Bálint Eszter , Balogh Levente 2019. július 11., csütörtök

„Kizöldül” a nagyváradi katolikus püspöki palota: zöldenergiával fűtik és hűtik majd a felújított impozáns barokk épületet

Böcskei László megyés püspök és a felújításon dolgozó stáb képviselői épület- és kertbejáráson mutatták meg a nagyközönségnek, hol tartanak az impozáns palota és környezete helyreállítási munkálatai.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. július 11., csütörtök

Viták kereszttüzében a differenciált minimálbér: a honatyák támogatják, a vállalkozók ellenzik a beterjesztett javaslatot

Az elemzők és a magánszféra képviselői nem tartják sem észszerűnek, sem megvalósíthatónak a kormánypárti és ellenzéki honatyák által egyaránt támogatott differenciált minimálbér bevezetését. 

Bálint Eszter 2019. július 10., szerda

Tovább nőtt az élelmiszerek ára, miközben nagyot csökkent az inflációs ráta júniusban

Az élelmiszerek drágultak a legnagyobb mértékben júniusban, a burgonya ára pedig ugyan csökkent májushoz képest, de a decemberi árszintnél még mindig több mint 37 százalékkal magasabb.

Bálint Eszter 2019. július 09., kedd

A kormányfő bírálata nyomán lemondott a román közútkezelő vezérigazgatója

Bejelentette lemondását kedden este Narcis Neaga, a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) ügyvivő vezérigazgatója, akinek menesztését kérte Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Bálint Eszter 2019. július 09., kedd

Sikerre „ítélt” hallgatók: MNB-ösztöndíj és újabb akkreditáció a Partiumi Keresztény Egyetemen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ösztöndíjasai lehetnek ezentúl a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói – jelentették be a felsőoktatási intézmény Gazdaságtudományi Tanszékének vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.

Bálint Eszter 2019. július 09., kedd

Nem könnyű a személyes adatok védelme – Beszélgetés Vigh Beáta ügyvéddel az első romániai GDPR-bírság apropóján

Az adatvédelmi hatóság 613 912 lejre, vagyis mintegy 130 000 euróra bírságolta az Unicredit Bankot az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján – ez az első bírság a témában Romániában. A bírság okáról, illetve az adatvédelmi szabályokról Vigh Beáta szellemitulajdon-jogi ügyvéddel

Bálint Eszter , Simon Virág 2019. július 08., hétfő

Napi repülőjárat Marosvásárhelyről Budapestre: buszokkal vinnék az utasokat a távolabbi településekről Vidrátszegre

Jó hír a Székelyföldön élőknek: naponta lehet repülővel utazni Marosvásárhely és Budapest között. Azoknak viszont továbbra is várniuk kell, akik a hétfői sajtótájékoztatótól a Kolozsvár és Budapest között közlekedő Wizz Air-járat újraindításának bejelentését remélték.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Kikényszerítenék a szülők iránti hálát – az állam a polgárokra hárítaná a saját feladatát

Az állam a polgárokra hárítaná a saját feladatát, vagyis az idős és nélkülöző személyekről való gondoskodást, amennyiben életbe lépne az ügynevezett „hálatörvény”, ráadásul ezzel veszélyes precedenst is teremthet – értékelt a Krónikának Péter László szociológus.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Bálint Eszter 2019. július 05., péntek

Jó hírek a váradi PKE háza táján: akkreditált pedagógusképzés, együttműködés a szegedi egyetemmel

Az év legjobb hírével rukkoltak elő csütörtöki sajtótájékoztatójukon a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem képviselői: megkapta az akkreditációt az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szak. Emellett a Szegedi Tudományegyetemmel megkötött együttműködési megállapodás is gazdagítja a portfóliót.

Bálint Eszter 2019. július 04., csütörtök

Télen is virágzik az erdélyi turizmus: idegenforgalom szempontjából Brassó és Közép-Erdély teljesít a legjobban

Az erdélyi szálláshelyek kihasználtsága a téli szezonban ugyan 25,3 százalékos volt, ami enyhén elmarad az országos értéktől (25,9%), viszont 2 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Bálint Eszter 2019. július 03., szerda

Újabb tiltakozás a magyarellenes megnyilvánulások ellen – Székelyudvarhelyen folytatódik a tüntetéssorozat

Miután az elmúlt időszakban egyre gyakoribbak a magyarellenes megnyilvánulások, az Erdélyi Magyar Néppárt a sikeres csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi megmozdulások után folytatja a tiltakozások sorozatát – jelentette be Csomortányi István, az alakulat elnöke.

Bálint Eszter 2019. július 03., szerda

Szeméthalmok Arad megyében: katasztrófahelyzetet hirdetett az áldatlan állapotok miatt a prefektúra

Szemétbe fullad Arad megye déli része – panaszkodnak lassan másfél hónapja a Kisjenőn, Lippán, illetve a környező településeken élők. A helyzet odáig fajult, hogy az Arad megyei prefektúra hétfőn katasztrófahelyzetet hirdetett.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. június 23., vasárnap

Szúnyoginvázió erdélyi városokban – a kellemetlen tünetek és a fertőzések elkerülése érdekében ajánlott az óvintézkedés

Elszaporodtak a szúnyogok Erdélyben és a Partiumban. Szakemberek szerint jobb, ha védekezünk a csípések, illetve a vérszívók által terjesztett kórok ellen.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. június 22., szombat

Dübörög a belföldi turizmus – Antalya a kedvenc nyaralási célpontok között, de sokan választanak hazai üdülőhelyet

Egyre népszerűbbek a romániai úti célok, az üdülési csekkek miatt ugyanis átalakult a kereslet: míg évekkel ezelőtt az utazni vágyók többsége inkább külföldön nyaralt, idén már többen maradnak az országban.

Bálint Eszter 2019. június 19., szerda

Kezdődnek a megizmosodott Szent László Napok – Debrecen is bemutatkozik Nagyvárad szombaton rajtoló kulturális fesztiválján

Idén június 24–30. között szervezik meg a Szent László Napokat Nagyváradon, de az események már a június 22-ei, szombati mínusz 1. nappal elrajtolnak.