Jótékony céllal csobbannak: a kolozsvári Szénási Zoltán és Katona Alpár tavakban ússza le a támogatók által megvásárolt távot

Bede Laura 2019. július 10., 15:08 utolsó módosítás: 2019. július 10., 15:10

A Jósikafalvi-tó átúszásával folytatja jótékonysági projektjét Szénási Zoltán és Katona Alpár. A kolozsvári fiatalemberek a krónikus beteg gyerekeket táboroztató Yuppi tábor számára gyűjtenek.

Jótékony távok. Szénási Zoltán és Katona Alpár idén 49 ezer lejt szeretne adományokból összegyűjteni

Adománygyűjtő céllal szeretne átúszni hét romániai tavat a kolozsvári Szénási Zoltán és Katona Alpár. A Yuppi Lake Challenge projekt keretében a krónikus beteg gyerekeket táboroztató Yuppi tábor számára gyűjtenek. Nemrég a Kolozs megyei Tarnicai-tavat úszták át: a 7,6 kilométeres távolságot 3 óra 13 perc alatt tették meg. A következő hetekben a szintén Kolozs megyei Jósikafalvi-tó (Bélesi-tó) következik, majd a Bihar megyei Dragán-völgyi tó, az Argeș megyei Vidraru-tó, a Hargita megyei Zetelaki-tó és a Beszterce-Naszód megyei Kolibicai-tó, illetve egy „meglepetéstó”, amelyet a projekt idején hoznak majd nyilvánosságra.

A kezdeményezés egyedisége abban áll, hogy a két sportoló elsősorban futó- és hegymászómúlttal rendelkezik, úszótapasztalatuk épphogy kielégítő.

A tavak átúszását ezért ők is a saját korlátaik átlépéseként fogják fel. „Magas szinten futunk, biciklizünk és mászunk. Azonban az úszástechnikánk és -gyakorlatunk semmiképp nem nevezhető profinak. Így a tavak átúszásakor mi is megtapasztaljuk majd azt az érzést, amit a Yuppi tábor gyerekei: mit jelent átlépni az akadályokon, megélni egy újabb sikert, és ezáltal jobbá válni” – foglalta össze Szénási Zoltán az idei kihívás lényegét.

A Rupicapra Social projekt alapítói idén 49 ezer lejt remélnek adományokból összegyűjteni, amelyek cégek, vállalkozások valamint magánszemélyek részéről érkezhetnek.

„Elkezdtük a kolozsvári cégekkel való egyeztetéseket, és szeretnénk az adománygyűjtési megkereséseket Kolozsváron kívülre is kiterjeszteni. A cégek kétféle adományozási típusból választhatnak: megvásárolhatják egy tó teljes átúszását, vagy kifizethetnek egy edzést” – emelte ki Katona Alpár. Hozzátette, örömmel tölti el, hogy sikerül a magánszemélyek figyelmét is felhívni a kezdeményezésre: tavaly cégek alkalmazottai álltak össze, és egy-egy magánakcióval (ruhavásárral vagy egymás megvendégelésével) gyűjtöttek adományokat a Yuppinak.

Idén a magánszemélyek közvetlenül is bekapcsolódhatnak az adományozás folyamatába. Pontos összeggel edzési távolságokat vehetnek meg (100 méter, 200 méter vagy 400 méter 25, 50, vagy 100 lej értékben), az adományokért cserébe a fiúk leússzák a megvásárolt távolságot.

A Yuppicamp.galantom.ro/lakechallenge oldalon lehet adományozni.

A Rupicapra Social projekt alapítói 2016-ban álltak a Yuppi tábor mozgalom mellé. A YuppiRun keretében 210 kilométert lefutva gyűjtöttek adományokat, azt követően, 2017-ben a YuppiRide alkalmával elbicikliztek Chamonix-ig, majd megmászták a Mont Blanc-t. Tavaly pedig a YuppiSlide elnevezésű akcióban szerették volna átsízni az izlandi Vatnajökull gleccsert, Európa legnagyobb gleccserét.

A kolozsvári székhelyű Yuppi Tábormozgalom Egyesület 2011 óta szervez élményterápiás táborokat Mezősályin, Maros megyében.

A Yuppi táborai diabétesszel, onkológiai vagy autoimmun betegséggel diagnosztizált gyerekeket és kamaszokat szólítanak meg. A táborok résztvevőinek többféle aktivitás biztosított a tábor teljes idején: magas kötélpályán való mászás, lovaglás, evezés, íjászat, kézművesség, fényképezés, színház. Ezek a foglalkozások mind olyan élményeket nyújtanak, amelyek erősítik az önbizalmat, és olyan érzelmi támaszt jelentenek, amelyek a gyermekek fizikai jólétére is visszahatnak. 2018-ban 153 gyerek és családtag, illetve 158 önkéntes vett részt a Yuppi táborokban az egész országból. Jelenleg a Yuppi 54 orvosszakértővel dolgozik együtt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat