„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának

A Wizz Air diszkont légitársaság ma már Románia legtöbb polgári repülőteréről indít járatokat

Fotó: Beliczay László

Húsz évvel ezelőtt, 2004 májusában szállt fel az első Wizz Air-gép a dél-lengyelországi Katowiceből, azóta az összes kelet-közép-európai országból üzemeltet járatokat a magyar gyökerű diszkont légitársaság, amelynek kiemelt szerepe van a romániai légi közlekedésben. A Wizz Air vezérigazgatójával, Váradi Józseffel az elmúlt két évtized sikertörténetét vettük számba kolozsvári látogatása alkalmából.

Makkay József

2024. május 08., 18:512024. május 08., 18:51

2024. május 08., 21:402024. május 08., 21:40

– Hova helyezné el az európai légi közlekedés térképén a magyarországi székhelyű Wizz Air diszkont légitársaságot?

– A Wizz Air légitársaság az európai élvonalhoz tartozik: mi vagyunk a kontinens légi közlekedésének egyik hajtóereje, és kifejezetten erős piaci hatásokat értünk el Kelet-Közép-Európában. Nagy erősségünk, hogy az európai légi közlekedés innovátoraként tartanak számon. Elsőként hozzuk be a legújabb technológiákat a légi közlekedésbe, amivel bárki másnál nagyobb gazdasági hatékonyságot és fenntartható üzemelést érünk el. Innováció és fenntarthatósági alapon cégünk európai szinten újra meghatározta a légitársaság üzemelési modelljét.

Idézet
A Wizz Air tavaly 63 millió utast szállított, aminek európai szinten is jelentős hatása van.

– Említette, hogy Kelet-Közép-Európában érték el a legfontosabb gazdasági eredményeket. Miben látja a légi társaság kiemelkedő szerepét a térségben?

– A Wizz Air teremtette meg annak a lehetőségét Közép-Kelet-Európában, hogy a repülés bárki számára elérhető legyen. Infrastrukturálisan, légi úton mi kötöttük össze Közép-Kelet-Európát Nyugat-Európával, aminek óriási jelentősége van, hiszen sokan szeretnek utazni és külföldön dolgozni. Számos régió számára ez óriási gazdasági megélénkülést eredményezett. Példaként álljon itt Kolozsvár: amikor kevesebb mint húsz éve idejöttünk, a kincses város repülőterének 250 ezres utasforgalma volt évente, ma ez a szám 3,2 millió. Mi voltunk ennek az utasszám-növekedésnek a hajtóereje, nem a hagyományos légitársaságok. Ha megnézzük a hagyományos légitársaságok összesített kapacitását Közép-Kelet-Európában, nagyjából ma is ugyanannyi ülőhellyel rendelkeznek, mint húsz évvel ezelőtt, az EU-csatlakozás idején. Közben két évtized alatt a légi szállítás kapacitása megduplázódott. Ez a növekedés azonban kizárólag az olyan típusú légitársaságoknak köszönhető, mint a Wizz Air, a régiónkban pedig alapvetően a mi légitársaságunk érdeme.

– Miben látja az alapvető különbséget a hagyományos légitársaságok és a Wizz Air között?

– Teljesen más irányból közelítjük meg az iparágat. A hagyományos légitársaságok abból indulnak ki, hogy ők egyféle missziót vállalnak fel a légi közlekedésben. Az ők koncepciójukban az ország fővárosa a központ, és azon keresztül gyűjtik be az utasokat, majd átszállással szállítják őket minden irányba.

Idézet
Mi eleve üzletként, és nem misszióként közelítettünk a légi közlekedéshez, figyelembe veszünk minden hatékonysági faktort. Nem csak a zászlót kell hordozni, hogy ki hova repül, hanem ezeknek az utaknak a megvalósítása gazdaságilag is értelmezhető kell legyen.

Sokat beszélhetnék a különböző faktorokról, de a két üzleti modell közötti alapvető különbség abban áll, hogy mi a hatékonyság oldaláról közelítünk az ágazathoz, míg a hagyományos légitársaságok országmisszióként vagy politikai misszióként kezelik ezt. Egyértelmű adatok bizonyítják, hogy a mi üzleti modellünk a nyerő: a Wizz Air több utast szállít, mint a Lufthansa, AirFrance, British Airways vagy a KLM külön-külön. A Tarom légitársaság ismét átszervezésre szorul. Amikor egy üzletnek folyamatos megélhetési gondjai vannak, és állandóan ki van téve az állami támogatásnak, ez csak túlélésre elegendő, ha összejön. Ilyen helyzetben nincsenek erőforrások az innovációra, a fejlesztésekre.

Galéria

Váradi József vezérigazgató szerint a hatékonyság határozza meg a diszkont légi társaság fejlesztéseit, beruházásait

Fotó: Wizz Air sajtóosztálya

– A Wizz Air húsz évvel ezelőtt, 2004 májusában indította el első járatát a dél-lengyelországi Katowiceből. Azóta nem csak a gazdasági körülmények változtak meg, hanem szigorodtak a környezetvédelmi előírások is. Hogyan tud ilyen kihívásoknak eleget tenni az olcsó utakat kínáló fapados légitársaság?

– Üzleti modellünk lételeme az innováció, ami gazdasági hatékonyságot termel. Mi alapvetően az innovátor oldalon állunk: az az érdekünk, hogy a legújabb technológiát hozzuk be a rendszerbe. A legújabb technológia nem csak gazdaságilag, hanem fenntarthatóság szempontjából is sokkal hatékonyabb. Kisebb a hangkibocsájtás, kisebb a szén-dioxid-, a nitrogén-oxid, és az egyéb károsanyag-kibocsájtás. Ilyen szempontból is

Idézet
a Wizz Air jó úton halad, mert az egyik innováció a másikat viszi előre. A cég jövedelmezősége lehetővé teszi, hogy a felhalmozott pénzügyi forrásokat új technológiába és innovációba fektessük.

Bármi történjen a világban, tudunk hozzá alkalmazkodni. Nem a sor végén kullogunk, hanem mi vagyunk a sor elején, és előretoljuk a változásokat.

– Milyen tapasztalatai vannak a romániai hatóságokkal? Magyar cégként hogyan boldogulnak a romániai piacon?

– Számunkra Románia abszolút stratégiai piac, az elsők között érkeztünk, és azóta folyamatosan beruházunk, fejlesztünk. Az összes légitársaságot beleszámítva mi uraljuk a teljes romániai piac ötven százalékát. A romániai gazdasági fejlődés élvonalába tartozunk, és ott is akarunk maradni. Kormányok és állami hatóságok vezetői jönnek-mennek, mi viszont olyan üzleti modellt hoztunk, ami jól illeszkedik a romániai piacra. Az emberek szeretnek repülőn utazni, amiért viszont nem akarnak többet fizetni, mint ami szükséges. A román társadalom az egyik legmobilisabb Közép-Kelet-Európában: sokan vállalnak munkát Angliában, Spanyolországban, Olaszországban, de máshol is az európai közösségben. A romániaiak turistaként is szívesen utaznak, közben az ország turisztikai szempontból egyre attraktívabb. Minél lejjebb hozzuk az árszintet, annál inkább képesek vagyunk stimulálni minden irányba a piacot. Abszolút konstruktív kapcsolatrendszerünk épült ki Romániában.

– Az elmúlt években a Wizz Air járataival kapcsolatban is megfogalmazódtak panaszok a késések vagy járattörlések miatt. Mennyire sikerült ezt orvosolni?

– Ennek előzményeiről el kell mondanom, hogy a koronavírus-járvány idején az egész légi szállítási lánc megrogyott. Nem csak a repülőgép- vagy a hajtóműgyártási vonalon, hanem a repterek, a földi kiszolgálás és a földi irányítás területén is. Ennek ellenére a Wizz Air az utóbbi két esztendőben a Covid előtti időszakhoz képest 50 százalékos növekedést produkált, miközben tavaly nyáron az európai légi közlekedés csak 96 százalékát érte el a koronavírus-járvány előtti kapacitásának.

Idézet
A járványidőszak hatása, illetve a gyors növekedés számos problémát okozott légitársaságunk életében, aminek mentén nagyon komoly strukturális változásokat hajtottunk végre.

