Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás

Sok embernél magas vérnyomást, rossz hangulatot és szorongást idézhet elő a hirtelen időjárás-változás

Fotó: 123RF

Magas vérnyomást, ízületi fájdalmakat, asztmás betegeknél nehéz légzést, depresszióban szenvedőknél pedig visszaesést okozhat a mostanihoz hasonló gyors időjárás-változás. A Krónika által megszólaltatott kolozsvári háziorvos szerint a szervezetnek 10-12 nap kell ahhoz, hogy a lehűlést vagy a felmelegedést megszokja, az Erdélybe beköszöntött hidegfront közepette azonban rendkívül rövid idő alatt végbement légköri változásról beszélhetünk.

Makkay József

2024. április 17., 19:042024. április 17., 19:04

A népnyelv és a meteorológusok egyaránt a ,,szeszélyes” szóval jellemzik az áprilisi időjárást. Ilyenkor hol napos, hol esős idő váltja egymást, azonban az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján ritkán fordult elő az ideihez hasonló szélsőséges időjárás, amikor a korábbi – 30 Celsius-fok körüli – magas hőmérséklet egy nap alatt 15-20 fokkal csökkent. Áprilisban rendellenesnek számít a 30 fokhoz közelítő „kánikula”, mint ahogy a két számjegyű lehűlés is.

Az orvosok szerint ekkora hőmérséklet-ingadozás az egészséges szervezetet is megviseli, aki viszont valamilyen krónikus betegségben szenved, annak jóval nagyobb rizikótényezőt jelent a hirtelen időjárás-változás.

A hidegfront mindenkit megviselhet, éppúgy a fiatalokat, mint az időseket és a betegeket. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a magas vérnyomással, illetve a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők ellenőrizzék, van-e elegendő gyógyszerük, ami segíthet enyhíteni a panaszokat.

Két hét alatt szokik hozzá a szervezet az időjárás-változáshoz

Dr. Vajas Tímea kolozsvári háziorvos szerint a szervezetet akkor éri nagyobb stressz, ha a meleg idő után hirtelen jön a lehűlés, fordítva már nem okoz különösebb gondot. A nyári nagy meleg is megviseli az emberi szervezetet, de nem olyan mértékben, mint a hirtelen lehűlés.

Idézet
A szervezetnek átlagosan 10-12 napra van szüksége ahhoz, hogy az új hőmérsékleti viszonyokhoz adaptálódjon.

Most azonban teljesen más a helyzet, hiszen amire megszoknánk a hirtelen jött lehűlést, újra meleg lesz, ha beteljesedik a meteorológusok előrejelzése” – fogalmazott a Krónikának a kolozsvári családorvos.

Vajas Tímeát már a hétvégén, majd hétfőn is számos páciense hívta telefonon, hogy nem érzik jól magukat. Az időjárás-változással járó fronthatás nyomására belső nyugtalanságra, remegésre és szorongásra panaszkodtak, sok betegnek megugrott a vérnyomása. Az orvosnő mindenkit megnyugtatott, hogy átmeneti időjárási frontról van szó, ami ellen nem tudunk védekezni.

,,Főleg az idősebb, 60-70 év fölötti emberek panaszkodnak az időjárási frontokra, akiket a tünetek akkor is utolérnek, ha ki sem lépnek a házból.

Idézet
A leggyakoribb tünet a 20-30 egységgel megnövekvő vérnyomás és a migrénes fejfájás”

– foglalta össze portálunknak a leggyakrabban tapasztalt egészségügyi rendellenességet a szakember.

Galéria

Dr. Vajas Tímea kolozsvári háziorvost a fronhatásra érzékenyek már az időjárás-változás előtt keresik a rendelőben

Fotó: Makkay József

Szélsőségesen kilengő vérnyomás esetén szakorvosi vizsgálatra is szükség lehet

A szív- és érrendszeri betegségekben, asztmában, reumatikus fájdalmakban, illetve depresszióban és egyéb szorongásos tünetekben szenvedőknél több kellemetlenséget okozhat a mostani szeszélyes időjárás. Vajas Tímea szerint a legtöbb esetben a fronthatással járó tünetekre háziorvos adhat tanácsot, kiegészítő kezelést, gyógyszert. Ritkábban van szükség szakorvosi vizsgálatra, ha például szélsőségesen megnő a vérnyomás.

„Az időjárás-változással járó tüneteket leginkább ősszel – az idő tartósan hűvösre fordulásakor – észlelem a pácienseknél. Rendszerint a magas vérnyomással és a reumatikus fájdalmakkal küzdő betegeim szoktak felkeresni az orvosi rendelőben. Mivel a szervezet a hosszan tartó, hideg időjárásra rendezkedik be, a frontérzékenyeknek kiegészítő kezeléssel tudok segíteni” – mutatott rá portálunknak a kolozsvári orvos.

Vajas Tímea azt is hangsúlyozza, hogy az időjárási frontok ellen igazából nem tudunk védekezni.

Aki rendszeresen sportol, és egészségesen táplálkozik, az némi védelmet szerezhet a szervezetet érő időjárási stresszhatások ellen, azonban a krónikus betegségben szenvedőknek ez nem elegendő. A beteg szervezet jobban ki van szolgáltatva az időjárás-változás hatásainak.

Ilyenkor többet szenvednek a kezelés alatt álló, depressziós betegek is, akik visszaesnek, az asztmás betegeknél pedig nehéz légzést idézhet elő a szeszélyes időjárás, a hirtelen lehűlés. Az időjárási frontokat leginkább érzékelő reumás betegeknél hangsúlyosabban jelentkeznek az ízületi fájdalmak.

Vajas Tímea háziorvos szerint azonban nincs ok pánikra: az időjárási frontok átmeneti tüneteket okoznak, és amint az idő jobbra fordul, az erre érzékeny emberek kedélyállapota is jelentősen javul.

korábban írtuk

Magyarországon berúgta az ajtót a hidegfront, és szerdára eléri Erdélyt
Magyarországon berúgta az ajtót a hidegfront, és szerdára eléri Erdélyt

Erős széllel, jégesővel érkezett meg a hidegfront Magyarország nyugati részébe; Erdélyben keddről szerdára virradóra várható a meredek lehűlés, véget vetve a nyárias időjárásnak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 19., péntek

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”

A Civitas Alapítvány által működtetett Helyénvaló helyi bolt öt éve színesíti térségünk közösségének mindennapjait, hiszen a munkásságuknak köszönhetően rövid ellátási láncokból érkező, egészséges és minőségi alapanyag kerülhetnek családjaink asztalára.

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”
2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 08., péntek

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”
2024. február 09., péntek

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról és a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről.

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

A REL-közösségekben az erő (x)
A REL-közösségekben az erő (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)
2023. november 17., péntek

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)

A REL, azaz a rövid ellátási láncokról, a tudatos vásárlás előnyeiről, a Műanyagmentes júliusról és arról beszélgettünk Dávid Panni, bloggerrel hogy miért éri meg helyi termelőktől vásárolni.

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)