Szucher Ervin 2019. december 10., kedd

„Méltósággal” mondott le a Maros megyei prefektus, magyar helyettese nem követné

Lemondott kedden tisztségéről Mircea Duşa, Maros megye prefektusa. A szociáldemokrata politikus elmondta, hogy több minden hozzájárult a döntés meghozatalához, azonban ő egyet emelt ki ezek közül.

Szucher Ervin 2019. december 06., péntek

Eredményes volt a civilek harca a tekei gőzösért, helyben marad a patinás szerelvény

Civil összefogásnak köszönhetően a tekei állomás vágányán marad az a gőzmozdony, amelyet a Román Vasúttársaság a marosvásárhelyi állomás elé szeretett volna kiállítani. Ugyanakkor az illetékesek továbbra sem ismerik fel a kisvasutakban rejlő idegenforgalmi lehetőségeket.

Szucher Ervin 2019. december 06., péntek

Kiskorúak épségével „kereskednek”: számos boltos zavartalanul kiszolgálja itallal és dohánytermékkel a kamaszokat

Hiábavalónak bizonyul a hatósági figyelmeztetés, majd az azt követő pénzbírság: számos kereskedő még így is hajlandó alkohol- és dohánytermékekkel kiszolgálni a kiskorúakat. Az eladók csak az üzleti profitra hajtanak, hidegen hagyja őket a tizenéves gyerekek egészségkárosítása.

Szucher Ervin 2019. december 03., kedd

A rezidens is orvos: egy pályakezdő szakember akár többet is segíthet a betegen, mint tapasztalt kollégái

Egyetemi központokban a lehető legtermészetesebbnek számít, hogy kezdőkként a rezidenseket is „bedobják a mély vízbe”. Ez viszont nem azt jelenti, hogy mögöttük nem áll tapasztaltabb orvos.

Szucher Ervin 2019. december 02., hétfő

Visszahelyezték a győzelem szimbólumát Marosvásárhelyen

Visszakerült a keresztek fölé a győzelmet jelképező stilizált v betű az 1989-es forradalom marosvásárhelyi áldozatai emlékművénél. Az elkorhadt részt a városháza illetékesei pótolták. Ugyanakkor a forradalmárok egy új, a város főterén elesettek áldozatához méltó, kőből készült emlékművet követelnek.

Szucher Ervin 2019. november 27., szerda

Kozma Mónika: valótlanságokat állít Románia budapesti nagykövete

Diplomatához méltatlan, valótlanságokat tartalmazó nyilatkozatnak nevezte Románia budapesti nagykövetének a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjáról tett kijelentéseit Kozma Mónika, a Pro Economica Alapjtvány ügyvezetője.

Szucher Ervin 2019. november 26., kedd

Megtartanák a vezetőhelyettesi tisztségeket a MOGYTTE reménykedő magyar oktatói

Részarányuknak megfelelő képviseletben reménykednek a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar oktatói és diákjai. Az intézményben zajló választásokon egyelőre egyetlen főtanszék élére sem került magyar tanár.

Szucher Ervin 2019. november 26., kedd

Megalázva érzik magukat a forradalmárok: félreértésre adott okot a marosvásárhelyi hősök tiszteletére állított emlékmű javítása

Kellemetlen félreértésre adott okot Marosvásárhely 1989-es forradalmárjai és a városháza közti kommunikációhiány. Az önkormányzat nem értesítette az illetékeseket, hogy javítás végett leszerelte az áldozatok emlékművének egy részét.

Szucher Ervin 2019. november 21., csütörtök

Magyar vezetők nélkül maradhat a marosvásárhelyi orvosi egyetem

Nincs különösebb ok a derűlátásra – állapította meg a Krónikának Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen zajló szenátusi választásokra utalva.

Szucher Ervin 2019. november 19., kedd

Bethlen Gábor „elkésett” a saját évfordulójáról a bürokratikus akadályok miatt

Az eredeti elképzelés szerint november 15-én avatták volna Marosvásárhelyen Bethlen Gábor egész alakos szobrát. Az erdélyi fejedelem születésének és halálának novemberi évfordulójára azonban még az építkezési engedélyt sem sikerült megszerezni. 

Szucher Ervin 2019. november 18., hétfő

A fiú, aki túl hamar átszaladt a túlsó oldalra

Nemrég az idei megvalósításokat összegeztük, és a jövő évi tervekről beszélgettünk. 

Szucher Ervin 2019. november 15., péntek

Hosszas huzavona után hivatásos magyar–román tolmácsot alkalmaz a marosvásárhelyi városháza

Hivatásos szinkrontolmács fogja ezután magyarról románra fordítani az önkormányzati képviselők hozzászólásait a marosvásárhelyi városházán. Bár az önkormányzat hosszas huzavona után szerződést között egy tolmáccsal, az egyelőre még nem állhatott munkába.

Szucher Ervin 2019. november 14., csütörtök

Kalapács alatt a Hallerek zoltáni birtoka

Kétszobás tömbházlakás árán hirdette meg az Artmark aukciós ház a Haller család zoltáni birtokát. A háromhektáros területen egy, a helybéliek által kastélynak nevezett 16. századi udvarház fekszik romos, de menthető állapotban.

Szucher Ervin 2019. november 13., szerda

A református egyház is szerepet kap a partiumi gazdaságfejlesztési programban

A Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program mintájára idén meghirdetik a partiumi megyék pályázatait. Kozma Mónika, a magyar kormány gazdaságfejlesztő programjának erdélyi irányítója a Krónikának elmondta, első szakaszban a mezőgazdasági vállalkozókat karolják fel.

Szucher Ervin 2019. november 12., kedd

Dorin Florea bosszúból „elküldte sétálni” a PSD-s alpolgármestert

Szolgálati autó, titkárnő és feladatkör nélkül maradt Sergiu Papuc, Marosvásárhely szociáldemokrata párti alpolgármestere, aki azzal váltotta ki felettese nemtetszését, hogy nemrég megszavazta a másik polgármester-helyettes, Makkai Gergely menesztését. Következő lépésként Dorin Florea felszólította: hagyja el alpolgármesteri

Szucher Ervin 2019. november 11., hétfő

Keményék öt kemény éve – A kastély kapunyitásának évfordulóját ünnepelték Marosvécsen

Kisebb városnapokkal is felérő rendezvénysorozattal ünnepelték Marosvécsen, hogy immár öt éve, hosszas és bonyodalmas jogi hercehurcáját követően a Kemény-örökösök birtokba vehették a kastélyt.