Járványban is érvényesül a művészet gyógyító ereje

Járványban is érvényesül a művészet gyógyító ereje

A művészetet bátran lehet simogatni, mert visszasimogat. Darvay Tünde alkotása

Egyes képzőművészeket nemhogy elkedvetlenítette volna, de még inkább alkotásra ösztönzi az egy éve tartó járványhelyzet okozta korlátozott életmód, mások számára pedig bénítóan hat. Két erdélyi és egy magyarországi művészt kérdeztünk az alkotásról, akik elmondták, valamennyiüknek hiányzik a közönség visszajelzése.

Kiss Judit

2021. február 21., 20:002021. február 21., 20:00

Ösztönzően hatott, hat a képzőművészekre az egy éve tartó járványhelyzet, vagy pedig akadályozza alkotómunkájukat, hiszen leszűkültek a lehetőségeik, nem nagyon mutatkozhattak, mutatkozhatnak be élőben alkotásaikkal a közönség előtt? – többek között ezt kérdeztük két kolozsvári, valamint egy magyarországi képzőművésztől. Darvay Tünde és Jánosi Andrea a kincses városban él, Bárány Terézia, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja Budaörsön.

Élőben ismerhetőek meg igazán a művek

Darvay Tünde Kolozsváron lakik, korábban az Egyesült Államokban is élt, 2017-ben költözött haza, de azt követően is kijárt Amerikába kiállítani. Mint mondja, alkotói kedve nem csökkent, a közel két évtized alatt kialakított órarendje is megmaradt.

Idézet
Abban szerencsés vagyok, hogy a két kontinens közötti ingázásoknak köszönhetően gyakorlatilag bárhol, bármilyen körülmények között tudok dolgozni, nem zavar, ha nyüzsögnek körülöttem.

Amikor egy évvel ezelőtt felütötte a fejét a járvány, és márciusban hazaküldtek mindenkit a munkahelyekről, iskolákból, számomra nem volt érezhető a változás, hisz addig is itthonról dolgoztam. Szabadúszó művészként napi 6–8 órát festettem, és ugyanezt teszem azóta is” – mondta a képzőművész.

Kifejtette, amellett, hogy a kiállítások és a családi események, ünnepek is elmaradtak, alkotásainak vásárlói is elapadtak kissé. „Mivel elmaradtak események, kimaradt a lótás-futás, így még több időm maradt festeni, a családommal együtt lenni. Ez idő alatt sok barátom, ismerősöm lomtalanított, így a másoknak fölöslegessé vált fa bútordarabokat örömmel örökbe fogadtam, és mindig nagy izgalommal vártam, hogy melyikből milyen történet bújik elő” – mondta Darvay Tünde.

Elmesélte, egy évvel ezelőtt épp egy kiállításra készült, már összeállt a kiállítandó anyag, a plakátterv is megvolt, de persze halasztották a tárlatot, majd ismét halasztották, és a mai napig nem került sor a megnyitóra. „Azóta bővült az anyag, sőt mondhatom, hogy akár egy teljesen új kiállításra való képanyag született, ezért nagy izgalommal várom a nyitás pillanatát.

Idézet
Az online megnyitónak nem vagyok nagy híve, szerintem a befogadó személyes élményként kell hogy megélje az alkotásokkal való találkozást”

– mondta a képzőművész. Arra is kitért, hogy a közösségi oldalakon megtalálhatók a festményeiről készült fotók, de ő jobban szereti a hagyományos megnyitókat, azért is, mert sokszor biztatja a látogatót, hogy simogassa meg a fára festett munkáit, amelyek enyhén domborműszerűen háromdimenziós hatást keltenek.

Idézet
Hiszek abban, hogy a művészetnek tanító, gyógyító ereje van, bátran lehet simogatni, mert visszasimogat, ami jó a léleknek”

– fogalmazott Darvay Tünde. Hozzátette, a járvány időszaka nemhogy elkedvetlenítette volna, hanem még inkább ösztönözte a munkára, és ha majd újranyitnak a galériák, egy teljesen új kiállítandó anyaggal lép színre. „Mivel egy éve csak a lakás falait ékesítik a munkák, közel 70 festmény gyűlt össze, ezért szakmailag és lelkileg is maximálisan készen állok a nyitásra, a tavaszra” – mondta a művész.

Amit a taposómalomban nem lehetett észrevenni

Jánosi Andrea grafikus – aki a kincses városbeli Talentum Református Iskolában tanít – megkeresésünkre úgy fogalmazott, mivel több „fronton” dolgozik sok-sok éve, és több helyszínen is, tavaly pár hónap alatt arra a következtetésre jutott, hogy sokkal könnyebb úgy dolgoznia, ha nem emészti fel a napja tetemes részét a városi közlekedés, rohangálás. „A kiadói munkámat otthonról végzem, az iskolai órákat otthonról tartom, miközben ugyanazon a hosszú munkaasztalon van a laptop mellett a rajztáblám, és azon egy éppen elkezdett illusztráció, amit így többet látok, mint normális esetben, amikor este érkezem haza” – mondta Jánosi Andrea. Kifejtette,

alkotói munkájának a rajztáblán, ecsettel és festékkel történő része továbbra is a késő esték és éjszakák privilégiuma, ráadásul lassan egy éve már konkurenciát sem jelentenek az esti városi programok, amik után azért már nehezebben ragad ecsetet az ember.

Jánosi Andrea az egyik alkotója a 14 évvel ezelőtt elindított Kincses Képeskönyv sorozatnak: hét erdélyi és két magyarországi városról jelent meg színes, gyermekek számára is befogadható kötet a képzőművész illusztrációival többek közt Kolozsvárról, Segesvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Csíkszeredáról.

Galéria

Sepsiszentgyörgy Kincses Képeskönyv: Jánosi Andrea rajza

„Elméletileg sokkal több idő jutott tehát az alkotásra, mint korábban, gyakorlatilag viszont én kevesebbet dolgoztam az elmúlt egy évben, de ennek nincs köze a járványhelyzethez. Szerencsésen esett egybe a járvány okozta leállás azzal a korábban vállalt döntéssel, hogy „pihenőévet” tartok a Kincses sorozat munkafolyamatában, és ez, azt kell mondanom, nagyon jól passzolt ahhoz, amit eleve szerettem volna: sokat pihenni, nagyokat sétálni, otthon lenni, korábbi munkáim felhalmozott (digitális) anyagmennyiségét átnézni, rendszerezni, raktározni, menedzselni” – mondta a művész. Hozzátette,

ez azért hatalmas munka, és végére sosem ér az ember, de egyfajta jótékony időutazás ez, reflektálás mindarra, ami megvalósult, megjelent, kézzel fogható eredmény, és végső soron óriási öröm.

„Nagyon kedves és idevágó „projekt” volt egy tavaly év végi, amikor megrendelt tőlem egy csíkszeredai gimnázium egy állandó kiállítási anyagot a Csíkszereda könyvünk reprodukcióiból. Felelevenítettem többéves kihagyás után videóvágási tudományomat is, miután kiderült, hogy nemcsak a rajzoktatást segíti, de még tanévet zárni is érdekesebb, ha ezt egy iskolai klippel tesszük, legutóbb pedig éppen egy doktorandusz munkáját segítettem azzal, hogy meséltem neki könyvillusztrálási tapasztalataimról” – mondta Jánosi Andrea.

Úgy összegzett, jó év volt a tavalyi, bármilyen furán is hangzik, bármennyire is rettegett a saját és szerettei egészsége miatt, érzékenyebbé tette ez helyzet olyan dolgok iránt, amiket nem volt idő észrevenni a megszokott taposómalomban.

Feltöltődés nélkül nem lehet alkotni

A járvány miatt Magyarországon is leszűkültek a kulturális élet keretei, és kiállításokat nem vagy csak nagyon korlátozottan lehet szervezni, a közönséggel való kapcsolattartás lehetőségei csorbulnak. Bárány Teréziának számos önálló kiállítása volt Magyarországon, évente 5–6 országos, zsűrizett tárlaton volt és van jelen alkotásaival, amelyek a grafikai és festészet határán mozognak. Megkeresésünkre elmondta, rá nagyon rossz hatással volt a pandémiás bezártság első és jelenlegi szakasza is.

Idézet
Az elmúlt évben több kiállítás elmaradt, melyekre készültem, és nem tudom, ez évben pótolhatóak lesznek-e. Nem szeretem a bezártságot. Hiányzik a család és a kollégák”

– mondta a magyarországi művész. Úgy fogalmazott, rá a közösségi munka, a művésztelepi légkör hat ösztönzően, egy-egy ilyen hét alatt több munkát készít el, mint máskor egy-két hónap alatt. „Persze ezek a munkák nem előkészítés nélkül jönnek létre. Inkább úgy mondanám, hosszú érési folyamat után ott, a közösségi légkörben születnek meg, kerülnek végleges formájukba. Az elmúlt nyáron mindössze egy ilyen hét volt, így sokkal kevesebb képet készítettem, mint korábban” – mondta Bárány Terézia.

Galéria

Impulzusok: Bárány Terézia alkotása

Hozzátette, nagyon hiányoznak neki a kiállításmegnyitók, a kollégákkal folytatott jó hangulatú beszélgetések, a felfokozott hangulat, ahol örülnek egymás sikereinek. „A bezártságot mindnyájan másként éljük meg. Van, aki a munkába temetkezik, és ontja magából a képeket, ilyen a párom is.

Idézet
Én a másik véglet vagyok, megbénított a bezártság, a közösség hiánya. Nincsenek koncertek, nincs színház, és ezeket számomra nem pótolja az internet.

Televíziót nagyon régóta nem nézek, így különösen nagy a kultúrszomj, ami ez alatt a több mint egy év alatt kialakult” – mutatott rá Bárány Terézia.

Úgy fogalmazott, ő művészként feltöltődés nélkül nem tud dolgozni, fejben talán még igen, de ahhoz, hogy képes legyen a gondolatait a vászonra vetíteni, kellene a szabadság érzése, a találkozások, koncertek, kiállítások. „Ha felszabadulunk végre, és lesznek megnyitók, lehet együtt alkotni, bizonyára többkiállításnyi képet fogok készíteni az év végéig, és remélem, a tavaly elmaradt kiállításokból is megrendezhetek legalább egyet. Ez most biztosan nehéz lesz, mert

Idézet
valamennyiünknek hiányzik a közönség visszajelzése is, így nehéz lesz mindenkinek, aki a hosszú szünet után szeretne megmutatkozni, kiállítási helyhez jutni”

– mondta a művész. Arra is kitért, hogy természetesen van lehetőség az internetre feltölteni a képeket, itt jelentek meg az őszi csoportos kiállításaik képei is, de ezt nem csak a személyes találkozás hiánya miatt nem lehet összehasonlítani egy igazi kiállítással. „Ahogy egy koncertfelvételt megnézni sem azonos azzal, mint élőben hallgatni, együtt lélegezni a zenészekkel, a képek sem élvezhetőek a képernyőn úgy, mint a maguk valójában. Szóval egyszerűen, én már nagyon várom, hogy visszatérjünk a régi kerékvágásba, és megszűnjenek a korlátozások” – mondta Bárány Terézia.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat