Rostás Szabolcs 2019. december 02., hétfő

Cotroceni-i vendégeskedés: Johannist nem zavarja Năstase büntetett előélete

Adrian Năstase volt kormányfőt is meghívta a román nemzeti ünnep tiszteletére rendezett fogadásra a bukaresti elnöki hivatal, holott a szociáldemokrata politikust kétszer is letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A PSD egykori elnökének a Románia csillaga érdemrend biztosít „kiváltságokat”.

psd
Rostás Szabolcs 2019. december 02., hétfő

Össztűz zúdul a román diaszpórát sértegető PSD-s politikusra

Alakulatán belül is élesen bírálják Nicolae Bădălău szociáldemokrata szenátort a külföldön élő románokkal kapcsolatban tett sértő kijelentéséért. Akadnak, akik kizárnák a pártból a korábban miniszteri tisztséget is betöltő politikust.

Rostás Szabolcs 2019. december 02., hétfő

Politikai és gazdasági kockázatok

A szociáldemokrata kormány megbuktatása óta eltelt hetek során megalapozottnak bizonyultak a Románia aggasztó pénzügyi-gazdasági helyzetével kapcsolatos félelmek, sőt a bukaresti hatalomváltás nyomán kiderült, hogy nagyobb a baj, mint azt korábban sokan sejtették.

Rostás Szabolcs 2019. november 26., kedd

Nem létező diszkrimináción és rendellenességeken lovagol a román diplomácia a magyar gazdaságfejlesztés kapcsán

Bukarest újfent Budapest értésére adta, hogy nem egyezett bele a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának erdélyi végrehajtásába, amit a román hatóságok közreműködésével kellene lebonyolítani.

Rostás Szabolcs 2019. november 26., kedd

Messze még a modern Románia

Leplezetlen eufóriával fogadta az audiovizuális média és a közösségi oldalak népe a romániai államfőválasztás második fordulójának eredményét, mintha legalábbis nem lett volna előre borítékolható Klaus Johannis győzelme.

Rostás Szabolcs 2019. november 24., vasárnap

Cotroceni-i újrázás: a következő öt évben is Klaus Johannisnak hívják Románia államfőjét

A jó előre esélyesnek kikiáltott Klaus Johannis nagy arányú győzelmét jósolják a romániai államfőválasztás második fordulójának urnazárását követően közzétett exit poll eredmények.

Bálint Eszter , Rostás Szabolcs 2019. november 21., csütörtök

Drágulást hoz a lej lejtmenete: elemzők a román deviza gyengüléséről

Már a jövő elején megmutatkozik majd az árakon a román fizetőeszköz mostani lejtmenete – vallják az elemzők, akik szerint nem annyira a politikai mozgások, mint inkább a folyó fizetési mérleg hiányának növekedése gyengíti a lejt. 

Rostás Szabolcs 2019. november 18., hétfő

Vélhetően rovarirtásnál használt méreg miatt hárman meghaltak, többen kórházba kerültek Temesváron

Három lakó – köztük két gyermek – életét vesztette, több mint tízen pedig kórházba kerültek egy temesvári tömbházból, ahol a gyanú szerint rovarirtás okozta a tömeges megbetegedést.

Rostás Szabolcs 2019. november 18., hétfő

Uniós rekordbüntetés a vesztébe rohanó vasúti teherszállításnak

Törvénytelennek nyilvánította az Európai Bizottság a bukaresti kormány által az államvasutak teherfuvarozó részlege számára nyújtott állami támogatást, és 400 millió euró visszafizetésére kötelezte a CFR Marfă társaságot.

psd
Rostás Szabolcs 2019. november 17., vasárnap

Újfent nácizzák a román szociáldemokraták Klaus Johannis államfőt

Burkoltan ismét azzal vádolta meg az ellenzékbe küldött román Szociáldemokrata Párt (PSD) Klaus Johannis államfőt, hogy náci. A PSD nem először von párhuzamot Johannis német származása és a nácik által elkövetett bűntettek között.

Rostás Szabolcs 2019. november 13., szerda

Második forduló: az RMDSZ a magyarok „józan eszére” bízza, de Kelemen Johannisra szavaz

Az RMDSZ a magyar választók „józan eszére” bízza, hogy kire szavaznak a romániai államfőválasztás második fordulójában, Kelemen Hunor elnök ugyanakkor a Krónikának elárulta: a hivatalban lévő elnök nevére üti majd a pecsétet.

Rostás Szabolcs 2019. november 12., kedd

Papírformák és meglepetések

Mint minden politikai megmérettetés, úgy az idei romániai államfőválasztás első fordulója sem húzható fel egyetlen kaptafára: az eredmény csak részben hozta a papírformát, és bizony nem várt fordulatokkal is szolgált, nem beszélve a megfejthetetlennek tűnő jelenségekről.

Rostás Szabolcs 2019. november 10., vasárnap

Kelemen Hunor az elmúlt két ciklus legjobbjának tartja eredményét

Kelemen Hunor nagyon jónak értékelte a romániai államfőválasztás első fordulójában az RMDSZ jelöltjeként elért eredményt, ami szerinte a legjobb, mióta külön rendezik a megmérettetést a parlamenti választásoktól.

Rostás Szabolcs 2019. november 08., péntek

Kelemen Hunor a Krónikának: ha felkerül az étlapra, elfogyasztják a közösséget

Esélyeit illetően két lábbal jár a földön Kelemen Hunor, aki szerint azonban az erdélyi magyar emberek számára önbecsülés kérdése, hogy legyen saját jelöltjük a romániai államfőválasztáson. Az RMDSZ elnöke interjúnkban úgy vélte, a román jelöltek csak a magyarok szavazatait akarják, a problémáit nem.

Rostás Szabolcs 2019. november 04., hétfő

Átmegy vagy nem? Ponta „árulóinak” köszönhetően alakulhat meg az Orban-kormány

Háromesélyes, hogy megszavazza-e a kétkamarás parlament hétfői együttes ülésén a Ludovic Orban liberális pártelnök javasolta új kormányt. A megbízott miniszterelnök optimista, szerinte meglesz a kvórumhoz és a kormányalakításhoz szükséges létszám.

Rostás Szabolcs 2019. október 30., szerda

Gondolatok krónikás születésnapra

Hát ezt is megértük: húszéves lett a Krónika! Napra pontosan két évtizeddel ezelőtt látott napvilágot először az erdélyi magyar közéleti napilap, és Ön, tisztelt Olvasó, a Krónika születésnapi különszámát, 21. évfolyamának 5344. lapszámát tartja a kezében.