Krónika 2020. január 28., kedd

Eltörölték a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíját

Ellenszavazat nélkül elfogadta a román képviselőház kedden a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet.

Krónika 2020. január 27., hétfő

Követhetetlen: a bukaresti kormány visszatérne a megyei tanácselnökök közvetett megválasztásához

A megyei tanácselnököknek a képviselő-testület tagjai által történő megválasztásáról dolgozott ki sürgősségi rendeletet a bukaresti liberális kormány.

Krónika 2020. január 27., hétfő

A román állampolgároknak még várniuk kell az amerikai vízummentességre

Az Egyesült Államok a közeljövőben várhatóan nem törli el a vízumkötelezettséget a román állampolgárokkal szemben – derült ki Adrian Zuckermannak, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének nyilatkozatából.

Krónika 2020. január 27., hétfő

Közel kilencszáz romániai gépkocsivezető maradt jogosítvány nélkül egyetlen nap alatt

Országszerte több mint 840 gépkocsivezető jogosítványát vonták be a román közlekedés-rendészet munkatársai vasárnap.

Krónika , MTI 2020. január 26., vasárnap

Huszonegy év után szerezte meg az Eb-címet a magyar férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi válogatott aranyérmesként zárta a budapesti vízilabda Európa-bajnokságot, miután a vasárnapi döntőben 9-9-es rendes játékidő után az ötméterespárbajban 5-4-re legyőzte Spanyolországot.

Krónika 2020. január 26., vasárnap

Romániában nincs koronavírussal fertőzött személy a bukaresti hatóságok szerint

A Kínából érkező valamennyi személyt figyelemmel kísérték a romániai egészségügyi hatóságok, és bár voltak riasztások Kolozsváron, Temesváron, Konstancán és Bukarestben, egyik esetben sem igazolódott a fertőzöttség – derül ki a minisztériumközi bizottság vasárnap közzétett tájékozt

Krónika 2020. január 26., vasárnap

„Aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok” – Felavatták Ady Endre egész alakos szobrát Zilahon

Felavatták Ady Endre egész alakos szobrát Zilah központjában vasárnap. A Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész által megkomponált Ady egy padon ül a karfára könyökölve, és egykori iskoláját nézi – szelfizni is lehet vele.

Krónika 2020. január 23., csütörtök

Elfoglalta vagy elvette? Bukarest magyarázatot kért az ukrán elnök Bukovinával kapcsolatos kijelentésére

Magyarázatot kért a román külügyminisztérium csütörtökön Ukrajna bukaresti nagykövetétől Volodimir Zelenszkij Észak-Bukovinával kapcsolatos kijelentésére, és aggályait fejezte ki a múlt héten megszavazott újabb ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban.

Krónika 2020. január 23., csütörtök

Lemondásra szólította fel Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa

Lemondásra szólította fel Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa, miután a városi elöljáró egy közösségi oldalon tett bejegyzésben azt javasolta, hogy az állam szabályozza a gyereknemzést a roma közösség körében.

Krónika 2020. január 22., szerda

Tízezer lejre büntették Dorin Florea polgármestert a cigányozós kirohanásért

Tízezer lejes bírságot rótt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesterre nagy port kavart, a roma kisebbségre utaló kijelentéséért, miszerint állami jóváhagyásra lenne szükség ahhoz, hogy ki vállalhat gyereket.

Krónika 2020. január 21., kedd

Levélben magyarázkodott a diszkriminációval vádolt Dorin Florea

Nem jelent meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kihallgatásán Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester, hanem hivatalos levélben védte álláspontját – mondta el Asztalos Csaba CNCD-elnök.

Krónika 2020. január 21., kedd

Elutasították Liviu Dragnea kérelmét, nem szabadul hamarabb a PSD egykori vezetője

Elutasította a bukaresti legfelsőbb bíróság kedden a tavaly májusban korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea volt szociáldemokrata házelnök rendkívüli felülvizsgálati kérelmét. Az ítélet jogerős.

Krónika 2020. január 20., hétfő

Madárinfluenza: 17 tonna pulykahús került forgalomba Romániában a magyarországi gócpont környékéről

Tizenhét tonna, a madárinfluenza vírusával fertőzött magyarországi gócpont körül kialakított védőkörzetből származó pulykahús és húskészítmény került forgalomba Románia 26 megyéjében – közölték hétfőn a román hatóságok.

Krónika 2020. január 20., hétfő

Megégett a görögtűzben, nem jutott nyolc közé a román válogatott a budapesti vízilabda-Eb-n

Románia válogatottja kikapott a görögöktől, így nem jutott be a legjobb nyolc közé a budapesti Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján.

Krónika 2020. január 20., hétfő

Többéves adóhátralékot kell kifizetnie az Electric Castle fesztiválnak

Több mint félmillió lej adóhátralékot kell fizetniük az Electric Castle fesztivál szervezőinek a bonchidai polgármesteri hivatal kasszájába. A bíróság döntése visszamenőleg több évre vonatkozik.

Krónika 2020. január 20., hétfő

Együtt ünnepel Debrecen, Nagyvárad, Berettyóújfalu és Margitta

Együtt ünnepli a magyar kultúra napját ebben az évben is Debrecen önkormányzata a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei és nagyváradi szervezetével, Berettyóújfalu, valamint Margitta önkormányzatával, a programok több településen már pénteken megkezdődtek és csaknem egy hétig tartanak – közölték a szervez