Szucher Ervin 2019. július 10., szerda

Mellékvágányra terelték Vass Levente csapatát: az RMDSZ marosvásárhelyi elnökének megbuktatása után sem csitulnak a kedélyek

Nem hozta el a békét az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetében Vass Levente elnök lemondatása. Péter Ferenc megyei elnök javaslatára a Területi Képviselők Tanácsa a teljes vásárhelyi elnökséget és a 48 fős választmányt is felfüggesztette tisztségéből.

Szucher Ervin 2019. július 05., péntek

Vita a nem létező marosvásárhelyi pénzről: az RMDSZ szerint Floreáék valótlan számokat közöltek a büdzséről

Vitát gerjesztett a marosvásárhelyi önkormányzatban Dorin Florea polgármester kérése, miszerint a tanácsosi testület több mint 30 százalékkal növelje a város áprilisban elfogadott költségvetését.

Szucher Ervin 2019. július 02., kedd

Nem hat az RMDSZ-fenyegetés Makkai Gergelyre – kilenc hónap elteltével sem sikerült elmozdítani a vásárhelyi alpolgármestert

Képtelen eltávolítani az alpolgármesteri tisztségből Makkai Gergelyt az RMDSZ, amely tavaly ősszel dél-koreai útja miatt szólította lemondásra a Dorin Florea jobbkezének tartott marosvásárhelyi elöljárót, kezdeményezve a szövetségből való kizárását is.

Szucher Ervin 2019. június 30., vasárnap

Rendőrök a Kincsem „főszerepében”: kiviselték magukat a maksai egyenruhások a lovasszínházi előadás közben

Kisebb incidens tarkította a komáromi Nemzeti Lovas Színház szombat esti, a Székely Vágta keretében a maksai Óriáspince-tetőn színre vitt produkcióját.

Szucher Ervin 2019. június 27., csütörtök

Nem szippantanák el a tehetségeket – Szabó Tünde államtitkár válaszolt a magyar kormány sporttámogatásait érő bírálatokra

A magyarság támogatása, nem pedig a tehetségek elszippantása a célja Magyarországnak a székelyföldi sportakadémiák létesítésével. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy mindezt nem tartják pazarlásnak, hanem befektetésként tekintenek rá.

Szucher Ervin 2019. június 25., kedd

Meggátolhatatlan felvonulás a székely szabadság napján: újabb pert nyert az SZNT a marosvásárhelyi városháza ellen

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete szerint a helyi polgármesteri hivatal tavaly is törvénytelenül próbált keresztbe tenni a székely szabadság napi felvonulásnak. Az elvesztett perek után a városháza – eddig – nem emelt kifogást a jövő évi demonstráció ellen.

Szucher Ervin 2019. június 25., kedd

Életet lehelnek a Degenfeld-kastélyba – családi rendezvényen mutatják be szombaton az eddig „mellőzött” kutyfalvi nemesi lakot

Először nyílik meg a nagyközönség előtt szombaton a kutyfalvi Degenfeld-kastély, amelyet eddig jóformán csak azok láthattak, akik a szocialista éra valamelyik korszakában az épületben dolgoztak. A  tulajdonos kulturális-információs központot hozna létre az épületben.

Szucher Ervin 2019. június 23., vasárnap

Vevőre vár Bernády György háza – Magyar közéleti szereplők támogatják a marosvásárhelyi épület „megmentését”

Kétszázezer euróért bocsátja áruba Marosvásárhely múlt század eleji polgármesterének, Bernády Györgynek Szentgyörgy utcai házát jelenlegi tulajdonosa. Az RMDSZ volt és jelenlegi vezetői szerint a város és különösképpen a magyar közösség érdekét szolgálná, ha sikerülne megmenteni, és emlé

Szucher Ervin 2019. június 21., péntek

„Közös megegyezéssel” távozik Vass Levente az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete éléről

Négyórás, indulatokkal és feszültséggel tele maratoni gyűlés után az RMDSZ Maros megyei Területi Állandó Tanácsa (TÁT) lemondásra bírta Vass Leventét, a marosvásárhelyi szervezet két évvel ezelőtt megválasztott elnökét.

Szucher Ervin 2019. június 18., kedd

Nyilatkozatforgatag Vásárhelyen – vita alakult ki a magyar tömegrendezvény főszervezője és az RMDSZ helyi vezetője között

Cserbenhagyásként és fenyegetésként értékeli Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője, hogy a helyi RMDSZ vezetője, Vass Levente bejelentette: „elengedik” a város magyarsága legnagyobb tömegrendezvényének kezét.

Szucher Ervin 2019. június 17., hétfő

Mintha összebeszéltek volna – lemondási hullám a marosvásárhelyi RMDSZ-ben

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének megújulását sürgeti a szövetség több politikusa, akik mindaddig nem kívánnak semmilyen tisztséget betölteni.

Szucher Ervin 2019. június 17., hétfő

MOGYE: Paladéhoz „csatolnák” Miskolczy nevét – megkésett reakció a marosvásárhelyi orvosi egyetem új neve miatt

Sem az RMDSZ, sem a magyar oktatók csapata nem tudta megakadályozni, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) Leonard Azamfirei rektor javaslatára George Emil Paladéról nevezzék el. 

Szucher Ervin 2019. június 13., csütörtök

„Nem voltam eléggé erélyes” – önmagát hibáztatja Furó Judit, a lemondott marosvásárhelyi RMDSZ-tanácsos

Nem maradt visszhang nélkül Furó Judit marosvásárhelyi RMDSZ-tanácsos visszalépése az önkormányzati testületből. Az eredetileg kizárólag egészségi és személyes okokra hivatkozó képviselő kitálalt a közvélemény előtt.

Szucher Ervin 2019. június 12., szerda

Kizárt magyarok Csíksomlyón – a román kormányőrség újabb visszaéléseire derült fény a pápalátogatás kapcsán

Az államelnöki hivatal fennhatósága alá tartozó rendvédelmi szerv megtiltotta számos anyaországi és erdélyi magyar közméltóságnak, hogy helyet foglaljon a VIP-zónában, ahova a meghívója szólt. Eközben a román zászlókkal érkezőket az első sorba tessékelték.

Szucher Ervin 2019. június 05., szerda

„A közeledést szorgalmazta a szentatya” – dr. Holló László a csíksomlyói szentmise és a balázsfalvi bocsánatkérés jelentőségéről

Ferenc pápa csíksomlyói jelenléte megerősítette az erdélyi magyarságot identitásában, ugyanakkor a szentatya romániai körútja a vallási felekezetek és népcsoportok közti közeledést szolgálta – állapította meg a Krónikának dr. Holló László, a BBTE előadótanára.

Szucher Ervin 2019. május 31., péntek

Patikusok a dohányzás elleni tájékoztató kampányban – szakmai tanácsokkal is segítenék a leszokni akarókat

Gyógyszertárban dolgozó patikusok segítségével szeretne küzdeni a dohányzás ellen az a román–magyar–amerikai vegyes kutatócsoport, amely 2014 óta a hazai dohányzási szokásokat tanulmányozza.