Felpezsdült a belföldi turizmus: máris éreztetik pozitív hatásukat a közszférában nyújtott üdülési csekkek

Bálint Eszter , Széchely István 2018. augusztus 15., 15:50

Ugyan egy felmérés szerint az üdülési csekkekkel rendelkezők mintegy 80 százaléka a Fekete-tengerre szeretne utazni, a székelyföldi idegenforgalmat is érzékelhetően felpezsdítette a közalkalmazottaknak nyújtott utalvány.

Fotó: Barabás Ákos

Alig egy hónapja kapták kézhez az idén bevezetett üdülési csekkeket a közszférában dolgozók, de a belföldi turizmuson máris nagyot lendítettek az utalványokkal fizető turisták. A vendégfogadók nagyon sok helyen megteltek, így a népszerűbb településeken várhatóan szálláshelyek bővítésére irányuló fejlesztéseket is eredményezhet a belföldi turizmus fellendítéséért bevezetett, államilag finanszírozott utalványrendszer.

A tengerpart a leginkább nyerő

Egy, a TUI TravelCenter megrendelésére készített felmérés szerint az utazási irodákat üdülési csekkekkel felkereső polgárok több mint 80 százaléka a Fekete-tenger romániai partszakaszán szeretné azt elkölteni, és mindössze 20 százalék az, aki a hegyekben, a Duna-deltában vagy a gyógyfürdőkben nyaralna. A Dcnews.ro portál által idézett elemzés szerint ugyanakkor

a legtöbben most, a nyári csúcsidényben szeretnének üdülni, amikor egy hétnapos, félpanziós nyaralás átlagára 1650 lej, vagyis 200 lejjel több, mint az utalvány értéke.

Az utazási irodákat felkeresők 50 százaléka viszont kész 500-600 lejjel is felpótolni a kapott utalvány értékét, 10 százalék pedig 1500 lejnél is többet pótol a vágyott nyaralásba. Az idegenforgalmi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a csekkeket nem kell feltétlenül idén nyáron, és nem kötelező egyszerre felhasználni. Érvényességi idejük egy év, így a jövő évi nyaralást is lehet abból fedezni, de a csúcsszezont követően sokkal olcsóbb üdülésre is elkölthető.

Telt ház a székelyföldi üdülőtelepeken

A csekkek által kirobbantott belföldi nyaralási láz érezteti hatását a Székelyföldön is. „Egyre többen igénybe veszik és szerintünk ez egy jó dolog. Én úgy látom, hogy

ötvenszázalékos növekedést hoznak a Sóvidéken az üdülési csekkek. Én is elfogadok már háromfajta utalványt, és egyre több panzió köt szerződést a kibocsátó cégekkel. Csak elég későn kezdtek neki. Ez jó dolog lesz, ha jövőre is megmarad. Ha megszüntetik, akkor megint hitüket vesztik a panziósok”

– fogalmazott lapcsaládunk megkeresésére Moldován László, a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke, aki maga is panziót működtet Parajdon.

Fotó: Barabás Ákos

Tapasztalata szerint a településre érkező száz turistából harminc már most üdülési csekkes vendég, de ez a szám negyvenre, ötvenre is felmehetne, ha lenne a szálláshelyeknek ekkora kapacitása.

Csakhogy már nincs szabad hely Parajdon, Szovátán és Korondon sem.

A szakember szerint azonban ez nem jelent kieső bevételt, mert aki most nem tud eljönni, az jön később – hiszen jövő év közepéig felhasználhatók a csekkek –, és ez kinyújtja a turisztikai szezont Sóvidéken. Egy másik haszna az lehet a jegyeknek, hogy kifehéríti a turisztikai ágazatot és a gazdaságot is stimulálja, és Moldován László szerint Parajdon is újabb fejlesztéseket indíthat be. „Tavaly és tavalyelőtt már elértük a telítettségi küszöböt, tehát úgy éreztük, hogy a szálláskínálat mértéke elérte a szálláskereslet mértékét. Idén a kereslet túllépte a kínálatot, úgyhogy elképzelhető, hogy fognak bővülni a szállásadó egységek” – fogalmazott.

Rugalmasak és ellátást is vásárolnak

A csekkekből származó bevétel egyébként nemcsak a szállásadóknak, hanem minden, a turisztikai ágazathoz kapcsolódó tevékenységet folytató vállalkozásnak, így az éttermeknek, strandoknak, wellnessközpontoknak is hasznot hozhat. Parajdon erre most kezdtek ráébredni az éttermek működtetői. „Egy-kettő már elfogadja a csekkeket, de egyre több fog átállni arra, hogy elfogadja ezeket a jegyeket” – mondta el tapasztalatait a szakember, magyarázatként hozzáfűzve, hogy az 50 lej értékű csekkeket ezekben az egységekben is felhasználhatják a turisták, amennyiben az adott időszakra érvényes szállásfoglalásuk van a településen.

Az üdülési csekkel érkező turistákra azonban inkább az a jellemző – szemben a készpénzzel fizetőkkel –, hogy többségük a szálláshelyén étkezne, ezért félpanziós ellátást vásárolnak. Örülnek is ennek a vendéglátók.

Szerintem a szállodáknál nagyon nagyot lendített a forgalmon ez a félpanziós ellátás, ugyanis a turisták így helyben veszik meg az ételt, hogy jeggyel tudjanak fizetni”

– vélekedett megkeresésünkre Bereczki István. A Szovátai Turisztikai Egyesület elnöke szerint van egy másik előnye is az üdülőcsekkes idegenforgalomnak: az utalvánnyal fizető turisták rugalmasak: ha a tervezettnél csak egy-két héttel később találnak szabad helyet a kiszemelt vendéglátóhelyen, elhalasztják az utazást. A készpénzzel fizetőkre ez nem jellemző.

Egyébként a Maros megyei üdülőtelepülésen is nagyon sok a turista, a szállodát működtető Bereczki István úgy tapasztalja, vendégeik mintegy 30-40 százalékát már az üdülési csekkel fizetők teszik ki. Az utalványok egyetlen kisebb hátránya az, hogy csak mintegy húsz nappal az elszámolásuk után kapják meg a vendéglátók a csekkek ellenértékét. Ha azonban nem a hagyományos étkezési utalványok formájában – tehát kis csekkfüzetből – hanem elektronikus üdülésijegy-kártyával fizet a turista, akkor két napon belül megérkezik a vendéglátó számlájára a pénz – számolt be a tapasztalatokról a szakember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat