Bede Laura 2019. július 13., szombat

Végtelen szabadságérzet a színpadon: sikert aratott az új apáczais szuperprodukció

Hidegrázás, libabőr és taps az első öt percben – ezek akár egy jó előadás ismérvei is lehetnének, ugyanis az új apáczais szuperprodukció péntek esti bemutatója ezt váltotta ki a közönségből. 

Bede Laura 2019. július 13., szombat

Erdély-szerte táborokban ropják a néptáncot – a rendezvényeken a vidék hagyományos szellemi és tárgyi kultúráját is bemutatják

Marosszéki, szászcsávási, mezőségi, györgyfalvi táncokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők a július–augusztusban szervezendő táborokban, ahol neves oktatók adják át tudásukat.

Bede Laura 2019. július 10., szerda

Jótékony céllal csobbannak: a kolozsvári Szénási Zoltán és Katona Alpár tavakban ússza le a támogatók által megvásárolt távot

A Jósikafalvi-tó átúszásával folytatja jótékonysági projektjét Szénási Zoltán és Katona Alpár. A kolozsvári fiatalemberek a krónikus beteg gyerekeket táboroztató Yuppi tábor számára gyűjtenek.

Bede Laura 2019. július 05., péntek

Tomboló közönség, balkáni hangulat a torockói Double Rise fesztiválon

A Double Rise idején igazi fesztiválpezsgés jellemzi a dupla napfelkeltéről híres Torockót, viszont a Fehér megyei településen naplemente után kezdődnek a nagy bulik.

Bede Laura 2019. július 03., szerda

Dzsesszhangulat reggeltől estig a kincses városban: harmincnál több fellépő a csütörtökön kezdődő a Jazz in the Park fesztiválon

Négy nap alatt több mint harminc együttes lép fel a kolozsvári Sétatéren a vasárnapig tartó 7. Jazz in the Parkon. „Szeretnénk ha az emberek reggel megérkeznének, és éjfél előtt nem mennének haza” – mondta a kolozsvári sajtótájékoztatón Alin Vaida főszervező.

Bede Laura 2019. június 28., péntek

A siker kulcsa: közösségi összefogással születnek meg a harmadik Kalotaszegi Magyar Napok

Kalotaszegen a hagyományok együtt élnek a mindennapokban a kalotaszegiekkel – fogalmazott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a Kalotaszegi Magyar Napokat ismertető pénteki, kolozsvári sajtótájékoztatón.

Bede Laura 2019. június 28., péntek

„Nem szívtam eléggé magamba Erdélyt” – Az Ocho Macho zenekar frontembere szerint az alkotás alapja egy jó hangulatú légkör

Óriási szabadságot ad, hogy nem skatulyáztuk be a zenénket, nem egyfajta stílusba beleragadva játsszuk évről évre ugyanazt – vallja Kirchknopf Gergő, az Ocho Macho frontembere. A zenekar szombaton egyenesen a garázsból viszi a Szent László Napok színpadára új dalát.

Bede Laura 2019. június 27., csütörtök

Blues és Rock`n`roll a kincses városban: Tom Jones-slágerekkel nosztalgiázott a kolozsvári közönség

Elvarázsolta a kincses városi közönséget kétórás produkciójával, közismert és közkedvelt dalaival Tom Jones. A kolozsvári új sportcsarnokban tartott szerda esti koncerten olyan slágerek csendültek fel mint az It’s Not Unusual, Delilah, Sex Bomb, She’s A Lady.

Bede Laura 2019. június 26., szerda

A világzene ünnepe Kalotaszegen – premierkoncertek és közösségi szövés a mérai csűrfesztiválon

Erős koncerttel kezdünk és keménnyel zárunk – fogalmazott Varga Zoltán László szervező a negyedik Méra világzenei csűrfesztivál újdonságait ismertető szerdai, kolozsvári sajtótájékoztatón.

Bede Laura 2019. június 24., hétfő

„Régészbőrbe bújhatnak” nyáron a gimnazisták a Hunyad megyei Várhelyen

Betekintést nyerhetnek az ásatások, kutatások folyamatába azok a középiskolások, akik jelentkeznek a Hunyad megyei Várhelyen első alkalommal rendezendő ingyenes régészeti táborba.

Bede Laura 2019. június 21., péntek

Zene révén egyesíteni az erdélyi magyarságot – hazai és magyarországi előadók lépnek fel az Erdélyfesten

Új zenei rendezvénnyel bővül a hazai fesztiválpaletta: szeptember 14-én első alkalommal szervezik meg az Erdélyfestet a Maros megyei Makfalván.

Bede Laura 2019. június 19., szerda

Népdalkincsek partiumi diákok tarsolyában – feledésbe merült bihari népdalokat élesztenek fel a nagyváradi művészeti iskolában

Megnőtt a népdal iránti érdeklődés a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Népiskola diákjai körében, akik az elmúlt félévben saját régiójuk, Bihar megye népdalkincseit tanulhatták meg.

Bede Laura 2019. június 19., szerda

Okosvirágcserepet talált fel egy kolozsvári diák – Kovács Róbert Jenő KO-pot nevű eszköze automatikusan újratölti a víztartályt

Akár egy évig is képes a szobanövények környezeti paramétereinek ellenőrzésére és biztosítására a KO-pot elnevezésű okoscserép, amelyet Kovács Róbert Jenő, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium végzős diákja hozott létre.

Bede Laura 2019. június 15., szombat

Jubileumi ünnepre készül Kézdivásárhely – a 30. Őszi Sokadalmon a Vigadó is bekapcsolódik a helyi tehetségek népszerűsítésébe

Hazai és magyarországi fellépőkkel, új programpontokkal várják az érdeklődőket Kézdivásárhelyen az augusztus 28. és szeptember 1. között szervezendő 30. Őszi Sokadalmon.

Bede Laura 2019. június 15., szombat

Regáti magyarok anyanyelvközelben – a Fehér Holló Médiaklub személyre szabott tanfolyamokat tart Galacon és Brăilán

Újratanulják anyanyelvüket a galaci és brăilai magyar gyerekek, felnőttek a Fehér Holló Médiaklub Egyesület projektjének keretében. Szabó Csaba, a szervezet elnöke a kezdeményezés jelentőségéről, az oktatás módjáról beszélt lapunknak.

Bede Laura 2019. június 14., péntek

A Csík Zenekar a mérai csűrfesztivál színpadán – a kalotaszegi rendezvényen zenei egzotikumokkal várják az érdeklődőket

Bejelentette első fellépőit, újdonságait a Méra világzenei csűrfesztivál, amelyet negyedik alkalommal szerveznek augusztus 1–4. között a Kolozs megyei településen.