Rostás Szabolcs

2018. július 16., 10:53

Centenárium és egyoldalúság

Sokan fenntartásokkal fogadták, amikor az RMDSZ tavaly bejelentette, hogy nem akar kimaradni a román egyesülés 2018-ra meghirdetett centenáriumi évéből, és Ezer év Erdélyben, száz év Romániában jelmondattal programsorozattal készül a százéves évfordulóra.

A legtöbb kérdés annak kapcsán merült fel, hogy egyáltalán kell-e, indokolt-e a hangját hallatnia az erdélyi, romániai magyarságnak egy olyan történelmi pillanat évfordulóján, amely megpecsételte az anyaországától elszakított, idegen hatalom uralma alá került közösség sorsát. Ugyan mit mondhatnának ennek a közösségnek a tagjai ennyi idő elteltével a nemzeti tragédia fölötti fájdalmon, valamint az amiatt érzett hálán kívül, hogy száz esztendő megpróbáltatásai, az ezerarcú asszimilációs törekvés ellenére képes volt megmaradni szülőföldjén? Egyáltalán lehet-e párbeszédet folytatni a témában azzal a többséggel, amely ünnepként, nemzeti kiteljesedésként tekint 1918. december elsejére, a gyulafehérvári nagygyűlésre, az ott kimondott egyesülésre?

Néhány kérdésre időközben már megkaptuk a választ. Például arra, hogy nem volt a legjobb ötlet úgy nekifutni ennek a programsorozatnak, az RMDSZ elnöke előrebocsátotta: december elseje, Nagy-Románia létrejötte, Erdély elvesztése nem ünnep az erdélyi magyarok számára, ezért nem is fogják megünnepelni. De, természetesen ezt is ki kell mondani, valahányszor megköveteli a miheztartás, de nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb intró a magunkat a románság előtt bemutató projekt keretében. És valószínűleg azzal se lehet elérni a kívánt hatást, ha fotómontázzsal azt bizonygatjuk: magyarok nélkül például Kolozsvár sem lenne egyéb, mint egy lepusztult, lepukkant lakótelepi betondzsungel. Főleg akkor nem, ha a kimondott cél többek között annak felmutatása a többségi társadalom számára, hogy az erdélyi magyarság értékalkotó közösségként mit tett le a román állam asztalára.

Természetesen egyértelművé kell tenni a román állam, a többségi lakosság számára, hogy a magyarság nem akarja elhagyni szülőföldjét, jogaiból pedig nem hajlandó engedni. És persze rettegni, bezárkózni se kell a centenárium évében. A baj ott van, hogy nemigen mutatkozik fogékonyság a párbeszédre a másik oldalról arra a nagy kérdésre, hogy miként látjuk egyenként azt a problémahalmazt, amit Romániának nevezünk, és miként érhetnénk el közösen, hogy valamennyien otthon érezzük magunkat benne.

A román politikum és a társadalom többségét lekötik a napi politikai csatározások, valamint a mindennapok gondjainak nyűge, és se energiája, se indíttatása nincs centenáriumozni. A magyarokkal foglalkozni, barátkozni meg végképp nincs kedve. Ilyen körülmények közepette tényleg az marad, hogy önmagunknak készítünk dokumentumfilmet a kisebbségi létformának megágyazó Trianonról, román egyesülésről, amely amúgy roppant alapos, szakavatott és mindenki számára hasznos munka, csakhogy a megszólalók közül az egyetlen román történész mondanivalóján kívül a románok semmit sem értenek belőle.

Akárcsak a centenáriumnak szentelt honlapból, amelynek nincs román nyelvű változata. Márpedig így még akkor is nehéz megértetni a románokkal, kik vagyunk, mit adtunk a nagy közösbe, és hogy nélkülünk ma kevesebb lenne ez az ország, ha óriási lenne irántunk az érdeklődés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Vélemény
Kiss Judit: Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál ...

Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...