Drágítja az albérletet a tanévkezdés, sok erdélyi városban nőttek az árak

Drágítja az albérletet a tanévkezdés, sok erdélyi városban nőttek az árak

Fotó: Barabás Ákos

Nincs könnyű dolguk azoknak az egyetemi hallgatóknak, akik csak most látnak neki albérletet keresni, mivel röviddel a tanév kezdete előtt immár hagyományosan felmentek az árak, és a piac is beszűkült. A kolozsvári albérletpiacot egyenesen az őrület jellemzi, de máshol is szép összegeket elkérnek a diákoktól.

Bálint Eszter

Bíró Blanka

Simon Virág

2017. szeptember 17., 10:442017. szeptember 17., 10:44

2017. szeptember 17., 11:062017. szeptember 17., 11:06

Immár hagyomány, hogy az egyetemi tanév közeledtével párhuzamosan pörög fel az ingatlanpiac az erdélyi és partiumi egyetemi városokban, és szöknek a magasba az albérleti díjak – idén sincs ez másképp.

Őrület Kolozsváron, készpénz szükséges

Az évnek ebben az időszakában az albérletek piaca talán Kolozsváron lódul meg a leginkább a górcső alá vett erdélyi és partiumi városok közül. „Lakást gyakorlatilag még keresni is szinte lehetetlen, hiába hívja az ember ilyenkor a hirdetésekben szereplő telefonszámokat, nagyjából minden ki van már adva” – avatott be a kolozsvári albérletek piacának pillanatnyi állásába Bónis Endre, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője.

Mint részletezte, őrület jellemzi a piacot, aki most indul el albérletet keresni, és ráadásul elfogadható árat szeretne, annak készpénzzel a kezében kell útnak indulnia, és rögtön rátenni a kezét a csábító albérletre.

Jelenleg egy garzonlakás havi bérleti díja 200-250 euró között mozog Kolozsváron, egy kétszobás lakásért 250-300 eurót kérnek, egy háromszobásért 400 euró körül kell fizetni.

Mint Bónis kérdésünkre elmondta: a háromszobás lakások a legkedveltebbek, mert ott az egyetemisták többen is el tudnak lenni.

„Nagyjából tavaly is ez volt a trend, ezért érdemi változást nem látok, az albérletek árában nem következett be érzékelhető árnövekedés” – magyarázta. Kérdésünkre elmondta:

ha a mai piaci kínálatot vesszük figyelembe, akkor persze van árnövekedés, mert jelenleg a drágább lakások találhatóak meg a piacon.

„De azt tudja a tulajdonos és az egyetemista vagy a dolgozó albérlő is, hogy most jobb híján kibérli a 350 eurós garzont, de a következő lépése az lesz, hogy rögtön elkezd olcsóbb lakást keresni és valószínű, hogy két hónap alatt, aki keres, az talál is. Tehát ha a mai árakat veszem alapul, akkor tapasztalható drágulás, de tudom, hogy

Idézet
két hónap múlva már megjelennek a piacon az elérhető árú bérlemények”

– mutatott rá az immár szokásossá vált piaci mozgásokra Bónis Endre.

Galéria

Kolozsváron sokat kell lakás után járni

Fotó: Facebook/Emil Boc

Kérdésünkre a szakértő elmondta: a lakásukat bérbe adók többnyire stabil albérlőt keresnek, ilyen szempontból egy egyetemista nem számít feltétlenül annak, hiszen nyáron üresen maradhat a lakás, de az utóbbi időben az jellemző, hogy az egyetemisták is inkább kifizetik nyáron is albérletüket, mert tudják, hogy ősszel nehezebb lenne újat keresni.

Az ingatlanszakértő ugyanakkor kifejtette:

az elmúlt öt évben is nagyot változott a kincses város, hiszen míg öt évvel ezelőtt nyáron szinte kihalt volt a város, addig most itt vannak a nyári fesztiválok,

ha pedig egy egyetemista nyáron csak a fesztiválok ideje alatt bérelne lakást, az jóval többe kerülne, mint fenntartani a normál árú albérletét. Ugyanakkor azok a tulajdonosok könnyen hoppon maradhatnak, akik az átlaghoz képest jóval drágábban adják albérletbe a lakásukat, mert két hónap múlva búcsút inthetnek a lakóknak.

Egyébként összességében nem csökkent vagy nőtt az egyetemisták elfogadottsága a korábbi évekhez képest. Ugyanakkor van a városnak néhány olyan kerülete mint a Kerekdomb, a Békás (Bună Ziua) negyed, ahol a hiányos, gyenge tömegközlekedés miatt jóval nehezebb lakást, szobát kiadni.

Drágulás Nagyváradon

Nagyváradon eközben idén tíz százalékkal drágábbak az albérletek, mint tavaly ilyenkor, a felkínált lakások mintegy felét adják ki egyetemistáknak – vont mérleget a Krónika megkeresésére Valentin Catana, a nagyváradi Casa Regal ingatlanügynökség munkatársa.

Mint ecsetelte: az áremelkedést egyrészt a növekvő kereslet okozza, másrészt a lakásárak is nőttek, ezért a lakástulajdonosok az albérletek árát is emelik. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta: jelenleg alapjáraton az ingatlanbefektetések nem túl jövedelmezőek, hiszen 5 százalék alatt van a várható profit hozama.

„Azaz ha egy 60 ezer eurós lakást kiadsz albérletbe 250 euróért, akkor az évente mintegy 3000 eurót jövedelmez, ami után még adót kell fizetni és ez azt jelenti, hogy a lakás ára 20 év alatt térül meg. Azonban mivel a bankok pillanatnyilag legfeljebb egy százalékos kamatot hajlandók fizetni a banki betétek után, ezért

Idézet
sokkal jobban megéri inkább ingatlanba fektetni, mint a bankba hagyni a megtakarításaidat”

– magyarázta a nagyváradi ingatlanszakértő. Váradon különben az egyszobás lakást 150 euróért lehet bérelni, a kétszobásokért 200–300 eurót kérnek, de a belvárosban akár 400 euróba is belekerülhet az albérlet ára, a háromszobás lakások ára, pedig 250–400 euró között mozog, a belvárosban azonban ezek is lényegesen drágábbak, akár 500 euróba is belekerülhetnek havonta.

Nagyüzem a marosvásárhelyi albérletpiacon is

Marosvásárhelyen az előző évekhez képest szintén nőttek az árak, de nem számottevően. A marosvásárhelyi Lakáskeresők Facebook-csoport az elmúlt napokban igen megélénkült. A hirdetésekre szakosodott kiadványok is keresettebbek lettek, hiszen azok az egyetemisták, akik hamarosan csomagolnak és Marosvásárhelyre költöznek, igyekeznek elfogadható áron jó albérletet találni.

A kézdivásárhelyi Kovács Iringó másodéves egyetemista. Az elmúlt évben társakkal lakott egy háromszobás tömbházlakásban a Tudor negyedben, de idén garzonba szeretne költözni. „Jó volt együtt lakni, de túl sok volt a duma, meg a közös program, így nem sikerült ösztöndíjat szereznem.

Idézet
Otthon megbeszéltük, hogy a szülők egy kicsit többet áldoznak az albérletre, én meg olyan jegyeket szerzek, hogy következő évben legyen ösztöndíjam”

– mondja Iringó, aki legtöbb 150 euróért szeretne garzont találni. Egyelőre sikertelenül. Lapozza az újságokat, az interneten is folyamatosan böngészi az ajánlatokat, s bízik abban, hogy résen lesz, s talál egy jó helyet.

Galéria

Fotó: Boda L. Gergely

A nagybányai Szitai Zita elsőéves lesz és a Lakáskeresők Facebook-csoportban próbál albérletet keresni. Bár nem ismeri a várost, azért érdeklődött ismerősöktől, s bízik benne, hogy talál egy megfelelő szobát. Azt reméli, hogy leendő szobatársai majd segítenek eligazodni a városban, s elmondják neki a legfontosabb tudnivalókat. Bár több ajánlatot látott már, egyelőre nem döntötte el, hogy melyiket válassza.

A Tudor negyedben egy háromszobás lakás kisebbik szobája 80 eurótól kezdődik, a nagyszobáért 110 eurót kell fizetni.

A Kornisán és a November 7 negyedben 60 eurót kell lepengetni havonta fél szobáért, s akár 150 eurót egy nagyobb szobáért, egy mindennel felszerelt tömbházlakásban.

„Volt olyan, ami tetszett, de mivel nem írtam rögtön a hirdetést feltevő személynek, előttem már lefoglalták. Kicsit nehéz így messziről albérletet szerezni, de bízom benne, hogy sikerül” – mondta a fiatal.

A harmadéves orvosis Máté Kornél elsőévesként talált egy jó albérletet, azóta is ott lakik. Igaz, nyárára is fizet albérletet, kevesebbet a szokásosnál, de szerinte úgyis megéri. Megszokta, szereti a garzont, a környékét, s tudja, hogyha úgy adódik, nyáron is bármikor használhatja.

Bár az árak egyre csak nőnek Marosvásárhelyen is, vannak olyan szülők, akik nem bérelnek, hanem lakást vásárolnak az egyetemre bejutott gyermeküknek.

Moldován István ingatlanközvetítő szerint egyre gyakoribb, hogy aki megteheti, megvásárolja a garzont, hiszen négy-hat évig használhatja a gyermeke, majd túlad rajta vagy bérbe adja.

A másik egyre erősödő tendencia, hogy az orvosira érkező külföldi egyetemisták luxuslakásokat szeretnének bérelni az egyetem közelében. Ebben az esetben nagyobb a kereslet, mint a kínálat, mert kevés olyan tömbházlakás van, amelynek jó a kilátása, megfelelően tágas és ultramodern berendezéssel várja a lakókat. Egy-egy ilyen kétszobás lakásért havonta akár 500 eurót is kaphat a tulajdonos.

Csíkszereda: sok az egyetemista, kevés a lakás

Magasnak nevezhető viszont a Csíkszeredában albérletre kínált lakások díjszabása, ami annak is tulajdonítható, hogy a város méretéhez viszonyítva sokkal több az egyetemista.

Galéria

Csíkszeredában nagyobb a kereslet, mint a kínálat

Fotó: Gecse Noémi

Nemes Zoltán, a Terniopontis ingatlanközvetítő cég munkatársa elmondta, meglátása szerint

a csíkszeredai kiemelkedően magas albérleti árak egyik oka, hogy a város méretéhez képest sok az egyetemista.

Ehhez még hozzájárul a katonaság, csendőrség, rendőrség nagy apparátusa, hiszen a belügyminisztériumi alkalmazottak egy része szintén bérleményben lakik. Valamelyest tehermentesíti ugyanakkor a piacot, hogy a Sapientia EMTE csíkszeredai karának nagy kollégiuma van.

Szabó Lehel, a Well ingatlanügynökség munkatársa úgy látja, annyira azért nem szabadultak el az albérletárak Csíkszeredában, mint amennyire megdrágultak az ingatlanok. Mint érdeklődésünkre kifejtette,

átlagban 200–300 euró egy két-három szobás lakás havi bérleti díja, de egy gyengébb kétszobást a külvárosban már 150 euróért is ki lehet venni.

Rámutatott, nem könnyű feladat albérletet találni a városban, sokkal több megbízást kapnak arra, hogy keressenek albérletet, mint amennyi lakást kiadnak.

Mérsékelt árak Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön megfizethetőbbek az árak, a városban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemnek is van kihelyezett tagozata, ám kevesebb a diáklétszám. Kész János, a SIC-Imobprest ingatlanközvetítő ügyvezetője kifejtette, a diákok általában két-három szobás lakásokat bérelnek, és azt elosztják egymás között, így a bér is megoszlik. Egy kétszobás lakást már havi 160 euróért ki lehet venni.

Galéria

Az ingatlanközvetítő érdekességként ugyanakkor elmondta, legutóbb egy debreceni diák kereste meg, aki Sepsiszentgyörgyön folytatja a tanulmányait, és ezért a városban bérel lakást.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Keveseknek emelkedett a bére, rengeteg romániai munkavállaló „állna eperszedőnek”

A romániai alkalmazottak alig 12 százaléka kapott legalább az infláció mértékének megfelelő béremelést 2023-ban, ugyanakkor 58 százalék azt tervezi, hogy külföldön vállal munkát idén.

Keveseknek emelkedett a bére, rengeteg romániai munkavállaló „állna eperszedőnek”
2024. április 12., péntek

Visszaesett a külföldi befektetések értéke az első két hónapban

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában – közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).

Visszaesett a külföldi befektetések értéke az első két hónapban
2024. április 12., péntek

A magyar és a román piacnak köszönhetően nőtt egy osztrák cég árbevétele

A magyar és román piacnak köszönhetően nőtt az osztrák SW Umwelttechnik építőipari vállalat értékesítési árbevétele 2023-ban, üzemi eredménye és nyeresége azonban kissé csökkent – derül ki a cég honlapján pénteken publikált éves jelentésből.

A magyar és a román piacnak köszönhetően nőtt egy osztrák cég árbevétele
2024. április 12., péntek

Lejtmenetbe kapcsolt a román deviza, újabb csúcson az arany ára

Újabb rekordot döntött az arany ára: a Román Nemzeti Bank (BNR) árfolyama szerint pénteken a csütörtöki 347,0367 lejről 359,6861 lejre nőtt a hivatalos árfolyam.

Lejtmenetbe kapcsolt a román deviza, újabb csúcson az arany ára
2024. április 12., péntek

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között

Februárban januárhoz képest 17 lejjel (0,3 százalékkal) 4876 lejre nőtt a nettó átlagbér – közölte az Országos Statisztikai Intézet. A bruttó átlagbér 7990 lej volt az idei második hónapban, 14 lejjel (0,2 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban.

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között
2024. április 11., csütörtök

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot

Egy vállalkozás kész beperelni a Környezetvédelmi Alapot, amiért a román állam nem fizet a cégeknek a napelemes áramtermelő rendszerek háztartási telepítését ösztönző Zöldház programban.

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot
2024. április 11., csütörtök

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel

Az uniós forrásokból történő beruházások továbbra is „első számú prioritást” jelentenek, és a kormány kilenc új projektre különít el pénzt az EU helyreállítási alapjából lehívott összegekből – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu.

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel
2024. április 11., csütörtök

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn

Sürgős döntéshozatalra szólította fel a kolozsvári hatóságokat a Pro Infrastruktúra Egyesület, amely érthetetlennek tartja, miért kell immár négy és fél hónapja várni a körgyűrű második szakasza ügyében kiírt versenytárgyalás eredményére.

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn
2024. április 11., csütörtök

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság

Nagyváradon hozza létre negyedik bázisát a HiSky moldovai légitársaság – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön.

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság
2024. április 11., csütörtök

ANAF: ha nem ad nyugtát a fodrász, nem kell fizetni – Növelnék az adózási kedvet a szépségiparban

„Kérd a nyugtát a szépségszalonban! Ha a gazdasági szereplő megtagadja, jogosult vagy az ingyenes szolgáltatásra!” – tanácsolja Facebook-oldalán az ANAF, amely átfogó, a szépségiparban tevékenykedőket megcélzó kampányt indított márciusban.

ANAF: ha nem ad nyugtát a fodrász, nem kell fizetni – Növelnék az adózási kedvet a szépségiparban