Krónika 2019. október 18., péntek

Nagyhatalom a népi kultúra terén: megalakult az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Kolozsváron tartotta pénteken alakuló ülését az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, mely a magyarországi Hagyományok Háza és a Kárpát-medencei Hagyományok Háza Hálózat stratégiai partnere kíván lenni, de tőlük függetlenül fog működni.

mpp
Krónika 2019. október 18., péntek

Egyesülni akar az MPP az EMNP-vel – Kizárták Biró Zsoltot a polgári pártból

Az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) történő fúzió mellett foglalt állást a Magyar Polgári Párt (MPP) választmánya. A két alakulat egyesülését korábban a néppárt is erőteljesen szorgalmazta.

Krónika 2019. október 16., szerda

Kilépéssel fenyegeti a PSD-t a volt külügyminiszter, ha nem vitáznak június 4-e Trianon-nappá nyilvánításáról

A bukaresti szenátus néhány napon belül hallgatólagosan – plenáris vita nélkül – hagyja jóvá azt a szociáldemokrata (PSD) törvénykezdeményezést, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában, de ezt az RMDSZ és a kezdeményező is nehezményezi.

Krónika 2019. október 15., kedd

Eb-selejtező: elpuskázták a három pontot a románok a norvégok ellen

Döntetlent játszott Románia válogatottja Norvégia ellen az Európa-bajnoki selejtezősorozat keddi játéknapján, így halvány esélye maradt, hogy biztosítsa részvételét a 2020-as kontinensviadalon.

Krónika 2019. október 15., kedd

Meglepetés nélkül: Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással az államfő

Klaus Johannis államfő Ludovic Orbant, az eddig ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét bízta meg kormányalakítással kedden, miután a parlament múlt héten megvonta a bizalmat Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök kormányától.

Krónika 2019. október 15., kedd

Aradon „parkol” a Volkswagen? A partiumi megyeszékhely húzhat hasznot a szíriai offenzívából

Elhalasztotta a döntést tervezett törökországi gyárépítéséről a Volkswagen Ankara szíriai offenzívája miatt. Az új helyzet nyomán akár a már korábban „tesztelt” Arad húzhatja a hasznot.

Krónika 2019. október 15., kedd

Beindította az árfigyelőt a versenyhivatal, megbírságolhatják a vásárlót megtévesztő áruházakat

Kilenc áruházlánc összesen harmincezer terméke között lehet böngészni az országban október 15-étől, keddtől útjára indított élelmiszerár-figyelő rendszer segítségével.

Krónika 2019. október 15., kedd

Újabb medvetámadás, ezúttal Brassó megyében marcangolt szét embert a ragadozó

Életveszélyesen megsebesített egy medve egy férfit Brassó megyében; néhány nap leforgása alatta ez a második súlyos medvetámadás Erdélyben.

Krónika 2019. október 14., hétfő

A Panteon hazatér a Magyar Festészet Napjára a Székely Nemzeti Múzeumba

A Székely Nemzeti Múzeum idén képzőművészeti gyűjteményének legjavával kapcsolódik a Magyar Festészet Napja 2019-es eseményeihez. A Panteon című kiállítást október 15-én délután hat órakor nyitják meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

Krónika 2019. október 14., hétfő

Tarlós István gratulált kihívójának, Karácsony Gergely Budapest új főpolgármestere

Karácsony Gergely, az ellenzék jelöltje nyert a vasárnap rendezett magyarországi helyhatósági választáson, így ő lett Budapest új főpolgármestere.

Krónika 2019. október 12., szombat

Pedagógusokat védő törvényre van szükség az iskolai erőszak miatt a szakszervezet szerint

Sürgősen szükség van a pedagóusokat védő törvényre a tanügyi rendszerben, és az iskolának biztonságos térnek kell lennie mind a diákok, mind a tanárok számára – hívja fel a figyelmet a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációja (FSLI).

Krónika 2019. október 10., csütörtök

Szabad a meccsnézés Erdélyben, nem kódolják a horvát–magyar Eb-selejtezőt

Kódolatlanul lehet követni a magyar és a horvát válogatott Splitben zajló Európa-bajnoki selejtezőmérkőzését a romániai kábelszolgáltatóknál.

mpp
Krónika 2019. október 10., csütörtök

Simon Csaba MPP-alelnök szerint félretájékoztatták a Mezei János lemondását követelők

Simon Csaba, a Magyar Polgári Párt (MPP) országos alelnöke azt állítja, nem írta alá azt a nyílt levelet, amelyben az alakulat vezetőinek egy csoportja Mezei János pártelnök lemondását követeli.

Krónika 2019. október 10., csütörtök

Átment a parlamenten a bizalmatlansági indítvány, megbukott a Dăncilă-kabinet

Megszavazta csütörtökön két házának együttes ülésén a bukaresti parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványát, ezáltal megbukott a Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata kormány.

mpp
Krónika 2019. október 09., szerda

Polgári palotaforradalom: Mezei János pártelnök nem mond le az „RMDSZ-es MPP-sek” követelésére

Lemondásra szólította fel Mezei Jánost, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét az alakulat vezetőinek egy csoportja. A pártelnök úgy reagált: nem mond le tisztségéről, és nem tart az alakulat szakadásától.

Krónika 2019. október 09., szerda

Kétnyelvű helységnévtáblát helyeztek ki Máramarosszigeten

Magyarul is kikerült a település neve a város bejárataihoz Máramarosszigeten, bár a magyarság számaránya alig éri el a tíz százalékot. Az RMDSZ területi szervezete szerint harmincéves álom vált valóra.