Felrobbantotta a bécsi kormánykoalíciót is a korrupciós botránya miatt távozni kényszerült osztrák alkancellár

Hírösszefoglaló 2019. május 18., 22:51 utolsó módosítás: 2019. május 18., 22:58

Bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat esti sajtótájékoztatóján. Kurz pár órával azután ismertette döntését, hogy lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.
 

Betelt a pohár. Elválnak Sebastian Kurz (balra) és Heinz-Christian Strache útjai Fotó: Dpa-Bildfunk/APA/Roland Schlager

„Betelt a pohár” – fogalmazott az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurz, hozzátéve, nem érzi úgy, hogy a szabadságpárt hajlandó lenne megváltozni. márpedig ez „több mint szükséges volna”.  Szerinte az FPÖ árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is.

Sebastian Kurz hangsúlyozta: tovább akar dolgozni Ausztriáért, és ezt a lakosság többségének támogatásával szeretné tenni, de ehhez jelenleg hiányoznak a partnerek. „Úgy gondolom, most ez senkivel nem lehetséges” – mondta.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő sajtótájékoztatóján kijelentette, előrehozott választásra van szükség Ausztriában.

Heinz-Christian Strache egy nyilvánosságra került felvétel miatt mondott le az alkancellári tisztségről szombaton. Két évvel ezelőtt ugyanis titokban rögzítettek egy beszélgetést, amin Strache saját bevallása szerint ittas állapotban volt. Szombati sajtóértekezletén a politikus azt mondta: titkosszolgálatai akció áldozata lett, amit szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót.

A Der Spiegel német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap a titokban készített videofelvételre hivatkozva számolt be arról, hogy a legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek. A beszámoló szerint az FPÖ elnöke 2017 júliusában Ibizán megbeszélést folytatott egy fiatal nővel, aki azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga, és 250 millió eurót kíván befektetni Ausztriában.

A nő többször utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat. Heinz-Christian Strache ennek ellenére több mint hat órán keresztül tárgyalt vele. Részt vett a találkozón Johann Gudenus is, aki jelenleg az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője. Beszéltek a többi között az állítólagos orosz befektető azon elképzeléséről is, hogy a pénzből meghatározó befolyást szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, és a választási kampányban az FPÖ szolgálatába állíthatná. Heinz-Christian Strache jelezte, hogy ha pártja kormányra kerül, állami megbízásokkal hálálná meg a segítséget. Úgy vélte, az FPÖ a Kronen Zeitung támogatásával akár a szavazatok 34 százalékát is megszerezheti, amivel az első helyen végezne a választáson. Kifejtette, hogy orosz partnerének alapítania kellene egy vállalkozást, amely megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg.

A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint a találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása. Azt nem közölték, hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez. Beszámolójuk szerint az általuk felkért szakértők hitelesnek találták a rejtett kamerával készített felvételeket.

Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung érdeklődésére írásban megerősítette a találkozó tényét. Állásfoglalásukban kiemelték, hogy az informális megbeszélés során több alkalommal hangsúlyozták az osztrák jogi előírások betartásának szükségességét. Egyébként az FPÖ a 2017 októberében tartott parlamenti választáson a szavazatok 25,9 százalékát összegyűjtve a harmadik lett, és koalícióra lépett az Osztrák Néppárttal (ÖVP), amely 31,4 százalékos eredménnyel az első helyen végzett.

 


 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat