Szucher Ervin 2020. január 22., szerda

Függetlenként indulhat Soós Zoltán Marosvásárhely polgármesteri székéért

Az RMDSZ felső vezetése lapunknak megerősítette: annak érdekében, hogy befejeződjön Dorin Florea húszéves marosvásárhelyi uralma, beleegyezését adta, hogy a szövetség jelöltje, Soós Zoltán függetlenként induljon a polgármesteri székért.

Szucher Ervin 2020. január 19., vasárnap

Tökéletesíthető a gyönyörű irány: Dávid Ferenc-domborművet avattak Marosvásárhelyen

A 16. század legnagyobb erdélyi reformátora, Dávid Ferenc domborművét avatták fel vasárnap délben a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius templom homlokzatán.

Szucher Ervin 2020. január 17., péntek

Marosvásárhely: Hermann besorolt Soós mögé, de elvárja, hogy függetlenként induljon

Lemond a hónapokkal ezelőtt beharangozott független jelöltségéről Hermann Mark Christian, és a továbbiakban Soós Zoltánt támogatja a Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért folytatott harcban. Minderre kettejük pénteki sajtótájékoztatóján derült fény.

Szucher Ervin 2020. január 17., péntek

Marosvásárhelyi kivétel: a jelöltállítási szabályzatról is dönt az RMDSZ miniparlamentje

Szombaton fogadja el az RMDSZ miniparlamentje, a Szövetségi Képviselők Tanácsa az idei önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatát. Bár Kelemen Hunor elnök ígérete szerint nem változtatnak az eddigi procedúrán, Marosvásárhely mégis kivételt képezhet: Székelyföld legnagyobb városában a megyei szerve

Szucher Ervin 2020. január 15., szerda

Soós a legnépszerűbb, Florea zuhan, de csínján kell bánni a marosvásárhelyi felmérés adataival

Egy decemberben készült, kedden nyilvánosságra hozott marosvásárhelyi közvélemény-kutatás megerősíti, amit az eddigi felmérések is előre vetítettek: míg Dorin Florea polgármester népszerűsége vészesen csökken, Soós Zoltán támogatottsága nő. Azonban Mircea Munteanu szociológus szerint az adatok megtévesztők lehetnek.

Szucher Ervin 2020. január 14., kedd

Veszélyt jelent a térerőhiány – Az emberek biztonságát is szolgálja a távközlési vállalatok ösztökélése

Leginkább a mobiltelefonos térerő nélküli települések lakóinak biztonsága miatt kell kötelezni a szolgáltatókat a legalább 98 százalékos országos lefedettség biztosítására – vallja Vass Levente parlamenti képviselő.

Szucher Ervin 2020. január 08., szerda

Nem tudni, mikorra készülhet el Marosvásárhely terelőútja

Egyelőre senki, még a munkálatokat megrendelő közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) sem tudja, mikor fejezik be Marosvásárhely 2014-ben elkezdett elkerülőútját. 

Szucher Ervin 2020. január 07., kedd

A magyarok korrektséget várnak – Új prefektus és főtanfelügyelő Maros megyében

A magyarság körében is pozitív megítélésnek örvend a keddtől prefektusi, illetve főtanfelügyelői tisztséget betöltő két Maros megyei liberális politikus, Mara Togănel illetve Claudiu Gabriel Bîndilă. 

Szucher Ervin 2019. december 31., kedd

Fapados szilveszter Marosvásárhelyen

Szilveszter sincs egymásramutogatás nélkül Marosvásárhelyen, ahol egy adott ponton úgy tűnt, hogy anyagiak hiányában mindössze tűzijátékkal búcsúztatják az óévet, végül egyetlen fellépő, Andrei Chelbezan helybéli lemezlovas szórakoztatja majd a város főterén bulizókat.

Szucher Ervin 2019. december 22., vasárnap

Cenzúrázott forradalmárok: együtt koszorúztak „gyilkosok” és áldozatok Marosvásárhelyen

Megalázva érzik magukat Marosvásárhely harminc évvel ezelőtti forradalmárjai, akiknek a helyi hatóságok az utcán, névsorolvasás alapján osztották volna ki az érdemokleveleket. A December 21. Egyesület által szervezett megemlékezést cenzúrázni próbálták a prefektúra és a hadsereg vezetői.

Szucher Ervin 2019. december 20., péntek

Biró Zsolt: behálózta Erdélyt az új polgári mozgalom, harakirire készül az MPP

Biró Zsolt szerint MPP-elnök utódja, Mezei János megpróbálja kisajátítani magának az autonómiastatútum parlamenti iktatását, amelyet a nemrég megalapított Erdélyi Polgári Mozgalom nevében tettek meg. A honatya úgy fogalmazott, az új szervezet már „behálózta a teljes Erdélyt”.

Szucher Ervin 2019. december 19., csütörtök

Szétszedhetetlen egyetem: a MOGYE magyar rektorhelyettese szerint várható volt az egyesítés bírósági megerősítése

„Nincs semmiféle meglepetés az ítéletben, hiszen a romániai igazságszolgáltatás eddig is éreztette részrehajlóságát” – nyilatkozta a Krónikának Nagy Előd rektorhelyettes, miután kiderült: a marosvásárhelyi bíróság törvényesnek találta az egyetemegyesítést.

Szucher Ervin 2019. december 19., csütörtök

Rendszerváltó harmincasok: Kolumbán Gábor szerint Ceauşescu művét folytató ország lettünk

A romániai forradalom kerek évfordulója alkalmából sorozatot indítottunk, melyben az 1989-es eseményeket 30 évesen megélő, idén hatvanéves erdélyi magyar közéleti személyiségek idézik fel emlékeiket, reményeiket, csalódásaikat. Sorozatunk második részében Kolumbán Gábor fizikus, volt politikus szólal meg.

Szucher Ervin 2019. december 18., szerda

Visszatérhet „száműzetéséből” a nálunk még rejtélyesnek számító hipnoterápia

Az angol, majd a román nyelvű kiadás után magyarul is megjelent dr. Elena Gabor Otthon az Élet Fájánál című szakkönyve. Az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó pszichoterapeuta a tudatalatti, éterikus tudományba próbálja bevezetni olvasóit. 

Szucher Ervin 2019. december 17., kedd

Óvodáslevél a polgármesternek: Székelyboóson játszóteret építenének manók és az angyal segítségével

Ötéves, középcsoportos óvodás kislány írt levelet települése polgármesterének, kérve egy játszótér megépítését. Gyopár a manók segítségét is felajánlotta, csakhogy végre a Maros megyében található székelyboósi gyerekeknek is legyen játszóterük.

Szucher Ervin 2019. december 17., kedd

Másfél évre jött, fél évszázada itt ragadt – Interjú Florea Ispirrel, az ASA focicsapatának egykori kapitányával

Ha a marosvásárhelyi labdarúgás csúcskorában az első fél órában az ASA nem hoz össze legalább négy-öt tiszta gólhelyzetet, a nézők a szünetben hazamentek volna; ehhez képest ma kapura lövés nélkül végződik számos 1. ligás bajnoki mérkőzés – fájlalja Florea Ispir. A vásárhelyiek 70-es és 80-as év