Emberek tragédiái a Szigligeti színpadán

Emberek tragédiái a Szigligeti színpadán

Sokszínűség. A nagyváradi előadás szereplői villámgyors váltásokkal játszottak el bárminemű szerepet

Fotó: Csatlós Lóránt

Tasnádi-Sáhy Péter műve a mai emberek tragédiáit sorakoztatja fel, mindenekelőtt azt hangsúlyozva, hogy nem lehet, sőt nem szabad fekete-fehérnek, jónak-rossznak látni-elkönyvelni egyes embereket. A nagyváradi Szigligeti Színház társulata múlt héten mutatta be Madách Imre Az ember tragédiája című művéből készült átiratot.

Molnár Judit

2021. március 08., 15:172021. március 08., 15:17

Ki hitte volna, hogy Arany Jánoséhoz hasonló élményben lesz részem, aki miután megkapta Madách Imre művét, Az ember tragédiáját, saját elmondása szerint elsőre azt gondolta: na, egy újabb Faust-utánérzés. S csak miután belemélyedt, döbbent rá, hogy Faust a kiskutya füle emellett az alkotás mellett. Arany kezdeti véleményére a magyarázat nagyon egyszerű, hiszen már a preromantikában felvetődik a nagy kérdés, mi is az emberi élet értelme. Mai szóhasználattal:

mi az élni akarásnak az igazi motivációja?!

Nem véletlen, hogy Goethe mondhatni egész életén át írta a Faustot, s csak halála előtti évben tette ki a pontot, amikor megtalálta – saját szemszögéből nézve – a választ a fenti kérdésre: a teremtő munka. Faust ugyanis akkor érti meg, valójában miért is volt értelme eladnia lelkét Mephistónak, amikor az ő segítségének köszönhetően a lecsapolt mocsár helyén építeni kezdenek egy új várost. A kiteljesedő romantikában aztán sorra teszik fel a „Nagy Kérdést”, és aki felteszi, meg is válaszolja, természetesen az egyéni tapasztalatai és meggyőződése alapján. Néhány példát említenék csupán: lord George Gordon Byron szerint

a szabadság a válasz olyannyira, hogy nemcsak műveiben beszél erről, de saját életét sem kímélve elmegy a görög szabadságharcosoknak segíteni, és ott hal meg a csatatéren.

Hozzá hasonlóan Petőfi is ugyanezt vallja, szintén életét áldozva a szabadságharcban, a fiatal, szerelmes Vörösmarty válaszát Csongor képviseli, eltökélt szerelem utáni kutatásával, a közéletben aktívan részt vállaló, középkorú Vörösmarty viszont, a Gondolatok a könyvtárban versének utolsó szakaszában a küzdést nevezi az élet értelmének, mondván:

Idézet
Mi dolgunk a világon? küzdeni / Erőnk szerint a legnemesbekért.”

És Madách?! A történelem időrendi áttekintésének leple alatt végigmegy az emberi élet lehetséges motivációinak zömén. Kezdi a romantikában főszerepet játszó egyéni, majd a kollektív dicsőséggel, a testi, lelki (hitbéli), valamint szellemi (tudás) élvezettel, az elméleti szabadság kiharcolásával, majd a vadkapitalizmus gazdasági szabadságával és ennek ellentétével, az agyontervezett, mindent előre kiszámított embertelen társadalmi fegyelemmel, de egyik sem bizonyul abszolút járhatónak.

Megpróbálkozik még a Föld elhagyásával, de a Föld szelleme visszaszólítja, s akkor végezni akar magával. Éva bejelentése rántja vissza, miszerint anyának érzi magát, s ezt a családérzést koronázza meg az Úr hangja a híres, sokat emlegetett kijelentéssel:

Idézet
Mondottam, Ember, küzdj és bízva bízzál!”

A Madách-mű lényege tehát ez, a kortársak egyetlen válaszához képest sokesélyes motivációfelmutatás, ami a nagyváradi Szigligeti Színház társulata által múlt héten bemutatott „változatból” – bátran mondhatom – teljesen kimaradt. És ez a „kimaradás” ajándékozott meg az Aranyéhoz hasonló élménnyel: hiány helyett fokozódó tetszést éreztem. Az idézőjelek is tulajdonképpen nem véletlen díszítések, hanem a tetszésnyilvánítás eszközei.

Tulajdonképpen ugyanis szerzőként Tasnádi-Sáhy Pétert kellett volna feltüntetni, jelezve, hogy Madách ötlete alapján dolgozott. Szó sincs arról, hogy átírta volna, csak egy-két ismert gondolatot emelt be. Nem csoda, hiszen a Madách-mű óta eltelt százhatvan esztendő, s ami ez alatt az idő alatt történt, az sokkal több a bármilyen számszerű adatnál, a leglényegesebb pedig talán, hogy az emberi természettel, gondolkodással, kreativitással kapcsolatban az egész addigi embertant felülírja. Tasnádi-Sáhy rendező, dramaturg műve

a mai ember(ek) tragédiá(i)t sorakoztatja fel, mindenekelőtt azt hangsúlyozva, hogy nem lehet, sőt nem szabad fekete-fehérnek, jónak-rossznak látni-elkönyvelni egyes embereket,

mert mindannyiunk viselkedését nagymértékben az határozza meg, kivel-mivel állunk szemben vagy közös rendben, miről kell döntenünk, mit kell elviselnünk, mit szeretnénk megalkotni és mit akarunk lerombolni. Túlzás nélkül állítom, zseniális megoldást talált az alkotó ennek a látszólag nagyon komplikált gondolatsornak a bemutatására, hiszen épp az ő trouvaille-ja segítségével döbben rá a kezdetben talán egészen mást váró néző, mennyire igaza van, milyen jól tette, hogy erre vállalkozott.

A mindössze hat szereplő – Kocsis Anna, Pitz Melinda, Tasnádi-Sáhy Noémi, Hunyadi István, Scurtu Dávid és Szabó Eduárd – villámgyors váltásokkal játszik el bárminemű szerepet: nem „válogatnak” a jók és a rosszak, a férfi és női karakterek között.

Az egy órát tíz perccel alig meghaladó előadás sodró erejű dinamikája, a groteszkhez közelítő, jelzésszerű díszletei és maszkjai, a viharos taps bizonysága szerint beváltotta alkotójuk eredeti elképzeléseit, miszerint

nincsenek érinthetetlen tabuszövegek, melyekhez nyúlni főbenjáró bűnt jelentene, hiszen ez már Madách idejében sem volt érvényben, amikor épp a Szentírást választotta műve kiindulópontjául.

S hogy az eleve meghirdetett célközönség, a diákság hogyan fogadja majd az osztálytermükbe ellátogató előadást? Tanári gyakorlatom jogosít fel annak kijelentésére, hogy csodálatosan befogadók lesznek középiskolásaink. S ha előadás után a Madách művét nem is fogják jobban megérteni, mint egy világos, lényegre törő tanári magyarázat nyomán, de mostani és majdani önmagukat, társaikat, környezetüket, a világban rájuk váró életet sokkal jobban fogják tudni kezelni, sokkal több sajnálatos tragédiát tudnak majd elkerülni, s ezzel a tudással felfegyverkezve vidáman, nevetve mennek majd tovább a maguk választotta életcéljukat megvalósítani.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 15., hétfő

Az Erdélyi Fejedelemség kincseit mutatják be a Csíki Székely Múzeumban

Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel időszaki kiállítás nyílik kedden, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) hétfőn az MTI-t.

Az Erdélyi Fejedelemség kincseit mutatják be a Csíki Székely Múzeumban
2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok