Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 12., csütörtök

Drasztikusan drágulhat a sertéshús: az ágazat képviselői szerint a karácsonyi falatok miatt még nem kell aggódnunk

Valósak az aggodalmak a sertéshús drágulásával kapcsolatban, ám a Krónikának nyilatkozó szakemberek úgy vélik, az nem lesz annyira drasztikus, mint amennyire az ágazat munkáltatóit tömörítő szövetség elnöke véli – meglátásuk szerint nem valószínű, hogy háromszorosára nő az ár. 

Bíró Blanka 2019. december 12., csütörtök

Tánczos Barna: új költségvetési vízióval állt elő a kormány

„Új költségvetés-politikai vízióval rukkolt elő a kormány, váltanának a fogyasztást ösztönző közpénzügyi politikáról a beruházások finanszírozására összpontosító és ilyen módon gazdasági növekedést generáló közpolitikára” – értékelte a Krónika megk

Bíró Blanka 2019. december 11., szerda

Segítség a balesetezőknek: nem kell kifizetniük a kórházi ellátást az önhibájukból megsérült ápoltaknak

Az alkotmánybíróság kimondta: ellentmond az alaptörvényben szavatolt jogoknak a vonatkozó törvény eddig érvényben lévő kitétele, miszerint az önhibájukból szerencsétlen balesetet szenvedő pácienseknek ki kell fizetniük kórházi kezelésük költségeit.

Bíró Blanka 2019. december 10., kedd

Az ortodox egyház is támogatja az ozsdolai közbirtokossági erdő ügyét

A háromszéki Ozsdola közbirtokosságát erősíti a 2900 hektáros erdővagyon visszaállamosításáért zajló perben a helyi ortodox egyház. A kézdivásárhelyi bíróságon kedden zajló második tárgyalási fordulóban nem történt érdemi előrelépés.

Bíró Blanka 2019. december 09., hétfő

Szavatolnák a diákok és pedagógusok biztonságát: a megyeközi tömegközlekedés témájában is felelősséget vállalhat a kormány

A közszféra szolgáltatásai között tartaná a megyeközi tömegközlekedést Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes is, aki azt mondja, ha a parlament nem lép, akkor a kormány felelősséget vállalhat a vonatkozó jogszabálymódosításért.

Bíró Blanka 2019. december 07., szombat

Történelmi csúcson a romániai fakitermelés és feldolgozás, miközben egyre erősebb a famaffia is

Folyamatosan nő az erdőkitermeléssel és fafeldolgozással foglalkozó vállalkozások száma, hiszen ez a fajta tevékenység nincs megfelelőképpen szabályozva Romániában, ahol a döntéshozókat gyakorlatilag nem érdekli a környezetvédelem, a nyersanyagforrások fenntarthatósága. 

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 05., csütörtök

Alig nő a minimálbér, a munkaerő további elvándorlására figyelmeztetnek a szakszervezetek

Elégedetlenek a kormány által tervezett minimálbér-emelés mértékével a szakszervezetek, akik szerint, ha nem nőnek gyorsabb ütemben a fizetések, akkor előbb-utóbb tényleg ki fog ürülni az ország. 

Bíró Blanka 2019. december 05., csütörtök

Nem „füstölik ki” a tűzvédelmi engedélyt: a tanintézetek helyett az ingatlan fenntartójára hárul a bizonylat beszerzése

Téves megközelítés, hogy a tanintézeteknek immár nem kell beszerezniük a tűzvédelmi engedélyt – tájékoztatták illetékesek a Krónikát. 

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 05., csütörtök

Tőzsdére vinné a liberális kormány az állami vállalatokat

Sikertörténet is lehet a román állam tulajdonában levő vállalatok bevezetése a tőzsdére a Krónikának nyilatkozó szakember szerint. A lengyel példa is ezt támasztja alá.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. december 04., szerda

„Adóparadicsomok” a romániai szigeteken?

Nincsenek meg a feltételek Romániában ahhoz, hogy a szigeteken 50 százalékos kedvezményt kaphassanak a megújuló energia előállítása, turizmus, szórakozás, közélelmezés, kiskereskedelem, szerencsejátékok és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások terén tevékenykedő cégeknek.

Bíró Blanka 2019. december 03., kedd

Rejtett „aknák” a költségvetésben – Bukarest még elkerülheti a hiány miatti brüsszeli szankciót

Sorra kerülnek elő a költségvetésben a megbukott szociáldemokrata kormány „pénzügyi ügyeskedései”, a „rejtett aknák”, így az utolsó költségvetés-kiegyenlítés az Európai Unióban előírt 3 százalék fölé viszi a költségvetési hiányt.

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. november 30., szombat

Kamat jár a cégeknek, ha nem fizet időben az állam, mégsem lépnek a vállalkozók

A mindenkori román kormányok általában az adó-visszaigénylések késleltetésével próbálják csökkenteni a költségvetési hiányt. Nincs ez másként idén sem, ám a vállalkozók nagy része nem él jogával.

Bíró Blanka 2019. november 30., szombat

„Papírvágó bizottság” alakul a tanügyben alkalmazott hatalmas mennyiségű fölösleges papírmunka csökkentésére

Túlbonyolítja az oktatás folyamatát az a több tucatnyi dokumentum, jegyzőkönyv, igazolás, regiszter, amelyek elkészítését fölöslegesnek tartják a pedagógusok, mivel nem értékeli ki senki ezeket. 

Bíró Blanka 2019. november 30., szombat

Erőtlen oltáskampány a méhnyakrák megelőzéséért

A felvilágosításra legalább akkora szükség van, mint az oltóanyagra – hangoztatják a szakemberek, akik szerint az egészségügyi minisztérium hiába kínál fel ingyenesen 2 millió, HPV-vírus elleni vakcinát, ha közben nem tájékoztatja megfelelőképpen a lakosságot.

Bíró Blanka 2019. november 29., péntek

Balul is elsülhet a felfegyverzés: erdészek szerint körültekintően kell kidolgozni az új törvény módszertanát

Érintettek visszafogott örömmel fogadták a hírt, miszerint ismét szolgálati fegyvert kaphatnak az erdészek. Ugyanis a korábbi tapasztalatok azt mutatják, a fegyverviselést és -használatot övező bürokratikus felhajtás miatt az erdőőrök inkább páncélszekrényben tartották fegyverüket. Ezért fontos, hogy az alkalmazási módszertan is a hat&am

Bíró Blanka 2019. november 28., csütörtök

„A kormány változott, a mentalitás nem” – Mellőzi a vállalkozói szféra észrevételeit a juttatásokra fókuszáló Orban-kabinet

Becsületesen elszámolta a szociáldemokrata kormány a 2019-es évi állami költségvetés bevételeit, de az sincs rendjén Édler András szerint, hogy a liberális kabinet is arra összpontosít, hogy kifizessék a szociális juttatásokat.