Páva Adorján

2018. augusztus 07., 23:35

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

Az árleolvasót gépies gyorsasággal kezelő kasszás néni pedig ötpercenként elmormolja: bocsánat, de három hete nincs váltótársa, higgyék el, neki sem könnyű. És a feje fölött kifüggesztett, ablak méretű hirdetőtáblára mutat, amelyen öles betűkkel az áll: munkatársat keresnek. Vonzó fizetés, ilyen-olyan pluszjuttatás, tanfolyam, gyors előrelépési lehetőség, vidám munkaközösség. Ha tudnak valakit, akit érdekelhet – mondja nem túl vidáman –, legyenek szívesek, és szóljanak.

Immár egyre több hétköznapi helyzet tanúskodik arról, hogy az országot sújtó munkaerőhiány nem csupán egy száraz statisztikai adat. Érzi ezt a csemperakót, mosógépszerelőt vagy napszámost kereső atyafi, ám persze a legrosszabb helyzetben azok vannak, akik céget működtetnek, hiszen teljes vállalkozásuk a szakadék szélére sodródhat, ha nincs ki elvégezze a munkát.

A pénzügyminiszter a minap azt nyilatkozta: Romániában egymillió dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról. A probléma nem új keletű, az ide vezető okok pedig rendkívül összetettek – mindazon­által szakemberek szerint a jelenség normális, előrelátható volt, és az is tiszta, mi a megoldás: a keleti, ázsiai munkaerő bevonzása.

A jelenlegi szabályozások szerint egy romániai munkaadó akkor alkalmazhat az Európai Unión kívüli országból érkező külföldit, ha minimum az országos átlagbérnek megfelelő összeget fizet neki. Az intézkedést azért vezették be még 2010-ben, hogy a gazdasági válság közepette védjék a hazai munkaerőt, akkora fizetésért ugyanis a cégvezetők túlnyomó többségének nem érte meg távoli országok dolgozóit idecsalogatni.

Csakhogy a hazai munkaerő ettől függetlenül folytatta Nyugat felé áramlását, és a nagyobb itteni vállalkozások most már annak is örülnek, ha a szigorú feltételek mellett, az erre szakosodott közvetítőkön keresztül, hosszas huzavona után sikerül megszerezniük néhány jól képzett ázsiai munkavállaló aláírását. Ezáltal pedig az a tragikomikus helyzet áll elő, hogy egyesek most már 3-4-5 ezer lejes nettó bért is hajlandóak fizetni a vietnami szakembernek, miközben ekkora fizetéssel a helyi mestert is itthon tudták volna tartani, ha csupán néhány évvel korábban kapcsolnak.

Eközben a kormány most érzi elérkezettnek az időt arra, hogy a szigorítások eltörlésével utat nyisson az ázsiai munkaerő beáramlása előtt. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a magánszférában a munkáltatókra kell bízni a dolgozók bérének megállapítását a nem EU-tagállamból érkező külföldiek esetében is, és minden olyan illeték eltörlésével egyetért, ami jelenleg az ilyen munkaerő költségeit növeli. A vállalkozói szektor minden bizonnyal kitörő örömmel fogadta a bejelentést, amely gazdasági szempontból érthető, várható húzás.

Ugyanakkor az intézkedés hangsúlyos többletjelentéseket is hordoz magában. Egyrészt a kormány ezzel gyakorlatilag bevallja, hogy nincs működőképes gazdaságpolitikai stratégiája, alternatívája a hazai munkaerő megóvására, igényeinek kielégítésére, azaz semmilyen garanciát nem tud nyújtani az életszínvonal kiszámítható javulására. Másrészt pedig közvetett módon azt is beismeri, hogy a hangzatos tervek ellenére képtelen járható hazatérési útvonalat vázolni az emigráltak milliói számára.

Így hát nem elég, hogy nincs megfontolt stratégia, megalapozott jövőépítés: a kormány újabb gyeplőt engedne el, hogy majd ahogy esik, úgy puffan alapon szerveződjék újra a romániai munkaerőpiac. Teljesen kiszolgáltatva az újabb és újabb helyi problémákat generáló, ellenőrizhetetlen, kegyetlen világpiaci szabályoknak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Vélemény
Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...