Elismerte a PNL: az a bajuk, hogy a PSD Marcel Ciolacut akarja közös államfőjelöltnek

Elismerte a PNL: az a bajuk, hogy a PSD Marcel Ciolacut akarja közös államfőjelöltnek

Miközben a kormánykoalíció pártjai, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a korábbi, zátonyra futott tárgyalások után pénteken újabb koalíciós egyeztetésre készül a választások összevonásáról, egy liberális politikus elismerte, hogy az eddigi kudarcok egyik legfőbb oka az államfőjelölt személye körüli vita.

Krónika

2024. február 16., 08:012024. február 16., 08:01

2024. február 16., 12:312024. február 16., 12:31

A PNL szenátusi frakcivezetője, Daniel Fenechiu szerint a választások összevonásával kapcsolatos koalíciós tárgyalások elakadásának fő oka az, hogy a PSD szeretné ráerőltetni koalíciós partnerére, hogy a két párt közös államfőjelöltet indítson Marcel Ciolacu PSD-elnök, jelenlegi miniszterelnök személyében.

„Azt hittem, hogy a hét elején megállapodás születik, mert a PSD részéről elhangzott nyilatkozatok alapján a többség és a fontos döntéshozók a választások összevonásának lehetősége mellett döntöttek. A vita néhány mellékes stratégia miatt rekedt meg – az összevonással nincsenek nagy problémák –, amelyek a közös jelöltek állításával kapcsolatosak: közös elnökjelölt, közös főpolgármester-jelölt Bukarestben, ki legyen a miniszterelnök, ilyenek.

Idézet
A fő probléma pedig a PSD azon kívánsága volt – amelyet az motivált, hogy jelenleg a legnagyobb párt –, hogy az ő jelöltjük, nevezetesen Marcel Ciolacu, legyen a két párt közös jelöltje”

– mondta Fenechiu csütörtökön este.

„Ezt a megközelítést kezdettől fogva elutasítottuk, hiszen mindig is a lehető legvilágosabban kijelentettük, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak lesz elnökjelöltje. Romániában szinte hagyomány, hogy a jobboldal elnökjelöltet állít, és úgy véljük, hogy a legnagyobb jobboldali pártként a PNL adja Románia következő elnökét. És akkor rájön az ember, hogy a dolgok ott megrekedtek. Nem tudom, hogy holnap a PSD fenntartja-e az álláspontját, és továbbra is a közös jelölt, azaz az ő elnökjelöltjük elfogadásától teszi függővé a megegyezést, de ha igen, akkor holnap ismét meg fog bukni a megállapodás” – tette hozzá Fenechiu.

A szenátor szerint a PNL nem fogja megváltoztatni álláspontját a választások összevonásának kérdésében pénteken esedékes tárgyalásokon sem.

„Holnap visszatérünk a helyes útra, tárgyalni fogunk az összevonásról, mert hoztunk néhány érvet, amelyet elfogadtak, és amelyek a jobb reprezentativitással, a magasabb részvételi aránnyal kapcsolatosak, akkor meg fogunk állapodni. Ha a PSD ragaszkodik az egyéni jelölthez, akkor úgy tartjuk meg a választásokat, ahogyan az meg van határozva, de az ő problémájuk lesz, hogy megmagyarázzák, miért így történik, és bizonyára meg kell adniuk a szükséges magyarázatokat, mert ahogyan egy hete, két-három hete mondták, egyetértettek az összevonással” – tette hozzá. Fenechiu azt is kifejtette, hogy a PNL miért akar összeolvadást az idei választásokon.

Az összevonás szükségességét azzal indokolta, hogy ja június 9-én az uniós források megszerzésében fontos szerepet játszó EP-képviselők mellett megválasztják az EU-s pénzek felhasználásában kulcsszerepet kapó polgármestereket és helyi közgyűléseket is, akkor el lehet kerülni a folyamatos kampányüzemmódot.

Idézet
Tehát június 9-én lesznek ezek a választások, aztán decemberig szünetet tartunk. Júliusban, augusztusban, szeptemberben, még ha nyár is lesz, a közigazgatás dolgozni fog, a kormány dolgozni fog, nem leszünk örökös kampányban”

– mondta a szenátor.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan válság a koalícióban, amely a kormány távozásához vezethet, Fenechiu azt mondta: „Nem érzékeltük. Az emberek azt kérdezik, hogy a PNL reakciója a kormányból való kilépés lenne. Erre nehéz választ adnom. Egészen biztos, hogy mind a PNL-ben, mind a PSD-ben tömegek elégedetlenek a kormánnyal. Lehet, hogy ez még nőni fog, egy holnapi kedvezőtlen döntést követően, de ezt nem tudom megjósolni. Ciucă elnök úr kijelentése alapján, és ez az én személyes véleményem is, ha a stabilitás érdekében beleegyeztünk a PSD-vel való együttműködésbe, akkor folytatnunk kell a mandátumunkat. De a Nemzeti Liberális Párt egy demokratikus párt, ha van egy kritikus tömeg, amely más döntést fog kikényszeríteni, azt nyilván tiszteletben fogjuk tartani. Vannak érveink, de egy pártban a többség dönt” – szögezte le.

Hozzátette ugyanakkor:

nem hiszi, hogy a koalíció felbomlása küszöbön állna,

Eközben a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője, Lucian Romaşcanu szenátor szintén csütörtökön kijelentette, hogy reményei szerint a liberálisok megértik majd a szociáldemokratáknak azt a döntését, hogy az idén esedékes összes választás időpontját rögzítő menetrendben kell megállapodni a koalícióban.

A politikus elmondta, hogy az eddigi tárgyalásokon

„a 95 százalékos egyetértéstől eljutottak a 95 százalékos szembenállásig”,

és most már nagyon szorít az idő, ezért a péntekre tervezett újabb egyeztetés az utolsók egyike, ha nem a legutolsó lesz ebben a témában.

A szóvivő felidézte Marcel Ciolacu pártelnök február eleji nyilatkozatát, miszerint a PSD csak a teljes évre szóló menetrend meghatározását fogadja el, és megjegyezte, hogy ezzel szemben a liberálisok csak a júniusi hónap menetrendjéről akartak tárgyalni.

Romaşcanu emlékeztetett, hogy a PNL vezetősége a legutóbbi ülésén rugalmasabbá tette a liberálisok álláspontját ebben a kérdésben.

Idézet
Talán most (...) megértik: nem lehet csak júniusra korlátozódó megállapodást kötni azzal, hogy majd később összeülünk újabb megállapodást kötni a szeptemberi hónapról. Ez nem így működik”

– nyomatékosította a nagyobbik koalíciós párt szóvivője.

Minz arról beszámoltunk, arra a lehetőségre, hogy az egyeztetések kudarca esetén a PNL kiléphet a kormányból, Marcel Ciolacu PSD-s miniszterelnök úgy reagált: ha ez megtörténik, ő is lemond a kormányfői tisztségről.

Mint arról beszámoltunk, a legutóbbi, hétfő esti koalíciós egyeztetésen sem jutottak közös nevezőre a hetek óta zajló vitában.

Bukaresti sajtóértesülések alapján elsősorban az államfőjelölt kérdésében nem sikerült megállapodni: a PSD Marcel Ciolacu kormányfő-pártelnököt látná a koalíció közös államelnökjelöltjeként, míg a liberálisok érthető módon azt szeretnék, ha a két alakulat az ő pártelnöküket Nicolae Ciucát küldené harcba a Cotroceni-palotáért.

A két koalíciós párt vezetősége pénteken újabb tárgyalási fordulót tart, ám egyre nagyobb az esélye annak, hogy kútba fullad a választások összevonásának terve.

A PNL első körben a helyhatósági választások és a június 9-i európai parlamenti választások összekapcsolását szeretné, ez ugyanis a remények szerint mindkét párt szavazatait maximalizálja azáltal, hogy a polgármesterek az EP-választáson való részvételre is mozgósítják a polgárokat. A tét a PNL számára a legnagyobb, a cél az, hogy a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) megelőzve a második helyen végezzen.

Emellett a parlamenti választást is összevonnák az államfőválasztással.

korábban írtuk

PNL: stabilitásra van szükség, nem lépünk ki a koalícióból, ha a PSD betartja a gazdasági témájú megállapodásokat
PNL: stabilitásra van szükség, nem lépünk ki a koalícióból, ha a PSD betartja a gazdasági témájú megállapodásokat

A stabilitás szükségességét hangsúlyozzák, és cáfolják a párt kormányból való kilépési szándékát a PNL vezetői, miután Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD elnöke figyelmeztetett: ha a PNL kilép a koalícióból, ő is lemond.

korábban írtuk

Ciolacu: ha a PNL kilép a kormányból, azonnal lemondok a miniszterelnöki tisztségről
Ciolacu: ha a PNL kilép a kormányból, azonnal lemondok a miniszterelnöki tisztségről

Ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kilép a kormánykoalícióból, azonnal benyújtja a lemondását – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök, a koalíció vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 21., vasárnap

Megesik, hogy ittasan dolgoznak a mozdonyvezetők és vasúti alkalmazottak, a rendőrség ellenőrzéseket folytat

Több vasutast, mozdonyvezetőt is ittasan kaptak el a munkahelyén – derül ki abból a felmérésből, amelyet az év első három hónapjában végzett a Román Rendőrség a Román Vasútbiztonsági Hatóság (ASFR) képviselőivel közösen.

Megesik, hogy ittasan dolgoznak a mozdonyvezetők és vasúti alkalmazottak, a rendőrség ellenőrzéseket folytat
2024. március 27., szerda

FRISSÍTVE – Előzetes letartóztatásba kerültek a verekedős aradi diákok

Egy tanulót kórházba szállítottak, két másikat pedig őrizetbe vett a rendőrség szerda reggel Aradon egy utcai konfliktust követően.

FRISSÍTVE – Előzetes letartóztatásba kerültek a verekedős aradi diákok
2024. március 21., csütörtök

Szováta, Parajd, Korond az elmúlt századokban – Sóvidék fürdőéletének történetét mutatják be Bukarestben

Sóvidék fürdőinek bemutatásával folytatódik a bukaresti Liszt Intézet Kárpát-medencei fürdővilágot ismertető kiállítássorozata – közölte a szervező intézmény.

Szováta, Parajd, Korond az elmúlt századokban – Sóvidék fürdőéletének történetét mutatják be Bukarestben
2024. március 19., kedd

Már a lottótársaság alkalmazottai is tüntetnek, és sztrájkkal fenyegetnek, mivel féltik a jövedelmüket

Tüntetést tart kedden 10 és 12 óra között a pénzügyminisztérium épülete előtt a Román Lottótársaság Országos Szakszervezete, mert a kormány nem teljesítette azt a követelésüket, hogy a vállalat alkalmazottai mentesüljenek a bérüket csökkentő törvény alól.

Már a lottótársaság alkalmazottai is tüntetnek, és sztrájkkal fenyegetnek, mivel féltik a jövedelmüket
2024. február 29., csütörtök

Kelemen Hunor: nincs empátiája a magyarokkal szemben a Maros megyei prefektusnak

Felháborítónak nevezte csütörtökön Kelemen Hunor, hogy a Maros megyei prefektus megtámadott a bíróságon egy olyan határozatot, amelyik „a természetes mederbe terelte volna” a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyét.

Kelemen Hunor: nincs empátiája a magyarokkal szemben a Maros megyei prefektusnak
2023. december 20., szerda

FRISSÍTVE – „Toxikusnak” minősítette a parlamentben iktatott autonómiatervezeteket a román kormányfő

Három autonómiatervezetet nyújtott be egyéni képviselői törvényjavaslatként a bukaresti képviselőházban szerdán Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke.

FRISSÍTVE – „Toxikusnak” minősítette a parlamentben iktatott autonómiatervezeteket a román kormányfő
2023. december 07., csütörtök

Népszerű a magyarellenes szélsőségesség: Şoşoacă egyre előkelőbb helyen áll a legtámogatottabb államfő-jelöltek között

Egyre népszerűbbek a szélsőjobboldali, magyargyűlölő politikusok Romániában: a legfrissebb felmérés szerint Diana Şoşoacă és George Simion is előkelő helyet foglal el a legnépszerűbb államfőjelöltek között.

Népszerű a magyarellenes szélsőségesség: Şoşoacă egyre előkelőbb helyen áll a legtámogatottabb államfő-jelöltek között
2023. november 24., péntek

Felmérés: a PSD továbbra is favorit, az AUR megelőzi a PNL-t, az USR körül kialakítandó jobboldali szövetség második lenne

Miközben a Szociáldemokrata Párt (PSD) élen végezne, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jobban áll, mint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig harmadmagával akár a második helyre is befuthat.

Felmérés: a PSD továbbra is favorit, az AUR megelőzi a PNL-t, az USR körül kialakítandó jobboldali szövetség második lenne
2023. november 02., csütörtök

Számos magyarországi művész és a temesvári társulat is vendégszerepel novemberben az Aradi Kamaraszínházban

Számos magyarországi művész, a Magyar Állami Népi Együttes, valamint a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is vendégszerepel novemberben az Aradi Kamaraszínházban november folyamán – közölte a társulat.

Számos magyarországi művész és a temesvári társulat is vendégszerepel novemberben az Aradi Kamaraszínházban
2023. szeptember 12., kedd

Putyin: hiba volt 1956-ban tankokat küldeni Magyarországra

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Vlagyivosztokban kijelentette: szerinte hiba volt a Szovjetunió döntése, miszerint tankokat küldtek 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába a tüntetések leverésére.

Putyin: hiba volt 1956-ban tankokat küldeni Magyarországra