Bede Laura 2019. október 19., szombat

„Leírhatatlan örömforrás a gyerekek hálája”

Élelmiszert, ruházatot, iskolai eszközöket tartalmazó csomagokat juttatnak el több mint hetven rászoruló gyerekhez bánffyhunyadi önkéntesek. A Kolozs megyei településen létrehozott alapítvány egyik tagja, Vincze Tímea a nehéz sorsú családok támogatásáról, sikertörténetekről beszélt a Krónikának.

Bede Laura 2019. október 18., péntek

Az ősz „illata és íze” a kalotaszentkirályi Csipkebogyó-fesztiválon

Népművészeti vásárral, számos finomsággal várják a résztvevőket hétvégén a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon tizennegyedik alkalommal rendezendő Csipkebogyó-fesztiválon.

 

Bede Laura 2019. október 16., szerda

Az önismeret ösvényein Udvarhelytől Nepálig

Életre szóló élményekkel tért haza nemrég Nepálból Lázár Beáta marketing szakos mesteris hallgató, aki önkéntes program keretében tanított helyi diákokat. A székelyudvarhelyi születésű, kolozsvári egyetemista az ázsiai kultúráról, a katmandui vendégszeretetről beszélt a Krónikának.

Bede Laura 2019. október 15., kedd

Duna-deltai élmény a legbölcsebb diákoknak

Az aktuális környezetvédelmi problémákra, a természeti értékek fontosságára hívja fel a középiskolás tanulók figyelmét a tizedik alkalommal szervezendő Bölcs Diákok vetélkedő.

Bede Laura 2019. október 10., csütörtök

Tőkés Kelemen meghívása miatt bírálja a Sapientiát, a dékán átpolitizálódásról beszél

„Szomorúan veszem tudomásul, hogy az erdélyi magyar világunkban kezdünk kicsit átpolitizálódni. Ha egy ünnepi beszéd egyszerű poénja politikai töltetet kap, vagy egyenesen kampánycélzatot olvasnak ki belőle, akkor én azt roppant sajnálom, és félreértésnek gondolom” – mondta el a Krónika megkeresésére Tonk Márton.

Bede Laura 2019. október 10., csütörtök

Indul az Örökségünk őrei – fogadj örökbe egy műemléket! országos vetélkedő új évada

Nagyobbra és színesebbre tervezik az Örökségünk őrei – fogadj örökbe egy műemléket! országos örökségvédelmi verseny új évadát, amelyre október 18-ig jelentkezhetnek a középiskolások.

Bede Laura 2019. október 07., hétfő

Sejtkutatásért hárman kapnak idén orvosi Nobel-díjat

A sejtkutatás területén elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Bede Laura 2019. október 07., hétfő

Kifizetődő ingyenmunka: élményekkel teli tapasztalatszerzés az önkéntesség, de a társadalom számára is rendkívül hasznos

Életre szóló élményt és tapasztalatot jelenthet az önkéntes munka azoknak, akik bevállalják, hogy otthonuktól távol, kontinenseket átutazva, legfeljebb természetfilmekből ismert országokban végeznek önkéntes munkát. Érintettek szerint ez életforma, amely egyértelműen kifizetődő.

Bede Laura 2019. október 01., kedd

A magyar tánczene csillagai Erdélyben – Korda György és Balázs Klári turnéjának első állomása a Nagyváradi Állami Filharmónia

A magyar tánczene egyik legismertebb előadója feleségével közösen ad életműkoncertet október 5–21. között. Korda György és Balázs Klári első ízben több mint tíz erdélyi városban lép színpadra.

Bede Laura 2019. szeptember 26., csütörtök

Nick Vujicic ereje megerősítheti a fiatalokat: Erdélybe látogat a világhírű motivációs tréner

A magyar és román fiatalok, keresztyének együtt lehetnek és olyan élményt kaphatnak, amellyel egymás felé is nyitottabbá válnak – ezzel a céllal szervezik meg októberben Nick Vujicic ausztrál motivációs tréner, prédikátor magyarországi és erdélyi előadásait.

Bede Laura 2019. szeptember 26., csütörtök

Az összetartozás erősítése a Bánságban: minden korosztályt megszólító programok a vasárnapig tartó Temesvári Magyar Napokon

Kibővített gasztrosarokkal, gyermekbirodalommal, koncertekkel készülnek a Temesvári Magyar Napok szervezői. A csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó rendezvénysorozatot negyedik alkalommal szervezik.

Bede Laura 2019. szeptember 21., szombat

Súlyos teher a gyantai fekete vasárnap emléke – Boros Zoltán túlélő a 75 éve történt, 41 magyar ember életét kioltó vérengzésről

A hetvenöt évvel ezelőtti vérengzésre emlékeznek vasárnap a Bihar megyei Gyantán, ahol 1944. szeptember 24-én a román hadsereg 41 magyar ember életét oltotta ki. Boros Zoltán túlélő a tragikus eseményekről, a Fekete vasárnap című dokumentumfilmjéről beszélt a Krónikának.

Bede Laura 2019. szeptember 19., csütörtök

Jubileumi ünnep Hunyad megyében: többek között Déván, Vajdahunyadon, Petrozsényben szerveznek magyar napos programokat

Több településen, gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólító programokkal várják az érdeklődőket a ma kezdődő, tizedik alkalommal szervezendő Hunyad Megyei Magyar Napokon.

Bede Laura 2019. szeptember 07., szombat

Magyar zsongás a Cenk alatt: gazdag programsorozatot kínálnak a brassói városnapokra

Magyar filmekkel, borkóstolóval, táncra perdítő koncertekkel várják a résztvevőket a vasárnap kezdődő, kilencedik alkalommal szervezendő Brassói Magyar Napokon.

Bede Laura 2019. szeptember 07., szombat

Rendhagyó évad a nagyváradi Szigligeti Színházban: Ady Endre egyetlen drámájának felolvasószínházi előadásával indul a szezon

A nagyváradi magyar művészi bábjátszás hetvenedik évfordulóját is megünneplik a Szigligeti Színház új évadában. A partiumi teátrumban többek között nagyoperett, folklórelőadás, musical szerepel műsoron.

Bede Laura 2019. szeptember 06., péntek

Peremre szorult magyar csoport: központi épületből városvégibe kénytelenek költözni a kolozsvári óvodások

Tanévkezdés előtt kevesebb mint egy héttel költözni kényszerül a kolozsvári Hársfaillat óvoda több csoportja. A magyar óvodások a Ferenc József (Horea) úti intézetből a város peremére, a Bácsi úti ingatlanba kerülnek.