Rostás Szabolcs

2018. augusztus 10., 09:44

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek. Korábbi keserű tapasztalatok – például a 64 áldozatot követelő bukaresti Colectiv-tragédia, az elmúlt időszak árvizei vagy éppenséggel a Romániában több mint egy évtizeddel ezelőtt tomboló madárinfluenza – alapján az a legelső benyomása a külső szemlélőnek, hogy az állami intézményeket teljesen váratlanul érte a sertések elhullását kiváltó kór felbukkanása, a betegség elharapózását, a gócpontok elszaporodását illetően pedig csak tűzoltásra futja a hatóságok részéről.

Persze tudjuk, nem könnyű, hiszen Európa-szerte terjed a betegség, ráadásul az elmúlt két hónapban több európai országban is vészesebbé vált a járványhelyzet. Ennek ellenére, vagy éppen ezért érthetetlen, hogy miért nem foganatosítottak itthon szigorú óvintézkedéseket már egy évvel ezelőtt, a sertéspestis első megjelenésekor.

Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságok csak néhány héttel ezelőtt, immár a járvány kirobbanásakor kaptak észbe, és láttak hozzá a vírus terjedése feltartóztatásához, a gócpontok felszámolásához, a fertőzött állomány kényszervágásához.

Holott a megelőzés azért lett volna hatványozottan indokolt, mivel az üzemszerű hizlaldákon kívül Romániában nagyon elterjedt a háztáji sertéstenyésztés is, a mintegy 4,5 millió főre becsült hazai állomány pedig a hatodik legnagyobb az Európai Unió tagállamai közül. Éppen ezért már tavaly, az első fertőzés felbukkanásakor hozzá kellett volna látni az állatvásárok, a farmok fokozott ellenőrzéséhez. És ami a legfontosabb: tájékoztatni kellett volna a lakosságot, ami az elmúlt időszakig teljesen elmaradt.

Ha a hatóságok időben figyelmeztetnek a járványvédelmi előírások betartásának jelentőségére, meglehet, nem lenne olyan súlyos a helyzet. Ehelyett csak a közelmúltban kezdték bombázni a lakosságot, hogy meg kell akadályozni a házi sertések vaddisznóval való érintkezését, azt azonban még ma sem tudatosították a nyilvánosság előtt, hogy az utazások alkalmával senki ne hozzon magával sertéshúst és abból készült termékeket azokból az országokból, valamint EU-s területekről, ahol a betegség előfordul.

És persze ahogy lenni szokott, itt is felbukkan a politikai szál: mindenképpen kivizsgálást igényel, szivárogtattak-e már korábban információkat állami intézmények kormányzati protekcióval rendelkező személyeknek. A megnyugtató válaszok és intézkedések nem várhatnak tovább, elvégre olyan vészhelyzetről van szó, amely milliók megélhetését befolyásolja, és egy teljes iparág tönkretételét eredményezheti.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...