Kultúrkavalkád óvintézkedések mellett: lehet regisztrálni a szerdán kezdődő Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeire

Kultúrkavalkád óvintézkedések mellett: lehet regisztrálni a szerdán kezdődő Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeire

Ádám Gyula fotóművésznek a székelység jelenét megörökítő képeit is bemutatják a Kolozsvári Magyar Napokon a Bánffy-palotában

Fotó: Ádám Gyula

Gazdag kulturális kínálattal várja közönségét a szerdán kezdődő, péntekig tartó 11. Kolozsvári Magyar Napok. A koronavírus-járvány miatt különleges óvintézkedések és biztonsági előírások mellett, csökkentett programmal tartják meg a rendezvénysorozatot, amelyre lehet már regisztrálni.

Kiss Judit

2020. augusztus 17., 09:092020. augusztus 17., 09:09

2020. augusztus 17., 14:252020. augusztus 17., 14:25

Annak ellenére, hogy rövidített formában, tömegrendezvények nélkül szervezik meg az idei, immár 11. Kolozsvári Magyar Napokat, a rendezvénynek gazdag a kulturális kínálata. Már lehet regisztrálni a szerdától péntekig tartó magyar városünnep eseményeire – közölte a szervező Kincses Kolozsvár Egyesület.

A koronavírus-járvány miatt különleges óvintézkedések és biztonsági előírások mellett, csökkentett programmal tartják meg a rendezvénysorozatot. Az eseményeken csak korlátozott számú néző vehet részt előzetes regisztrációval.

A névre szóló, át nem adható ingyenes jegyeket a www.magyarnapok.ro oldalra kattintva, valamint a főtéri regisztrációs pontnál lehet beszerezni.

A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy a torlódás, valamint az egészségügyi szempontból kockázatos tömeg kialakulását elkerülendő, csak érvényes belépőjeggyel látogassanak el az egyes programokra. A szigorítások ellensúlyozásaként idén az alkalmi KMN-tévé online közvetítéssorozata révén azok is részesülhetnek a magyar napok élményéből, akik a korlátozások miatt személyesen nem tudnak részt venni a programokon.

Az idei háromnapos rendezvénysorozat keretében megtartják a szokásos Szent István-napi néptánctalálkozót, a kolozsvári magyar filmnapokat és a Caravanact utazószínházi fesztivált.

A főtéri színpadon szerdán operagálát, majd Pál István Szalonna és bandája jubileumi koncertjét, csütörtökön Bogányi Gergely zongoraestjét, majd az Anyám és más futóbolondok a családban című filmet, pénteken pedig a Kaláka együttes koncertjét és a Tanú című magyar filmszatírát nézheti meg a közönség.

Hármas tárlatnyitó a Bánffy-palotában

Szerdán én 17 órától hármas kiállításmegnyitóra kerül sor a Bánffy-palotában működő Kolozsvári Művészeti Múzeumban – a Maros Megyei Múzeum, a Kolozsvári Művészeti Múzeum, az EMÜK (Erdélyi Művészeti Központ), a Sapientia Alapítvány és a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében. Az egyik tárlat címe: Erdély festészete a két világháború között, célja a nagybányai festőiskola hatásának a kirajzolása.

A megkerült Paradicsom című kiállítás Ádám Gyula fotóművész képeit sorakoztatja fel, a székelység közelmúltját és jelenét örökíti meg.

A csíkkarcfalvi alkotó főleg néprajzi és dokumentarista jellegű fotókat készít, többnyire moldvai és gyimesi csángó, valamint székelyföldi sorsokról. A Referencia. Válogatás a Sapientia Alapítvány gyűjteményéből című, harmadik tárlatot az Erdélyi Művészeti Központ szervezi. A bemutatott 60 műalkotás szubjektív válogatás az utóbbi három évben a Sapientia Alapítvány által vásárolt közel 350 műtárgyból.

A Sapientia-gyűjtemény célja összegyűjteni az 1920-as évek utáni erdélyi magyar képzőművészek reprezentatív alkotásait, feltérképezni a fontosabb képzőművészeti irányzatokat és csoportosulásokat és ezeket szakmai hozzáértéssel és igényességgel referenciagyűjteménnyé kovácsolni.

Galéria

Fotó: Nánó Csaba

Az eltűnt hóstáti házak

Székely János Nyugati hadtest című regényének román nyelvű fordítását is bemutatják. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet felkérésére Marius Tabacu fordító ültette át román nyelvre a kisregényt (újra, hiszen 1989-ben már megjelent, az akkori események miatt azonban homályban maradt a román nyelvű kötet). Az új fordítás a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet támogatásával jelent meg a Curtea Veche Kiadónál, a kötetet első alkalommal február 4-én mutatták be Bukarestben.

A Kolozsvári Magyar Napok alkalmával megvalósuló könyvbemutatón jelen lesz a fordító, Marius Tabacu. A könyvbemutatón felolvasószínházi előadásban elevenedik meg a novellafüzér egyik fejezete Kovács Zsuzsánna rendezésében és Lari Giorgescu előadásában, majd ezt követően Márton Evelin író, szerkesztő és Filip Florian író beszélget a könyvről.

A Szabók bástyájában az Óvár című fotódokumentum-kiállítást mutatják be szintén szerdán, valamint a Soha ne felejtsük. A Hóstát házai című fotódokumentum-kiállítást.

Amint az Óvár című tárlat ismertetőjében olvasható, Kolozsvár jókora mészkőtömbökből épült legelső középkori várából napjainkra csak egy torony és néhány falrészlet maradt fenn. Ezek szépségét a történelem során bekövetkezett változások nem csorbították. A város jelképértékű és egyben építészeti kincsei (a Mátyás-ház, a ferences templom, a Mikes-palota, a Karolina-emlékoszlop vagy a Bocskai-ház) jelennek meg a képeket. A Hóstátot felidéző tárlat képeit Benczédi József készítette 1980 és 1985 között. A fotókon lebontásra ítélt családi házak láthatók; helyükre tömbházakat húztak fel. E hóstáti épületeket valójában azért fényképezték le, hogy értéküket felbecsüljék, majd a tulajdonosokat az állam ennek megfelelően kárpótolja.

Az itt látható felvételekből teljes archívum készült, amelyet 1990 után kidobtak a szemétbe. Csupán néhány fényképet sikerült véletlenszerűen megmenteni, amikor maga a fényképész az utcán fotós dobozokra lelt, felismerte saját munkáit, és néhányat azokból magához vett. Így őrződtek meg a szentpéteri (Mărăşti negyedi) hóstát házairól készült felvételek. Ezek a fotók most először kerülnek nyilvánosságra, hogy régi hóstáti utcákba kalauzolják el a nézőt.

A rendszerváltás a romániai
magyarok szemszögéből

Bemutatják a Kolozsvári Magyar Napok keretében a Helikon című irodalmi folyóirat Magyar Krimi-lapszámát, a Bulgakov kávézóban szerdán tartandó rendezvény címe: „nevettem az akkori nyomozókkal”. Az est meghívottjai: Borsos J. Gyöngyi, Mărcuțiu-Rácz Dóra és Szántai János, beszélgetőtárs: Papp Attila Zsolt, házigazda: Karácsonyi Zsolt.

A Tranzit Házban az Elmúlt Jelen. A romániai magyarok 1989–1990-es rendszerváltása című kiállítást nyitják meg szintén szerdán. Tervezők: Blos-Jáni Melinda, Fodor János, Miklósi Dénes, Molnár Beáta. „Ismerd meg a múltat! Arra vállalkoztunk, hogy a rendszerváltást a romániai magyarok szemszögéből mutassuk be, online felületen és installációs kiállítás keretében. Kiállításunk bemutatja a szocializmus éveit, hogyan éltük át a forradalmi sorsfordító eseményeket, illetve hogyan alakult az első szabad év” – olvasható a kiállítás ismertetőjében.

Szerda este a Romkertben a közönség Bogdán Zsolt színművész „…függök ezen a zord élet-párkányon” című Ady-estjét tekintheti meg.

A Kolozsvári Magyar Napok részletes programja a magyarnapok.ro honlapon böngészhető.

Nagykárolyban, Kolozsváron, Szatmáron a KaravanAct

Ma kezdődik és augusztus 22-ig tart a KaravanAct Utazó Színházi Fesztivál, amely a kolozsvári Magyar Napokon is várja a közönséget, ezen kívül Nagykárolyban és Szatmárnémetiben is megfordul. A Bihar megyei esetszámok növekedésének következtében a nagyváradi polgármesteri hivatal nem engedélyez további köztéri kulturális eseményeket a városban, így a KaravanAct nagyváradi szakaszát a szervezők Nagykárolyba helyezték át. A Shoshin Színházi Egyesület által szervezett fesztivál negyedik kiadásának előadásain a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A fesztivál 2020-as programjában a lengyelországi Teatr Biuro Podróży, a sepsiszentgyörgyi M Studio és a kolozsvári Shoshin produkciói szerepelnek, amelyeket egy koncert (Fluidian) egészít ki. A KaravanActot 2015-ben hozta létre a Shoshin azzal a szándékkal, hogy (mintegy élő organizmusként) kapcsolatot létesítsen az általa látogatott települések lakóival és dialógusra hívja őket. „A KaravanAct célja, hogy »beszivárogjon« az utcákba, közterekre, gyakran látogatott vagy éppenséggel elfeledett külső-belső helyszínekre, és mindezen helyekre színházat, zenét, táncot, énekhangot csenjen, megmutatva, hogy a művészet mindenkié” – vallják Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor, a fesztivál létrehozói. A KaravanAct nézői nem csupán a hagyományosan színházlátogató rétegek, hanem adott esetben bárki, aki éppen ott van, ahol az esemény zajlik: minden járókelő, azok is, akik amúgy nem feltétlenül mennének színházba.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján