Stratégiakidolgozásból jeles, alkalmazásából kevésbé: Borbély László koordinátor a fenntartható fejlődésről

Szucher Ervin 2022. március 07., 12:43

Stratégiájáért és programjaiért az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) kitüntette a román kormány fenntartható fejlődés főosztályát, amelynek vezetője, Borbély László korábbi RMDSZ-es politikus öt éve élvezi az egymást váltó kormányok támogatását. Eközben a hazai politikum még távol áll attól, hogy komolyan és következetesen viszonyuljon a fenntartható fejlődés kérdésköréhez, amely a lakosság számára is részben ismeretlen fogalom.

Stratégiakidolgozásból jeles, alkalmazásából kevésbé: Borbély László koordinátor a fenntartható fejlődésről
galéria
Borbély László: alakuljon ki a kritikus tömeg, amely befolyásolni képes a fejlesztési kérdéseket Fotó: Fenntartható fejlődés főosztály

– Romániában öt éve tölti be a fenntartható fejlődés főosztálya koordinátori tisztségét, tavaly novemberben a Fenntartható Fejlődés Európai Hálózata (ESDN) közgyűlésének alelnökévé választották. Szinte három évtizeden keresztül a politikában vállalt csúcsszerepet, újabban viszont a bolygónk megmentésén munkálkodik. Mi késztette erre a hirtelen váltásra? Vagy ez is politika?

– Én nem nevezném hirtelen váltásnak, bár jóval a 2016-os választások előtt kijelentettem, hogy vége, többet nem politizálok. A fenntartható fejlődésnek azonban addig is megvolt a helye az életemben. Ugyanis környezetvédelmi miniszterként már 2010-ben az ENSZ fenntartható fejlődési bizottságának az elnöke voltam, egy olyan időszakban, amikor mifelénk nemigen beszéltek még a fenntartható fejlődésről. Valami szép, ám megfoghatatlan elméletnek tűnt.

Bő tíz évvel ezelőtt, a hulladékgazdálkodásról, bányászatról és fenntartható közlekedésről szóló fontos dokumentum előkészítésénél tapasztaltam meg, mit jelent a türelem, a másik fél meghallgatása, az aprólékos megfogalmazás fontossága. Két évbe telt, amíg a 193 ország elfogadta az adott nyilatkozatot.

Persze a közmunkaügyi tárca államtitkáraként már a 90-es évek második felétől rálátásom nyílt, érdekelt és foglalkoztatott a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés. Sőt új kihívásként tekintettem erre, ezért a képviselőházban, a külügyi bizottság keretében megalakítottam a fenntartható fejlődési albizottságot. Ez azóta is működik, jelenleg Biró Rozália vezeti.

– A kérdéskör mennyire van hatással a hazai politikumra? Ugyanis a fenntartható fejlődés nem a tévékamerák előtti kapa- meg szalagvágásokról szól.

– Jogos a megjegyzés, mert még mindig nagyon sokan kérdezik: „mindez szép és jó, de ez a stratégia miről is szól?” Nem egy polgármester jött hozzám, mondván, „fenntartható fejlődés ide vagy oda, de az utat, ugye, megcsinálják?!” Ha indokolt, és nem csupán valakinek a magánérdeke kívánja, egészen biztosan – szoktam válaszolni. Valóban nagy kihívás a politikumot meggyőzni arról, hogy a fenntartható fejlődést érdemes komolyan venni. Noha Korodi Attila miniszteri mandátuma alatt, valamikor 2008-ban már elkészült egy komoly stratégia, távozása után ez a fiók mélyére került. Öt évbe tellett, amíg 2015-től 2021-ig Románia újragondolta a stratégiát; ezt a jövő évi költségvetés vitája során a kormánynak már kötelessége figyelembe venni.

Nálunk a pénzosztás eddig úgy ment, hogy egy kicsit ide, egy kicsit oda, ennek is jusson, annak is, ez se sértődjön meg, azt se haragítsuk meg. Csapatunkkal mi most prioritásokat szabtunk meg.

Amúgy nem igaz, hogy csak elméleteket gyártunk, és nem csinálunk kézzelfogható dolgokat is. Csak néhány példa: kétezer pisztrángot eresztettünk Gyergyóban a Békény-patakba; már igazolták a vízügyesek, hogy javult a víz minősége. Négy tóra úszó szigeteket telepítettünk, amelyek külön kis oázisként a biodiverzitást hivatottak segíteni. De ide sorolhatnám az Ivan Patzaichin Mila 23 Egyesülettel közösen szervezett akcióinkat, amelyekkel ezreket mozgattunk meg a Duna-delta megmentéséért.

Fotó: Pinti Attila

– Más számára nem vonzó az államtanácsosi ranggal társuló pozíciója, vagy valamit nagyon jól csinál? Ön több kormányt is túlélt, még az RMDSZ politikai ellenfelei sem bántják.

