Drágítja az albérletet a tanévkezdés, sok erdélyi városban nőttek az árak

Bálint Eszter , Bíró Blanka , Simon Virág 2017. szeptember 17., 10:44 utolsó módosítás: 2017. szeptember 17., 11:06

Nincs könnyű dolguk azoknak az egyetemi hallgatóknak, akik csak most látnak neki albérletet keresni, mivel röviddel a tanév kezdete előtt immár hagyományosan felmentek az árak, és a piac is beszűkült. A kolozsvári albérletpiacot egyenesen az őrület jellemzi, de máshol is szép összegeket elkérnek a diákoktól.

Drágítja az albérletet a tanévkezdés, sok erdélyi városban nőttek az árak
galéria
Fotó: Barabás Ákos

Immár hagyomány, hogy az egyetemi tanév közeledtével párhuzamosan pörög fel az ingatlanpiac az erdélyi és partiumi egyetemi városokban, és szöknek a magasba az albérleti díjak – idén sincs ez másképp.

Őrület Kolozsváron, készpénz szükséges

Az évnek ebben az időszakában az albérletek piaca talán Kolozsváron lódul meg a leginkább a górcső alá vett erdélyi és partiumi városok közül. „Lakást gyakorlatilag még keresni is szinte lehetetlen, hiába hívja az ember ilyenkor a hirdetésekben szereplő telefonszámokat, nagyjából minden ki van már adva” – avatott be a kolozsvári albérletek piacának pillanatnyi állásába Bónis Endre, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője.

Mint részletezte, őrület jellemzi a piacot, aki most indul el albérletet keresni, és ráadásul elfogadható árat szeretne, annak készpénzzel a kezében kell útnak indulnia, és rögtön rátenni a kezét a csábító albérletre.

Gátat szabnának a túl magas áraknak a kolozsvári albérlők
Egyesületbe tömörülve szeretnék elérni az országszerte legmagasabbnak számító albérletárak szabályozását a kolozsvári albérlők.

Jelenleg egy garzonlakás havi bérleti díja 200-250 euró között mozog Kolozsváron, egy kétszobás lakásért 250-300 eurót kérnek, egy háromszobásért 400 euró körül kell fizetni.

Mint Bónis kérdésünkre elmondta: a háromszobás lakások a legkedveltebbek, mert ott az egyetemisták többen is el tudnak lenni.

„Nagyjából tavaly is ez volt a trend, ezért érdemi változást nem látok, az albérletek árában nem következett be érzékelhető árnövekedés” – magyarázta. Kérdésünkre elmondta:

ha a mai piaci kínálatot vesszük figyelembe, akkor persze van árnövekedés, mert jelenleg a drágább lakások találhatóak meg a piacon.

„De azt tudja a tulajdonos és az egyetemista vagy a dolgozó albérlő is, hogy most jobb híján kibérli a 350 eurós garzont, de a következő lépése az lesz, hogy rögtön elkezd olcsóbb lakást keresni és valószínű, hogy két hónap alatt, aki keres, az talál is. Tehát ha a mai árakat veszem alapul, akkor tapasztalható drágulás, de tudom, hogy

két hónap múlva már megjelennek a piacon az elérhető árú bérlemények”

– mutatott rá az immár szokásossá vált piaci mozgásokra Bónis Endre.

Kolozsváron sokat kell lakás után járni Fotó: Facebook/Emil Boc

Kérdésünkre a szakértő elmondta: a lakásukat bérbe adók többnyire stabil albérlőt keresnek, ilyen szempontból egy egyetemista nem számít feltétlenül annak, hiszen nyáron üresen maradhat a lakás, de az utóbbi időben az jellemző, hogy az egyetemisták is inkább kifizetik nyáron is albérletüket, mert tudják, hogy ősszel nehezebb lenne újat keresni.

Az ingatlanszakértő ugyanakkor kifejtette:

az elmúlt öt évben is nagyot változott a kincses város, hiszen míg öt évvel ezelőtt nyáron szinte kihalt volt a város, addig most itt vannak a nyári fesztiválok,

ha pedig egy egyetemista nyáron csak a fesztiválok ideje alatt bérelne lakást, az jóval többe kerülne, mint fenntartani a normál árú albérletét. Ugyanakkor azok a tulajdonosok könnyen hoppon maradhatnak, akik az átlaghoz képest jóval drágábban adják albérletbe a lakásukat, mert két hónap múlva búcsút inthetnek a lakóknak.

Egyébként összességében nem csökkent vagy nőtt az egyetemisták elfogadottsága a korábbi évekhez képest. Ugyanakkor van a városnak néhány olyan kerülete mint a Kerekdomb, a Békás (Bună Ziua) negyed, ahol a hiányos, gyenge tömegközlekedés miatt jóval nehezebb lakást, szobát kiadni.

Drágulás Nagyváradon

Nagyváradon eközben idén tíz százalékkal drágábbak az albérletek, mint tavaly ilyenkor, a felkínált lakások mintegy felét adják ki egyetemistáknak – vont mérleget a Krónika megkeresésére Valentin Catana, a nagyváradi Casa Regal ingatlanügynökség munkatársa.

Mint ecsetelte: az áremelkedést egyrészt a növekvő kereslet okozza, másrészt a lakásárak is nőttek, ezért a lakástulajdonosok az albérletek árát is emelik. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta: jelenleg alapjáraton az ingatlanbefektetések nem túl jövedelmezőek, hiszen 5 százalék alatt van a várható profit hozama.

„Azaz ha egy 60 ezer eurós lakást kiadsz albérletbe 250 euróért, akkor az évente mintegy 3000 eurót jövedelmez, ami után még adót kell fizetni és ez azt jelenti, hogy a lakás ára 20 év alatt térül meg. Azonban mivel a bankok pillanatnyilag legfeljebb egy százalékos kamatot hajlandók fizetni a banki betétek után, ezért

sokkal jobban megéri inkább ingatlanba fektetni, mint a bankba hagyni a megtakarításaidat”

– magyarázta a nagyváradi ingatlanszakértő. Váradon különben az egyszobás lakást 150 euróért lehet bérelni, a kétszobásokért 200–300 eurót kérnek, de a belvárosban akár 400 euróba is belekerülhet az albérlet ára, a háromszobás lakások ára, pedig 250–400 euró között mozog, a belvárosban azonban ezek is lényegesen drágábbak, akár 500 euróba is belekerülhetnek havonta.

Nagyüzem a marosvásárhelyi albérletpiacon is

Marosvásárhelyen az előző évekhez képest szintén nőttek az árak, de nem számottevően. A marosvásárhelyi Lakáskeresők Facebook-csoport az elmúlt napokban igen megélénkült. A hirdetésekre szakosodott kiadványok is keresettebbek lettek, hiszen azok az egyetemisták, akik hamarosan csomagolnak és Marosvásárhelyre költöznek, igyekeznek elfogadható áron jó albérletet találni.

A kézdivásárhelyi Kovács Iringó másodéves egyetemista. Az elmúlt évben társakkal lakott egy háromszobás tömbházlakásban a Tudor negyedben, de idén garzonba szeretne költözni. „Jó volt együtt lakni, de túl sok volt a duma, meg a közös program, így nem sikerült ösztöndíjat szereznem.

Otthon megbeszéltük, hogy a szülők egy kicsit többet áldoznak az albérletre, én meg olyan jegyeket szerzek, hogy következő évben legyen ösztöndíjam”

– mondja Iringó, aki legtöbb 150 euróért szeretne garzont találni. Egyelőre sikertelenül. Lapozza az újságokat, az interneten is folyamatosan böngészi az ajánlatokat, s bízik abban, hogy résen lesz, s talál egy jó helyet.

Fotó: Boda L. Gergely

A nagybányai Szitai Zita elsőéves lesz és a Lakáskeresők Facebook-csoportban próbál albérletet keresni. Bár nem ismeri a várost, azért érdeklődött ismerősöktől, s bízik benne, hogy talál egy megfelelő szobát. Azt reméli, hogy leendő szobatársai majd segítenek eligazodni a városban, s elmondják neki a legfontosabb tudnivalókat. Bár több ajánlatot látott már, egyelőre nem döntötte el, hogy melyiket válassza.

A Tudor negyedben egy háromszobás lakás kisebbik szobája 80 eurótól kezdődik, a nagyszobáért 110 eurót kell fizetni.

A Kornisán és a November 7 negyedben 60 eurót kell lepengetni havonta fél szobáért, s akár 150 eurót egy nagyobb szobáért, egy mindennel felszerelt tömbházlakásban.

„Volt olyan, ami tetszett, de mivel nem írtam rögtön a hirdetést feltevő személynek, előttem már lefoglalták. Kicsit nehéz így messziről albérletet szerezni, de bízom benne, hogy sikerül” – mondta a fiatal.

A harmadéves orvosis Máté Kornél elsőévesként talált egy jó albérletet, azóta is ott lakik. Igaz, nyárára is fizet albérletet, kevesebbet a szokásosnál, de szerinte úgyis megéri. Megszokta, szereti a garzont, a környékét, s tudja, hogyha úgy adódik, nyáron is bármikor használhatja.

Bár az árak egyre csak nőnek Marosvásárhelyen is, vannak olyan szülők, akik nem bérelnek, hanem lakást vásárolnak az egyetemre bejutott gyermeküknek.

Moldován István ingatlanközvetítő szerint egyre gyakoribb, hogy aki megteheti, megvásárolja a garzont, hiszen négy-hat évig használhatja a gyermeke, majd túlad rajta vagy bérbe adja.

A másik egyre erősödő tendencia, hogy az orvosira érkező külföldi egyetemisták luxuslakásokat szeretnének bérelni az egyetem közelében. Ebben az esetben nagyobb a kereslet, mint a kínálat, mert kevés olyan tömbházlakás van, amelynek jó a kilátása, megfelelően tágas és ultramodern berendezéssel várja a lakókat. Egy-egy ilyen kétszobás lakásért havonta akár 500 eurót is kaphat a tulajdonos.

Csíkszereda: sok az egyetemista, kevés a lakás

Magasnak nevezhető viszont a Csíkszeredában albérletre kínált lakások díjszabása, ami annak is tulajdonítható, hogy a város méretéhez viszonyítva sokkal több az egyetemista.

Csíkszeredában nagyobb a kereslet, mint a kínálat Fotó: Gecse Noémi

Nemes Zoltán, a Terniopontis ingatlanközvetítő cég munkatársa elmondta, meglátása szerint

a csíkszeredai kiemelkedően magas albérleti árak egyik oka, hogy a város méretéhez képest sok az egyetemista.

Ehhez még hozzájárul a katonaság, csendőrség, rendőrség nagy apparátusa, hiszen a belügyminisztériumi alkalmazottak egy része szintén bérleményben lakik. Valamelyest tehermentesíti ugyanakkor a piacot, hogy a Sapientia EMTE csíkszeredai karának nagy kollégiuma van.

Szabó Lehel, a Well ingatlanügynökség munkatársa úgy látja, annyira azért nem szabadultak el az albérletárak Csíkszeredában, mint amennyire megdrágultak az ingatlanok. Mint érdeklődésünkre kifejtette,

átlagban 200–300 euró egy két-három szobás lakás havi bérleti díja, de egy gyengébb kétszobást a külvárosban már 150 euróért is ki lehet venni.

Rámutatott, nem könnyű feladat albérletet találni a városban, sokkal több megbízást kapnak arra, hogy keressenek albérletet, mint amennyi lakást kiadnak.

Mérsékelt árak Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön megfizethetőbbek az árak, a városban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemnek is van kihelyezett tagozata, ám kevesebb a diáklétszám. Kész János, a SIC-Imobprest ingatlanközvetítő ügyvezetője kifejtette, a diákok általában két-három szobás lakásokat bérelnek, és azt elosztják egymás között, így a bér is megoszlik. Egy kétszobás lakást már havi 160 euróért ki lehet venni.

Az ingatlanközvetítő érdekességként ugyanakkor elmondta, legutóbb egy debreceni diák kereste meg, aki Sepsiszentgyörgyön folytatja a tanulmányait, és ezért a városban bérel lakást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport