Bálint Eszter , Bíró Blanka 2020. január 23., csütörtök

Csínján kell bánni az európai minimálbérrel – Közös szabályozásra tett javaslatot az Európai Bizottság

Egységesítené Brüsszel a minimálbér kiszámításának mechanizmusát az Unió tagállamaiban – az erről szóló kezdeményezés jelenleg közvitán van. A Krónikának nyilatkozó szakemberek szerint csínján kell bánni az európai minimálbérrel.

Bíró Blanka 2020. január 22., szerda

Olyan nyelvi diszkriminációért büntették a kézdivásárhelyi városházát, amit el se követett

Kétezer lejes bírsággal sújtotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalt amiatt, hogy közösségi oldalán csak magyar nyelven posztolt információt. A városháza cáfol és fellebbez.

Bíró Blanka 2020. január 22., szerda

Emberről emberre terjed az új koronavírus – Hamarosan Romániában is elérhető lesz a kórokozó jelenlétét kimutató gyorsteszt

Románia lakosságát egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély a Kínában megjelent új koronavírus tekintetében, amely emberről emberre terjed – állapította meg a lapunknak nyilatkozó szakember.

Bíró Blanka 2020. január 21., kedd

Botrány az európai zöld átállás körül: egymásnak feszülnek a tagállamok képviselői a büdzsé kidolgozása közben

Bár első olvasatra úgy tűnik, jókora összeget kaphat Románia a karbonsemleges gazdasági átállásra, Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a Krónika megkeresésére úgy értékelt: ez „egy vicc”.

Bíró Blanka 2020. január 20., hétfő

Jövőre repülőt fogadhat Brassó – Az utazásszervezők már készülnek a légikikötő megnyitására

Ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor 2021-ben már benépesül a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér. Menetrend szerinti járatokat ugyan nem jelentettek még be, de érdeklődő légitársaságok szép számban akadnak, miközben az utazásszervezők úgy számolnak, hogy jövőre már mindenképp lesznek charterjáratok.

Bíró Blanka 2020. január 18., szombat

Várat magára az oktatás minőségének javulása

Bár emelték az idei fejkvóta értékét, továbbra is alulfinanszírozott a tanügyi rendszer, és nem várható, hogy jobb legyen az oktatás minősége. 

Bíró Blanka 2020. január 17., péntek

Jól megy a gyógyszertárláncoknak, sokat hoz a konyhára az „öngyógyítás”

Elemzők szerint a gyógyszerpiacon nagy játékosnak számító cégek agresszív, öngyógyításra ösztönző reklámkampányai is alaposan hozzájárultak ahhoz, hogy rekordbevételt jegyezzenek a szakcégek. A kis patikák azonban így is csak tengődnek.

Bíró Blanka 2020. január 16., csütörtök

Nincs osztogatható föld: hiába várják az erdélyi fiatalok a szaktárca 50 hektáros „adományát”

Erdélyben nem megvalósítható a mezőgazdasági miniszter elképzelése, hogy 50 hektár földterülettel támogassák a gazdálkodni vágyó fiatal gazdákat, mivel ehhez nincs elég gazdátlan föld – szögezték le egybehangzóan a Krónika által megkérdezett szakemberek.

Bíró Blanka 2020. január 15., szerda

Kötelezővé tennék a védőoltást – Szakemberek remélik, radikális lépéseket tesz az egészségügyi miniszter

Politikusok és egészségügyi szakemberek is örvendetesnek tartják, hogy a szakminiszter immár prioritásként kezeli a védőoltások kötelezővé tételét. Ugyanis folyamatosan csökken a romániai lefedettség, emiatt pedig egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve a teljes lakosság.

Bíró Blanka 2020. január 14., kedd

Honosítási láz Szentgyörgyön – Antal Árpád szerint a hozzájuk forduló moldovaiak nem maradnak a városban

„Ez kizárólag a román állampolgárságról szól” – nyilatkozta lapunknak Antal Árpád, miután kiderült: tavaly több mint félezer moldovai állampolgár intézte Sepsiszentgyörgyön honosítási ügyeit. A polgármester szerint az igénylők zöme Nyugat felé veszi az irányt.

Bíró Blanka , Fülöp-Székely Botond 2020. január 13., hétfő

Bihar megyébe szállítják a Predealon bóklászó medvéket, Székelyföldön sem alszanak a nagyvadak

Elköltöztetik Bihar megyébe azokat a medvéket, amelyek a predeali sípálya közelében bukkantak fel több ízben. A hibernálási időszak ellenére sűrűn járkálnak a nagyvadak lakott települések közelében a Székelyföldön is, nem félnek az emberektől. Szakértők óvatosságra intenek.

Bíró Blanka 2020. január 11., szombat

Sokan már most tudják, hol nyaralnak – Egyre fejlettebb az üdülési kultúra Romániában

Évről évre nő azoknak a száma, akik már előző évben lefoglalják a következő évi nyaralás helyszínét – vallják egybehangzóan a szakemberek. Sokak számára csábítóak az akár 50 százalékig terjedő kedvezmények, és sokat lendített az „üzleten” az üdülési csekkek bevezetése is.

Bíró Blanka 2020. január 10., péntek

Kiszámítható tanév kellene – Bonyodalmakat okoz, hogy állandóan változik az iskolai év struktúrája

Az lenne jó, ha végre több évre leszögeznék pontosan, mikor kezdődik és mikor ér véget a tanév, az állandó változtatások, módosítások miatt kiszámíthatatlanság jellemzi az iskolai programot – mondta el a Krónikának Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő.

Bíró Blanka 2020. január 10., péntek

A szaktárca kezében a medveügy – Korodi Attila üdvözli az új vadászati törvény kihirdetését

Nagy hiányosságokat pótol a vadászati törvény módosítása, most a környezetvédelmi minisztériumon a sor, hogy összekapja magát – szögezte le a Krónika megkeresésére Korodi Attila parlamenti képviselő, miután Klaus Johannis államfő csütörtökön kihirdette a jogszabályt.

Bíró Blanka 2020. január 09., csütörtök

Hatalmas kárigénylések – Nem tudja tartani a lépést a biztosító a balesetekkel

Olyan sok balesetet okoznak a romániai sofőrök, hogy egy biztosítótársaság a csőd szélére sodródott. A lapunk által megszólaltatott szakértő szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás felső határértékének szabályozása üt vissza.

Bíró Blanka 2020. január 08., szerda

A hanyag tanárokat védi a „félszabályozás”: túl általános a pedagógusok felelősségre vonásáról rendelkező jogszabály

Hiába a törvénymódosítás: a kiválóan teljesítő munkatársakat továbbra sem motiválják, a hanyagokat, szabályszegőket pedig ezután sem lehet hatékonyan felelősségre vonni Ferencz S. Alpár, az RMPSZ szakmai alelnöke szerint.