Kiss Judit

2019. október 09., 08:03

Az okostelefon árnyéka

Okostelefonnal a kezében kel és fekszik a gyerek, képernyőn keresztül barátkozik, kommunikál, tanul (ha tanul), játszik, szórakozik. Ha szólnak hozzá, oda sem figyel, teljes mértékben leköti a pillanatonként sok-sok villódzó képet kínáló virtuális világ, amelynek bűvköréből nem szívesen hagyja magát kiszakítani, belépni a három dimenziós szürke valóságba.

Ugye mindenki számára ismerős, mindennapi helyzetkép ez? Jócskán hozzászokhattunk, hiszen immár felnőttnek tekinthető az a generáció, amelynek tagjai gyakorlatilag az interneten nőttek fel.
A mai húsz éveseket már óvodáskorukban magába szippantotta a képernyők világa, és a kezükhöz nőtt mobiltelefonok kísérték őket a felnőtté válás útján. Nincs ez másképp a még ifjabb nemzedékekkel sem, sőt: a digitális bennszülöttek számára magától értetődő a személyes kommunikációs eszközök használata, mindig elérhetőek a virtuális térben (annál ritkábban a való világukban), könnyen kezelik az információk gyors áramlását, éjjel-nappal kapcsolatban állnak egymással az online terekben. Kis túlzással azt is lehet mondani, hogy ha a felnőttek hagynák, csak aludni meg étkezni „járnának haza” három dimenziós otthonukba. A szülők, pedagógusok pedig sokszor tehetetlenül nézik, miként vonja el a gyereket a képernyőfüggőség az életadó mozgástól, a való világ varázslataira való rácsodálkozástól, a hús-vér emberi kapcsolatok ápolásától, a könyvektől, ésatöbbi.

Siránkozni hosszasan lehetne emiatt, de talán érdemesebb higgadtan szemlélni a huszonegyedik század elejének megkerülhetetlen velejáróját. Ugyanakkor butaság lenne egyértelműen ördögtől valónak bélyegezni az okostelefont, amely nemcsak a fiatal nemzedéknek van a kezéhez nőve, de az idősebb generációk életét is számos területen megkönnyíti. Kérdés azonban, és ezt a szempontot érdemes körültekintően kezelni, hogy mikor válik az egészségre nézve veszélyes függőséggé a használata. Az Egészségügyi Világszervezet tavaly hivatalosan elismerte betegségként a virtuális játékoktól való addikciót, és sok helyen szakszerűen kezelik. Épp tegnap nyílt meg Nagy-Britanniában az első, kimondottan az okoseszközöktől való függőségeket kezelő klinika, ahol főleg a fiatal nemzedék tagjainak nyújtanak segítséget. Romániában egyelőre nincs szó ilyesmiről, megpróbálták ugyan kitiltani az iskolákból, ám a kezdeményezés nem vált sem következetes, sem sikeres gyakorlattá. Mindez azt is jelezheti, hogy a világ szinte minden részén érvényesülő jelenségnek milyen messzire nyúlnak az árnyékai.

Óriási szakirodalma van immár annak, hogy miként hat a virtuális világ dominanciája a gyerekek szellemi, lelki, érzelmi életére, életmódjára, gondolkodására, tanulására. A szakértők azt hangsúlyozzák (persze elméletben egyszerűen hangzik, gyakorlatban azonban nem könnyű megvalósítani), hogy itt is rendkívül hasznos lehet a mértékletesség elve. Egyesek szerint a képernyőfüggőség olyan erős addikció lehet, mint a drogfüggőség, így többek közt azt tanácsolják, hogy a szülő és gyermek találjon ki „szerződést” a képernyőhasználatra vonatkozóan, kössék mindkét fél számára elfogadható és fenntartható feltételekhez a telefonozást, valamint hogy a szülők tartsák magukat ahhoz, hogy a mobil ne legyen se a jutalmazás, se a büntetés eszköze. Vagyis hogy kezeljék természetesen, ugyanakkor körültekintően, ne lássák feketén-fehéren a jelenséget. Még akkor sem, ha az okostelefonnal való „viszonyunknak” messzire nyúlik az árnyéka, amelynek félhomályában egyre nehezebben vehetőek észre valóságunk részletei.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. október 08., kedd

Amitől Bukarest retteg

Románia továbbra sem ad mást, csak ami a lényege: következetesen megpróbál ellenszegülni minden olyan kezdeményezésnek, amely a kisebbségi jogok ügyének nemzetköziesítésével kapcsolatos.

Makkay József 2019. október 07., hétfő

Ingyen sör és kisebbségi jogok

Egy merész marketingakció nyomán – ingyen sört és ingyen kolbászt kínáltak több százezer embernek – az ötéves születésnapját ünneplő Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni telephelyére mintegy negyvenezer ember özönlött székelyföldi településekről, és távolabbról is.

Balogh Levente 2019. október 04., péntek

Pancser magyarokat erősítő magyargyűlölet

A román társadalmat olyan mélységesen átitatja a magyargyűlölet vagy jobb esetben a magyarokkal szembeni bizalmatlanság, hogy kétséges: eljöhet-e az idő, amikor ha nem is megszűnik, de legalább csökken valamelyest az alapértelmezett magyarellenesség.

Pataky István 2019. október 03., csütörtök

A normális Románia

Szombaton piacra járunk, sétálgatunk vagy kirándulunk, vendégségbe megyünk, sportolunk, esetleg csak bambán tévézünk. De semmiképpen sem dolgozunk. Főleg nem szavazgatunk a parlamentben. 

Kiss Judit 2019. október 02., szerda

Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem megnyitóján közvetített szívhez szóló gondolatokat a hallgatóknak.

Makkay József 2019. szeptember 30., hétfő

Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. A részvételi díjat befizető cégek már annak is örülnének, ha bárki megfordulna a standjuk előtt, a szervezők szlogenjét azonban valószínűleg ők is megmosolyogják.

Balogh Levente 2019. szeptember 27., péntek

Közösen – de mit?

Meg kell hagyni, nem siették el a dolgot az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, amikor úgy döntöttek, most hétvégén ülnek össze, hogy a még júliusban Tusványoson született megállapodás értelmében megvitassák a közös fellépés lehetőségeit.

Pataky István 2019. szeptember 26., csütörtök

A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman igyekeztek, igyekeznek olyan helyzetbe kerülni, amikor fontosnak tűnő öltönyös urak társaságában fotózkódhatnak, lehetőleg háttérben a csillagos, sávos lobogóval.

Kiss Judit 2019. szeptember 25., szerda

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.

Balogh Levente 2019. szeptember 24., kedd

A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az egyetlen szavazattal alulmaradt ellenfél, Soós Sándor által szabálytalannak tartott év eleji elnökké választása után megerősítették pártvezetői tisztségében.

Vélemény
Balogh Levente: Amitől Bukarest retteg

Románia továbbra sem ad mást, csak ami a lényege: következetesen megpróbál ellenszegülni minden ...

Makkay József: Ingyen sör és kisebbségi jogok

Egy merész marketingakció nyomán – ingyen sört és ingyen kolbászt kínáltak több százezer ...

Balogh Levente: Pancser magyarokat erősítő magyargyűlölet

A román társadalmat olyan mélységesen átitatja a magyargyűlölet vagy jobb esetben a magyarokkal szembeni bizalmatlanság, ...