Molnár Judit 2019. november 30., szombat

Kultúrdömping Nagyváradon – A Partiumi Magyar Művelődési Céh vezetője a szervezet tevékenységéről

A váradi kulturális élet színesítését, a fiatalok zenei, irodalmi és képzőművészeti nevelését, az érdeklődők helyismeretének elmélyítését, filmes, színházi események szervezését is vállalja a 2003 óta működő Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC). 

Molnár Judit 2019. november 11., hétfő

Játékos ötletek triatlonja a nagyváradi könyvmaratonon

Az igazi Ady, a korszakalkotó, az ellenfelek alaptalan vádaskodásai ellen ma is ragyogóan éles és telibe találó fegyverül szolgáló verseket alkotó költő került középpontba a Nagyváradi Könyvmaraton hétvégi zárórendezvényén.

Molnár Judit 2019. november 03., vasárnap

Hermész kétórás ajándéküzenete: a nagyváradi közönség is megtekinthette a Kányádi Sándor verseiből összeállított műsort

A Kányádira jellemző közérthető, emberközeli nyelven írott, elmondott és elénekelt, mélységeken és magasságokon átívelő gondolatait adta elő a hétvégén Nagyváradon a budapesti Kaláka együttes és Bogdán Zsolt kolozsvári színművész.

Molnár Judit 2019. október 28., hétfő

„Versben járj, tovább érsz!” – Zenés irodalmi esttel ajándékozta meg a nagyváradi közönséget Lackfi János író, költő

Nagyváradon kezdte erdélyi és partiumi körútját a hét végén Lackfi János magyarországi író, költő, aki rendhagyó zenés irodalmi esttel örvendeztette meg közönségét.

Molnár Judit 2019. október 14., hétfő

Egy függőséggel küzdő író, orvos életkísérletei

Debreceni művészek Csáth Géza-emlékestet mutattak be Nagyváradon az író halálának 100. évfordulója alkalmából. Az Euphoria? című összeállítás kiválóan adta vissza az orvos, író függőségekkel való küzdelmét, naplóbejegyzéseit, megszólaltatta az általa szerzett zenét is.

Molnár Judit 2019. szeptember 19., csütörtök

Megújuló épületben indul a zenei szezon – Ma kezdődik a nagyváradi Állami Filharmónia gazdag programot kínáló új évada

Gazdag programot kínál a zenekedvelő közönségnek az új évadban a nagyváradi állami filharmónia, amelynek főigazgatója, Meleg Vilmos és művészeti igazgatója, Foica László nyilatkozott a Krónikának. 

Molnár Judit 2019. május 05., vasárnap

Megidézni a felrázó, megrázó közelmúltat a nagyváradi HolnapUtán Fesztiválon

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a budapesti Örkény Színház társulata is nívós produkcióval szerepelt a vasárnap záruló nagyváradi színházi szemlén, a HolnapUtán Fesztiválon, amelyen három ország nyolc társulata lépett fel.

Molnár Judit 2019. március 03., vasárnap

Balkánságaink nagyváradi villanófényben: a Zakariás Zalán rendezte előadás éleslátással jellemzi a kelet-európai sztereotípiákat

Egy commedia dell’arte hagyományokra épülő, nagyon pergő, folyton változó improvizációs kollázst idéz Matei Vișniec Napnyugat Expressz című darabja, amelynek magyar nyelvű ősbemutatóját a nagyváradi Szigligeti Színházban tartották a hétvégén.

Molnár Judit 2019. február 18., hétfő

Ha minden adott a sikerhez – ügyeltek a feszültség fenntartására a szatmáriak váradi előadásában

Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című darabját mutatta be a hétvégén Nagyváradon a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Molnár Judit 2019. január 29., kedd

Ady Endre és a nyugtalanító kérdések – a költőóriás halálának századik évfordulóján centenáriumi év kezdődött Nagyváradon

A költőóriás halálának századik évfordulóján centenáriumi rendezvénysorozat kezdődött Nagyváradon. A Krónika megkeresésére Balázs Imre József irodalomtörténész úgy összegezte a szintézisteremtő költő életművét, hogy legalább annyira összegző, mint amennyire újító.

Molnár Judit 2019. január 24., csütörtök

Gazdagnak ígérkezik az Ady-emlékév: számos rendezvényt szerveznek Nagyváradon a költőóriás halálának 100. évfordulója alkalmából

Kezdődik Nagyváradon a költő halálának 100. évfordulója apropóján szervezett Ady-emlékév. A városhoz sok szállal kötődő költőóriás szellemiségéhez kapcsolódó várható eseményekről, tervekről Szűcs László, a rendezvények szervezője-irányítója beszélt a Krónikának.

Molnár Judit 2019. január 07., hétfő

Szerelmi sokszög, avagy játék a szekrény körül: Heltai Jenő Naftalin című bohózatát vitte színre a nagyváradi Szigligeti Színház

Sikeres előadást vitt színre a nagyváradi Szigligeti Színház társulata Novák Eszter rendezésében: Heltai Jenőnek a bonyodalmakat okozó szerelemről szóló bohózatát láthatta és láthatja a közeljövőben a közönség. 

Molnár Judit 2018. december 04., kedd

Csinszka-önarckép partiumi színpadokon – Ady Endre múzsájának alakját Mészáros Ibolya debreceni színművésznő idézte meg

Ady Endre születésének 141. és halálának közelgő 100. évfordulója alkalmából a költő múzsája, felesége, Csinszka levelei, naplóbejegyzései alapján összeállított, a Borostyán Produkciós Iroda és a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezte előadást láthatott a partiumi közönség.

Molnár Judit 2018. november 22., csütörtök

Rivalda – Kisközösségek lélekölő atmoszférája: Csehov első drámáját és Marie Jones darabját mutatták be Nagyváradon

Jól sikerült színházi előadásokat mutattak be nemrég Nagyváradon a Szigligeti Színházban: Csehov Platonov című drámáját Botos Bálint állította színpadra, Marie Jones Kövek a zsebben című darabját pedig Balogh Attila rendezte. 

Molnár Judit 2018. szeptember 24., hétfő

Színpadi világ bentről és kintről – Hunyadi István nagyváradi színművész-rendező pályájáról, kialakult világáról, szakmájáról

Szerencsés volt Hunyadi István pályakezdése, de nem csupán azért, mert Szigligeti Ede emblematikus darabjának, a Liliomfinak a címszerepével mutatkozott be a nagyváradi közönségnek.

Molnár Judit 2018. szeptember 24., hétfő

Vak álomremények a nagyváradi teátrumban – Székely Csaba művének középpontjában az egyéni és nemzeti ambíciók kiteljesedése áll

A Szigligeti Színház minden szempontból méltó választással, Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiájának színrevitelével ünnepelte a hétvégén a magyar dráma napját.