Többletbevételéből készül kompenzálni a kormány az üzemanyagok árát

Rostás Szabolcs , Bíró Blanka 2022. június 22., 18:52 utolsó módosítás: 2022. június 22., 20:06

Kormányzati és koalíciós szinten egyaránt terítékre került szerdán az üzemanyagok meredek drágulásának kérdése Bukarestben. A nagykoalíció vezetőinek megbeszélésén az az elvi megállapodás született, hogy a kormány három hónapra, júliusban, augusztusban és szeptemberben bizonyos összeggel kompenzációt nyújt az üzemanyagok árához a kereskedőknek; a részleteket a csütörtöki kormányülést követően ismertetik. A Krónikának nyilatkozó szakértő szerint a lakosság és az infláció szempontjából is jót tenne, ha csökkennének az árak. A drágulásokból amúgy az állam húzza a legnagyobb hasznot.

Többletbevételéből készül kompenzálni a kormány az üzemanyagok árát
galéria
Mozgásban az árak. A hazai töltőállomásoknál a standard benzin ára 8,61–8,67 lej, a gázolajé 9,19–9,28 lej között mozgott szerdán Fotó: Rostás Szabolcs

Kormányzati és koalíciós szinten egyaránt terítékre került szerdán az üzemanyagok meredek drágulásának kérdése Bukarestben. Nicolae Ciucă miniszterelnök az energiaügyi és a pénzügyminiszterrel egyeztetett a témában, majd összeültek a koalíció vezetői is. A megbeszélésen az az elvi megállapodás született, hogy a kormány három hónapra – júliusban, augusztusban és szeptemberben – bizonyos összeggel kompenzációt nyújt az üzemanyagok árához a kereskedőknek.

A kompenzáció várhatóan nem a benzin és gázolaj árának bizonyos százalékát teszi majd ki, hanem literenként fix összegű lesz.

Ciucă és Marcel Ciolacu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy informális megbeszélésen elmondta, a részleteket a csütörtöki kormányülést követően ismertetik. Kiderült, a kormány megvizsgálta az üzemanyag általános forgalmi adója, valamint a jövedéki adó csökkentésének lehetőségét is, ám a miniszterelnök szerint ennek a lépésnek hosszú távon nem lenne kedvező hatása. A román sajtóban megjelent híradások szerint Nicolae Ciucă a háttérbeszélgetésen elmondta, az áfa lefaragása legtöbb egy hónapig éreztetné hatását, majd az árak tovább növekednének.

Az árkompenzációt az állami költségvetésből fogják fedezni, de a kormány annak a lehetőségét is elemzi, hogy az összegek egy részét az ágazatban működő vállalatok állják.

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) eddig árplafont sürgetett, ugyanakkor leszögezte: nem ért egyet az üzemanyagok 19 százalékos áfájának, illetve a jövedéki adó csökkentésével, az alakulat szerint ugyanis nincs garancia arra, hogy a kőolajipari társaságok a lefaragásnak megfelelően csökkentik az árakat. A koalíciós partner felvetésére a Nemzeti Liberális Párt (PNL) úgy reagált, éppen hogy adóügyi intézkedésekkel lehet mérsékelni az üzemanyagárak emelkedését, a pénzügyminisztériumnak meg kell vizsgálnia, milyen eszközök állnak a rendelkezésére a csökkentésre, ezzel párhuzamosan a Versenytanácsnak és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (ANPC) is meg kell vizsgálnia a helyzetet. Vagyis a két párt egymásra hárítja a felelősséget: a PSD Virgil Popescu liberális energiaügyi minisztertől, míg a PNL Adrian Câciu szociáldemokrata pénzügyminisztertől várja a megoldást.

Közben az üzemanyagok ára megállíthatatlanul kúszik felfele: szerdán a hazai töltőállomásoknál a standard benzin ára 8-61-8,67 lej, a gázolajé 9,19-9,28 lej között mozgott.

Nem bírná a büdzsé az adócsökkentést?

Rácz Béla Gergely közgazdász (akit szerdán, de a kormányzati szándék bejelentését megelőzően nyilatkoztattunk) nem tartja valószínűnek, hogy Románia bármit is lépni fog az üzemanyagár mérséklése érdekében, holott a lakosság és az infláció szempontjából is jót tenne, ha csökkennének az árak, hiszen a magas üzemanyagár minden más termék árába bekerül, és felfele nyomja a pénzhígulást. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának adjunktusa lapunknak kifejtette, noha bármi megtörténhet, szerinte az üzemanyag hatósági árszabályozását nem vezeti be a kormány, hiszen a PNL gazdasági megfontolásokból erőteljesen tiltakozik ellene, az adócsökkentés pedig kivitelezhetetlennek tűnik, mert azt a költségvetés már nem bírja meg.

Beszélnek, vitatkoznak róla, ám valószínűleg nem lesz sem hatósági ársapka, sem adócsökkentés” – véli az elemző.

Kérdésünkre elmondta, nem szokatlan, hogy miközben a kőolaj világpiaci ára rövidtávon csökken, a benzin és a gázolja ára a kutaknál növekszik, hiszen a folyamatokat a határidős szerződések befolyásolják. Szerinte spekuláció a kőolaj világpiacán fordul elő, a finomított üzemanyagok piacán kevésbé, így az erre irányuló ellenőrzések sem vezetnek árcsökkenéshez. Rácz Béla Gergely rámutatott, Oroszország eddig jelentős kőolajexportőr volt, és amíg a háborús helyzet fennáll, és Oroszországból nehezen vagy nem lehet beszerezni a kőolajat, amíg nem köttetnek új szerződések, elképzelhető, hogy az üzemanyag tartósan drága marad.

A hatósági árszabályozásnak később jönne el a böjtje

A kolozsvári önkormányzati képviselőként is tevékenykedő egyetemi oktató úgy véli, a hatósági árszabályozás, vagy ársapka olyan esetben tud hatékony lenni, amikor rövid távú hatásokat kell elsimítani, amikor azt feltételezik, hogy bizonyos termékek ára rövid távú ingadozás miatt erősen megemelkedik, és a hatósági árszabályozás gyakorlatilag kiigazítja ezt a trendet. Rácz Béla Gergely hozzátette, az intézkedés bevetése ilyen esetben is kétséges, de ilyenkor vannak gazdasági, racionális érvek, hogy miért lehet szükséges. Amikor viszont az árak tartósan magasak – mint ahogy jelenleg a kőolajé, és ezen keresztül az üzemanyagoké –, akkor a kormánynak van ugyan hatásköre, alkalmazhatja a hatósági szabályozást ármérséklő intézkedésként, viszont ennek legtöbb esetben „nagyobb a böjtje, mint a haszna”.

Fotó: Rostás Szabolcs

„Ezzel a lépéssel ugyanis a veszteséget rátolja az állam a benzinkutakra, illetve az üzemanyagtöltőállomás-hálózatokra, és nem biztos, hogy ezt sokáig el tudják viselni, így komoly fennakadások, és egyensúlymegbomlások alakulhatnak ki az ellátási láncokban. A közgazdaságtan egyik legfontosabb alaptörvénye, hogy nincs ingyen ebéd, valamikor úgyis a fogyasztó fizeti meg mindennek az árát” – szögezte le a közgazdász.

Rámutatott, ha olyan egyszerű lenne az árszabályozás, hogy egy kormány eldönti, a különböző árucikkekért mennyit kell fizetni, egészen másként működne a világ.

Rövidtávon be lehet vezetni az ársapkát, ám ennek sok más következménye lehet: veszteségük csökkentése érdekében mennyiségi korlátozásokat vezethetnek be a töltőállomások, benzinkutak mehetnek csődbe, különböző piaci szereplők előnyre tehetnek szert másokhoz képest, mindez pedig a verseny és a gazdasági egyensúly romlásához vezet. „Nyilván az infláció és az emberek szempontjából is rossz, ha magasak az üzemanyagárak, ám a mesterséges beavatkozás csak ideig-óráig számít fájdalomcsillapítónak, de az okot nem kezeli, valójában olyan fájdalomcsillapító, amitől aztán más betegségek alakulnak ki” – mutatott rá az egyetemi oktató.

Egészségesebb megoldás lenne az adócsökkentés, de arra nincs lehetőség

Elvileg jobb megoldás lenne az adócsökkenés, mert az nem torzítja a piacot – vélekedik Rácz Béla Gergely, hozzátéve, ha az állam adócsökkentéssel próbálná mérsékelni az árakat, nem tolná át a veszteséget a gazdasági szereplőkre. Ennek azonban több vetülete és akadálya van. Egyrészt ha a kormány eldönti, hogy csökkenti az üzemanyag jövedéki adóját vagy áfáját, annak még nem közvetlen következménye, hogy a termékek is olcsóbbak lesznek, mert dönthetnek úgy a kutak, hogy ennek ellenére sem faragják le az árakat. Tehát egy ilyen lépést mindenképpen a gazdasági szereplőkkel történő egyeztetésnek kellene megelőznie. Másrészt Romániában az adócsökkentés azért nehezen kivitelezhető, mert nagyon magas a költségvetés hiánya (a kormány idén 5,8 százalékos államháztartási hiányt vállalt), a szociális intézkedések nyomán megemelkedtek a kiadások, a bevételek viszont nem.

„Az amúgy is hiánnyal megtervezett költségvetés hiánya még így is magasabb lesz a tervezettnél, egy adócsökkentés következtében még inkább elszállna a deficit, aminek a finanszírozása egyre többe kerül: négy hónappal ezelőtt 6 százalékkal lehetett finanszírozni az államadósságot, most 8 százalék felett van. Ha a kormány az előző években úgynevezett anticiklikus politikát folytatott volna, nem költekezett volna túl, akkor most több lehetősége lenne, ám nem ezt tette, így most a mozgástere jelentősen beszűkült” – állapította meg lapunknak Rácz Béla Gergely.

A drágulások legnagyobb nyertese az állam

A koalíciós pártok álláspontjától függetlenül nem véletlen egyébként, hogy a kormány ódzkodik az árplafontól vagy a jövedéki adó esetleges csökkentésétől, az üzemanyagárak drágulásának legfőbb nyertese ugyanis az államkassza. Az Intelligens Energia Egyesület (AEI) számításai szerint június második felében 63 százalékkal többe kerül a benzin és a gázolaj Romániában, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ennek oka pedig elsősorban a kőolaj árfolyamának 64 százalékos, a lej/dollár árfolyamának 14 százalékos, továbbá a kőolaj Fekete-tengeri szállítási, valamint a hajók biztosítási költségének 500 százalékos emelkedésében keresendő.

A független szakértőket tömörítő szervezet frissen közzétett elemzésében rámutat, hogy az állam az idei év első hat hónapjában a benzin és a gázolaj eladása nyomán 40 százalékkal több áfabevételre tett szert, mint a tavalyi év első felében.

„Akárcsak az elektromos energia és a földgáz esetében, az üzemanyagár-drágulásnak is az állam a legnagyobb haszonélvezője. A román állam idén január és június között 600 millió eurós többletbevételre tett szert a benzin és a gázolaj emelkedése nyomán a tavalyi év első feléhez képest. Az üzemanyagot forgalmazó kőolajipari cégek többletbevétele valószínűleg az állam bevételének a tizedére rúg” – állapítja meg az AEI, amely szerint ezt a váratlan, „szél befújta” töbletbevételt kellene „szétosztani” a fogyasztóknak, és akkor az üzemanyag literenkénti ára 7,3-7,4 lej között mozogna.

A civil szervezet nem tartja jó megoldásnak, ha a kormány felső határt szabna az üzemanyagok árának, ez ugyanis az AEI szerint benzin- és gázolajhiányhoz vezetne a piacon. Ehelyett az egyesület szerint a hatóságoknak csökkenteniük kellene az üzemanyag jövedéki adóját és általános forgalmi adóját (áfa/TVA), továbbá Bukarestnek új energiabeszerzési lehetőség után kell néznie. A szervezet amúgy borúlátó forgatókönyvet vázol a közeljövőre, szerinte a gázolaj ára hamarosan 11, a benziné pedig 10 lej fölé kúszik literenként. Más szakértők szerint ugyanakkor ha a jelenlegi 19 százalékról 5-re csökkenne az üzemanyagok áfája, akkor 5,5-6 lejre eshetne vissza az energiahordozók ára a kútnál – de csak abban az esetben, ha a kőolajipari társaságok is igazodnának a csökkenéshez, és nem próbálnának ebből is nyerészkedni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport