Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 09., péntek

Külföldi tulajdonban vannak a legnagyobb romániai cégek, de torzít a megyei éllovasokat sorjázó statisztika

Románia 42 megyéjéből 34-ben a legnagyobb üzleti forgalommal rendelkező vállalat külföldi kézben van. A Krónikának nyilatkozó szakember szerint azonban torzít a statisztika, a valóságban a romániai gazdaságban fele-fele arányban van jelen a hazai és a külföldi tőke.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 09., péntek

Megadóznák a borravalót: a cégek képviselői a munkaerő itthon tartását remélik az intézkedéstől

Egyetért a borravaló törvényesítésével és megadózásával a Krónika által megszólaltatott vállalkozó és gazdasági szakértő. Abban bíznak, ez enyhíti az ágazatban egyre égetőbb munkaerőhiányt, másrészt ösztönzi a dolgozókat, hogy jobban figyeljenek az ügyfelekre, s ezzel javul a szolgáltatás min

Bálint Eszter 2019. augusztus 07., szerda

Kapkodás és létbizonytalanság

Ha annyi százeurósunk lenne, ahányszor leírtuk a szociálliberális kormány pénzügyi és gazdaságpolitikája kapcsán a kapkodás szót, akár meg is finanszírozhatnánk az államkasszát, hogy egy ideig ne kelljen kapkodniuk.

Bálint Eszter 2019. augusztus 07., szerda

Egyre népszerűbb a Partiumi Keresztény Egyetem, szeptemberben is várják a felvételizőket Nagyváradon

Nagyobb érdeklődés mellett jobb eredmények születtek idén a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem nyári felvételijén, de még maradtak tandíjmentes és fizetéses helyek is az őszi felvételire.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 07., szerda

Bátor büdzsékiigazítás aggasztó hiány mellett: számos minisztériumtól von el erőforrásokat a költségvetés-kiegészítés tervezete

Bátor költségvetés-kiegészítés az aggasztó mértékű államháztartás-hiány mellett – értékelt a Krónika megkeresésére Králik Lóránd gazdasági szakember, akit a kormány által kedden nyilvánosságra hozott tervezet kapcsán faggattunk. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szer&a

Bálint Eszter , Szucher Ervin 2019. augusztus 06., kedd

A szakma szerint nem az adóktól válik egészségesebbé a lakosság

Nem tetszik az üzleti szférának a kormány új adópolitikája: az üdítőital- és a cigarettagyártók egyaránt azzal vádolják a Dăncilă-kabinetet, hogy velük akarja betömetni az osztogatások nyomán keletkezett hatalmas költségvetési hiányt. Késik ugyanakkor a tervezet elfogadása.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 03., szombat

Pénz után kapkod a bukaresti kormány – Adópolitikai módosításokkal, elbocsátásokkal töltik fel az államkasszát

A kapkodásból is kitűnik, hogy nagy baj van, fokozatosan mélyül az államháztartás hiánya, és most ezt próbálják minden eszközzel csökkenteni – fogalmazta meg sommásan Édler András, a Kovászna megyei kereskedelmi kamara elnöke.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 02., péntek

Jön az adóamnesztia: ki a haszonélvezője? – Az állami vállalatoknak és a nagy cégeknek kedvezhet a kormány legújabb intézkedése

Az államnak meglennének az eszközei arra, hogy behajtsa az adósságokat – vallják a szakemberek, akik az adóamnesztia kapcsán arra is rámutatnak: már-már lehetetlen, hogy nem indult meg a végrehajtási eljárás azok ellen, akiknek még tavalyi tartozásaik vannak.

Bálint Eszter 2019. augusztus 01., csütörtök

Keresztbe tett a kormány a váradi fejlesztéseknek – hatalmas összegű uniós forrásoktól eshet el a megyeszékhely önkormányzata

Negyvenmillió euró értékű beruházástól eshet el Nagyvárad amiatt, hogy a szociálliberális kormány „meccs közben” változtatta meg a szabályokat. Ilie Bolojan polgármester még próbál harcolni igazáért, azt mondja, a tények mellette állnak.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 01., csütörtök

Nem mindenkit riaszt a Ro-Alert: sok telefonkészülék maradt néma a most lejárt tesztidőszakban is

Miközben sokaknak az idegeire ment az elmúlt időszakban kapott Ro-Alert tesztüzenetek száma, igen sokan mondják, hogy egyetlen próbariasztást sem kaptak, sőt élesben is néma maradt a telefonjuk. A Krónika által megkérdezett illetékes szerint ennek több oka lehet.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. július 31., szerda

Magasra helyezett léc: a magyarországinál jóval keményebb feltételeket követelnek a jelentkezőktől a román rendőr-akadémián

Hátrányba kerülhetnek a lányok, miután a romániai rendőr- és a csendőriskolák jövőre szigorítják a felvételit, ráadásul a fiúkkal azonos feltételeknek kell megfelelniük. Magyarországon egészen más a minta.

Bálint Eszter 2019. július 30., kedd

„Ne bántsd a magyart!” – szeptembertől folytatja utcai tiltakozó megmozdulásait az EMNP

Politikai és civil szervezetekkel együttműködve folytatja a Ne bántsd a magyart! elnevezésű akcióját az EMNP. Csomortányi István pártelnök elmondta, azt szeretnék, ha a jövő évi önkormányzati választásokra Bihar megyében is kialakulna a magyar–magyar együttműködés. 

Bálint Eszter 2019. július 30., kedd

Túlfogyasztás: elhasználtuk erre az évre a Föld egyéves erőforrásait

Az idén július 29-ére esett a túlfogyasztás világnapja: a Global Footprint Network adatai szerint a Föld lakossága ekkorra elhasználta a bolygó egyéves erőforrásait.

Bálint Eszter 2019. július 29., hétfő

Elásták a csatabárdot Bihar megyében: négypárti együttműködés Nagyvárad és a vidék fejlődése érdekében

Hosszú évek sárdobálását követően megállapodást kötöttek a legnagyobb támogatottsággal bíró Bihar megyei politikai alakulatok. Ígérik, együtt lépnek fel a megye fejlődése érdekében.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. július 27., szombat

Egyetlen kattintásra a finom falatoktól: gyorsan nő az online ételrendelést biztosító platformok forgalma Erdélyben

Főként a fiatalok körében terjedt el az online ételrendelés gyakorlata, de más korosztályok is jelen vannak a piacon. A többség pizzát vagy hamburgert rendel, a vendéglők, gyorséttermek kínálatát összegyűjtő platformok népszerűsége pedig felfelé ível.

Bálint Eszter 2019. július 26., péntek

Újabb szegénységi bizonyítvány – a romániai lakosság kiadásának csaknem harmada ételre, italra megy el

Újabb mutató illusztrálja, hogy alacsony a romániai életszínvonal: a lakosság kiadásai legnagyobb részét élelmiszerekre és nem szeszes italokra fordítja. Márpedig minél alacsonyabb ez az arány, az emberek annál jobban élnek.