Bálint Eszter 2019. december 12., csütörtök

Egyre szépül a püspöki palota: hamarosan az építtető címere is felkerül a timpanonra

Kilencvenkilenc százalékban elkészült a nagyváradi római püspöki palota külső homlokzatának felújítása, és jól haladnak a munkálatok a kertben és a belső terekben – mindezt saját szemünkkel tapasztalhattuk meg csütörtöki terepszemlénken.  

 

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 12., csütörtök

Drasztikusan drágulhat a sertéshús: az ágazat képviselői szerint a karácsonyi falatok miatt még nem kell aggódnunk

Valósak az aggodalmak a sertéshús drágulásával kapcsolatban, ám a Krónikának nyilatkozó szakemberek úgy vélik, az nem lesz annyira drasztikus, mint amennyire az ágazat munkáltatóit tömörítő szövetség elnöke véli – meglátásuk szerint nem valószínű, hogy háromszorosára nő az ár. 

Bálint Eszter 2019. december 11., szerda

Átszövi az országot a korrupció: a sok törvénymódosítás és az infrastruktúra okozza a legtöbb gondot a cégeknek

Nem túl vállalkozóbarát ország Románia, legalábbis az Európai Bizottság friss felmérése szerint. Az üzleti szféra képviselői szerint túl gyakran változnak a törvények, rossz az infrastruktúra, bonyolult az ügyintézés, ráadásul továbbra is elterjedt jelenség a korrupció.

Bálint Eszter 2019. december 10., kedd

Bér és nyugdíj csak feltételekkel: politikai egyetértés övezi a kormány halmozásellenes terveit

Széleskörű egyetértés körvonalazódik az Orban-kormány javaslata körül, amellyel megtiltanák, hogy a közszférában dolgozók halmozzák a fizetést és a nyugdíjat. Puskás Bálint nyugalmazott alkotmánybíró szerint ugyanakkor a javaslat nem is alkotmányellenes.

Bálint Eszter 2019. december 09., hétfő

Felszámol a speciális nyugdíjakból a bukaresti kormány, de sokat nem spórol vele

A minden irányból támadott különleges nyugdíjak egy részének megszüntetését helyezte kilátásba Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, jelezte egyúttal, hogy a katonák, bírák és ügyészek kivételt képeznének. Így viszont túl sokat nem spórolna a kormány, a különleges nyugdíjakra kiutalt pénzek legna

Bálint Eszter 2019. december 09., hétfő

Lassult a népesség fogyása a Székelyföldön, erdélyi viszonylatban változatlan a csökkenés üteme

Az összerdélyi folyamatokkal szemben figyelemre méltóan lassult a népességfogyás az előző évhez viszonyítva a Székelyföldön, a nyári hónapokban pedig a születések száma minimálisan meg is haladta a halálozásokét.

Bálint Eszter 2019. december 08., vasárnap

Be akarja tiltani a román kormány a fizetés és nyugdíj halmozását

Megtiltaná a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta kormány, hogy nyugdíjat és fizetést is kapjanak egyidőben a közalkalmazottak. A lépést Ludovic Orban miniszterelnök is támogatja.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 05., csütörtök

Alig nő a minimálbér, a munkaerő további elvándorlására figyelmeztetnek a szakszervezetek

Elégedetlenek a kormány által tervezett minimálbér-emelés mértékével a szakszervezetek, akik szerint, ha nem nőnek gyorsabb ütemben a fizetések, akkor előbb-utóbb tényleg ki fog ürülni az ország. 

Bálint Eszter 2019. december 05., csütörtök

Többnyire édességet hoz a Mikulás

A romániai városi lakosság 89,6 százaléka vásárol ajándékot a számára kedves személyeknek Mikulás alkalmából, átlagosan 350 lej körüli összeget fordítanak erre a célra – derül ki a Mednet Marketing Research Center által november 28. és december 2. között készített közvélemény-kutatás csü

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 05., csütörtök

Tőzsdére vinné a liberális kormány az állami vállalatokat

Sikertörténet is lehet a román állam tulajdonában levő vállalatok bevezetése a tőzsdére a Krónikának nyilatkozó szakember szerint. A lengyel példa is ezt támasztja alá.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 04., szerda

„Adóparadicsomok” a romániai szigeteken?

Nincsenek meg a feltételek Romániában ahhoz, hogy a szigeteken 50 százalékos kedvezményt kaphassanak a megújuló energia előállítása, turizmus, szórakozás, közélelmezés, kiskereskedelem, szerencsejátékok és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások terén tevékenykedő cégeknek.

Bálint Eszter 2019. december 03., kedd

Törvénymódosítási nagyüzem: a PSD-kormány több hírhedt intézkedésétől is megszabadulnának

A PSD-kormány által elfogadott intézkedések eltörlésén ügyködik az Orban-kabinet. Eltörölnék egyebek mellett az üzemanyagok extra jövedéki adóját, a részmunkaidős szerződésekre kirótt többletadót, és a hírhedt 2018/114-es sürgősségi kormányrendeleten is módosítanának.

Bálint Eszter 2019. december 01., vasárnap

Patthelyzetben a panelházak hőszigetelése, nem akad kivitelező a munkálatokra

Kivitelezők hiánya akadályozza a panelházak hőszigetelését: ugyan Nagyváradon, Kolozsváron és Csíkszeredában is több ízben kiírták a vonatkozó közbeszerzési eljárásokat, a munkálatok alig töredékére jelentkezett építőipari vállalat, így patthelyzetbe került a program.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. november 30., szombat

Kamat jár a cégeknek, ha nem fizet időben az állam, mégsem lépnek a vállalkozók

A mindenkori román kormányok általában az adó-visszaigénylések késleltetésével próbálják csökkenteni a költségvetési hiányt. Nincs ez másként idén sem, ám a vállalkozók nagy része nem él jogával.

Bálint Eszter 2019. november 29., péntek

November közepére ígérték, de még nem tudni, ki lesz Jakubinyi György érsek utódja

Bár eredetileg úgy volt, hogy már november közepére kiderül, ki lesz Jakubinyi György utódja a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseki székében, a Szentszék máig nem nevezte meg az új főpásztort, és azt sem lehet tudni, hogy erre mikor kerülhet sor.

Bálint Eszter 2019. november 28., csütörtök

Megtorpant a lej lejtmenete, de korai lenne fellélegezni

Bár csütörtökön a reggeli órákban még úgy nézett ki, hogy újabb történelmi mélypontra süllyed a román deviza az egységes európai fizetőeszközhöz képest, erre végül nem került sor, az árfolyam még esett is az előző naphoz képest.