– Én is a Rekordok Könyvébe illő csodának tartom, ami velem és az általam vezetett főosztállyal történik. Az egyedüli államtanácsos vagyok, aki a hatodik miniszterelnököt „fogyasztja”, a többiek a kormányfővel együtt jöttek-mentek. Tőkés László szokta viccesen megjegyezni, hogy „Laci, te olyan vagy, mint a macska, mindig talpra esel”. Ehhez az RMDSZ-re is szükség volt, mert a politikai tárgyalások során a szövetség vezetői támogattak engem és a munkámat.

Létezett viszont egy időszak, amikor az RMDSZ nem volt kormányon, engem mégsem menesztettek. Nem csak az én személyem nem jelentett gondot, az egymást váltogató kabinetek mindenike hagyta a főosztályt a saját elképzelése szerint dolgozni.

A fenntartható fejlődés sajnos nem olyan terület, amely sokakat érdekelne, talán ezért sem lehetett tolongás a tisztségért. Hogy jól végzem-e a feladatomat, vagy sem, erről nem nekem kell nyilatkoznom, ezt másoknak kell megítélniük. De talán a közszolgáltatási innovációért járó díj, amelyet 2021 decemberében az ENSZ Egyesült Közszolgálati Fórumán, Dubajban átvehettünk, sok mindent elárul. Mint ahogyan az is, hogy a világrendezvényen Románia nyithatta meg a kiállítás 40 méter magas főkapuját.

– Mivel érdemelte ki az ország ezt a megtiszteltetést?

– Az Egyesült Közszolgálati Fórum a közszolgáltatások legrangosabb nemzetközi elismerése. Az ENSZ minden évben négy különböző kategóriában oszt ki díjat; a 193 tagállam és 180 regisztrált kezdeményezés közül 63 versenyzett a Közintézmények hatékonyságának növelése a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében elnevezésű kategóriában. Főosztályunk győzött a közérdek szolgálatában nyújtott innovációért és kiválóságért, valamint a romániai közigazgatás fejlesztéséhez való jelentős hozzájárulásért a 17 fenntartható fejlődési cél megvalósítása érdekében.

Létrehoztunk egy erős intézményközi keretet, amely hatékony közpolitikát valósíthat meg, de nagyon jól tudjuk, hogy semmit sem tehetünk az állampolgárok együttműködése, társadalmi mozgalom nélkül, amely képes megváltoztatni és alakítani a gondolkodásmódot.

Nem titok, törekvésünkben más államok nagyszerű gyakorlatai inspiráltak bennünket, és reméljük, hogy mi is inspirációt nyújtunk másoknak.

Fotó: Fenntartható fejlődés főosztály

– Azontúl, hogy egyetlen kormány sem mozdítja el önt a pozíciójából, itthon is annyira értékelik a főosztály tevékenységét?

– A január végi kormányülésen elfogadták a fenntartható fejlődési célok megvalósításáról készült ötéves jelentésünket. A dokumentum tartalmazza a romániai fenntartható fejlesztési stratégia kidolgozásának és végrehajtásának szakaszait, illetve a jogi és intézményi keretek megszilárdítását. Ugyanakkor belefoglaltuk a főosztály országos és nemzetközi szinten, a stratégia népszerűsítése és a közvélemény tudatosítása céljából végzett tevékenységét, valamint a jövőre vonatkozó terveit. A jelentést hamarosan a parlament elé terjesztjük.

– Akárcsak a törvények esetében, a stratégiák is annyit érnek, amennyit betartanak belőle.

– Ez az ország szenzációs a stratégiák kidolgozásában. Sokan nem is tudják, hogy miközben az Európai Unió csak 2000 után kezdett foglalkozni a fenntartható fejlődési stratégia kidolgozásával, Romániában már 1999-ben törvény született erre. A baj az, hogy eddig nemigen tartották be.

A fenntartható fejlődés egyik ágazata a demográfia. Rendkívül fontos kérdéskör, főleg manapság, amikor egyre nyilvánvalóbb és gyorsabb a népességfogyás.

Tizenkét évvel ezelőtt kormányhatározattal alapítottak egy bizottságot, amelynek a feladata ezzel a kérdéskörrel foglalkozni. Tudja, hányszor ült össze 2010 óta ez a testület? Egyetlenegyszer. Levelet írtam a munkaügyi miniszter asszonyoknak, semmiféle válasz nem érkezett. Most ismét próbálkozom.

– Havonta közzéteszik közvélemény-kutatásaik eredményeit, ezek zöme lesújtó, vagy legalábbis elgondolkodtató. Nem tartja aggasztónak például, hogy az egyik friss felmérés alapján az 1500-ból minden negyedik megkérdezett úgy véli, az elmúlt 30 évben vagy kismértékű volt, vagy egyáltalán nem létezett éghajlatváltozás? Elvégre aki így gondolkodik, így is él…

– Nem igaz, hogy a közember nem partner a környezetvédelemben. Ám a figyelmét egyre inkább csak a katasztrófák keltik fel.

