Bíró Blanka 2019. augusztus 23., péntek

Épülhet a brassói utasterminál – Egyenesbe fordult a Cenk alatti város Székelyföldet is kiszolgáló légikikötőjének kivitelezése

Várhatóan jövő nyárra megépül a brassói repülőtér utasterminálja, miután aláírták az erről szóló kivitelezési szerződést. A tervek szerint csúcsforgalom idején egyszerre legalább három, 180 férőhelyes repülő utasait lehet majd zökkenőmentesen kiszolgálni.

Bíró Blanka 2019. augusztus 22., csütörtök

Nem örülnek a szigorú ittasságvizsgálatnak a vízszolgáltató munkásai – az egyszeri kihágás is elbocsátással járhat

Ittasan senki sem tartózkodhat a munkahelyén – mindössze ennyit ír elő a munkavédelmi törvény, azonban azt már nem szabályozza, a munkáltató miként szűri ki, hogy fogyasztottak-e alkoholt az alkalmazottak, és arra sem tér ki, milyen szankciókat hozhat.

Bíró Blanka 2019. augusztus 20., kedd

Tragédiát okozhat a személyzethiány: szakemberek szerint a săpocai kórházi vérengzés rávilágít az egészségügy súlyos gondjaira

„Ami a săpocai kórházban megtörtént, bármikor bármelyik romániai kórházban megismétlődhet” – szögezte le lapunknak Vasile Neagovici szakszervezeti bizalmi. Az egészségügyi rendszer súlyos problémáira világított rá András-Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató is.

Bíró Blanka 2019. augusztus 20., kedd

Vajdaság megfelelő piac lehet az erdélyi vállalkozók számára

Együttműködési megállapodást írt alá a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vajdasági Autonóm Tartomány Kereskedelmi Kamarája.

Bíró Blanka 2019. augusztus 14., szerda

Költségvetés-kiigazítás: nehezményezi az RMDSZ, hogy elmaradtak a közberuházások

Leghamarabb az ősz végén kerül a parlament elé a kormány által sürgősségi rendeletben elfogadott idei első költségvetés-kiigazítás – véli Korodi Attila.

Bíró Blanka 2019. augusztus 13., kedd

Egy másodpercen múlhat az élet: szakértők helyeslik a vezetés közbeni telefonozás szigorúbb büntetését

„Életveszélyes a mobiltelefon használata gépkocsivezetés közben, a statisztikák is azt mutatják, hogy egyre több baleset történik azért, mert a gépkocsivezető telefonált, fotózott vagy élőben közvetített” – szögezte le megkeresésünkre Dobra Csaba, egy sepsiszentgyörgyi gépjárművezetői iskola tulajdonosa és oktatója.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 09., péntek

Külföldi tulajdonban vannak a legnagyobb romániai cégek, de torzít a megyei éllovasokat sorjázó statisztika

Románia 42 megyéjéből 34-ben a legnagyobb üzleti forgalommal rendelkező vállalat külföldi kézben van. A Krónikának nyilatkozó szakember szerint azonban torzít a statisztika, a valóságban a romániai gazdaságban fele-fele arányban van jelen a hazai és a külföldi tőke.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 09., péntek

Megadóznák a borravalót: a cégek képviselői a munkaerő itthon tartását remélik az intézkedéstől

Egyetért a borravaló törvényesítésével és megadózásával a Krónika által megszólaltatott vállalkozó és gazdasági szakértő. Abban bíznak, ez enyhíti az ágazatban egyre égetőbb munkaerőhiányt, másrészt ösztönzi a dolgozókat, hogy jobban figyeljenek az ügyfelekre, s ezzel javul a szolgáltatás min

Bíró Blanka 2019. augusztus 08., csütörtök

Ingatag lábakon áll az egészségügyi kártyavár: ismét működik az informatikai rendszer, de sok még a megoldanivaló

Valóban ismét használhatók az egészségbiztosítási kártyák, ám az informatikai rendszer még messze nem tökéletes. A Krónika által megszólaltatott szakemberek szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak kellene vállalnia a felelősséget az esetleges újabb meghibásodásokért, és nem az orvos

Bíró Blanka 2019. augusztus 08., csütörtök

Modern traktorhoz képzés is kell: a cégek kérésére mezőgépész-oktatás indul Kovászna megyében

Az agrárszektorban vállalkozók kérésére indul akkreditált traktoristaképzés Kovászna megyében. A szak tulajdonképpen mezőgépészetet jelent, hiszen nemcsak a traktort kell már vezetni, hanem a legújabb mezőgazdasági technológiát is alkalmazni kell.

Bíró Blanka 2019. augusztus 07., szerda

Nem borul fel a védőoltási rend: szakemberek szerint javult a vakcinaellátás, hónap végére ígérik a hiány orvoslását

Minisztériumi ígéretek szerint augusztus végéig a hatévesek is megkapják a négykomponensű védőoltást, így valamennyi korosztály időben megkaphatja a kötelező vakcinákat. A választható oltóanyagok esetében jó előre jelezni kell az igényt a háziorvosnak.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 07., szerda

Bátor büdzsékiigazítás aggasztó hiány mellett: számos minisztériumtól von el erőforrásokat a költségvetés-kiegészítés tervezete

Bátor költségvetés-kiegészítés az aggasztó mértékű államháztartás-hiány mellett – értékelt a Krónika megkeresésére Králik Lóránd gazdasági szakember, akit a kormány által kedden nyilvánosságra hozott tervezet kapcsán faggattunk. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szer&a

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 03., szombat

Pénz után kapkod a bukaresti kormány – Adópolitikai módosításokkal, elbocsátásokkal töltik fel az államkasszát

A kapkodásból is kitűnik, hogy nagy baj van, fokozatosan mélyül az államháztartás hiánya, és most ezt próbálják minden eszközzel csökkenteni – fogalmazta meg sommásan Édler András, a Kovászna megyei kereskedelmi kamara elnöke.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 02., péntek

Jön az adóamnesztia: ki a haszonélvezője? – Az állami vállalatoknak és a nagy cégeknek kedvezhet a kormány legújabb intézkedése

Az államnak meglennének az eszközei arra, hogy behajtsa az adósságokat – vallják a szakemberek, akik az adóamnesztia kapcsán arra is rámutatnak: már-már lehetetlen, hogy nem indult meg a végrehajtási eljárás azok ellen, akiknek még tavalyi tartozásaik vannak.

Bíró Blanka 2019. augusztus 02., péntek

Akadozik az orvosságazonosítási rendszer – A patikusok szerint a leolvasó tovább növeli a bürokráciát

A Romániában működő mintegy 10 ezer patika közül csak 5 ezer szerezte be a gyógyszer-azonosítót, holott az európai uniós irányelv már ez év február 9-től életbe lépett. Ugyanakkor az eddig beüzemelt leolvasók gyakran leállnak, vagy feleslegesen riasztanak.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. augusztus 01., csütörtök

Nem mindenkit riaszt a Ro-Alert: sok telefonkészülék maradt néma a most lejárt tesztidőszakban is

Miközben sokaknak az idegeire ment az elmúlt időszakban kapott Ro-Alert tesztüzenetek száma, igen sokan mondják, hogy egyetlen próbariasztást sem kaptak, sőt élesben is néma maradt a telefonjuk. A Krónika által megkérdezett illetékes szerint ennek több oka lehet.