„Most jöttem Erdélyből...” – Népzenei kötetet jelentet meg a Magyar Művészeti Akadémia

MTI 2019. december 14., 12:06

Almási István „Most jöttem Erdélyből...” – Írások népzenéről és népdalkutatásról című könyvét mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia hétfőn Budapesten.

Fotó: Püskikiadó.hu

A kolozsvári születésű népzenekutató életművéből kínál válogatást a gyűjteményes kötet, amelyet a magyar kultúra legősibb értékei iránt érdeklődő olvasóknak is ajánlanak – közölte az MMA az MTI-vel. Mint írják, Almási István, az MMA rendes hosszú évtizedek óta tárja fel az erdélyi népdalkincset.

A kolozsvári születésű, városához mindmáig hű népzenekutató írásait áthatja a magyar zenei anyanyelv tisztelete és az a kutatószenvedély, amelynek köszönhetően gazdag életművét építette és építi.

Legyen szó Bartók vagy Kodály munkásságának fontosságáról, az erdélyi népzenegyűjtés sokszor viszontagságos körülményeire való utalásról vagy éppen a költő Áprily Lajos népdalélményeinek bemutatásáról, Almási István professzor mindig pontos, árnyalt mondatokban adja át tudásának legjavát – olvasható az ajánlóban.

A kötetet hétfőn Budapesten Almási István mellett Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató; Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó vezetője és Szathmáry István, a kötet szerkesztője mutatja be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat