Hírösszefoglaló 2019. október 14., hétfő

Jóváhagyta Laura Codruţa Kövesi kinevezését az Európai Unió Tanácsa

Az Európai Unió Tanácsa megerősítette hétfőn Laura Codruţa Kövesi kinevezését az európai főügyészi tisztségbe, ám ezt még az Európai Parlamentnek (EP) is meg kell erősítenie – tájékoztatott hétfőn az EU Tanácsa.

Hírösszefoglaló 2019. október 14., hétfő

Szerdától utalják az agrártámogatások előlegét

Szerdán éjfél után egy perccel elkezdjük utalni az idei mezőgazdasági támogatás előlegét – közölte hétfőn Petre Daea. A mezőgazdasági miniszter azt mondja: november 1-jéig a gazdák 80 százaléka megkapja pénzét.

Hírösszefoglaló 2019. október 14., hétfő

Akár 23 ezer lejes támogatást is kaphatnak a fogyatékkal élők

Huszonháromezer lejig terjedő támogatást fognak kapni a sérült személyek modern eszközök beszerzésére. A támogatást értékjegy (voucher) formájában kapják kézhez ettől a héttől kezdődően – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök a hétfői kormányülésen.

Hírösszefoglaló 2019. október 14., hétfő

Lecsaptak a 12 töves Bihar megyei kannabiszültetvény gazdáira

Három személyt vettek őrizetbe a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészég (DIICOT) ügyészei Bihar megyében kannabiszültetvény létesítésének gyanúja miatt.

Hírösszefoglaló 2019. október 14., hétfő

Újra felütötte a fejét az afrikai sertéspestis Kovászna megyében

Csaknem negyven mangalica sertést pusztítottak el egy Kovászna megyei gazdaságnál, miután több elhullott állatnál is kimutatták az afrikai sertéspestis vírusával való fertőzést.

Hírösszefoglaló 2019. október 13., vasárnap

A megbukott kormány munkaügyi minisztere szerint „ott a pénz” a bérekre és nyugdíjakra

A nyugdíjakra megvan a pénz a költségvetésben, az pedig hamis információ, hogy lyuk tátong a büdzsén – nyilatkozta vasárnap a Digi24 hírtelevízióban Marius Budăi, a csütörtökön bizalmatlansági indítvány nyomán megbuktatott kormány munkaügyi minisztere.

Hírösszefoglaló 2019. október 11., péntek

Gyergyószentmiklósnak is jut a kormány által hat városnak kiutalt fűtéstámogatásból

A kormány 61,28 millió lejt utalt ki hat település, köztük Gyergyószentmiklós téli központifűtés-kiadásainak támogatására – jelentette be a pénteki kormányülést követően Nelu Barbu kormányszóvivő.

Hírösszefoglaló 2019. október 11., péntek

Japánsztrájkolnak, tüntetni készülnek az orvostanhallgatók

Japánsztrájkot hirdettek és tüntetéseket helyeztek kilátásba a romániai orvostanhallgatók a rezidensvizsga időpontjával és metodológiájával kapcsolatos bizonytalanság, illetve a meghirdetett helyek kis száma miatt.

Hírösszefoglaló 2019. október 11., péntek

Mérséklődött az éves infláció szeptemberben, kitartanak a drágulások

Az augusztusi 3,9 százalékról szeptemberben 3,5 százalékra csökkent az éves inflációs ráta Romániában.

Hírösszefoglaló 2019. október 11., péntek

Dăncilă nem mond le, a PSD nem megy el a kormányalakítási tárgyalásokra

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fogja képviseltetni magát a kormányalakítási tárgyalásokon – jelentette be csütörtökön este Viorica Dăncilă miniszterelnök, az alakulat elnöke.

Hírösszefoglaló 2019. október 10., csütörtök

A szerbek örülnek, a koszovóiak tiltakoznak Peter Handke osztrák író Nobel-díja miatt

Heves reakciókat váltott ki a koszovóiak körében, hogy a 2019. évi irodalmi Nobel-díjat Peter Handke osztrák írónak ítélte oda a Svéd Akadémia, Pristina szerint ugyanis Handke a múltban gyűlöletkeltő kijelentéseket tett.

Hírösszefoglaló 2019. október 09., szerda

Törökország a szárazföldi hadműveleteket is megindította Északkelet-Szíriában

A török védelmi minisztérium szerda este bejelentette, hogy a hadsereg megindította a szárazföldi műveleteket is Északkelet-Szíriában a Béke Forrása hadművelet keretében. Az Európai Unió felszólította Törökországot, hogy azonnal állítsa le az offenzívát.

Hírösszefoglaló 2019. október 09., szerda

„Álruhás” páciensekkel leplezné le a kórházakban előforduló szabálytalanságokat Sorina Pintea egészségügyi miniszter

Továbbra is felhasználja az „inkognitóban levő páciensek” módszert a kórházakban uralkodó helyzet felmérésére, bármiféle, nem csak a csúszópénzhez köthető szabálytalanság felfedezésére, jelentette ki Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerdán, Temesváron.

Hírösszefoglaló 2019. október 09., szerda

Meghalt az iskola lépcsőkorlátján átesett 13 éves diák

Meghalt szerdán reggel a kolozsvári kórházban az a tanuló, aki egy héttel ezelőtt, a lépcsőkorláton átesve lezuhant a naszódi iskolaépület második emeletéről – közölte Delia Rus, a Beszterce-Naszód Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) igazgatója.

Hírösszefoglaló 2019. október 09., szerda

Háztáji gazdaságokban pusztítottak a medvék Ratosnyán

Háztáji gazdaságokba hatoltak be a medvék az elmúlt két éjszaka a Maros megyei Ratosnyán, elpusztítva hat sertést. A prefektus összehívta a sürgősségi helyzeteket kezelő helyi bizottságot.

Hírösszefoglaló 2019. október 08., kedd

Fel nem robbant háborús lövedéket találtak Maros megyében, a kiscsergedi motorsportpálya közelében

105 milliméteres lövedéket találtak mezőgazdasági munka végzése közben a Maros megyei Kiscserged közelében, a Transilvania Motor Ring motorsport-pálya szomszédságában – közölte a Maros megyei katasztrófavédelem.