALDE elnöke.

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Daea megtizedelné a kárókatonákat: lánya halgazdasága révén érdekelt a miniszter a kormoránállomány ritkításában

Felmentést kért az Európai Bizottságtól a kormoránvadászat tilalma alól Petre Daea mezőgazdasági miniszter, aki szerint a kárókatonafélék mérhetetlen károkat okoznak a halászoknak. Halastavat működtető lánya közvetlen haszonélvezője lenne az intézkedésnek.

Rostás Szabolcs 2019. július 01., hétfő

Árfigyelő segíti az olcsóbb tankolást, hat társaság üzemanyagkínálatát összesítő platformot hozott létre a versenytanács

Üzemanyagár-figyelő rendszert indított útjára a bukaresti Versenytanács, amely szerint az online platformmal akár az energiahordozó árának csökkenése is elérhető. Az intézmény a három évvel ezelőtt elindított, az élelmiszerpiacot monitorozó felületet bővítette a kőolajipari termékekkel.

Rostás Szabolcs 2019. július 01., hétfő

Tăriceanu bevonná Ponta pártját is a román kormánykoalíció államfőjelöltjének kiválasztásába

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik kormánypárt elnöke úgy véli, hogy az lenne a legcélravezetőbb, ha az államelnök-választásra közös jelöltet állítana a Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége és a Pro Románia.

Rostás Szabolcs 2019. június 29., szombat

Nem diszkriminálták a TVR lemondott kolozsvári magyar főszerkesztőjét a törvényszék alapfokú ítélete szerint

Elutasította alapfokon a Kolozs megyei törvényszék Vig Emesének, a Román Televízió (TVR) kolozsvári stúdiója kisebbségi szerkesztősége volt főszerkesztőjének keresetét, amelyben az újságíró 50 ezer eurós erkölcsi kártérítést követelt diszkrimináció miatt.

Rostás Szabolcs 2019. június 28., péntek

Nem sietnek az úzvölgyi erőszakos temetőfoglalók megbüntetésével a Bákó megyei nyomozó hatóságok

Három hét elteltével sem vonták felelősségre a román hatóságok az úzvölgyi katonai temetőben június 6-án történt erőszakos behatolás elkövetőit, holott a békés imalánc magyar szervezői közül kettőt is tetemes pénzbírsággal sújtottak.

Rostás Szabolcs 2019. június 28., péntek

Kijátszott magyarok

Nem helyénvaló tán éppen most, a város magyarsága ünnepének, a Szent László Napoknak a kellős közepén kellemesnek egyáltalán nem nevezhető témával előhozakodni, ám nem célunk az ünneprontás.

Rostás Szabolcs 2019. június 26., szerda

Eckstein nem lett ombudsman: Renate Weber volt EP-képviselőt választotta nép ügyvédjének a parlament

Renate Weber volt liberális európai parlamenti képviselőt választotta ombusmannak a parlament szociálliberális többsége a jobbközép ellenzék által javasolt és az RMDSZ által is támogatott Eckstein-Kovács Péter egykori kisebbségügyi miniszterrel szemben.