A környezet felelőssége is az elmagányosodás. Hogyan figyelhetünk erre?

A környezet felelőssége is az elmagányosodás. Hogyan figyelhetünk erre?

Sok magányosan élő idős ember azért kénytelen nélkülöznie a szeretteit, mert az unokák, gyerekek a szélrózsa minden irányába költöztek a nagyvilágban

Fotó: 123RF

Sokszor csak egy pár percnyi beszélgetésre, egy jó szóra, vagy valami megoldandó feladatra várnak a magánnyal küszködő emberek, akiknek a semmittevés, az, hogy nem érzik hasznosnak magukat, a legnehezebb teher. Míg előző cikkünkben az egyedülléttel küszködő időseknek adtunk tanácsokat a magány leküzdésére, ezúttal a környezetre, a hozzátartozókra fókuszálunk.

Szász Cs. Emese

2018. október 22., 15:582018. október 22., 15:58

2018. október 22., 16:002018. október 22., 16:00

Míg régen csak a nyugatiakról mondtuk ezt, már mi is felzárkóztunk, s egyre inkább tapasztalható az elidegenedés a szűkebb társadalmunkban is, amikor amellett, hogy nem ismerjük a szomszédunkat, nem kérdezzük meg bánatos szemű munkatársunktól, hogy mi történt, sokszor még a barátainkra és a családtagjainkra sem jut idő. Az egyre inkább a pénzhajszáért futó társadalomban bizony egyre kevesebb idő jut az idősekre is.

korábban írtuk

Időskori elmagányosodás: mit tehetünk ellene?
Időskori elmagányosodás: mit tehetünk ellene?

Nem minden idős magányos, mégis talán az ő korosztályuk a legveszélyeztetettebb ebből a szempontból. Márpedig a krónikus magány ugyanúgy lehet a korai halál okozója, mint naponta tizenöt szál cigaretta elszívása, úgyhogy érdemes tenni ellene. De vajon mit tehet egy idős ember az elmagányosodás ellen?

Odafigyelés, időráfordítás

Sok magányosan élő idős ember azért kénytelen nélkülöznie a szeretteit, mert az unokák, gyerekek a szélrózsa minden irányába költöztek a nagyvilágban. Mások azonban hiába élnek nagyszülők közelében, úgy sem jut idő rájuk – fogalmazza meg az elmagányosodás egyik okát Kopacz Imola pszichológus, aki évtizedek óta a „magányosok védőangyala” Marosvásárhelyen.

 

Galéria

Szakítsunk időt a beszélgetésre

Fotó: 123RF

 A szakember úgy véli, sok esetben a környezetnek is van felelőssége abban, amikor egy ember krónikus magányba süllyed, ami akár depresszióhoz vezet.

Idézet
„Az odafigyelés, az időráfordítás nagyon fontos lenne a hozzátartozók részéről, akik sokszor időhiányra panaszkodva hanyagolják el az időseiket. Pedig ha meghallgatjuk az esetleges gondjaikat, ha megkérdezzük, hogy vannak, már sokat segítettünk.

Az idős emberek nem azért mondják el panaszaikat legtöbbször, mert a megoldást várják tőlünk, egyszerűen csak megosztani szeretnék valakivel, ami őket foglalkoztatja” – mutat rá a szakember.

Galéria

A nagytatáknak is meg lehet a szerepük a családban

Fotó: 123RF

Érezze azt, hogy szükség van rá

Kopacz Imola pszichológus úgy véli, mindemellett a legfontosabb a környezet részéről érzékeltetni az idősekkel, hogy a társadalom számára még mindig szükségesek, létezésük nem haszontalan.

