Krónika 2019. december 09., hétfő

A pénzügyminiszter szerint a PSD már hónapokkal ezelőtt tudta, hogy óriási lesz a költségvetési hiány

Eugen Teodorovici korábbi pénzügyminisztert már áprilisban figyelmeztették, hogy az idei költségvetési hiány el fogja érni a 4 százalékot, de nem hozott intézkedéseket ennek megelőzésére – állítja Florin Cîţu, az Orban-kormány pénzügyminisztere.

Krónika 2019. december 09., hétfő

Mázsálás kenőpénzért: kamionsofőrök vesztegettek meg aradi és temesvári politikusokat a DNA szerint

Házkutatást tartott hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) öt Temes és Arad megyei helyszínen, köztük a Szociáldemokrata Párt (PSD) Arad megyei szervezetének székházánál. A gyanú szerint kamionsofőrök vesztegettek meg politikusokat és köztisztviselőket.

Krónika 2019. december 08., vasárnap

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Gaál György helytörténész kapta a Kincses Kolozsvár-díjat

Kincses Kolozsvárért-díjat vett át vasárnap este Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Gaal György helytörténész a Kolozsvári Magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesülettől.

Krónika 2019. december 08., vasárnap

Megújult a tordai unitáriusok temploma, az iskoláért tovább harcolnak

Nemcsak valahová tartozunk, hanem valakinek is – jelentette ki az utánunk jövő generációk iránti felelősségre utalva Balog Zoltán, a magyar kormány korábbi minisztere a tordai unitárius templom vasárnapi avatóünnepségén.

Krónika 2019. december 06., péntek

Igazságügyi és gazdasági vonatkozású törvénymódosításokért fog felelősséget vállani a román kormány

Felelősséget fog vállalni a kormány a parlament előtt egy törvénytervezet-csomagért, amely az igazságügyi törvények módosítását, a 2019/51-es sürgősségi kormányrendelet eltörlését és a költségvetési plafon törvényét tartalmazza – jelentette be pénteken Ludovic Orban miniszterelnök.

Krónika 2019. december 06., péntek

Bukarest a rönkfaexport betiltását fontolgatja az illegális erdőirtás mértéke miatt

Románia a rönkfa Európai Unión kívüli exportjának betiltását fontolgatja a masszív illegális erdőkitermelés megakadályozása érdekében – jelentette be Costel Alexe, a bukaresti liberális kormány környezetvédelmi minisztere.

Krónika 2019. december 06., péntek

A romániai háztartások több mint háromnegyede rendelkezik internet-hozzáféréssel

A romániai háztartások több mint háromnegyedének, 75,7 százalékának van jelenleg internet-hozzáférése; ez azt jelenti, hogy tavalyhoz képest 3,3 százalékkal nőtt a hazai háztartások internetellátottsága – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból.

Krónika 2019. december 06., péntek

Kovacsicsék hatgólos előnyt adtak el, Románia jutott a női kézilabda-vb középdöntőjébe

A magyar női kézilabda-válogatott 28-27-re kikapott Romániától a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság pénteki játéknapján, Jacusiróban, így nem jutott be a középdöntőbe és a folytatásban a 13-16. helyért játszhat.

Krónika 2019. december 05., csütörtök

Markó Béla kapta az idei Zelk Zoltán-díjat

Markó Béla kapta az idei Zelk Zoltán-díjat szerdán este Budapesten. A Zelk Zoltán Alapítvány által 2000-ben létrehozott elismerésről a díj kuratóriuma döntött: Forgó Zsuzsa, Bazsányi Sándor, Kántor Péter.  Az alapítvány célja, hogy mind erkölcsi, mind anyagi értelemben segítse a költők munkáját és iro

Krónika 2019. december 05., csütörtök

Rengeteg „csókos” kapott fegyverviselési engedélyt Krassó-Szörény megyében, belebukott a prefektus is

Lemondott tisztségéről Matei Lupu Krassó-Szörény megyei prefektus, akit egy korrupciós ügyben szerdán hatósági felügyelet alá helyeztek, és megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.

Krónika 2019. december 05., csütörtök

Elvtársi döbbenet: az MSZP számon kérte a PSD-n a Trianon-törvénytervezet támogatását

Megdöbbentette a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), hogy román testvérpártja, a PSD is támogatja a törvénytervezet, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában.

Krónika 2019. december 05., csütörtök

Vagyoni helyzete miatt Ludovic Orban a legtisztességesebb miniszterelnöknek tartja magát

Közzétették a román liberális kormány tagjainak vagyonbevallását; vagyonnyilatkozata alapján Ludovic Orban miniszterelnöknek havi 3000 lejes jövedelme volt tavaly. Szerinte ez „mindent elmond” közéleti pályafutásáról.

Krónika 2019. december 04., szerda

Olcsóbb lesz a benzin? Törölte az alsóház az üzemanyag pótlólagos jövedéki adóját

Elfogadta szerdán a bukaresti képviselőház az üzemanyag pótlólagos jövedéki adóját eltörlő törvénytervezetet. Az adótörvénykönyvet módosító javaslat értelmében 2020. január elsejétől eltörlik az üzemanyag 2017-ben bevezetett pótlólagos jövedéki adóját.

Krónika 2019. december 04., szerda

Erdélyi művészeket is díjazott a Magyar Művészeti Akadémia

Erdélyi művészeket is kitüntettek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésén kedden, a Pesti Vigadóban.

Krónika 2019. december 03., kedd

Kínát sértő bejegyzést posztolt a magyar olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, lemondott a vezetőedzője

Burján Csaba olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Kínát sértő magatartása miatt benyújtotta lemondását Csang Csing Lina, a válogatott vezetőedzője kedden.

Krónika 2019. december 03., kedd

Kiáll az ENSZ jelentése a romániai magyar oktatás érdekei mellett

Az Európai Bizottságnak törvénykezdeményezéseket kellene kidolgoznia a Minority SafePack polgári kezdeményezés nyelvhasználatra és oktatásra vonatkozó fejezetei alapján – áll abban a jelentésben, amelyet Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja mutatott be.