Szucher Ervin 2019. október 14., hétfő

Makkai Gergely vitatott „békeharcos barátai” Korea szépségeit hozták el Marosvásárhelyre

Szépművészeti kiállításba csomagolt békeüzenettel érkezett hétfő délelőtt Marosvásárhelyre a koreai Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Visszahozása (HWPL) nevű civil szervezet, amelynek hazájában vegyes a megítélése.

Szucher Ervin 2019. október 11., péntek

Szombattól jó sokba kerülhet a vezetés közbeni telefonbabrálás

Járművezetőktől és rendőröktől egyaránt nagyobb felelősséget követel a szombaton életbe lépő szigorítás, amely a vezetés közben kézbe vett mobiltelefonok és felvevő eszközök használatát illeti. A tilalmat a biciklisekre és hajtányosokra is kiterjesztették, a pénzbírságot megduplázták.

Szucher Ervin 2019. október 10., csütörtök

Román szoborcsoporttal „őriztetné” Florea a marosvásárhelyi várat

A román–magyar viszony „megmérgezési” kísérletét látja az RMDSZ Dorin Florea legújabb kezdeményezésében, amely szerint a marosvásárhelyi polgármester a vár bejáratához helyezné el az Erdélyi Iskola négy kiemelkedő személyisége alkotta szoborcsoportot.

Szucher Ervin 2019. október 08., kedd

Versenyfutás a kis Nóri életéért: Romániában képtelenek voltak kimutatni a ritka betegséget

Nem adják fel a küzdelmet a rendkívül ritka, gyógyíthatatlan mitokondriális betegségben szenvedő Nóra szülei. A négyéves marosvásárhelyi kislánynál egy holland laboratóriumban sikerült kimutatni a génmutációt, és az anyagcserezavaron alapuló, ECHS1-nek nevezett hiányosságot, miután a romániai egészségügyi re

Szucher Ervin 2019. október 08., kedd

Bethlen Gábor „közelebb került” Vásárhelyhez: jóváhagyta a minisztérium az erdélyi fejedelem szobrának felállítását

Az RMDSZ felfüggesztett marosvásárhelyi vezetői Bethlen Gábor születésének és egyben halálának évfordulóján, november 15-én szeretnék felavatni a fejedelem főtérre tervezett, egész alakos szobrát.

Szucher Ervin 2019. október 04., péntek

Volt politikai ellenfelei segítségével méri fel a vásárhelyiek véleményét az RMDSZ

A rendszerváltás óta példátlan közösségépítő kezdeményezésként bemutatott társadalmi párbeszédet indít Marosvásárhelyen az RMDSZ megyei vezetősége. A kezdeményezés célja közmegegyezésre jutni a legfontosabb kérdésekben.

Szucher Ervin 2019. október 02., szerda

Együtemű Őszi szimfóniák – A borospohár üres fele jut a másodrendű magyaroknak Marosvásárhelyen

Mindössze mutatóban hívott meg egy-két magyar előadót Marosvásárhely polgármesteri hivatala a péntektől vasárnapig tartó, Őszi szimfóniák elnevezésű borfesztiválra. A városháza hivatalos változata szerint csak az RMDSZ tehet erről, mert „megnyirbálta a költségvetést”.

mpp
Szucher Ervin 2019. szeptember 27., péntek

Mezei János puccskísérletet kiált, belharcok emésztik a polgári pártot

Nincs béke a Magyar Polgári Pártban: Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester és Rákossy Botond József Hargita megyei elnök kizárása után Mezei János országos elnök elődjének, Biró Zsolt parlamenti képviselőnek is ajtót mutatna.

Szucher Ervin 2019. szeptember 27., péntek

„Az igazi munka Florea legyőzése után kezdődik” – Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterjelölt a kritikákról, a közös ügyről

Soós Zoltán, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje a Krónikának adott interjúban elárulta: az elmúlt több mint három évben végig tudatosan készült egy újabb megmérettetésre. A Maros Megyei Múzeum igazgatója leszögezte: a húsz éve regnáló polgármester leváltása a legfontosabb.

Szucher Ervin 2019. szeptember 26., csütörtök

Versenyfutás Makkai leváltásáért: a POL után az RMDSZ is fontosnak tartotta felkarolni a vásárhelyi alpolgármester menesztését

Marosvásárhelyen a Szabad Emberek Pártja (POL) után az RMDSZ is „bejelentkezett” saját alpolgármestere, Makkai Gergely leváltására. A frakcióülésen született döntést az érintetten kívül mindenki elfogadta.

Szucher Ervin 2019. szeptember 25., szerda

A szőkefalvi kastély megmentésére készülnek – Készen áll a 18. századi építészeti remekmű megvásárlására a vámosgálfalvi tanács

Már csak egy minisztériumi aláírás hiányzik ahhoz, hogy a vámosgálfalvi önkormányzat megvásárolhassa a szőkefalvi Petrichevich-Horváth Dániel kastélyát. A községháza részben szociális, részben idegenforgalmi rendeltetést szánna a javításra szoruló épületcsoportnak.

Pap Melinda , Szucher Ervin 2019. szeptember 22., vasárnap

Szakértelmet várnak a gi­gakórháztól – Leginkább a sürgősségi ellátás profitálhat a kolozsvári regionális intézmény megépültéből

Nagy szükség van regionális kórházra Erdélyben, ennek azonban úgynevezett kiválósági központként kellene működnie és az egész régióból fogadnia a komplexebb eseteket – vélekednek a leendő intézmény funkciójáról a Krónikának nyilatkozó szakemberek.

Szucher Ervin 2019. szeptember 17., kedd

A Szabad Emberek Pártja „megszabadulna” Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestertől

A Szabad Emberek Pártja (POL) meglépné Marosvásárhelyen, amit az RMDSZ eddig nem vállalt fel: a három önkormányzati képviselővel rendelkező vegyes párt egyik tanácsosa, Tatár Lehel Makkai Gergely alpolgármester leváltását kezdeményezné.

Szucher Ervin 2019. szeptember 12., csütörtök

FRISSÍTVE – Rejtvénnyé visszaminősített magyartankönyv: betűhiányos új kiadványt kaptak a hatodikosok nyomdahiba miatt

Betűhiányos magyar nyelv és irodalom tankönyv került a romániai hatodik osztályos gyermekek asztalára. A szaktanárok az ékezetes betűk egy része nélkül frissen megjelent kiadvány visszavonását követelik.

Szucher Ervin 2019. szeptember 12., csütörtök

Óvoda szülte gyermekvállalási kedv: a szülőföldön maradást is elősegíti vidéki napközik és bölcsődék létesítése

A fiatal párok szülőföldön maradásához és a gyermekvállalási kedv növekedéséhez vezet a 21. század igényeinek megfelelő bölcsődék és napközik létesítése – vallja több marosszéki polgármester. Véleményüket a tanfelügyelőség illetékese is osztja.

Szucher Ervin 2019. szeptember 11., szerda

A diploma nélküli festőzsenire emlékeztek: Kassay Zoltán-emlékkiállítás nyílt Marosvásárhelyen

A képzőművészeti diploma nélküli, de sokak által kivételesen tehetségesnek, egyesek szerint pedig egyenesen zseninek tartott Kassay Zoltánra emlékeztek Marosvásárhelyen.