Galéria

Keressünk feladatot időseink számára

Fotó: 123RF

„Én azt szoktam mondani, hogy előző életemben biztosan rabszolgatartó voltam, mert én mindenkit dolgoztatnék – fogalmazza meg viccesen a lélek szakértője –, mert a munka az megtartó erő. A 80 éves nagymamát, akinek nincsen más elfoglaltsága, megkérném, hogy rendezze át nekem azt a gombos dobozt, pucoljon meg egy krumplit. Mindenki tegyen valamit, dolgozzon a szellemi és fizikai adottságainak megfelelően. Mindegy, mit csinál, csak érezze azt, hogy szükség van rá, mert a semmittevés, a kilátástalanság aztán valóban betegségeket okoz. Komoly pszichés torzulásokat hozhat az az érzés, hogy én fölösleges vagyok.”

 

Galéria

Hozzájárulhatunk az idősek tájékozottságához akár a messzi távolból is

Fotó: Beliczay László

 Konkrét tippek hozzátartozók számára:

  • Beszélgessünk velük! A nagymama lehet, csak az unokákról akar hallani, de a nagytata lehet régóta várja, hogy valakivel „elossza” az élet dolgait, hogy mit olvasott aznap az újságban. Legyünk nyitottak ezekre a beszélgetésekre!

  • Járuljunk hozzá tájékozottságukhoz! Előfizethetünk számukra újságra, minőségi folyóiratokra. Akkor is megtehetjük ezt, ha nem is élünk idehaza: ma már az interneten keresztül külföldről is előfizethetünk újságra és folyóiratra, ezáltal is ápolva az itthoniakkal való kapcsolatunkat.

  • Szakítsunk időt az idős hozzátartozónkra, ha minden nap nem is tudjuk ezt megoldani, de heti, havi fél óra talán a legelfoglaltabbak életébe is belefér.Tanítsuk meg az idős embert is a számítógép-használat alapjaira, akivel ilyen módon akár a távol élő unokák is tudnak majd pár percet beszélni.

  • Kérjük ki véleményüket! Bár sokan azt gondolhatjuk, hogy mi jobban tudunk mindent az öregeknél, ha megkérdezzük valamilyen problémában a véleményüket, nem csak azt érjük el, hogy értékesebbnek érezzék magukat, de az is lehet, hogy más megvilágításba kerülhet a probléma is.

  • Kérjük a segítségüket, adjunk feladatokat nekik! A nagymama és nagytata hasznos lehet, ha unokát kell óvodába, iskolába vinni, onnan elvenni, de főzésben, őszi eltevésben, szerelésben is segíthet.

  • Keressünk elfoglaltságot, lehetőségeket hozzátartozónk számára! Javasolhatjuk például, hogy önkénteskedjen valamilyen szervezetben, vessük latba ismerősi hálózatunkat, hogy ez összejöjjön számukra.

  • Akkor is eszünkbe juthatnak az időseink, ha nyaralásunkat tervezzük. Bár a legtöbben nem szívesen visszük magunkkal az öreg szüleinket, bizonyára jól esne számukra, ha néha kivételt teszünk. És a gyerekre is lesz, aki a tengerparton vigyázzon, míg mi elmegyünk egy romantikus vacsorára.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 08., péntek

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”
2024. február 09., péntek

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról és a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről.

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

A REL-közösségekben az erő (x)
A REL-közösségekben az erő (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)
2023. november 17., péntek

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)

A REL, azaz a rövid ellátási láncokról, a tudatos vásárlás előnyeiről, a Műanyagmentes júliusról és arról beszélgettünk Dávid Panni, bloggerrel hogy miért éri meg helyi termelőktől vásárolni.

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)
2023. november 10., péntek

Orbán Árpád: „felelősek vagyunk egymásért. A REL célja közösen megmaradni” (x)

Mit jelent a rövid élelmiszerellátási lánc, mit érdemes tudni a REL-ről, és hogyan kapcsolódik a Civitas Alapítvány ehhez a projekthez? Orbán Árpádot, a Civitas Alapítvány fejlesztési igazgatóját kérdeztük.

Orbán Árpád: „felelősek vagyunk egymásért. A REL célja közösen megmaradni” (x)