Bálint Eszter 2020. január 22., szerda

Nagyot álmodik a kormány: Erdélyt érintő infrastrukturális fejlesztéseket ígér Bukarest

Az infrastrukturális beruházások mellett az Orban-kormány célja a költségvetési hiány kordában tartása. Mint a pénzügyminisztérium sajtóosztálya által a Krónika kérdéseire adott válaszokból kiderül, az adóbegyűjtés hatékonyabbá tételét is zászlójukra tűzték.

Bálint Eszter 2020. január 20., hétfő

Fejlődés helyett visszafejlődés

A vonatokon uralkodó állapotok, az évről évre növekvő menetidő, csökkenő járatsűrűség – csak néhány azokból az igen nyomós okokból, amelyek miatt a rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt 481 millióról nagyjából 70 millióra csökkent a vasúton utazók száma.

Bálint Eszter 2020. január 18., szombat

Eurótízmilliók érkeznek Biharba: háztartási gépeket és akkumulátorokat gyárthatnak a térségben

Több millió eurós beruházásokra készülnek Bihar megyében: sajtóinformációk szerint Nagyszalonta mellett a DeLonghi fejleszt és gyárt majd háztartási gépeket, míg Nagyváradon repülőgépeknek és autóknak készülnek lítiumos akkumulátorokat előállítani.

Bálint Eszter 2020. január 15., szerda

Legyőzték a bankokat a belerokkant hitelesek

Rekordösszegeket engedett el egy kereskedelmi bank két ügyfelének: egy bukaresti fogyasztónak mintegy 62 ezer eurós, egy váradinak pedig 52 000 svájci frankos tartozást nem kell törlesztenie a korábban megkötött szerződések alapján.

Bálint Eszter 2020. január 14., kedd

Enyhén nőtt az átlagbér – Élen az IT-ágazat, legrosszabbul a készruhagyártásban fizetnek

Tovább nőtt az átlagbér tavaly novemberben. A legnagyobb fizetések az elmúlt évekhez hasonlóan az IT-szektorban voltak, ahol a nettó átlagbér elérte a 7610 lejt. A legkevesebbet eközben a készruhagyártásban dolgozók vihettek haza, az ágazati átlagfizetés 1803 lej volt.

Bálint Eszter 2020. január 13., hétfő

Mégsem áll a sztrádaépítés útjában a gyászcincér?

Nem áll fenn annak a veszélye, hogy Brüsszel felfüggeszti a Pitești–Nagyszeben autópálya finanszírozását – szögezte le hétfőn Lucian Bode közlekedési miniszter.

Bálint Eszter 2020. január 09., csütörtök

Lendületben az erdélyi idegenforgalom, átlag feletti növekedés a két székely megyében

Nyáron pezsdül fel inkább az erdélyi turizmus az Erdélystat statisztikai szolgálat friss elemzése szerint. A legnépszerűbbek a dél-erdélyi megyék, de jelentős növekedést regisztráltak a Székelyföldön is.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2020. január 07., kedd

Felszámolnák az áruházláncok belvárosi uralmát: a nagy települések szélére száműzné a hipermarketeket egy törvénytervezet

A hivatalos indoklás szerint a kis- és közepes boltokat, a hazai termelőket segítené az a parlament előtt levő törvénytervezet, ami kitiltaná a városokból a hiper- és szupermarketeket. Az ötlet amúgy nem újkeletű, a romániai élelmiszeripari vállalkozók már évek óta sürgetnek egy hasonló intézkedést.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2020. január 06., hétfő

Egyre gyakoribb a császármetszés: a nőgyógyász szakorvos szerint több indok szól a beavatkozás mellett

Egyes statisztikák szerint megközelíti, mások szerint pedig meg is haladja az 50 százalékot a császármetszéssel végzett szülések aránya. Sok az indokolt eset, sokszor az anyák kérik, máskor az orvosok tanácsolják.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 27., péntek

Csillagászati árak a kolozsvári ingatlanpiacon

Pusztába kiáltott szavak maradnak a kolozsvári albérletárakkal elégedetlen polgárok kérései, a romániai törvények nem teszik lehetővé sem a díjszabások befagyasztását, sem a többletadó kirovását a több lakást bérbe adó tulajdonosokra. 

Bálint Eszter 2019. december 23., hétfő

Olcsó populizmus és semmi más

Olcsó populizmus és semmi más – nagyjából ezzel lehet összefoglalni az elmúlt évek megnyilvánulásait (nem csak) gazdaságpolitikai téren.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 22., vasárnap

Méltányos ösztöndíjat kérnek a diákok

Méltányosabbá tenné az Országos Diáktanács az ösztöndíjak romániai rendszerét. Az Országos Magyar Diákszövetség is támogatja a kampányt, a szervezet elnöke pedig azt mondja, statisztikai adatok bizonyítják, hogy az ösztöndíj igenis motiváló tud lenni.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. december 20., péntek

Felpörgetik az árliberalizálást, de jövőre még nem drágul drasztikusan az elektromos energia és a földgáz

Már biztos, hogy januártól nem nőnek az energiaárak – ígérik az illetékes hatóságok képviselői. Elmondásuk szerint ugyanakkor a földgáz piacának júliusban esedékes liberalizációja nyomán sem nő számottevően a gáz ára. A villanyáram piacát 2021-től liberalizálják. Az Orban-kabinet ugyanakkor a liberalizálás f

Bálint Eszter 2019. december 19., csütörtök

Nagyvárosokba összpontosul a tőke: alacsony szinten a vállalkozói aktivitás a székelyföldi régióban

Míg Bukarestben 56, Ilfovban 60 vállalkozás jut ezer főre, Erdélyben 27, Havasalföldön 20, Moldvában pedig csupán 18. Erdélyen belül a székelyföldi régió mutatói a legalacsonyabbak. Az erdélyi nagyvárosok amúgy a mezőny első felében találhatók.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 19., csütörtök

Súlyos bérteher, meglepő tételek a 2020-as büdzsé tervezetében

Sok kérdőjel megfogalmazódik a 2020-as évi állami költségvetés tervezetének nyilvánosságra hozott sarokszámai kapcsán a Krónikának nyilatkozó gazdasági szakértő szerint. Az RMDSZ szenátora úgy véli, alig jut pénz fejlesztésekre.

Bálint Eszter 2019. december 17., kedd

Búcsút inthetnek a vasútfelújítási pénzeknek: fellebbezések miatt vész el az uniós finanszírozás egy része

Hatalmas pénzösszeget veszít a Román Vasúttársaság (CFR) a sínfelújításra szánt európai uniós alapokból, miután 800 millió euró értékben nem sikerült szerződéseket kötni három évvel a versenytárgyalást elindítását követően.