Persze az lenne a cél, hogy akár a városi kerékpározók esetében, a társadalom minél szélesebb rétegében alakuljon ki a kritikus tömeg, amely befolyásolni képes a fejlesztési kérdéseket.

Az EU-nak is az a jelszava, hogy a beruházások ne ártsanak a környezetnek.

Fotó: Pinti Attila

– Nem érzékelhető bizonyos nyomás a gazdasági szféra részéről, hogy egy-egy beruházás kapcsán a hatóságok vagy a civilek ne erőltessék a „zöld feltételeket”? Azok ugyanis csak viszik a multinacionális cégek pénzét, nem hozzák.

– Nem tapasztaltam ilyesmit. A komoly üzletemberek már rég rájöttek arra, hogy a jövőt környezetkímélő beruházások, technológiák jelentik. Ellenben a politikum még mindig kissé le van maradva. Itt van például az EU újjáépítési terve.

Úgy látom, Romániában senki nem beszél arról, hogy a 30 milliárd euróból csak 15 milliárd vissza nem térítendő, a többit, még ha kedvező kölcsönfeltételek mellett is, de vissza kell adni.

A fejlett államok készítettek bizonyos számításokat, amelyek alapján megmondták, köszönik, de nem kérnek a kölcsönből. Romániában mindenki csak tervez, hogy ezt lehetne megvalósítani a pénzből, azt lehetne megépíteni, de nem gondolja végig. Nálunk még csak nem is téma, hogy a 30-ból 15 milliárd eurót vissza kell fizetni. Az unokám azt szokta ilyenkor mondani, hogy „dől a lé”. Igen ám, de mi lesz utána?

– Azt látjuk, tapasztaljuk, hogy a civil társadalmat érdekli a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés. Viszont mennyire bizonyul partnernek az oktatási rendszer? Tudatos gyermekeket nevel, vagy inkább a funkcionális analfabéták sorát gyarapítja?

– Január folyamán, egy cotroceni-i találkozó során Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter megígérte, hogy ezentúl nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a környezetvédelemre. Nem vezetik be különálló tantárgyként, de jelen lesz a tantervben, biztosította a jelenlévőket. Mindez nagyon szép és dicséretes, mondtam, csakhogy már 2015 óta létezik egy protokollum a környezetvédelmi és az oktatási tárca között. Megvolt a tananyag is, amit mi fordíttattunk le. Csak éppen fel kellett volna használni. Ha nem egyéb, osztályfőnöki órán vagy az Iskola másként hét alatt.

A miniszter nagyokat bólogatott, miközben nem is tudott a dologról.

Ami meg a nemkormányzati szervezeteket illeti: van egy csodálatos partnerünk, egy fiatal csapat, amelynek drónnal filmezett anyagai megtalálhatók a Youtube-csatornán; Educaţie la înălţime (Oktatás a magasban) a címe, szenzációs, bárkinek ajánlom figyelmében. Tizenhat leckét tartottak, csütörtökönként kétezer iskola kapcsolódhatott rá. Jó kis időnkbe tellett, amíg szerződést kötöttünk az oktatási tárcával, hogy az edupedu.ro honlapjukon reklámozzák azt az anyagot, amelyről mindenki csak szuperlatívuszokban beszél. A kérdésre válaszolva: van még tennivaló, nem is kevés. És most nem azt akarom mondani, hogy el kell érnünk Finnország szintjét. De legalább ne csak a tákolásokkal próbálkozzunk! Az iskolának az életre kellene felkészítenie a gyerekeket.

– Egy tavalyi felmérésük arról szól, hogy uniós szinten messzemenően Románia az első a kerti árnyékszékek arányát illetően. Ez esetben azonban nem az iskolai nevelés hiányosságai merülnek fel, mint inkább az a kérdés tevődik fel, hogy mit tesznek a hatóságok a középkori állapotok felszámolására.

– Valóban, míg az Unió szintjén az állampolgárok 2,7 százaléka nem rendelkezik fürdőszobával, nálunk ez az arány 25 százalék körül mozog. A legnagyobb gond, hogy évekkel ezelőtt Románia rosszul mérte fel az elmaradottságát, ezért mindössze 3,5, legfeljebb 4 milliárd eurót kap hatévente a víz- és csatornahálózat bővítésére. Ez az összeg messzemenően nem elég. Komoly problémát jelent viszont az emberek mentalitása is. Voltak olyan községek, ahol a lakosság amiatt cirkuszolt, hogy a hatóságok be szerették volna vezetni a lakóházakba a vizet és a csatornarendszert. A kert végi illemhelyhez szokott emberek megmondták: ők nem hajlandók vezetékekbe, meg fürdőszoba-építésbe fektetni. De a rengeteg háztartáson kívül számos iskola létezik, amely mindmáig árnyékszékkel várja a tanulóit. Ez az igazi nagy gond. Pontosabban egy a sok közül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport