Szakmai tudás és lelkesedés a jó műsor titka: Székely Blanka Kolozsváron élő televíziós újságíró munkájáról, kihívásokról

Deák Szidónia 2022. június 04., 08:50 utolsó módosítás: 2022. június 04., 09:53

Újságíró, műsorvezető, világutazó, családanya a Kolozsváron élő Székely Blanka, akit az EMKE nemrég Janovics Jenő-díjjal tüntetett ki. A fiatal televíziós szakember sokrétű munkájáról, szakmai kihívásokról, példaképekről beszélt a Krónikának.

Szakmai tudás és lelkesedés a jó műsor titka: Székely Blanka Kolozsváron élő televíziós újságíró munkájáról, kihívásokról
galéria
Székely Blanka televíziós újságírót (balra) az EMKE nemrég Janovics Jenő-díjjal tüntette ki Fotó: MTI/Kiss Gábor

– Nemrég megkaptad az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Janovics Jenő-díját „a közművelődési és kulturális életünkről szóló számos tudósításért, erdélyi magyar médiavalóságunk rugalmas, kreatív és jövőbe mutató formálásáért”. Te hogyan értékeled az elismerést?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem esik jól. Azt is jó érezni, hogy ha az ember lánya szívét-lelkét beleteszi a munkájába, annak van eredménye. A díj neve külön elismerés számomra, mivel Janovics Jenő amellett, hogy egy Szamos-parti Hollywoodot teremtett Kolozsváron, kiváló színész és rendező is volt, sokszínű, vibráló egyéniség, az a fajta ember, akiért a fél karomat adnám, hogy visszalépve az időben, megismerhessem. Úgy tűnik, hogy ha a nevével összefüggésbe hozhatott valamiért az EMKE, kölcsönös a szimpátia akkor is, ha még nagyon távol állok attól, amit ő letett az asztalra.

– Sokrétű munkát végzel: a kolozsvári Video Pontes stúdió munkatársaként tudósítasz és riportokat készítesz a magyar közszolgálati médiának, műsort vezetsz a Székelyhon Nézőpont című mozgóképes rovatában, az angol nyelvű Transilvanianow.com portál újságírója voltál, tanítasz a nemzeti tehetséggondozó program keretében, ezenkívül két kisgyerek édesanyja is vagy. A munkáid közül melyikkel tudsz a legjobban azonosulni?

– Nincs sorrend, de nyilván a gyereknevelés nem is tartozik ebbe a felsorolásba. Azt, ha nem végzem lelkiismeretem szerint, és mondjuk egy-két napig nem jut elég időm anyaként jelen lenni, rögtön kibillent az egyensúlyomból, és biztos, hogy úgy szervezem a dolgokat, hogy pótolhassuk az elmaradást.

Fotó: Bethlendi Tamás

A munkák, projektek között nincs kedvenc, mindeniket nagy szeretettel és élvezettel végzem, egyikből pihenem ki a másikat. Mindeniknek van olyan része, amit nagyon szeretek, és emiatt a rossz értelemben vett rutin sem tud beállni.

A tudósítói munka miatt sokat vagyok terepen, emberekkel, történetekkel találkozom, az angol nyelvű újságírás régi álmom volt, és számomra kihívás is egyben. A műsorvezetés a mérhetetlen kíváncsiságomat elégíti ki, a tanítás pedig segít rendszerezni a dolgokat, gondolatokat, és nyilván nagy lelki elégtétellel is jár.

– A felsorolt tevékenységeid mellett kevesen tudják rólad, hogy műfordítóként dolgozol, novellákat és regényeket fordítasz angol nyelvre. Milyen jellegű írásokat ültetsz át egyik nyelvről a másikra, és milyen kihívásokkal találod szembe magad?

– A fordítást a nem létező szabadidőmben művelem, tehát az alvási időm rovására megy, mégsem tudok ellenállni, amikor jön egy-egy újabb felkérés. Fordítottam versesköteteket, novellákat és regényt is. Hatalmas élvezetet jelent, amikor minden kreativitásomat és filológusi készségemet be kell vetnem, hogy ráérezzek szavak, kifejezések árnyalati különbségeire ahhoz, hogy a legmegfelelőbbet ki tudjam választani.

Fotó: Bethlendi Tamás

Hogy honnan a bátorság, miért nem anyanyelvre fordítok, mint a műfordítók többsége? Nem tudom, lehet, hogy inkább vakmerőség ez, de azért az a 35 év is számít, amióta aktívan használom az angolt. Nyilván anyanyelvű korrektorral is együttműködöm, és jókat vitázunk néha egy-egy szóhasználat miatt.

Ez azért van, mert esetenként a magyar nyelv színesebb, árnyaltabb, ezért például szójátékokat átültetni más nyelvre, kész öngyilkosság. Kolozsvári szlenget azonban már fordítottam. Ez volt az első fordításom, Márkus Barbarossa János Fidelius című regénye, ami különösen kedves is volt a lelkemnek, mivel imádott egyetemi tanáromról, jó barátomról, Bréda Ferencről szólt. Az sem volt mellékes, hogy anyagilag is megérte kínlódni, 13 éve ugyanis János honoráriumából vásároltam az első autómat.

– Ennyi tevékenység több embert igényel. Hogyan sikerül lemenedzselni ezt a rengeteg munkát? Honnan kapod mindehhez az energiát?

– Nehezen, egy csomó szervezést igényel. Édesanyám besegít párórányit a két és fél éves kisfiammal, de délutánra mindennek meg kell lennie, mivel az az idő a gyerekeké. Van úgy, hogy forgatásra is viszem őket, amennyiben olyan egy esemény, hogy ők is élvezhetik. Ez idővel egyre könnyebb lesz, mert maguktól is jönni akarnak majd.

Az energiát nem tudom, hogy honnan merítem, abból mindig is sok volt nekem, úgy emlékszem. Anélkül nem lehet. Intenzíven tudok pörögni, de újabban pihenni is. Ez utóbbit meg kellett tanulni.

Régebb a nyaralás is felfedezőút volt, amióta a gyerekek megvannak, folyamatosan tanulom azt, hogy lassabban élni is jó.

Műfordítóként is dolgozik, főként novellákat és regényeket fordít angol nyelvre Fotó: Bethlendi Tamás


– Kanyarodjunk vissza pályád elejére. Marosvásárhelyen jártál középiskolába, majd Kolozsváron tanultál magyar–angol–földrajz szakon, illetve elvégezted a színművészeti egyetemet is, majd amerikanisztika szakon mesteriztél. Hogy kerültél az újságírói pályára, ami mellett mai napig kitartottál?

– 2008-ban, a színművészeti utolsó évében már hetente ingáztam Marosvásárhelyre – hazaköltözni nem voltam hajlandó –, hogy részese lehessek az Erdély Tv indulásának. Nagyon izgalmas feladatnak tűnt nekem, és az is volt. Jó csapat alakult ott ki, kísérleteztünk, sokat hibáztunk és nevettünk.

Az, hogy az újságírást nem iskolában tanultam, hanem terepen, „mély vízben”, híradós határidőre elkészülve, nem bánom. Aztán miután rájöttem, hogy az újságíráshoz egy dolog, őszinte kíváncsiság kell, megnyugodtam. Azért tartottam ki, mert ez még mindig megvan.

A minap egy széki forgatáson a Kossuth-díjas, 84 éves Korniss Péter fotóriportert csodáltam terepmunka közben. Agyba-főbe fotózta már az elmúlt hatvan évben a székiek életmódját, az ott készített munkái világhírűek, tehát már valószínűleg önmagát sem tudja überelni, és mégis ott pörgött a tömegben, leste az objektíven keresztül az elkapható emberi pillanatokat. Azt kívánom magamnak, hogy az ő korában hasonlóan legyek jelen az életemben.

Fotó: Bethlendi Tamás


– Televíziós újságíróként számos erdélyi eseményen megfordulsz. Láthattak már a nézők különböző kulturális rendezvényekről, fesztiválokról tudósítani, neves személyiségekkel interjút készíteni. Melyik volt az a munkád, amire szívesen emlékszel vissza ma is?

– Rengeteg ilyen van. Azok a közösségükért élő erdélyi emberek, akikről magazinos portrét készítettem, mind nagyon szép forgatási emlékek maradnak. De ugyanúgy élvezem, amikor egy-egy nagy zenei fesztivál pörgésében a kedvenc zenészeimmel interjúzhatok a backstage-ben (színfalak mögött – szerk. megj.). Ugyanígy, amikor a Nézőpont műsorába készül egy-egy beszélgetés, amiért több száz kilométert utazunk az operatőrökkel, és a meghívott saját életterében forgatunk, az mindig jó buli.

– Véleményed szerint mitől lesz jó egy televíziós riport, műsor? A szakmai tudáson kívül mi az a titkos összetevő, „fűszer”, ami nem hiányozhat egy anyagból?

– Az emberek a történeteket és az őszinte beszédet szeretik. Amikor élvezettel, színesen mesél egy-egy interjúalany, vagy éppen a képekből kerekedik ki egy jó történet, netán mindkettő összejön egyszerre, azt nem lehet nagyon elrontani. Nyilván a vágónak nagy hatalma van, ő megmenthet vagy elronthat egy jó anyagot, de hál’ istennek profikkal dolgozom, akik mindig csak hozzátesznek érdemben a videóhoz.

Most ha azt mondom, lelke van egy anyagnak, közhelynek hangzik, de így van: mindenikbe bele kell tenni az összes lelkesedést és szakmai tudást. A néző amúgy sem tudja, hogy te korábban már készítettél fesztiváldíjas anyagokat is, ő a legutolsó munkád alapján ítél meg, attól kap valamit, vagy sem.

– Van-e szakmai példaképed, akinek a munkássága, életútja inspirál?

– Van, Jimmy Fallon, a The Tonight Show műsor show-manje. Sosem leszek olyan vicces, de nagyon szeretem, mert van ott minden, humor, alázat, önirónia, játék, megy a hülyeség ezerrel, és mégis informatív a műsor. Magyar nyelvterületen talán D. Tóth Kriszta kérdez annyira lényeglátón és érzékenyen, hogy mindig jólesik nézni.

Fotó: Bethlendi Tamás


– Egy korábbi műsorban említetted, hogy nagyon szeretsz utazni. Miért szoktál útra kelni? És mit hozol haza egy-egy útról?

– Azt mondják, hogy aki folyton utazna, az nem találja a helyét. Én ebben nem hiszek, nekem az utazás maximális feltöltődést és önismereti utat jelent mindig. Egyik lefoglalt repülőúttól a másikig élek gyakorlatilag, ha pedig egyedül utazhatok, az jelenti számomra a legnagyobb luxust.

Ilyenkor barátkozni szoktam, totál idegenekkel szóba elegyedni, egy hosszú repülőúton nagyokat beszélgetni. Egy-egy jó utazás során valósággal újrakalibrálódik az agyam, utána kicsit eltartva, objektíven látom a dolgokat.

Emlékszem, a Budapest–Bamako-rali és az Afrikában töltött közel egy hónap után a karomon az ott szerzett henna tetkók nyomaival még hetekig lassabban mozogtam, éltem, átvettem a marokkóiak belső ritmusát. Ahogy nőnek a gyerekek, velük is egyre könnyebb lesz utazni, ez külön örömet jelent majd: velük együtt újra felfedezni a világot.

– Az egyik kedvenc helyed az Amerikai Egyesült Államok, ahol éltél is egy ideig, és ahova időről időre visszatérsz. Mi az, ami vonzó számodra a tengerentúli országban?

– Azt hiszem, hogy az első, húsz évvel ezelőtti utam határozta meg nagyon mélyen azt, ahogy azóta is viszonyulok Amerikához. Akkor ugyanis a legjobb barátnőmmel diákmunkát mentünk végezni New Hampshire-ben, a Winnipessaukee-tó partján.

Az egy dolog, hogy a turistákra festett lemosható tetkókból piszokra kerestük magunkat a nyári szezon alatt, de az, hogy egy alig pár napja megismert kollegina befogadott az otthonába ingyen és bérmentve, nagyfokú bizalmat alakított ki bennem az amerikai emberek iránt.

Ráadásul nem egy villában lakott a kollegina, hanem férjjel, gyerekekkel, kutyákkal és macskákkal egy háromszobás lakóautóban, egy – az amerikai filmekből is jól ismert – trailer home-ban az erdő közepén. Szóval megvolt az amerikai álom, sok pénz rövid idő alatt, szabadság, kaland, szerelem és lakókocsi. Azóta sem tudtam überelni azt a nyarat. Azóta éltem és dolgoztam San Franciscóban, majd Atlantában még két évet, a gyerekek is ott születtek, és voltam televíziós filmfesztiválon is díjazott. Folyamatosan találok magamnak valami okot, hogy odautazhassak. Két hónap után pedig mindig kegyetlenül hazavágyom, fene tudja, miért. Ha nem így lenne, már rég odaköltöztem volna. Már beletörődtem, hogy ez számomra a járható út: amikor úgy körülbelül kétévente elkezd hiányozni Amerika, ott kell töltenem pár hetet.

– Ha a világon bármelyik műsort vezethetnéd, vagy bármiről tudósíthatnál, mi lenne az, amire nem mondanál nemet?

– Szívesen részt vennék egy antropológiai kutatásban egy távoli szigeten, és erről forgatnék dokumentumfilmet is. Az Oscar-gálás interjúkat látva rendesen sajnálni szoktam a színészeket, hogy mennyi buta és felületes kérdésre kell folyamatosan válaszolniuk, a kérdésnek megfelelően felszínesen, nyilván. Szoktam azon gondolkodni, hogy vajon ott, helyben, abban a pörgésben hirtelen tudnék-e olyan jó kérdést föltenni, ami miatt szívesen megáll egy ember, elfelejti, hogy merre indult, és nagy élvezettel válaszol.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport