Bánffy Miklós-tárlat Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely 2011. február 22., 10:51
„Soha nem szerveztek még ilyen nagyszabású, gróf Bánffy Miklósról szóló kiállítást. A tárlat anyagának hetven százaléka Erdélyből származik, a maradék harminc százalék pedig a magyarországi levéltárakból érkezett. A Budapestről indult vándorkiállítás következő erdélyi állomása a csíkszeredai Székely Nemzeti Múzeum lesz” – nyilatkozta a Krónikának Szép Krisztina, a kolozsvári Reményik Sándor Galéria vezetője a Bánffy Miklós halálának 60. évfordulója alkalmából szervezett, a hétvégén megnyílt tárlatról, amely az író, politikus, jelmeztervező, grafikus életművét tárja a közönség elé.
Fotó: Biró István

Szép Krisztina lapunknak elmondta: a Reményik Sándor Galériában Bánffy Miklós képzőművészeti alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, köztük az 1921-ben a genovai békekonferencián általa készített karikatúrákat és egy Bánffy Miklós tervezte női ruha reprodukcióját, amely színházi jelmeznek készült. Hozzáfűzte, a tárlat a magyarországi Országos Színháztörténeti Múzeum, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Reményik Sándor Galéria együttműködésének köszönhetően érkezett Kolozsvárra.

A tárlat anyaga túl nagy volt ahhoz, hogy egy teremben elférjen, ezért a kiállítás Bánffy Miklós és az Erdélyi Helikon kapcsolatát bemutató részének az EMKE – Györkös Mányi Albert Emlékház ad otthont. A három intézmény nem először működik együtt, 2009 szeptemberében az Ignác Rózsa centenáriumi kiállítást is elhozták Kolozsvárra. Szép Krisztinától megtudtuk, meglehetősen nagy érdeklődés övezi a kiállítást, a tárlat megnyitóját követően is sokan betértek a Reményik Sándor Galériába. A páratlan vándorkiállítást március 11-éig tekintheti meg a kolozsvári közönség.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat