Bálint Eszter

2019. augusztus 07., 14:19

Kapkodás és létbizonytalanság

Ha annyi százeurósunk lenne, ahányszor leírtuk a szociálliberális kormány pénzügyi és gazdaságpolitikája kapcsán a kapkodás szót, akár meg is finanszírozhatnánk az államkasszát, hogy egy ideig ne kelljen kapkodniuk, és végig tudják gondolni, hogy miből fogják kifizetni a kampánylázban beígért béreket és nyugdíjakat.

A viccet félretéve: most megint arról kell írnunk, hogy kapkod a Dăncilă-kabinet, amikor új adóval, idő előtti jövedékiadó-emeléssel és a központi államapparátusban tervezett masszív elbocsátásokkal próbálja menteni a menthetőt. Vagyis a költségvetés-kiigazítás során kulcsfontosságú minisztériumoktól – mint az oktatási, a kutatási vagy az európai uniós alapokért felelős tárcák – lefaragott összegekkel egyetemben az így befolyó pénzekkel próbálja megakadályozni, hogy a költségvetés hiánya az idei év végére meghaladja a maastrichti szerződésben vállalt 3 százalékos küszöböt, mert ugyebár akkor kötelezettségszegési eljárás indulna Románia ellen.

Természetesen az ellen semmi kifogásunk, hogy csökkentsék az állami apparátust. Sőt teljes mellszélességgel támogatjuk. Már csak azért is, hogy ne fizessük tovább őket az adólejeinkből, ha nem futja többre a részükről kapkodásnál.

Az üdítők cukortartalmát is adózzák tőlünk bátran – afelől viszont kétségeink vannak, hogy ettől az emberek egészségesebben élnének. Valószínűleg így gondolta a kormány is, amikor kiötölte az adót, hiszen ha nem azzal számolna, hogy a lakosság inkább mélyebben a zsebébe nyúl, és úgy is megveszi azt a kólát, akkor nem vetették volna ki az illetéket. (Milyen jól jött egyébként a nagy kapkodásban a Mentsétek meg Romániát Szövetség – USR – hasonló témájú törvénytervezete, így nem kellett sokat agyalni, hogy mi az, amire még nem vetettek ki adót. Az meg már külön kuriózum, hogy korábban a kormánypárti honatyák azért nem szavazták meg a javaslatot, mivel azt diszkriminatívnak minősítették.)

A dohányipari termékek jövedéki adójának előre hozott emelését ezúttal inkább nem is kommentáljuk, legyen elég annyi, hogy sebtében hirtelen ez jutott az illetékesek eszébe.
Igen, sebtében, és ez az, amit a jogszabályjavaslat kapcsán kifogásolunk. Hiszen a múlt hét második felében kiszivárgott, kedden nyilvánosságra hozott tervezetet már szeptembertől szeretnék gyakorlatba ültetni, hogy az idei év végéig 510,983 millió lejes bevételt generáljon az egyre csak apadó állami költségvetésbe.

Tették mindezt ezúttal is úgy, hogy nem konzultáltak az üzleti szféra képviselőivel. (Például azoknak a vállalatoknak a vezetőivel, amelyek egyébként a tervezett adópolitikai módosításokon kívül is jelentős összegeket fizetnek az államkasszába – gondoljunk csak a nagy üdítőipari és cigarettagyártó multikra.)

Újfent kiderült tehát, hogy mindhiába kérik a vállalkozók a kiszámítható környezetet, a kormány meg se hallja, vagy ami még rosszabb, nem érdekli. És miközben jobb helyeken a parlament már elfogadta a jövő évi költségvetést, s a magánszféra is előre tud tervezni, a Romániában tevékenykedő vállalatok azt sem tudják, mit hoz a holnap.

Létbizonytalanságuk oka persze az, hogy a kormány sem tudja, mit hoz a holnap. Ezért is a nagy kapkodás, ami meglátszik a kedden nyilvánosságra hozott költségvetés-kiigazításon vagy éppen a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban (CSAT) minap elfogadott határozaton, amellyel országos jelentőségű beruházássá nyilvánították a Comarnic–Brassó-autópályát, és azt mégsem a magánszektor bevonásával építik meg, hanem várhatóan állami költségvetési forrásokból. Nem lehet, hogy ezt a döntést (is) kicsit elkapkodták?

Mi pedig csak a fejünket kapkodjuk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. augusztus 06., kedd

Önsorsrontás mint jövőkép

Szokták mondani: a focihoz mindenki ért. Majdnem két héttel a caracali gyilkosságok ügyének kirobbanása után megállapíthatjuk, bűnügyi nyomozásban is jártas a fél ország.

Makkay József 2019. augusztus 05., hétfő

Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét a román kormány által bevezetett üdülési csekkekkel történő nyaralás felvezetőjének. Mindkettő alapból szatíra abban a formájában, ahogyan megszületett. 

Balogh Levente 2019. augusztus 02., péntek

Politikai szekták és zenei safe space-ek

Ha valaki konzervatív, akkor nem hallgathat liberális – vagy annak mondott – előadókat, illetve ha valaki liberális, akkor nem zenélhet konzervatív – vagy annak mondott – közönség előtt.

Pataky István 2019. július 31., szerda

Tusnádi üzenetek

Nem tudom, jó-e, vagy sem, hogy a román sajtó nem kapta fel a fejét a tusnádfürdői szabadegyetem idei történéseire.

Balogh Levente 2019. július 30., kedd

Együtt. De hogyan?

A 30. jubileumi Tusványos egyik legfontosabb hozadéka a magyar pártok és szervezetek közötti megállapodás, amelynek értelmében tervet dolgoznak ki az operatív együttműködésről a következő két évben.

Rostás Szabolcs 2019. július 29., hétfő

A polgáraira veszélyes állam

A közelmúltban úgy adódott, hogy egy banális, de kellemetlen ügyben rendőrséghez kellett fordulnunk. A hatóság munkatársainak hozzáállása kapcsán tulajdonképpen nem is érheti szó a ház elejét, jó szándékkal, megfelelő gyorsasággal viszonyultak a problémához.

Balogh Levente 2019. július 26., péntek

PSD: stratégia vagy lovak közé dobott gyeplő?

Ez egy szép ellenséges viszony kezdete – fordíthatnánk visszájára Kertész Mihály híres filmje, a Casablanca szállóigévé vált záró mondatát annak nyomán, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött: saját jelöltet indít az államfőválasztáson.

Makkay József 2019. július 25., csütörtök

Harminc év Tusványos, harminc év rendszerváltás

Többféle kerek évforduló kapcsolódik az idei esztendőhöz. Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy kézdivásárhelyi éjszakai buliban a mai tusványosi tábor ötlete magyarországi és erdélyi fiatalok között, akik később a két ország magyar politikai elitjének tagjaivá váltak.

Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Borboly Csaba 2019. július 24., szerda

Borboly Csaba: a Békás-szorost Hargita Megye Tanácsa szerezte vissza (egyelőre alapfokon), nem Mezei János

Talán sokan már el is feledkeztek róla, olyan régóta húzódik a Hargita és Neamț megye közti határvita. Hargita Megye Tanácsánál nem felejtettük el, és már tíz éve is emlékeztettük rá a gyergyószentmiklósi városvezetést, hogy teendője van az ügyben.

Vélemény
Pataky István: Önsorsrontás mint jövőkép

Szokták mondani: a focihoz mindenki ért. Majdnem két héttel a caracali gyilkosságok ügyének kirobbanása ...

Makkay József: Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét ...

Balogh Levente: Politikai szekták és zenei safe space-ek

Ha valaki konzervatív, akkor nem hallgathat liberális – vagy annak mondott – előadókat, illetve ha valaki liberális, ...

Legnézettebb