Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. július 11., csütörtök

Viták kereszttüzében a differenciált minimálbér: a honatyák támogatják, a vállalkozók ellenzik a beterjesztett javaslatot

Az elemzők és a magánszféra képviselői nem tartják sem észszerűnek, sem megvalósíthatónak a kormánypárti és ellenzéki honatyák által egyaránt támogatott differenciált minimálbér bevezetését. 

Bíró Blanka 2019. július 08., hétfő

Szeretni és elengedni – hivatásos nevelőszülők idézték fel munkájuk örömteli és szívszaggató pillanatait az oltszemi találkozón

Nem egyszerű hivatás, bárki nem is tudja elvégezni – vallják mindazok, akik ismerik a nevelőszülők testileg és lelkileg is embert próbáló munkáját. A hálózatban dolgozók hétvégén az oltszemi Mikó-kastély udvarán találkoztak

Bíró Blanka 2019. július 06., szombat

Cél a vállalkozóbarát környezet kialakítása: a cégek forgalmához kötnék a közintézmények béralapját

Alacsonyabb fizetésekkel büntetné egy törvénytervezet azokat az állami szerveket, amelyek nem biztosítanak vállalkozóbarát környezetet.

Bíró Blanka 2019. július 06., szombat

Mi kell inkább: pénz vagy pihenés? – a Krónikának nyilatkozó szakember szerint szükség van a kötelező szabadnapokra

A pihenéshez való jogot nem lehet pénzzel kiváltani – vallja Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőség vezetője, akit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői által bejelentett módosítási tervekről kérdeztünk.

Bíró Blanka 2019. július 05., péntek

Tüntetnek és riogatnak a román nacionalisták a közigazgatási kódex anyanyelvhasználati módosításai miatt

A kormány bukaresti épülete elé hívják híveiket tüntetni szélsőséges román szervezetek, tiltakozva az ellen, hogy a Viorica Dăncilă vezette kabinet sürgősségi rendelettel módosította a közigazgatási törvénykönyv anyanyelvhasználati rendelkezéseit.

Bíró Blanka , Kiss Judit 2019. július 03., szerda

Nem szabad etetni, megközelíteni a nagyvadat – egyre gyakrabban bukkan fel a medve erdélyi településeken

Egyre gyakrabban és egyre több erdélyi településen merészkedik a medve emberek közelébe. A hatóságok arra intenek, hogy a nagyvadat semmiképpen nem szabad etetni, és megközelíteni sem, ha pedig az ember elkerüli, akkor valószínűleg nem támad a medve.

Bíró Blanka 2019. július 03., szerda

Méltánytalan bérezési rendszer: tiltakozik a szakszervezet az egészségügyben tervezett módosítás ellen

Zúgolódnak az egészségügyi szakszervezetek az ágazatban bevezetni tervezett teljesítményalapú bérezési rendszer ellen, amely szerintük kiszolgáltatná a dolgozókat a kórházigazgatók kényének-kedvének.  

Bíró Blanka 2019. július 01., hétfő

Hazugsággal vádolják Kelemen Hunort – az úzvölgyi incidenssel kapcsolatos kijelentései miatt támadják az RMDSZ elnökét

Durván támadja közleményében a Székelyföldi Románok Civil Fóruma Kelemen Hunort az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án történtekkel kapcsolatos nyilatkozatai miatt. Az RMDSZ elnökét kijelentéseiért feljelentette Mircea Chelaru, a román hadsereg egykori vezérkari főnöke.

Bíró Blanka 2019. július 01., hétfő

Kiszámíthatatlan a romániai adórendszer – a folyamatos módosítások és kapkodások lehetetlenné teszik a tervezhetőséget

Még a nemzetközi szakértőket is megdöbbenti a romániai adórendszer kiszámíthatatlansága, amelyről sokat elárul, hogy az elmúlt közel négy év során negyvenszer módosult az adótörvénykönyv. A folyamatos változások tervezhetetlenné teszik a romániai üzleti életet.

Bíró Blanka 2019. június 29., szombat

Adókedvezmény a szövetkezésért – újabb eszközzel ösztönzik a mezőgazdaságban tevékenykedők összefogását

Az agrárszövetkezetek tagjainak immár nem kell ingatlanadót fizetniük a mezőgazdasági célra használt épületek után. Az adómentességet az a gazda kérheti, aki az előző évben terményei legalább ötven százalékát szövetkezeten keresztül értékesítette.

Bíró Blanka , Széchely István 2019. június 26., szerda

Javítottak a magyar nyolcadikosok a képességvizsgán – Továbbra is a románvizsga okozza a legnagyobb fejtörést

Az országos átlaghoz viszonyított tavalyi 6,17 százalékpontos lemaradást idén 2,39 százalékpontra csökkentették a romániai magyar nyolcadikosok a képességfelmérő vizsgán. Román nyelv és irodalomból azonban a 2018-as eredménynél is rosszabb az átlag.

Bíró Blanka 2019. június 25., kedd

Brassó megyei fellebbezés a magyar felirat védelmében – bosszankodik a „nemzetféltő” Tanasă

Zavarja a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült bolggert, Dan Tanasát, hogy a Brassó Megyei Tanács megfellebbezte az alapfokú bírósági döntést, miszerint el kell távolítani a Brassó és Kovászna megye határán kihelyezett kétnyelvű köszöntőtáblát.

Bíró Blanka 2019. június 25., kedd

Nem háziorvosnak és betegnek való vidék – szakemberek szerint drámai az egészségügyi ellátás helyzete a nagyvárosokon kívül

Az 1989 előtti állapothoz képest a romániai vidéki lakosság kevesebb mint fele fér hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, mert folyamatosan csökken az alapellátásban dolgozó orvosok száma. A Matei Balş Intézet vezetője drámainak nevezte a vidéki helyzetet. 

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. június 23., vasárnap

Szúnyoginvázió erdélyi városokban – a kellemetlen tünetek és a fertőzések elkerülése érdekében ajánlott az óvintézkedés

Elszaporodtak a szúnyogok Erdélyben és a Partiumban. Szakemberek szerint jobb, ha védekezünk a csípések, illetve a vérszívók által terjesztett kórok ellen.

Bíró Blanka 2019. június 22., szombat

Rosszul sült el a pikniktörvény – a kirándulóhelyek nagy része magántulajdon, ahol nem alkalmazható a jogszabály

Hiába a rengeteg előírás, szabály, tiltás, a megannyi, tetemes pénzbírságról szóló passzus: a hét éve érvényben lévő pikniktörvényt szinte senki nem tartja be. A legtöbb kirándulóhely ugyanis magánkézben van, ez esetben pedig alkalmazhatatlanok az előírások.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. június 22., szombat

Dübörög a belföldi turizmus – Antalya a kedvenc nyaralási célpontok között, de sokan választanak hazai üdülőhelyet

Egyre népszerűbbek a romániai úti célok, az üdülési csekkek miatt ugyanis átalakult a kereslet: míg évekkel ezelőtt az utazni vágyók többsége inkább külföldön nyaralt, idén már többen maradnak az országban.