Molnár Judit 2019. május 05., vasárnap

Megidézni a felrázó, megrázó közelmúltat a nagyváradi HolnapUtán Fesztiválon

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a budapesti Örkény Színház társulata is nívós produkcióval szerepelt a vasárnap záruló nagyváradi színházi szemlén, a HolnapUtán Fesztiválon, amelyen három ország nyolc társulata lépett fel.

Molnár Judit 2019. március 03., vasárnap

Balkánságaink nagyváradi villanófényben: a Zakariás Zalán rendezte előadás éleslátással jellemzi a kelet-európai sztereotípiákat

Egy commedia dell’arte hagyományokra épülő, nagyon pergő, folyton változó improvizációs kollázst idéz Matei Vișniec Napnyugat Expressz című darabja, amelynek magyar nyelvű ősbemutatóját a nagyváradi Szigligeti Színházban tartották a hétvégén.

Molnár Judit 2019. február 18., hétfő

Ha minden adott a sikerhez – ügyeltek a feszültség fenntartására a szatmáriak váradi előadásában

Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című darabját mutatta be a hétvégén Nagyváradon a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Molnár Judit 2019. január 29., kedd

Ady Endre és a nyugtalanító kérdések – a költőóriás halálának századik évfordulóján centenáriumi év kezdődött Nagyváradon

A költőóriás halálának századik évfordulóján centenáriumi rendezvénysorozat kezdődött Nagyváradon. A Krónika megkeresésére Balázs Imre József irodalomtörténész úgy összegezte a szintézisteremtő költő életművét, hogy legalább annyira összegző, mint amennyire újító.

Molnár Judit 2019. január 24., csütörtök

Gazdagnak ígérkezik az Ady-emlékév: számos rendezvényt szerveznek Nagyváradon a költőóriás halálának 100. évfordulója alkalmából

Kezdődik Nagyváradon a költő halálának 100. évfordulója apropóján szervezett Ady-emlékév. A városhoz sok szállal kötődő költőóriás szellemiségéhez kapcsolódó várható eseményekről, tervekről Szűcs László, a rendezvények szervezője-irányítója beszélt a Krónikának.

Molnár Judit 2019. január 07., hétfő

Szerelmi sokszög, avagy játék a szekrény körül: Heltai Jenő Naftalin című bohózatát vitte színre a nagyváradi Szigligeti Színház

Sikeres előadást vitt színre a nagyváradi Szigligeti Színház társulata Novák Eszter rendezésében: Heltai Jenőnek a bonyodalmakat okozó szerelemről szóló bohózatát láthatta és láthatja a közeljövőben a közönség. 

Molnár Judit 2018. december 04., kedd

Csinszka-önarckép partiumi színpadokon – Ady Endre múzsájának alakját Mészáros Ibolya debreceni színművésznő idézte meg

Ady Endre születésének 141. és halálának közelgő 100. évfordulója alkalmából a költő múzsája, felesége, Csinszka levelei, naplóbejegyzései alapján összeállított, a Borostyán Produkciós Iroda és a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezte előadást láthatott a partiumi közönség.

Molnár Judit 2018. november 22., csütörtök

Rivalda – Kisközösségek lélekölő atmoszférája: Csehov első drámáját és Marie Jones darabját mutatták be Nagyváradon

Jól sikerült színházi előadásokat mutattak be nemrég Nagyváradon a Szigligeti Színházban: Csehov Platonov című drámáját Botos Bálint állította színpadra, Marie Jones Kövek a zsebben című darabját pedig Balogh Attila rendezte. 

Molnár Judit 2018. szeptember 24., hétfő

Színpadi világ bentről és kintről – Hunyadi István nagyváradi színművész-rendező pályájáról, kialakult világáról, szakmájáról

Szerencsés volt Hunyadi István pályakezdése, de nem csupán azért, mert Szigligeti Ede emblematikus darabjának, a Liliomfinak a címszerepével mutatkozott be a nagyváradi közönségnek.

Molnár Judit 2018. szeptember 24., hétfő

Vak álomremények a nagyváradi teátrumban – Székely Csaba művének középpontjában az egyéni és nemzeti ambíciók kiteljesedése áll

A Szigligeti Színház minden szempontból méltó választással, Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiájának színrevitelével ünnepelte a hétvégén a magyar dráma napját.

Molnár Judit 2018. szeptember 19., szerda

Hangol a váradi filharmónia: gazdag évadot ígérnek a jubiláló zenei intézmény vezetői

A tavalyihoz hasonlóan gazdag kínálatot ígér közönségének az évadot csütörtökön kezdő nagyváradi filharmónia – mondta el Meleg Vilmos főigazgató és Foica László művészeti igazgató. Az intézmény idén kettős évfordulót ünnepel.

Molnár Judit 2018. szeptember 03., hétfő

Ajándék lónak a foga

Lassanként hagyományt teremtettem a magam számára a népi bölcsességek igénybevételéből, és nem is szándékozom elengedni ezt a kényelmes mankót. Különösen most nem, amikor épp kapóra jön az egyik régi aranymondás: ajándék lónak ne nézd a fogát!

Molnár Judit 2018. május 22., kedd

Rivalda – Radnótiék nemzedékéről szóló musical Nagyváradon

Élővé varázsolta a nagyváradi Szigligeti Színház Hubay Miklós – Ránki György – Vas István Egy szerelem három éjszakája musicaljének bemutatásával a huszadik század rég halott második nagy költőgenerációjának, Radnóti Miklósék nemzedékének ifjait.

Molnár Judit 2018. április 10., kedd

Pengeélen az élet peremén - Kakuk Marci a nagyváradi Szigligeti Színházban

Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját mutatta be a hétvégén a nagyváradi Szigligeti Társulat a Kossuth-díjas Gothár Péter rendezésében.

Molnár Judit 2018. március 29., csütörtök

Kosztolányi kettős maszkja a színpadon – Az iskolai tananyag művészi élménnyé oldása Nagyváradon

A mindnyájunkban ott rejtőző kettős maszkot öltötte magára Papp István, a debreceni Csokonai Színház fiatal művésze, aki Kosztolányi Dezső műveiből összeállított estjét mutatta be Nagyváradon.

Molnár Judit 2018. március 28., szerda

Közös teátrum születik – a Partiumban turnézott a Külhoni Magyar Nemzeti Színház

Határon túli és magyarországi színészek játszanak a Külhoni Magyar Nemzeti Színház előadásaiban, a társulat nemrég Sütő András Ádvent a Hargitán című darabjából készült produkcióval mutatkozott be a Patiumban.