Bede Laura 2019. december 13., péntek

Jótékonysági est Nagyszalontán a kis Noel, illetve a gyermekotthon lakóinak megsegítéséért

Karácsony közeledtével ismét összefogásra szólítják az adakozó családokat Nagyszalontán.

Bede Laura 2019. december 11., szerda

Erdélybe látogatnak A Mancs őrjárat kutyusai

Különleges színházi élményt nyújt a gyerekeknek A Mancs őrjárat Live! „A Mentőfutam” című zenés előadás, amelyet Sepsiszentgyörgyön első alkalommal januárban tekinthet meg a magyar és román ajkú közönség.

Bede Laura 2019. december 11., szerda

Karácsonyvarázs a Károlyi-kastélyban

Földes László Hobo Ady-estjével, hangversennyel, gyermekműsorokkal várják az érdeklődőket Nagykárolyban, a december 21-ig tartó Karácsony varázsa fesztiválon.

Bede Laura 2019. december 10., kedd

Kolozsváron csap a húrok közé a legendás Deep Purple együttes

A kincses városi BT Arénában lép színpadra ma este a Deep Purple brit hard rock együttes. A stílus egyik legismertebb és legnagyobb hatású zenekara, amelyet sokan a Led Zeppelin és a Black Sabbath mellett a heavy metal előfutárának tartanak, bár a zenészek sosem nyilvánították magukat heavy metal együttesnek.

Bede Laura 2019. december 08., vasárnap

Lehet etetni az énekesmadarakat, de csak kellő odafigyeléssel

Elkezdődött az énekesmadár-etetési időszak fő szezonja, amely az országban az első őszi fagyok beköszöntétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ.

Bede Laura 2019. december 06., péntek

Körútra hív a Mikulás az erdélyi városokban

Mikulás vezetet tömegközlekedési eszközök szállítják a gyerekeket a hónap folyamán több erdélyi városban. Szovátán egyedi kezdeményezéssel készülnek pénteken.

Bede Laura 2019. december 05., csütörtök

Jazzdalokkal ringat Kolozsváron Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint

A kincses városi Atelier kávéházban ad jazzkoncertet csütörtökön este Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint.

Bede Laura 2019. december 04., szerda

Közönségkedvencek a Vibe fesztiválon: a Maros-parti rendezvényen a pop, az alternatív rock és a hiphop képviselői lépnek fel

A fesztiválozók kéréseit figyelembe véve, illetve napjaink legjobb magyarországi és erdélyi előadóit kiválasztva állítják össze a Maros-parti Vibe fellépőlistáját – az első neveket szerdán ismertették.

Bede Laura 2019. december 04., szerda

Új repülő őshüllőfajt határoztak meg Erdélyben

Új repülő őshüllőfajt határozott meg egy romániai–amerikai kutatócsoport. Az Albadraco tharmisensisnek elnevezett őshüllő tudományos leírása a Cretaceous Research folyóiratban jelent meg a közelmúltban, a tanulmányt Alexandru Solomon, Vlad Codrea és Venczel Márton, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kutatói, valamint Gerald Grellet-Tinner amerikai kutató jegyezte.

Bede Laura 2019. november 28., csütörtök

Autó ajándékba: nem foglalkozott a bajba jutott nemzetiségével a román adakozó

Egy percet sem gondolkodott a medvegázolás kárvallottjának nemzetiségén Gigi Ștefan, aki saját autóinak egyikét adományozta a nyárádszentbenedeki járművezetőnek. A közösségi oldalon több ezer reakciót kiváltó nagylelkű felajánlás kapcsán kerestük meg a kolozsvári férfit.

Bede Laura 2019. november 22., péntek

Megünneplik az erdélyi magyar tudományosságot

Az erdélyi tudományos élet megalapozását és szervezését tűzte ki célul 1859-es megalakulásakor az Erdélyi Múzeum-Egyesület. A szervezet konferenciasorozattal ünnepli fennállásának 160. évfordulóját és a magyar tudomány napját a hétvégén.

Bede Laura 2019. november 21., csütörtök

Both Zsuzsa a „hittérítő munkáról”, a húszéves kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttesről

A tánc szeretete, a közösen megtanult táncanyag hozta létre azt az igényt, hogy ezelőtt húsz évvel megalakuljon az Ördögtérgye Néptáncegyüttes. Both Zsuzsa, a csoport egyik létrehozója és vezetője a csütörtökön kezdődő Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóról beszélt a Krónikának.

Bede Laura 2019. november 14., csütörtök

Világzenei koncertsorozat Kolozsváron a Fonó Selection program keretében

Hagyományos magyar cigányzenét, gyimesi és balkáni népzenét, afroamerikai jazzt hallgathatnak az érdeklődők a kincses városban pénteken kezdődő ingyenes világzenei koncertsorozat keretében.

Bede Laura 2019. november 13., szerda

Pop-rock ritmusra bulizhat az erdélyi közönség a Dirty Slippers zenekarral

A kolozsvári L’Autre Caféban és a csíkszentdomokosi kultúrházban ad lemezbemutató koncertet pénteken, illetve szombaton a Dirty Slippers magyar pop-rock zenekar.

Bede Laura 2019. november 07., csütörtök

Közösségi összefogás a ritka betegségben szenvedő Noelért

Bihar megyei kisfiú számára is adománygyűjtést indítottak, miután a szintén SMA-betegségben (gerincvelő-izomsorvadás) szenvedő, magyarországi Zente és Levente kezeléséhez szükséges 700 -700 millió forint néhány hét alatt összegyűlt.

Bede Laura 2019. november 03., vasárnap

Önkéntes munka és spirituális feltöltődés a himalájai Zanglában

Különleges hőszigetelési technikával hoztak létre önkéntesek zanglai női szerzetesek számára egy szobát, amelyben télen is tanulhatnak, imádkozhatnak. Ambrus Boglárka csíkszentsimoni idegenvezető a tibeti kultúráról, az idő és a világ átértékeléséről beszélt a Krónikának.