Rostás Szabolcs

2019. december 02., 08:06

Politikai és gazdasági kockázatok

A szociáldemokrata kormány megbuktatása, majd liberális utódja beiktatása óta eltelt hetek során megalapozottnak bizonyultak a Románia aggasztó pénzügyi-gazdasági helyzetével kapcsolatos félelmek, sőt a bukaresti hatalomváltás nyomán kiderült, hogy nagyobb a baj, mint azt korábban sokan sejtették.

Bár egy frissen hatalomra jutott politikai erő részéről sűrűn hallani – egyfajta mentegetőzésképpen –, hogy nagyon sok erőfeszítésébe kerül majd az elődje által elkövetett hibák helyrehozatala, a hátrahagyott problémák orvoslása, ezúttal tény és való, hogy súlyos örökséget hagytak maguk után Viorica Dănciláék, ezer sebből vérzik az államháztartás. Igazság szerint azonban nem szabad mindent a PSD legutóbbi miniszterelnökének és kormányának nyakába varrni, hiszen az elhibázott gazdasági és pénzügyi intézkedések sorozata a jelenleg börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea hatalmának „fénykorában” indult el, amire a Dăncilă-kabinet rátett pár lapáttal. Úgy vágtak neki például a nyugdíj- és béremelésnek, hogy nem törődtek vele, megbírja-e az ország költségvetése az intézkedést, ami a nyugat-európai szinthez való felzárkózást tekintve teljesen indokolt lenne, csakhogy ez nem mehet egyik pillanatról a másikra. Aztán az októberi bizalmatlansági indítványon körvonalazódó bukást sejtve, továbbá az államfőválasztásra készülve a PSD-ben az lett a jelszó, hogy utánunk az özönvíz, az alakulat jó ideje úgy viszonyult a költségvetési forrásokat, mintha nem lenne holnap, és kizárólag pártpolitikai, választási logika mentén osztogatta a pénzeket. Miközben például az előző kormány a nyugdíjrendszer költségvetési többletéről beszélt, kiderült, hogy félmilliárd eurós lyuk tátong a büdzsén. Amíg a cégeknek járó, több mint egymilliárd euróra rúgó áfa visszafizetésének késleltetésével fékezték a deficitet, arra kerített 300 millió eurót legutolsó ülésén a Dăncilă-kabinet, hogy szétossza a baloldali irányítású önkormányzatok között. Nem csoda, hogy az új kormány képtelen teljesíteni idén a három százalékos költségvetési hiánycélt, amely jelentősen, négy százalék fölé ugrott a múlt héten végrehajtott költségvetés-kiegészítés után.

Helyzet van tehát, emiatt a liberálisok kisebbségi kormánya, valamint a PNL-t minden erővel hatalomra segítő, volt pártja mögött teljes mellszélességgel kiálló Klaus Johannis államfő roppant kényes helyzetbe került. Bár az új kabinet tagjai egy hónappal ezelőtti beiktatásuk óta naponta igyekeznek biztosítani a nyugdíjasokat és a közalkalmazottakat arról, hogy van fedezet az öregségi juttatás és a bérek folyósítására, ennek realitása közel sem annyira biztos. Ludovic Orban és a PNL üllő és kalapács közé került, mivel választania kell a politikai népszerűségcsökkenés, illetve a gazdasági veszteség között. Ha hallgat az elemzők, a román jegybank és Brüsszel tanácsára, és elhalasztja a következő évekre beütemezett jókora nyugdíjemelést, akkor jelentősen veszíthet felfelé ívelő népszerűségéből, és rosszul szerepelhet a jövő évi helyhatósági és parlamenti választáson, ha viszont tovább megy a PSD által megkezdett úton, akkor annak a hazai gazdaság fizetheti meg az árát. Kérdés, hogy a miniszterelnök, de mindenekelőtt az államfő hajlandó-e vállalni a politikai kockázatokat ugyanúgy, ahogy a válság követelte megszorítások közepette tette azt elődje, a bérek lefaragását 2010-ben bejelentő Traian Băsescu. Bár a helyzet ma nem olyan súlyos, mint kilenc évvel ezelőtt, mindenképpen aggasztó, emiatt a népszerűtlen intézkedéseket sem lehet elkerülni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. november 29., péntek

Félrelökött magyar békejobb

Románia továbbra is nemzetbiztonsági kockázatként tekint a mintegy 1,2 milliós erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösségre, illetve minden, a magyarok megmaradását és gyarapodását előmozdító intézkedésre.

Pataky István 2019. november 28., csütörtök

Román bemutatkozás Békéscsabán

Vendégségben, a házigazda baráti szavaira sérelmek kitálalásával és számonkéréssel válaszolni finoman szólva is udvariatlanság.

Rostás Szabolcs 2019. november 26., kedd

Messze még a modern Románia

Leplezetlen eufóriával fogadta az audiovizuális média és a közösségi oldalak népe a romániai államfőválasztás második fordulójának eredményét, mintha legalábbis nem lett volna előre borítékolható Klaus Johannis győzelme.

Kiss Judit 2019. november 25., hétfő

Új seprű, újratervezés

Bizonyára nincsen könnyű dolga egy új oktatási miniszternek, aki mostanság veszi át a stafétabotot elődeitől, hogy bő egy éven keresztül ellenőrzése alatt tartsa, változtassa, módosítsa a romániai oktatás sok tekintetben düledező rendszerét.

Balogh Levente 2019. november 23., szombat

Nincs kisebbik rossz

A PSD nélküli második fordulót mozgalmat meghirdető politikusok erőfeszítései ellenére vasárnap megismétlődik az öt évvel ezelőtti felállás: az elnökválasztás második körében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje csap össze a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjével.

Pataky István 2019. november 21., csütörtök

Elnökjelöltek meccse: nulla-nulla

Az elnökválasztási kampány célegyenesében vagyunk, váratlan dolog az utolsó pillanatban is történhet ugyan, de a legvalószínűbb mégis az, hogy a választók eddig szerzett tapasztalatai, információi, benyomásai a két jelölttel kapcsolatban már nem fognak változni. Érdemes tehát egy kis összegzést végezni.

Páva Adorján 2019. november 20., szerda

Csótányország szóvivője

Semmi ok a pánikra, nincs vészhelyzet, mindenki nyugodjon meg – hangoztatják egészségügyi illetékesek. Hiszen semmi különös nincs abban, hogy néhány óra leforgása alatt egy 10 napos csecsemő és egy hároméves gyerek is meghal egyazon városban. 

Balogh Levente 2019. november 19., kedd

Budapesti magyarellenesség

Azért túl szép lett volna, hogy 2019 novemberében már csak rossz emlék legyen a Demokratikus Koalíció (DK) nevű párt, amelynek jórészt abban merült ki a tevékenysége, hogy a határon túli magyarok ellen uszította az anyaország polgárait.

Balogh Levente 2019. november 15., péntek

RMDSZ: sikerpropaganda vs. borús kilátások

A saját szempontjából akár még jogosnak is tűnhet az RMDSZ sikerpropagandája, amellyel az államfőválasztás első fordulóját követően árasztotta el a nyilvánosságot.

Pataky István 2019. november 14., csütörtök

Mankó Johannisnak

Nem tudjuk, milyen nézettséget eredményezne Klaus Johannis és Viorica Dăncilă televíziós vitája, az viszont biztos, hogy a szociáldemokraták ügyes húzással robbantották ki az elnökválasztási kampányt a szürkeségből.

Vélemény
Balogh Levente: Félrelökött magyar békejobb

Románia továbbra is nemzetbiztonsági kockázatként tekint a mintegy 1,2 milliós erdélyi, partiumi és ...

Pataky István: Román bemutatkozás Békéscsabán

Vendégségben, a házigazda baráti szavaira sérelmek kitálalásával és számonkéréssel ...

Rostás Szabolcs: Messze még a modern Románia

Leplezetlen eufóriával fogadta az audiovizuális média és a közösségi oldalak népe a romániai ...