Simon Virág 2019. december 02., hétfő

Kivérezteti a kór a sertéspiacot, elővigyázatosságra intenek a szakértők

A székelyföldi térségen belül Hargita megye az egyetlen, ahol még nem ütötte fel a fejét a sertéspestis, amely ugyanakkor lassan, de biztosan terjed, Kovászna és Maros megyében egy ideje már jelen van. A szakemberek nagyfokú óvatosságra és elővigyázatosságra intik a gazdákat.

Bálint Eszter , Simon Virág 2019. július 08., hétfő

Napi repülőjárat Marosvásárhelyről Budapestre: buszokkal vinnék az utasokat a távolabbi településekről Vidrátszegre

Jó hír a Székelyföldön élőknek: naponta lehet repülővel utazni Marosvásárhely és Budapest között. Azoknak viszont továbbra is várniuk kell, akik a hétfői sajtótájékoztatótól a Kolozsvár és Budapest között közlekedő Wizz Air-járat újraindításának bejelentését remélték.

Simon Virág 2019. június 26., szerda

Édes és hideg a kánikulában – Jégkrémvásárlás előtt vessünk egy pillantást a címkén feltüntetett összetevőkre is!

Tudjuk, hogy adalékanyagokat és sok cukrot tartalmaznak, mégis – különösen a nagy nyári hőségben – szívesen leemeljük a polcokról a jégkrémeket, vásárolunk tölcséres, gombócos fagyit. A romániai és magyarországi fogyasztók még mindig a hagyományos csoki-vanília-eper ízeket részesítik előnyben, de egyre tö

Bíró Blanka , Simon Virág 2019. június 20., csütörtök

Irtás vagy csak látszatintézkedés? – hevesen tiltakoznak a környezetvédők az új nagyvadkvóták ellen

A környezetvédők kilövési kvótaként kezelik a szakminisztérium által közvitára bocsátott, a nagyvadakat érintő beavatkozási keretszámokat, és hevesen tiltakoznak ellene. 

Simon Virág 2019. január 21., hétfő

Nőként dolgozni az egyházban – először választottak Erdélyben lelkésznőt főjegyzői, azaz espereshelyettesi tisztségbe

Nem csupán a Marosi Református Egyházmegye, de az Erdélyi Református Egyházkerület történetében is első alkalommal választottak lelkésznőt a főjegyzői, azaz espereshelyettesi tisztségbe. Berekméri Melinda marosvásárhelyi-cserealjai lelkipásztorral a nők szerepéről, a lelkésznők és presbiterasszonyok kihívásairól beszélgettünk.

Simon Virág 2019. január 09., szerda

Füstös finomságok: hagyományos füstölőben jártunk, „tökéletes kolbászreceptet” is kaptunk

Kolbászok, sonkák, őz- és vaddisznóhúsból készült szalámik lógnak a botokon, külön helyen „trónolnak” a pulyka-, tyúk- és marhahúsok. Szemet gyönyörködtető, éhséget előidéző látvány fogadott Mezőpanitban, az ország egyik engedélyezett füstölőjében, ahol még bükkfa fűrészport használn

Simon Virág 2018. december 12., szerda

Se nem csíra, se nem bébizöld: egyre nagyobb a kereslet a mikrozöldek iránt

Aprók, ízletesek, frissek, és képesek feldobni a közönséges szendvicset, az unalmas vajas kenyeret, a salátákat, de őszintén megvallom, én önmagukban is szeretek csipegetni belőlük.

Bíró Blanka , Molnár Rajmond , Simon Virág 2018. szeptember 28., péntek

„Defektes” az iskolabuszok többsége – Hiába várnak a minisztérium segítségére, egyelőre nincs kiírás új járművek vásárlására

Országos szinten rengeteg gond van az iskolabuszokkal, a régi járművek fenntartása vagyonba kerül, ahol nincs elég busz, kénytelenek többször fordulni, hogy minden diákot beszállítsanak a községközpontba, emellett gépjárművezetőt is nehezen találnak. 

Simon Virág 2018. szeptember 07., péntek

Biró feljelentésre buzdítja a szülőket

A tanügyminiszter bosszújának nevezte csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Biró Zsolt azt a sürgősségi rendeletet, amelynek egyik cikkelye előírja, hogy a magyar tagozatos elemi osztályokban is román szakos tanároknak kell oktatniuk az állam nyelvét.

Simon Virág , Bíró Blanka 2018. augusztus 02., csütörtök

„Államosított” természetvédelem – A civilek attól tartanak, hogy beindul a gazdasági érdekek által vezérelt pusztítás

Tiltakoznak a civilek, miután „egyetlen tollvonással” megfosztották őket a természetvédelmi területek ügykezelésétől, és a gondnokságot egy felkészületlen állami hatóságra bízták. 

Bíró Blanka , Simon Virág 2018. július 19., csütörtök

Pénzre várnak a megemelt fizetések és az elégtelen visszaosztások miatt „kizsebelt” önkormányzatok

A közelmúltban több ízben is emelték a közalkalmazottak bérét – első hallásra ez örömteli hírnek számított, csakhogy emiatt egyes önkormányzatoknál hamarosan a működési költségeket és a fizetéseket sem tudják rendezni. A lapunknak nyilatkozó településvezetők abban bíznak, hogy a nyári országos költs&e

Bíró Blanka , Barabás Hajnal , Gergely Imre , Simon Virág 2018. március 22., csütörtök

Adófizetői rohamra számítanak az erdélyi és partiumi önkormányzatok

A legtöbb erdélyi és partiumi városban az adófizetők rohamára számítanak március végén: lassan bevett szokásnak számít, hogy sokan az utolsó pillanatban élnek az önkormányzatok kínálta kedvezményekkel.

Bálint Eszter , Simon Virág 2018. február 21., szerda

Kevesebb álláshirdetés – a közszférában van az elfoglalásra kínált munkahelyek egyharmada

Valamivel több mint 50 ezer állásra keresnek munkaerőt a romániai állami vállalatok, közintézmények és magáncégek.

Kőrössy Andrea , Simon Virág 2018. február 08., csütörtök

Hatékonyabb hulladékgazdálkodást szorgalmaznak Váradon és Vásárhelyen

Eltüntetik Nagyvárad utcáiról a műanyag-, fém és üveghulladék gyűjtésére szánt harang alakú műanyag szeméttárolókat, mivel ezeket gyakran megrongálták. Marosvásárhelyen a városi rendőrök segítségét kérik a guberálók elleni hatékony fellépéshez.

Szucher Ervin , Simon Virág 2018. január 30., kedd

Nincs közeledés a vásárhelyi iskolaügyben – a főtanfelügyelő szerint nem népszerű a katolikus gimnázium

Ismételten a marosvásárhelyi római katolikus iskola ellen foglalt állást Ioan Macarie főtanfelügyelő, aki szerint kevesen igénylik a tanintézet visszaállítását. A helyi tanács kedden újfent nem tudta elfogadni az iskolahálózatról szóló határozatot.

Bíró Blanka , Kiss Előd-Gergely , Simon Virág , Barabás Hajnal 2017. december 04., hétfő

Életmentő menedékhely: megszorult lakástulajdonosokat is befogadnak az erdélyi hajléktalanszállók

Sepsiszentgyörgyön a hideg éjszakákon azokat is befogadják a hajléktalanszállóra, akiknek amúgy van lakásuk, de nem tudják azt kifűteni, ezzel szemben Kolozsváron el sem tudják képzelni, hogy ilyesmi előfordulhat, ugyanis a fűtéspótlékot „éppen erre találták ki”.