Vásárhelyi-Nyemec Réka

2018. augusztus 13., 11:42

Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését vízágyúval, könnygázzal és gumibotos ütlegeléssel verte szét a felfegyverzett csendőrség.

Az a szerv, amelyet rendfenntartó erőnek szokás nevezni, hiszen nem igazságszolgáltatás vagy bosszúállás, hanem a közrend megőrzése a feladata. Az, amelyiknek a soraiban szolgálnak olyanok is, akik – a bukaresti stadionlátogatásaim alatt szerzett tapasztalatok alapján – képesek arra, hogy fenyegetés helyett hatékony kommunikációval csitítsák le az ittas ultrákat, szükség esetén pedig civil áldozatok nélkül különítsék el azokat a tömegtől. Vannak olyanok, akik nem céloznának közelről könnygázzal egy munkáját végző újságíróra, nem ütnének hátba gumibottal egy előttük elhaladó személyt – még ha az sértegető megjegyzéseket is tesz –, és operatőrökben sem látnak ellenséget.

Jogos tehát a kérdés, hogy a több tízezres tömegben elvegyülő provokátoroknak adott válaszukkal átlépték-e a határt, amikor a fővárosi prefektúra parancsára brutalitásuk mértéke a nemzetközi sajtóban is megrökönyödést kiváltó képsorokat eredményezett.

A regnáló kormány szerint nem. A hatalom állítja, teljesen indokolt volt a karhatalom fellépése. A regnáló kormány ugyanis az állammal azonosította be magát, egy olyan, minden felett álló közkinccsel, amely védelemre szorul a betolakodókkal szemben. A közrendre veszélyt jelentő személyek alatt pedig jelen helyzetben összemossák a kerekesszékes tüntetőt, a nőket, a gyermekeket és valamennyi, politikailag semleges, békés polgárt, aki felemelte a szavát a korrupciós vádakban elítélt politikusok törvényalkotásai ellen, és lemondásra szólított fel egy olyan kormányfőt, akinek földrajzi, diplomáciai és kommunikációs ismeretei rendkívül szegényesek, éppen ezért az ő képviseletével rengetegen nem akarnak azonosulni.

A belügyminiszter szerint a csendőrség „fokozatos” választ adott a provokációkra. És valóban. A Romániában hónapok óta kitartó anormalitás felfűtötte a tömeget, amelynek egységes és demokratikus fellépése már provokációt jelent a kormány által teremtett autokrata rendre. Türelemjáték ez: a tüntetők kitartanak, a kormánytagok kapaszkodnak a trónjukba, a hatóságok pedig védik a rendet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...