Bede Laura 2019. augusztus 17., szombat

Szatmárnémeti zenészek reflektorfényben a Partiumi Magyar Napokon

A Strangers, a Twisted Systems és Nagy Norbert is színpadra lép az augusztus 20–25. között tizennyolcadik alkalommal szervezendő Partiumi Magyar Napokon.

Bede Laura 2019. augusztus 16., péntek

Magyar kortárs műgyűjtemény Kolozsváron: a dunaújvárosi válogatás a kultúrák közti párbeszéd fontosságát emeli ki

Első alkalommal tekinthető meg Romániában a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) rangos gyűjteményéből összeállított válogatás. A kolozsvári Centrul de Interes további két tárlat megnyitójával várja a látogatókat pénteken 19 órától.

Bede Laura 2019. augusztus 15., csütörtök

Néptánc és jazz az aradi színházban: budapesti vendégelőadók lépnek fel a Maros-parti városban

A Drusza Kamara néptáncegyüttes és a Premier Jazz Band lép fel pénteken az aradi nagyszínházban az Arad és Budapest XII. kerülete közötti testvértelepülési együttműködés keretében.

Bede Laura 2019. augusztus 08., csütörtök

Közönségkedvenccé váltak a Teddy Queen-dalok – Interjú a gyergyószentmiklósi zenekar basszusgitárosával

Mindig az előző fellépések élményeiből kap energiát az újabb és újabb koncertekhez a gyergyószentmiklósi Teddy Queen. Beszélgetés Csóka Loránddal, az indie-alternatív rockzenét játszó együttes basszusgitárosával.

Bede Laura 2019. augusztus 04., vasárnap

Koncertkavalkád Margittán: hetedik alkalommal rendezik meg a Szabadság Fesztet a partiumi városban

A magyar könnyűzenei élet legnevesebb képviselői lépnek fel az augusztus 29. és szeptember 1. között rendezendő margittai Szabadság Feszten. 

Bede Laura 2019. augusztus 03., szombat

Bábelőadásokban megelevenedő népmesevilág: a Partiumi Magyar Napokon ingyenes produkciókat tekinthetnek meg a gyerekek

Az egész család számára önfeledt szórakozást jelentő bábelőadások szerepelnek a 18. Partiumi Magyar Napok programjában. Augusztus 20–25. között Szatmárnémetiben lép fel többek között a szlovákiai, kecskeméti, pécsi társulat.

Bede Laura 2019. augusztus 02., péntek

A diszkógömbtől a keverőpultig: műfaji és nemzeti sokszínűség a kolozsvári Untoldon

Az Untold „eljövetelére” utaló jelek már több napja megfigyelhetők a kincses városban: a megszokottnál is több turista sétál a központban, a belépőként szolgáló színes karszalagok majdnem minden második járókelő kezét ékesítik, a Sétatéri nagyparkot, valamint a Kolozsvár Aréna környékét szinte teljes eg

Bede Laura 2019. július 31., szerda

Az utcaművészet legismertebb képviselője, Banksy állít ki Kolozsváron

Kolozsváron tekinthető meg csütörtöktől a The Art of Banksy kiállítás. Az angol graffitiművész 50 alkotását bemutató vándortárlat augusztus 1-től november 3-ig látogatható a Vaida Voevod Házban (Hunyadi tér/Piaţa Ştefan cel Mare 18.).

Bede Laura 2019. július 29., hétfő

Építészeti oktatási táborokat rendeznek Bonchidán – a Bánffy-kastély restaurálásába is bekapcsolódnak a résztvevők

Hagyományos építőmesterségeket ismerhetnek meg a jelentkezők augusztusban Bonchidán, ahol két szaktábort is rendeznek a Bánffy-kastélyban – közölték hétfőn a szervezők.

Bede Laura 2019. július 24., szerda

Magmát találtak a Csomád-vulkán alatt – magyar, román, francia és svájci kutatók vizsgálták évekig a Hargita megyei tűzhányót

Meglepően sok olvadék lehet a székelyföldi Csomád-vulkán alatti magmatározóban. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy kis időn belül kitör, hanem, hogy olyan rég szunnyadó tűzhányóról van szó, amely alatt van még magmakása, ezért fennáll az aktiválódás lehetősége.

Bede Laura 2019. július 21., vasárnap

Szórványösszefogás a magyar oktatásért: vegyes családból származó gyerekek is magyar tagozatra járnak Székelykocsárdon

Diáklétszám-növeléssel sikerült elérnie a székelykocsárdi Cserevár Egyesületnek, hogy a község Simion Lazăr Általános Iskolájában megmaradjon a tanintézet magyar tagozata. A Fehér megyei településen a pedagógusok önkéntesen vállalták az ingázó tanulók délutáni oktatását.

Bede Laura 2019. július 13., szombat

Végtelen szabadságérzet a színpadon: sikert aratott az új apáczais szuperprodukció

Hidegrázás, libabőr és taps az első öt percben – ezek akár egy jó előadás ismérvei is lehetnének, ugyanis az új apáczais szuperprodukció péntek esti bemutatója ezt váltotta ki a közönségből. 

Bede Laura 2019. július 13., szombat

Erdély-szerte táborokban ropják a néptáncot – a rendezvényeken a vidék hagyományos szellemi és tárgyi kultúráját is bemutatják

Marosszéki, szászcsávási, mezőségi, györgyfalvi táncokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők a július–augusztusban szervezendő táborokban, ahol neves oktatók adják át tudásukat.

Bede Laura 2019. július 10., szerda

Jótékony céllal csobbannak: a kolozsvári Szénási Zoltán és Katona Alpár tavakban ússza le a támogatók által megvásárolt távot

A Jósikafalvi-tó átúszásával folytatja jótékonysági projektjét Szénási Zoltán és Katona Alpár. A kolozsvári fiatalemberek a krónikus beteg gyerekeket táboroztató Yuppi tábor számára gyűjtenek.

Bede Laura 2019. július 05., péntek

Tomboló közönség, balkáni hangulat a torockói Double Rise fesztiválon

A Double Rise idején igazi fesztiválpezsgés jellemzi a dupla napfelkeltéről híres Torockót, viszont a Fehér megyei településen naplemente után kezdődnek a nagy bulik.

Bede Laura 2019. július 03., szerda

Dzsesszhangulat reggeltől estig a kincses városban: harmincnál több fellépő a csütörtökön kezdődő a Jazz in the Park fesztiválon

Négy nap alatt több mint harminc együttes lép fel a kolozsvári Sétatéren a vasárnapig tartó 7. Jazz in the Parkon. „Szeretnénk ha az emberek reggel megérkeznének, és éjfél előtt nem mennének haza” – mondta a kolozsvári sajtótájékoztatón Alin Vaida főszervező.