Olcsóbb lesz a benzin? Törölte az alsóház az üzemanyag pótlólagos jövedéki adóját

Krónika 2019. december 04., 15:07 utolsó módosítás: 2019. december 04., 15:09

Elfogadta szerdán a bukaresti képviselőház az üzemanyag pótlólagos jövedéki adóját eltörlő törvénytervezetet. Az adótörvénykönyvet módosító javaslat értelmében 2020. január elsejétől eltörlik az üzemanyag 2017-ben bevezetett pótlólagos jövedéki adóját.

Fotó: Sándor Csilla

A tervezetet 280 képviselő támogatta szavazatával, egy honatya ellene szavazott, ketten tartózkodtak. Az elfogadott tervezet előírja a részmunkaidős szerződések túladóztatásának megszüntetését is. Az erről szóló módosító javaslat értelmében jövő év elejétől a részmunkaidős alkalmazottak bérjárulékait valós fizetésük, nem a bruttó minimálbér alapján számolják ki.

Az 53 liberális párti (PNL)  törvényhozó által kezdeményezett tervezetről döntéshozó kamaraként szavazott a képviselőház plénuma.

A parlamenti vita során Robert Sighiartău, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője kifejtette, a jogszabály javítani fog úgy a román állampolgárok életszínvonalán, mint a romániai gazdaságon. Emlékeztetett, hogy a pótlólagos jövedéki adó bevezetése mellett érvelők azt ígérték, hogy a pénzt autópályák építésére fordítják, de ez nem történt meg. A részmunkaidős szerződések túladóztatásáról úgy vélekedett, elfogadhatatlan, hogy valaki két óra munkáért nyolc órának megfelelő adót fizessen.

Claudiu Năsui, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozója felidézte, hogy a pótlólagos jövedéki adót eredetileg csak 2017 elejéig akarták fenntartani, és miután a Cioloş-kormány nem hosszabbította meg hatályát, esett az üzemanyagár. A Tudose-kormány azonban ismét bevezette ezt a típusú adót, és ennek általános áremelkedés lett a következménye.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, Lia Olguţa Vasilescu ugyanakkor kijelentette, a törvénytervezet elfogadásának az lesz a következménye, hogy 4,5 milliárd lejjel kevesebb kerül az államkasszába. Azt is elmondta, miután a részmunkaidős alkalmazottak bérjárulékait a bruttó minimálbér alapján kezdték kiszámolni, néhány hónap alatt közel 300 ezer munkaszerződés került át a szürke gazdaságból a „fehérbe”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes részmunkaidőben dolgozó személyeknek nagyon kevés lesz a nyugdíjuk, annak dacára, hogy ledolgozzák a napi 8-10 órát, mert a szerződésük alapján csak napi 2 órát dolgoznak.

Korodi Attila RMDSZ-es képviselő azon a véleményen volt, hogy az állam nem büntetheti a jóhiszemű vállalkozókat.

„Ezentúl a munkaidővel arányosan kell a társadalombiztosítási járulékot fizetniük a munkaadóknak az alkalmazottak után. Erről szavazott a képviselőház plénuma, ezáltal visszavezetve egy korábbi változatát a társadalombiztosítási járulék befizetésének, ugyanis eddig a munkaadónak – függetlenül attól, hogy teljes- vagy részmunkaidőben alkalmazott – a teljes munkaidő után kellett befizetnie a tb-járulékot. Az RMDSZ már a kezdetektől ellenezte a teljes munkaidő utáni járulékbefizetést, hiszen ez a rendelkezés diszkriminatív volt, és gyakorlatilag a jóhiszemű vállalkozásokat és alkalmazottakat büntette” – mutatott rá Korodi Attila az RMDSZ közleménye szerint.

A szövetség képviselőházi frakcióvezetője felhívta a figyelmet: az állam feladata az, hogy megszüntesse a feketemunkát és egy olyan rendszert ültessen gyakorlatba, amely feltérképezi és nyilvántartja a részmunkaidős munkaszerződéseket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat