Péterffy Gyula színművész életpályáját bemutató könyvet ismertettek Kolozsvárott

Kiss Előd-Gergely 2011. január 26., 10:00
„Rendhagyó könyv, mert nem maga a művész írta, hanem a színművész özvegye, aki egyszerre kívülről és belülről is látja a történéseket, kibont egy egész színháztörténeti korszakot” – jellemezte Balázs Imre József, a Komp-Press Kiadó főszerkesztője Medgyessy Éva Mindhalálig színész (Péterffy Gyula 1935–1980) című kötetét annak hétfő esti bemutatóján Kolozsváron.

Az EMKE – Györkös Mányi Albert Emlékházban megtartott rendezvényen Balázs Imre József, az est házigazdája elmondta: a könyv azért számít rendhagyónak, mert a kiadó Prospero könyvek című sorozatában jelent meg, amely eddig kizárólag élő művészek életútját mutatta be.

Hiteles emlékezés

„Amíg emlékeznek valakire, addig él, különösen akkor, ha valaki olyan hitelesen emlékszik, mint Medgyessy Éva, aki nemcsak feleségként, hanem színháztörténészként is emlékezik Péterffy Gyulára” – jelentette ki Demény Péter, a Prospero könyvek sorozat szerkesztője. Demény Péter Márai Sándor-idézettel kezdte Péterffy Gyula életútjának méltatását: „Nem elég éveket adni az élethez. Életet is kell adni az évekhez.”
„Ez az ember létrehozta a nagy szerepeket, nem lehet azt mondani, hogy elvesztegetett élet volt az övé” – fogalmazta meg a Márai-idézet kapcsán Demény Péter. A szerkesztő elmondta: Péterffy Gyula meghatározó döntése az volt, amikor a vívás helyett a színészetet választotta, annak ellenére, hogy vívómestere azzal búcsúzott tőle, hogy közölte: olimpiai bajnokot faragott volna belőle. Demény Péter szerint már a könyv szerkezete – amelyet egy forgószínpadhoz hasonlított – elmondja, hogy miről is szólt a jeles színművész élete.

Objektivitás és szubjektivitás között

Medgyessy Éva, a könyv szerzője ugyanakkor úgy nyilatkozott: művének műfaját nehéz lenne meghatározni, hiszen egy kicsit monográfia, egy kicsit színháztörténet, egy kicsit életrajz is. Hozzáfűzte: a mű írása közben végig a szubjektív feleség és az objektív színháztörténész között egyensúlyozott. „Írás közben úgy éreztem, nem én írom ezt a könyvet, valósággal súgtak odaföntről” – vallott a könyv születéséről a szerző. Köllő Katalin, a kötetet Demény Péterrel karöltve bemutató újságíró ugyanakkor kiemelte: a könyv nagy érdeme, hogy nemcsak Péterffy Gyula életét, hanem az 1980-ig tartó színházi korszakot is kiválóan dokumentálja.

A kolozsvári könyvbemutató zárásaként Rekita Rozália és Jancsó Miklós kolozsvári színművész olvasott fel részleteket a kötetből a Györkös Mányi Albert Emlékházat zsúfolásig megtöltő közönségnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat