Bíró Blanka 2019. október 18., péntek

Oktatási szakértő: nem igazodik a gyerek igényeihez az iskolai elvárás

A gyerek igényeit figyelmen kívül hagyja a merev, központosított romániai oktatási rendszer, ezért az iskolai évek során egyre inkább romlik a diákok teljesítménye – mondta el a Krónika által megkeresett oktatási szakértő.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. október 18., péntek

„Nehéz örökséget” hagyott a leköszönő kormány, elkerülhetetlennek tűnnek a megszorítások

Miközben mindenki azt számolgatja, hogy meglesz-e a parlamenti többség Ludovic Orban kormányának beiktatásához, a Krónika arra volt kíváncsi, milyen gazdasági helyzettel kell szembenéznie egy új kabinetnek, mennyire nyomasztó a PSD-kormányzás öröksége, illetve hogy egy új kabinetnek milyen intézkedéseket kell prioritásként kezelnie.

Bíró Blanka 2019. október 17., csütörtök

Fölöslegesen aggódtak a fuvarozók, nem emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás referenciaára

 Csökkent a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb/RCA) referenciaára a magánszemélyek esetében, a cégeknél pedig nem változott. A referenciaár ugyanakkor nem jelent semmilyen kötelezettséget a biztosítótársaságoknak.

Bíró Blanka 2019. október 16., szerda

Keresik a Székelyföld legjobb pálinkáit, magán- és bérfőzők jelentkezését várják

Nemcsak díjazzák a nedűket a székelyföldi pálinkamustrán, hanem tanácsokkal is ellátják a gazdákat, hogy évről évre több jó pálinkát főzzenek a vidéken. A pálinka minősége is meghatározza a térség megítélését, arculatát – vallják a mustra szervezői.

Bíró Blanka 2019. október 16., szerda

Súlyosbodhat a gyógyszerhiány a gyártókra kirótt többletadó miatt

Egyre több olcsó, Romániában gyártott orvosság tűnik el a patikák polcairól a gyártókra kivetett, úgynevezett clawbackadó miatt. A lapunk által megszólaltatott szakértő szerint a mindenkori kormányt kizárólag a többletadóból befolyt összeg érdekli.

Bíró Blanka 2019. október 15., kedd

Senki nem érti, mi alapján osztogat pénzt a leköszönő kormány

A bizalmatlansági indítvány megszavazása után, a hétfői kormányülésen 1,4 milliárd lejt osztottak szét az önkormányzatok között. Eugen Teodorivici távozó pénzügyminiszter az ülés után bejelentette, hogy 1600 település kapott pénzt.

Bíró Blanka 2019. október 15., kedd

Figyelmeztetésben részesítette a Brico Depot a magyarokat leszóló alkalmazottját

Elszigetelt esetnek tartja a Brico Depot, hogy egyik alkalmazottja tiszteletlen volt a magyar ügyfelekkel, és „hivatalos figyelmeztetésben” részesítette a nőt – közölte a Krónika megkeresésére kedden a társaság sajtóosztálya.

Bíró Blanka 2019. október 15., kedd

Az energiaár-liberalizáció fokozatossá tételével kerülnék el a drasztikus drágulást

A korábbi riogatásoktól eltérően nem nő hirtelen és drasztikusan a földgáz és a villanyáram ára, miután az Európai Bizottság három hónapot adott arra, hogy a bukaresti kormány kidolgozza a lépcsőzetes árliberalizáció menetrendjét.

Bíró Blanka 2019. október 13., vasárnap

Ügyészségi feljelentés a máramarosszigeti táblarongálások miatt

A máramarosszigeti bíróság ügyészségén tett feljelentést a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a város helységnévtábláit megrongálók ellen. A szolgálat közleményében emlékeztet, hogy a táblákról alig 24 óra alatt eltüntették a magyar feliratokat.

Bíró Blanka 2019. október 12., szombat

Résen kell lenniük a Zöld ház program pórul járt pályázóinak

Egy hónapja függesztette fel az igénylések feltöltését a Zöld ház programot lebonyolító Környezetvédelmi Alap (AFM), így a villamos energiát előállító napelemek kedvezményes vásárlásához szükséges dokumentumok egy részének lejárt az érvényessége.

Bíró Blanka 2019. október 12., szombat

A biztosítás drágulásától tartanak a fuvarozók, az új uniós irányelv mellőzését kérik a kormánytól

Nem tetszik a Közúti Fuvarozók Országos Szövetségének (UNTRR) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó európai uniós irányelv, ezért azt kérik a román kormánytól, hogy ne ültesse azt gyakorlatba. 

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. október 09., szerda

Pénzt osztana a kormány választás előtt az önkormányzatoknak

Cáfolja Eugen Teodorovici pénzügyminiszter Viorica Dăncilă kormányfő bejelentését, miszerint pénteki ülésén a szociáldemokrata kabinet elfogadná az idei második költségvetés-kiigazítást. Tény viszont, hogy így is, úgy is pénzeket osztogatnak. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor szerint „PR-fogás” az egész.

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. október 09., szerda

Hanyatlóban a Román Posta: a szolgáltatások minősége és a kézbesítők száma is alacsonyabb az uniós átlagnál

Miközben az Európai Unióban minden 10 ezer polgárra 42 postás, futár, kézbesítő jut, addig Romániában alig 28,1 – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Bíró Blanka 2019. október 08., kedd

Visszaszorítják a fiktív elszámolásokat – Nem javít az ellátás minőségén az új egészségügyi törvénymódosítás

Fontos egészségügyi tervezetek vesztegelnek a parlamentben, ugyanakkor a folyton akadozó informatikai rendszert kellene végre pontra tenni – mondta el megkeresésünkre a Kovászna megyei háziorvosok szövetségének elnöke. 

Bíró Blanka 2019. október 06., vasárnap

Szívszorító szórványgondok – Kivesézték a szakiskolára vonatkozó rendeletet az RMPSZ konferenciáján

A szórványban minden gyerek jövőjét veszélyezteti a 2020–2021-es tanévtől érvényes korlátozás, miszerint az ötös átlag alatt teljesítő nyolcadikosok csak szakiskolában folytathatják tanulmányaikat – állapították meg az RMPSZ hétvégi konferenciáján.

Bíró Blanka 2019. október 06., vasárnap

Jobb együttműködésre törekszik az üzleti szférával az ANAF – Partnerséget várnak az adóhatóságtól a cégek

Többek között az adózási kedv növelése a célja az Országos Adóhatóság (ANAF) konzultatív tanácsának, a testületbe a tudományos, szakmai és vállalkozói szféra képviselői is meghívást kaptak.