Kiss Előd-Gergely 2017. december 18., hétfő

„Magának keresi a bajt”, aki a Facebookon szidalmazza a rendőröket, csendőröket

Mivel a Facebook ugyanolyan közterületnek minősül, mint bármelyik fizikai köztér, ajánlott körültekintően bejegyzést közölni, a Krónikának nyilatkozó szakértők szerint ugyanis a hatóságok jogszerűen bírságolják a sértő, uszító megnyilvánulásokat.

Kiss Előd-Gergely 2017. december 15., péntek

Eltérő hangú kortársak – bemutatták Varga László Edgár és Serestély Zalán új kötetét

Bár egyaránt különböznek az idősebb és a fiatalabb nemzedéktől, olyan értelemben nem alkotnak külön irodalmi generációt, mint az Előretolt Helyőrség tagjai. Egymáshoz képest is másképp szólalnak meg – értettek egyet Varga László Edgár és Serestély Zalán.

Kiss Előd-Gergely , Balázs Katalin 2017. december 12., kedd

A BBTE az ország legszínvonalasabb egyeteme

A minisztérium legfrissebb felmérése szerint a Babeş–Bolyai Tudományegyetem a legszínvonalasabb felsőoktatási intézmény az országban. A helyezés az állami támogatások tekintetében is fontos.

Bálint Eszter , Kiss Előd-Gergely 2017. december 12., kedd

Több tízezer fuvarozót várnak országszerte a szerdai tüntetésre

Mintegy 35 ezer fuvarozó vesz részt az ország több városában szerdára meghirdetett nagyszabású tiltakozó megmozduláson, amellyel a közúti személyszállítók a „hiénajelenségre” és az ágazatban eluralkodott adócsalásra próbálják ráirányítani a figyelmet.

Kiss Előd-Gergely 2017. december 10., vasárnap

Album a kolozsvári magyar színház külföldi turnéiról

A Kolozsvári Állami Magyar Színház elmúlt 25 évének legfontosabb nemzetközi turnéit dokumentálja a hétvégén bemutatott, Színházzal a világ körül című album.

Kiss Előd-Gergely 2017. december 08., péntek

Állatkert nyílhat a kolozsvári Hója-erdőben

Állatkertet szeretne létrehozni a kincses városbeli Hója-erdőben a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem, ennek érdekében hétmillió euró értékű pályázatot nyújtott be az Északnyugati Fejlesztési Ügynökséghez.

Kiss Előd-Gergely 2017. december 07., csütörtök

Minden tanút meghallgattak Horváth Anna perében – feloldották a hatósági felügyeletet

A csütörtöki tárgyaláson feloldották a Horváth Anna ellen foganatosított hatósági felügyeletet, de a DNA fellebbezése miatt az még legalább két hétig érvényben marad. A volt alpolgármester ellen zajló per következő tárgyalása január közepén lesz.

Kiss Előd-Gergely 2017. december 07., csütörtök

Eladó az eladósodott Clujana cipőgyár

Eladásra kínálja a Clujana cipőgyár (az egykori Dermata bőrgyár utódja) részvényeit az Országos Adóhatóság a vállalat által felhalmozott adósság megtérítése érdekében – az üzem és a tulajdonos megyei tanács szerint más módon is rendezhető a helyzet.

Kiss Előd-Gergely 2017. december 05., kedd

Kolozsvári kikötő: nincs recept az irodalmi sikerre

Miként érvényesülhetnek a fiatal írók, mennyire népszerűek hazájukban, befolyásolhatja-e az irodalom az emberek életét – többek közt erre kereste a választ kedden a Kolozsvári kikötő című rendezvény ausztriai és szlovákiai meghívottja.

Kiss Előd-Gergely 2017. december 05., kedd

Nem elég a felszínes segítség: cél a pataréti telep végleges felszámolása

Civil támogatásból elkezdődött ugyan a pataréti szeméttelep közelében élő romák felzárkóztatása, a teljes sikerig azonban még hosszú út vezet – úgy tűnik azonban, hogy az önkormányzat is igyekszik segíteni.

Kiss Előd-Gergely , Kőrössy Andrea , Barabás Hajnal 2017. december 05., kedd

Önerőből segítik a rászorulókat – még mindig nem tudni, mikor érkeznek meg az EU-s élelmiszercsomagok

A kolozsvári városháza saját élelmiszersegély-programot indított az EU-s projekt kiegészítéseként. A kezdeményezésre azért is lehet nagy szükség, mert a „hagyományokhoz” híven az uniós csomagok idén is alaposan megkésnek.

Bíró Blanka , Kiss Előd-Gergely , Simon Virág , Barabás Hajnal 2017. december 04., hétfő

Életmentő menedékhely: megszorult lakástulajdonosokat is befogadnak az erdélyi hajléktalanszállók

Sepsiszentgyörgyön a hideg éjszakákon azokat is befogadják a hajléktalanszállóra, akiknek amúgy van lakásuk, de nem tudják azt kifűteni, ezzel szemben Kolozsváron el sem tudják képzelni, hogy ilyesmi előfordulhat, ugyanis a fűtéspótlékot „éppen erre találták ki”.

Bálint Eszter , Bíró Blanka , Kiss Előd-Gergely , Szucher Ervin 2017. november 30., csütörtök

Ünnepi fények, felemás hangulat az erdélyi városokban

Az önkormányzatok idén sem spóroltak a díszkivilágítással, nem maradnak el a karácsonyi vásárok sem. Kolozsváron a hét elején még nem üzemelt a sokat vitatott korcsolyapálya, Vásárhelyen megfeledkeztek a magyar közösségről. 

Kiss Előd-Gergely 2017. november 29., szerda

Péntek János: nem tudunk tehetségeket „vásárolni”

Nagy becsben kell tartani, és fel kell karolni az erdélyi magyar tehetségeket – hívta fel a figyelmet Péntek János, a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület elnöke a szervezet éves tevékenységéről szóló sajtótájékoztatón.

Kiss Előd-Gergely 2017. november 23., csütörtök

Önerőből kezdett útépítésbe a széki közbirtokosság

Hiába várták az állami támogatást, így a széki közbirtokosság finanszírozásával kövezik le a Kolozs megyei Bonchida és Szék közötti hat kilométeres útszakaszt.

Kiss Előd-Gergely 2017. november 22., szerda

Bayer Zsolt Kolozsváron: egy csőcselékünk van

A külhoni magyarok szavazati joga, a bevándorlás, az iszlám mint kulturális fenyegetés és a kortárs liberalizmus vétkei voltak terítéken azon a kolozsvári kerekasztal-beszélgetésen, amelyen ismert közéleti személyiségek vettek részt.