Egyre magányosabbak az emberek, ragaszkodni kellene a kisközösségekhez

Egyre magányosabbak az emberek, ragaszkodni kellene a kisközösségekhez

A magányos, idős emberek könnyebben válhatnak csalók áldozataivá, mint azok, akik kisközösségekben élnek

Fotó: Haáz Vince

Nőtt Romániában azoknak a száma, akik magányosnak érzik magukat, nincs, akihez fordulniuk, ha gondjuk van – derült ki egy friss felmérésből. Az elmagányosodás lelki következményeiről, hátteréről Román Mónika kolozsvári pszichológust kérdeztük, aki többek közt arra is felhívta a figyelmet, fontos lenne, hogy mindenki ragaszkodjon az őt körülvevő kisközösséghez.

Kiss Judit

2023. január 15., 08:502023. január 15., 08:50

Számos jel utal arra, hogy egyre több ember érzi magát magányosnak a romániai társadalomban is: a jelenséget nemcsak a közvélemény-kutatásokból kirajzolódó kép igazolja, de bárki, aki alaposabban körülnéz közvetlen környezetében, az idős és fiatalabb generáció tagjai közt is könnyedén találhat olyanokat, akik egyedül élnek, magányosnak érzik magukat. Ha arra gondolunk, hogy egyre több idős, magányos ember válik csalók áldozatává, mert különféle módszerekkel pénzt csikarnak ki tőlük azzal az ürüggyel, hogy szeretteiket baleset érte, akkor is az elmagányosodás jelenségét vélhetjük felfedezni a háttérben. A jelenség lelki hátteréről, okairól Román Mónika kolozsvári pszichológussal beszélgettünk, aki többek közt arra is felhívta a figyelmet, fontos lenne, hogy mindenki ragaszkodjon az őt körülvevő kisközösséghez.

Ha segítség kell, sokaknak nincs akihez fordulniuk

Az IRES közvélemény-kutató intézet december végén tette közzé a 2022-es évre vonatkozó, a romániai lakosság anyagi, lelki jóllétére, szokásaira összpontosító felmérését, amelynek eredményeiből az is kiderült, hogy a lakosok közül tavaly többen érezték magányosnak magukat, mint két évvel ezelőtt és 2022-ben többen vallották azt, hogy nincs akihez fordulniuk, ha gondjuk van, mint a korábbi években.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az emberek tavaly fokozottabban aggódtak és többet gondoltak a halálra, mint a korábbi esztendőkben. A megkérdezetteknek 2020-ban 25 százaléka, 2022-ben 26 százaléka válaszolta azt, hogy magányosnak érzi magát.

Nagy mértékben nőtt azoknak az aránya, akik azt válaszolták, hogy az elmúlt évben segítségre lett volna szükségük, de nem volt, akihez fordulniuk.

Míg 2020 decemberében a megkérdezettek 14 százaléka vallott így, 2022-ben megduplázódott az arány: 28 százalékra nőtt. Szintén növekedett az elmúlt évben azoknak a száma, akik szerettek volna ugyan beszélni hozzájuk közelállókkal, de nem volt akihez fordulniuk: két évvel ezelőtt a megkérdezetteknek 23, míg tavaly már 29 százaléka érezte így. A felmérés szerint tavaly több embernek volt halálfélelme, mint két évvel ezelőtt.

Galéria

Jó lenne, ha az idős, egyedül élő rokonokat, ismerősöket rendszeresen látogatnák a fiatalabbak

Fotó: 123RF

Önzés: az emberek főként önmagukra összpontosítanak

A magány és magunkra maradottság egyre elterjedtebb társadalmi jelenségéről Román Mónika azt mondta, bár Nyugaton sokkal magasabb nívójú az öregek, betegek ellátása, az öregotthonok rendszere, mint nálunk, azért lassan mindenhol érvényes az, hogy egymástól egyre elszigeteltebben élnek az emberek.

Idézet
„A generációk egyre inkább elszakadnak egymástól és ez nem csak Romániára érvényes. Világszerte egyre inkább érzékelhető az elmagányosodás, elszigeteltség jelensége.

Egész civilizációnkra jellemző, hogy mindinkább magányossá válnak az emberek, egyre többen élnek magcsaládban – vagyis szűk családban –, sőt, egyre többen egyáltalán nem élnek családban, hanem esetleg csak futó párkapcsolatban” – mondta a szakember. Kifejtette, az a trend tapasztalható, hogy az egyes ember főként önmagára összpontosít, így sem a családtagokra, sem a kisközösségekre, sem az emberi kapcsolatok erősítésére nem jut idő.

A munka és a karrier az első

„Sajnos az jellemző társadalmunkra, hogy az emberek mind kevésbé tudnak elköteleződni bármi más mellett, mint a munkájuk vagy a karrierjük. A körülöttünk levő világ, a Netflix, a közösségi oldalak is ezt az áramlatot erősítik.

Idézet
Minden csatornán az ömlik: önállósodj, valósítsd meg, teljesítsd ki önmagad, repülj messze, amerre a szárnyaid visznek. Az számít értéknek manapság, hogy te magad érd el a maximumot, nem pedig az, hogy közösségben, szeretetben élj

– mondta a pszichológus. Hozzátette, a mai világ azt is sugallja, hogy „az öregek irányában vállalt felelősség nem a tiéd”, „legyél te magad jól, neveld fel a saját gyerekedet, a közösség meg ne akarjon semmit tőled”. Eszerint a közösségi létforma egyre inkább perifériára sodródik, a család és a kicsit tágabb közösség – ami régen a törzsközösség volt – veszít fontosságából, és az „egyedekre” tevődik a hangsúly. Román Mónika kérdésünkre arról is beszélt, mit tapasztal pszichológusként, melyek azok a tényezők a társadalomban, amik az elmagányosodáshoz vezetnek. „A fiatalok általában későn köteleződnek egymás mellett, akkor, amikor tulajdonképpen már nem is fiatalok. Félnek megtenni ezt a lépést, nem kötnek kompromisszumot, nem teszik le a voksot valaki más mellett. Nehezen fogadják el, hogy a másik embernek is vannak hibái, és hogy azokkal együtt lehet vállalni valakit” – mondta a pszichológus, kiemelve, hogy ez a jelenség is határozottan az elmagányosodáshoz vezet.

Egyre több ember szorul pszichológusi segítségre

Román Mónika azt mondta, manapság nagyon nehéz egyensúlyozni aközött, hogy a nagy többség által képviselt trendet kövesse az ember, vagy hogy a család és a kisközösség mellett tegye le a voksát. „Ez az igazi kihívás, megtalálni az egyensúlyt. És nem az a nagy kérdés, hogy munka vagy család. Ha az ember más irányba szeretne haladni, mint amerre az egyéni boldogulást kereső tömeg sodródik, nagyon nehéz megtalálni a középutat” – mondta a pszichológus. Kérdésünkre, hogy mit tapasztal, az utóbbi időben, a pandémia óta megnövekedett-e a magányos emberek száma, akik pszichológushoz fordulnak, Román Mónika azt mondta: határozottan igen. „Aki hozzám fordul, annak általában az a problémája, hogy nincsen társa, de ha van is, nincs egy kis közössége, ahová tartozna. Akinek van társa és kisközössége, az ritkán fordul a pszichológushoz” – mutatott rá Román Mónika. Úgy fogalmazott,

Idézet
az egyik alapfeltétel, ami az embereket lelki egyensúlyban tartja, a közösséghez való tartozás – a virtuális közösségek azonban ezt nem tudják teljesíteni.

„Ami miatt meg lehet maradni embernek, az az, hogy az ember érzi: valahová tartozik, egy csoport hasznos tagja, számítanak rá. Így az ember jó eséllyel nem lesz lelki beteg, és nem használhatják ki rosszindulatból” – mondta a pszichológus.

Galéria

Román Mónika pszichológus: „lelki szempontból fontos lenne, hogy az emberek kisközösségeket alkossanak”

Fotó: Nőileg Angyalosi Beáta

Azt is kifejtette, a pandémia kényszerű távolságtartása miatt csorbult a kis közösségek megtartó ereje, és ez rengeteg lelki gondot okozott, sőt, a mai napig hat az emberekre. „A pandémia óta a gyerekek, felnőttek közül is azért szorultak a legtöbben a segítségemre, mert nem tudták lelkiekben kiheverni a magányt, az elszigetelődést. Máig érződik ennek a hatása. Hatalmas léptékű probléma ma is, nemcsak a kamaszok, de minden más korosztály rendkívül megsínylette az elszigeteltséget. Manapság is az emiatt kialakult lelki gondokat kezelem, és a folyamatnak nincs vége, sajnos még sokáig elhúzódhat” – mondta a pszichológus.

Úgy fogalmazott, ezeket a lelki sérüléseket ahhoz tudná hasonlítani, mintha mi, emberek fák lennénk és halálunk után a keresztmetszetünkön világosan meg lehetne látni a 2020 és 2022 közti két évnek a lelki lenyomatát.

„Aki ezekben az években is meg tudott maradi a közösségben, vagy hamar vissza tudott oda találni, az kevésbé szorult pszichológusi segítségre” – mondta Román Mónika.

Hamis „segélykérés”: az egyedülálló idősek könnyen becsaphatóak

A pszichológussal arról is beszéltünk az elmagányosodás kapcsán, hogy országszerte egyre több öreg, magányosan élő áldozatuk van azoknak a csalóknak, akik például a „baleset módszerrel” csikarnak ki pénzt az emberektől. Felkeresik a célszemélyt, azt mondják neki, hogy valamelyik távol élő családtagjukat baleset érte, és sürgősen pénz kell a kezelésére, gyógyítására. Ily módon nagy összegeket is kicsaltak öregektől, december végén Szászrégenben kaptak el egy craiovai férfit, aki 3000 eurót csalt ki ily módon egy 80 éves nőtől. A rendőrség az elmúlt években többször is felhívta a lakosság figyelmét: soha ne adjanak oda pénzt idegeneknek.

A pszichológus a jelenség kapcsán kifejtette, azért válhatnak a csalások áldozatává a magányos emberek, mert tulajdonképpen minden kedves szó az élethez fűződő szálat jelenti számukra.

„Azért kiszolgáltatottabbak az idős, magányos emberek, hiszen ilyenkor valaki – ha mögöttes szándékkal is – de szóba áll, kedvesen beszél velük. A csalók pedig nyilván azokra az érzelmekre apellálnak, amelyek a kiszemelt áldozat szeretteihez fűződnek, az idős, egyedülálló emberek számára pedig persze hogy nagyon fontosak ezek az érzelmek” – mondta el Román Mónika. Hozzátette, azért is könnyen megtörténhet a becsapás, mert a hamis „segélykérés” miatt az idősek úgy érzik, még tehetnek valamit másokért.

Kérdésünkre, mit tehetnek azok, azok valamiféle rokoni, ismeretségi kapcsolatban állnak a magányos öregekkel, a pszichológus azt mondta, sajnos azoknak, akiket a csalók ily módon kihasználnak, általában nincsenek szoros emberi kapcsolataik.

„Akiknek rendszeres emberi kapcsolataik vannak, azok talán nem válnak ennyire könnyen csalók célpontjaivá. A magányosoknak viszont nincs, aki felhívja a figyelmét ezekre a veszélyekre. Ha rendszeresen látogatjuk az időseket, odafigyelünk arra, mi történik velük, az mindenképpen jó – akkor is, ha a csalóktól akarjuk megvédeni, de a mindennapi érzelmi jóllétük szempontjából is” – fejtette ki a pszichológus. Hozzátette, főként arra kell felhívni az idősebbek figyelmét, hogy senki ismeretlennek pénzt ne adjanak oda, ez az első lépés. De a kulcsszó itt is az, hogy ajánlatos kisközösségekbe beágyazódni, hiszen az ember így védett lehet minden lelki sérülés ellen. „A legfontosabb mindenképpen az, hogy kisközösségeket kell alkotni” – mondta a pszichológus.

korábban írtuk

Ezentúl ingyenes pszichológiai szaktanácsadásban részesülhetnek a diákok
Ezentúl ingyenes pszichológiai szaktanácsadásban részesülhetnek a diákok

Ingyenes pszichológiai szaktanácsadásban részesülhetnek és pszichoterápián vehetnek részt azok a diákok, akiknek tanáraik, tanítóik, szüleik, családorvosuk, az iskolapszichológus vagy más szakember megítélése szerint erre szükségük van.

korábban írtuk

Egy csésze fekete mellett a magány leküzdéséről a brassói közösségi kávéházban
Egy csésze fekete mellett a magány leküzdéséről a brassói közösségi kávéházban

A magányról és az elmagányosodás problémájáról tartanak kávéházi foglalkozásokat Brassóban fiataloknak és időseknek egyaránt.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 19., péntek

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”

A Civitas Alapítvány által működtetett Helyénvaló helyi bolt öt éve színesíti térségünk közösségének mindennapjait, hiszen a munkásságuknak köszönhetően rövid ellátási láncokból érkező, egészséges és minőségi alapanyag kerülhetnek családjaink asztalára.

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”
2024. április 17., szerda

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás

Magas vérnyomást, ízületi fájdalmakat, asztmás betegeknél nehéz légzést, depresszióban szenvedőknél pedig visszaesést okozhat a gyors időjárás-változás. A Krónika által megkérdezett háziorvos szerint kiegészítő kezeléssel a tünetek megszűnnek.

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás
2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 08., péntek

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”
2024. február 09., péntek

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról és a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről.

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

A REL-közösségekben az erő (x)
A REL-közösségekben az erő (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)