Arra fókuszáltunk, hogy a továbbiakban hogyan tudjuk a járattörléseket és a hosszú késéseket elkerülni. Ma már több tartalék-repülőgépünk és tartalékszemélyzetünk van, átszerveztük az alkatrészellátást, hogy műszaki meghibásodás esetén minél gyorsabban ki tudjuk szállítani az alkatrészeket. Átrendeztük a pilóták és légi-kísérők munkaidejét, hogy legyen munkaerő tartalék a rendszerben.

Ha megnézzük 2024 első négy hónapjának sarokszámait, a menetrend teljesítése szempontjából a Wizz Air az első számú légitársaság Európában. Áprilisban 99, 95 százalékát teljesítettük a menetrendünknek, míg két évvel ezelőtt, 2022 nyarán 97 százalékon álltunk. Nem törlünk járatokat, és lecsökkentek a késések is. Ezek jelentős – több száz millió eurós beruházások – eredményei, amelyek meghozzák a várt eredményeket.

– Mennyire vonzó ma a Wiz Air alkalmazottja lenni?

– Ebben a tekintetben is jelentős hatással vagyunk az európai közlekedési piacra. Nagyon professzionálisan attraktív karrierpályát tudunk felmutatni munkavállalóink számára. Olyan talentumokat hoztunk, illetve hozunk be a légi társaság kötelékébe, amelyek korábban nem voltak elérhetőek. Romániában szinte minden alkalmazottunk főiskolai vagy egyetemi végzettségű. Belőlük nem csak pilóták és légiutas-kísérők válnak, hanem előbb-utóbb vállalatvezetők is lehetnek.

korábban írtuk

Mesterséges intelligenciát és robotot is bevet, a járatkésések csökkentésére törekszik a Wizz Air
Mesterséges intelligenciát és robotot is bevet, a járatkésések csökkentésére törekszik a Wizz Air

Kiváló évet zárt tavaly a Wizz Air magyar diszkont légitársaság, amely Romániában 32 százalékkal növelte utaslétszámát, és a hazai repülőterek összforgalmának 51 százalékát biztosította.

korábban írtuk

Rég várt bejelentés: a nyártól elindítja a Budapest–Brassó-járatot a Wizz Air
Rég várt bejelentés: a nyártól elindítja a Budapest–Brassó-járatot a Wizz Air

Június 18-tól a Wizz Air új és régóta várt célállomást indít a brassói nemzetközi repülőtérről: Budapestet – jelentette be szerdai Facebook-bejegyzésében a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtér.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját

Arany János-díjjal tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlésén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két oktatóját, Sándor Bulcsút és Bartos-Elekes Zsombort.

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját
2024. május 08., szerda

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő

Összeütközött két villamos szerdán Aradon. Két utas megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő
2024. május 08., szerda

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több megyéjében.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is
2024. május 08., szerda

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben

Kilenc jelölt száll versenybe Nagyszeben polgármesteri tisztségéért, köztük a jelenlegi polgármester, Astrid Fodor (Romániai Német Demokrata Fórum) – jelentette be szerdán a megyeszékhely 1-es számú választási irodája.

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben
2024. május 08., szerda

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett

Sárga viharriasztást adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Igazgatóság az ország több régiójára, beleértve Erdély egyes részeit is.

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett
2024. május 08., szerda

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön

A híres rocklegenda, a Republic, Tamás Gábor, a fiatalok által kedvelt Intim Torna Illegál, valamint a Compact is koncertezik a hétvégén Marosszentgyörgyön!

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön
2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen
2024. május 07., kedd

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok

Továbbra is elátkozottnak tűnik az észak-erdélyi autópálya: még azokon a szakaszokon sem igazán halad a munka, amelyeken – egyes esetekben már sokadszor – győztest hirdettek a kivitelezésre kiírt pályázaton.

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok
2024. május 07., kedd

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv

Nóvumnak számító kutatási eredményeket ismertetett keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján a Bálványos Intézet, hiszen eddig nem vizsgálták kampányidőszakban a részvételi hajlandóságot és a politikai preferenciákat az erdélyi magyarok körében.

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv
2024. május 07., kedd

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 megye folyóvizeire.

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett