Molnár Judit 2019. október 14., hétfő

Egy függőséggel küzdő író, orvos életkísérletei

Debreceni művészek Csáth Géza-emlékestet mutattak be Nagyváradon az író halálának 100. évfordulója alkalmából. Az Euphoria? című összeállítás kiválóan adta vissza az orvos, író függőségekkel való küzdelmét, naplóbejegyzéseit, megszólaltatta az általa szerzett zenét is.

Molnár Judit 2019. szeptember 19., csütörtök

Megújuló épületben indul a zenei szezon – Ma kezdődik a nagyváradi Állami Filharmónia gazdag programot kínáló új évada

Gazdag programot kínál a zenekedvelő közönségnek az új évadban a nagyváradi állami filharmónia, amelynek főigazgatója, Meleg Vilmos és művészeti igazgatója, Foica László nyilatkozott a Krónikának. 

Molnár Judit 2019. május 05., vasárnap

Megidézni a felrázó, megrázó közelmúltat a nagyváradi HolnapUtán Fesztiválon

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a budapesti Örkény Színház társulata is nívós produkcióval szerepelt a vasárnap záruló nagyváradi színházi szemlén, a HolnapUtán Fesztiválon, amelyen három ország nyolc társulata lépett fel.

Molnár Judit 2019. március 03., vasárnap

Balkánságaink nagyváradi villanófényben: a Zakariás Zalán rendezte előadás éleslátással jellemzi a kelet-európai sztereotípiákat

Egy commedia dell’arte hagyományokra épülő, nagyon pergő, folyton változó improvizációs kollázst idéz Matei Vișniec Napnyugat Expressz című darabja, amelynek magyar nyelvű ősbemutatóját a nagyváradi Szigligeti Színházban tartották a hétvégén.

Molnár Judit 2019. február 18., hétfő

Ha minden adott a sikerhez – ügyeltek a feszültség fenntartására a szatmáriak váradi előadásában

Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című darabját mutatta be a hétvégén Nagyváradon a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Molnár Judit 2019. január 29., kedd

Ady Endre és a nyugtalanító kérdések – a költőóriás halálának századik évfordulóján centenáriumi év kezdődött Nagyváradon

A költőóriás halálának századik évfordulóján centenáriumi rendezvénysorozat kezdődött Nagyváradon. A Krónika megkeresésére Balázs Imre József irodalomtörténész úgy összegezte a szintézisteremtő költő életművét, hogy legalább annyira összegző, mint amennyire újító.

Molnár Judit 2019. január 24., csütörtök

Gazdagnak ígérkezik az Ady-emlékév: számos rendezvényt szerveznek Nagyváradon a költőóriás halálának 100. évfordulója alkalmából

Kezdődik Nagyváradon a költő halálának 100. évfordulója apropóján szervezett Ady-emlékév. A városhoz sok szállal kötődő költőóriás szellemiségéhez kapcsolódó várható eseményekről, tervekről Szűcs László, a rendezvények szervezője-irányítója beszélt a Krónikának.

Molnár Judit 2019. január 07., hétfő

Szerelmi sokszög, avagy játék a szekrény körül: Heltai Jenő Naftalin című bohózatát vitte színre a nagyváradi Szigligeti Színház

Sikeres előadást vitt színre a nagyváradi Szigligeti Színház társulata Novák Eszter rendezésében: Heltai Jenőnek a bonyodalmakat okozó szerelemről szóló bohózatát láthatta és láthatja a közeljövőben a közönség. 

Molnár Judit 2018. december 04., kedd

Csinszka-önarckép partiumi színpadokon – Ady Endre múzsájának alakját Mészáros Ibolya debreceni színművésznő idézte meg

Ady Endre születésének 141. és halálának közelgő 100. évfordulója alkalmából a költő múzsája, felesége, Csinszka levelei, naplóbejegyzései alapján összeállított, a Borostyán Produkciós Iroda és a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezte előadást láthatott a partiumi közönség.

Molnár Judit 2018. november 22., csütörtök

Rivalda – Kisközösségek lélekölő atmoszférája: Csehov első drámáját és Marie Jones darabját mutatták be Nagyváradon

Jól sikerült színházi előadásokat mutattak be nemrég Nagyváradon a Szigligeti Színházban: Csehov Platonov című drámáját Botos Bálint állította színpadra, Marie Jones Kövek a zsebben című darabját pedig Balogh Attila rendezte. 

Molnár Judit 2018. szeptember 24., hétfő

Színpadi világ bentről és kintről – Hunyadi István nagyváradi színművész-rendező pályájáról, kialakult világáról, szakmájáról

Szerencsés volt Hunyadi István pályakezdése, de nem csupán azért, mert Szigligeti Ede emblematikus darabjának, a Liliomfinak a címszerepével mutatkozott be a nagyváradi közönségnek.

Molnár Judit 2018. szeptember 24., hétfő

Vak álomremények a nagyváradi teátrumban – Székely Csaba művének középpontjában az egyéni és nemzeti ambíciók kiteljesedése áll

A Szigligeti Színház minden szempontból méltó választással, Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiájának színrevitelével ünnepelte a hétvégén a magyar dráma napját.

Molnár Judit 2018. szeptember 19., szerda

Hangol a váradi filharmónia: gazdag évadot ígérnek a jubiláló zenei intézmény vezetői

A tavalyihoz hasonlóan gazdag kínálatot ígér közönségének az évadot csütörtökön kezdő nagyváradi filharmónia – mondta el Meleg Vilmos főigazgató és Foica László művészeti igazgató. Az intézmény idén kettős évfordulót ünnepel.

Molnár Judit 2018. szeptember 03., hétfő

Ajándék lónak a foga

Lassanként hagyományt teremtettem a magam számára a népi bölcsességek igénybevételéből, és nem is szándékozom elengedni ezt a kényelmes mankót. Különösen most nem, amikor épp kapóra jön az egyik régi aranymondás: ajándék lónak ne nézd a fogát!

Molnár Judit 2018. május 22., kedd

Rivalda – Radnótiék nemzedékéről szóló musical Nagyváradon

Élővé varázsolta a nagyváradi Szigligeti Színház Hubay Miklós – Ránki György – Vas István Egy szerelem három éjszakája musicaljének bemutatásával a huszadik század rég halott második nagy költőgenerációjának, Radnóti Miklósék nemzedékének ifjait.

Molnár Judit 2018. április 10., kedd

Pengeélen az élet peremén - Kakuk Marci a nagyváradi Szigligeti Színházban

Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját mutatta be a hétvégén a nagyváradi Szigligeti Társulat a Kossuth-díjas Gothár Péter rendezésében.