Bálint Eszter 2019. október 14., hétfő

Elmaradnak az erdélyi bérek az országos átlagtól

Erdélyi viszonylatban Közép-Erdélyben a legmagasabb, 3277 lejes a nettó átlagfizetés, a Partium következik 2530 lejjel, a Székelyföld 2505 lejjel, a legkevesebbet pedig az Észak-Erdély két megyéjében élők keresnek, ahol az átlagbér alig 2493 lej.

Bálint Eszter 2019. október 14., hétfő

Gazdasági kihívások, avagy a PSD öröksége

Nincs könnyű helyzetben a kormánybuktató román ellenzék. És nem csupán amiatt mondjuk ezt, hogy eltérő politikai nézeteik, illetve a kormányzást illető elképzeléseik miatt nem lesz olyan egyszerű kormányt alakítani, és azt a parlamenttel elfogadtatni, mint amilyen egyszerűen sikerült eltávolítani a hatalomról a Dăncilă-kabinetet.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. október 09., szerda

Pénzt osztana a kormány választás előtt az önkormányzatoknak

Cáfolja Eugen Teodorovici pénzügyminiszter Viorica Dăncilă kormányfő bejelentését, miszerint pénteki ülésén a szociáldemokrata kabinet elfogadná az idei második költségvetés-kiigazítást. Tény viszont, hogy így is, úgy is pénzeket osztogatnak. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor szerint „PR-fogás” az egész.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. október 09., szerda

Hanyatlóban a Román Posta: a szolgáltatások minősége és a kézbesítők száma is alacsonyabb az uniós átlagnál

Miközben az Európai Unióban minden 10 ezer polgárra 42 postás, futár, kézbesítő jut, addig Romániában alig 28,1 – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Bálint Eszter 2019. október 07., hétfő

Nyugdíjba vonul Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, novemberben nevezik ki az utódját

Várhatóan november közepén nevezi ki Ferenc pápa a gyulafehérvári római katolikus érsekség új vezetőjét, miután Jakubinyi György érsek a nyugdíjazását kérte. Nyugdíjba vonul a Csíkszeredában szolgáló Tamás József segédpüspök is.

Bálint Eszter 2019. október 03., csütörtök

Fekete pontok a romániai szálláshelyeknek: leginkább a körülményekre és a személyzet magaviseletére panaszkodnak a turisták

Sok turista panaszkodik a belföldi szálláshelyekre, ennek ellenére nem mondanak le az ország felfedezéséről. Tény, hogy sokan vannak, akik nem is tudnának megengedni maguknak külföldi nyaralást.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. október 01., kedd

Újabb világválsággal riogatnak: a szakértő szerint rengeteg kiváltó oka lehet egy újabb gazdasági krízisnek

Miközben egyre több elemző, illetve az üzleti élet szereplői is kongatják a vészharangot, hogy nyakunkon egy újabb világválság, a román deviza fokozatosan teret veszít a főbb fizetőeszközökhöz képest. 

Bálint Eszter 2019. szeptember 26., csütörtök

Partiumi színészmúzeum nyílik – Színházi gyűjteményt hoz tető alá a Kiss Stúdió Színház és a Partiumi Keresztény Egyetem

A közelmúltban elhunyt, így a közbeszédben ma is élő színművészek – színfalakon inneni és túli – életét ismerhetjük meg hamarosan a Nagyváradon nyíló partiumi színészmúzeumban, amelynek kezdeményezői a folyamatos bővítést tűzték ki célul.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. szeptember 26., csütörtök

Konszenzust remélnek az erdélyi magyar pártok: cselekvési tervről is egyeztetnek a Kolozsvári Autonómia-kerekasztalon

Konszenzus, közös fellépés, a jövő évi választások, a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés, az autonómiatervezetek – többek között ezekről a témákról egyeztetnek pénteken Kolozsváron az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. szeptember 23., hétfő

Szigorúbb szabályok érvényesek a túlóráztatásra – A munkaerőhiány miatt egyre többen dolgoznak munkaidőn túl is

Valamennyi, túlórára fogott alkalmazott után be kell ezentúl fizetnie a munkáltatónak az 1500 és 3000 lej közötti bírságot, amennyiben nem tartja be a többletmunkára vonatkozó szabályokat. A szakszervezet szerint az alkalmazottnak kellene eldöntenie, miként kompenzálja munkáltatója a túlórát.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. szeptember 20., péntek

Nem fizetjük meg az energiadrágulást – Új termelőegységek megépülése mentheti meg a romániai iparágat

Történelmi csúcsot döntött az energia ára Romániában – harsogják néhány napja a bukaresti sajtóorgánumok. Mennyire hat ki ez a mindennapjainkra? – kérdeztük Nagy-Bege Zoltánt, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnökét.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. szeptember 19., csütörtök

Nem oszlik a homály a napelemprogram körül: elutasította a Környezetvédelmi Alap az ügyfeleknek és cégeknek kedvező kéréseket

Kudarcba fulladt a napelemes cégek és a Környezetvédelmi Alap (AFM) képviselőinek tárgyalása, amelynek az lett volna a célja, hogy átláthatóbb keretek között folytatódjon a Zöld ház program, valamint kizárják a csalókat és a csalás lehetőségét. 

Bálint Eszter 2019. szeptember 18., szerda

Zöld lendületet sürgetnek – Még mindig kevés környezetkímélő autó fut az Európai Unióban

Két szélsőség jellemzi a romániai elektromosautó-piacot: itt a legnagyobb az állami támogatás a környezetkímélő személygépkocsik megvásárlására, ám itt a legrosszabb az infrastruktúra. Ráadásul a lakosság nemigen tudja megengedni magának a drága járműveket.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. szeptember 18., szerda

Kiürül az ország a mélyülő bérszakadék miatt – Romániában a legnagyobb a különbség a legkisebb és legnagyobb jövedelmek között

Rövid javulást követően tavaly tovább mélyült a bérszakadék Romániában, európai uniós összevetésben pedig itt nyílik legnagyobbra a bérolló. A Krónikának nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint a munkáltatók térfelén pattog a labda.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. szeptember 17., kedd

Diktatórikus rendszer kezdete? – Börtönbüntetéssel sújtaná a rossz adófizetőket a miniszter, aki egyelőre jegeli a témát

Újra megteremtené az adósok börtönét Eugen Teodorovici, aki szabadságvesztéssel sújtaná az adók és illetékek befizetését elmulasztó vállalkozókat. A Krónikának nyilatkozó szakemberek nem támogatják a kezdeményezést, miközben a pénzügyminiszter egyelőre „visszavonulót fújt”.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. szeptember 14., szombat

Fizetnének a turistákért az utazási irodáknak, de ország-népszerűsítés is kell a sikerhez

A turizmus minden támogatását jó ötletnek tartják a lapunk által megszólaltatott szakemberek, akik szerint ezek szükséges, de nem elégséges lépések: sokkal erőteljesebb országnépszerűsítés kell, hogy több külföldi vendéget idevonzzanak. A belföldi turizmus idényen kívüli támogatása szintén jó elgondolás.&