Meghozta a borravalóadási kedvet az új szabályozás, de sokan úgy érzik, mintha kéregetnének

Makkay József , Bálint Eszter 2023. január 23., 16:52

Hideget és meleget egyaránt kap a borravalót szabályozó törvény. A Krónikának nyilatkozó érintettek a január elsejétől hatályos jogszabály pozitív és negatív hozadékaira egyaránt rámutattak. A legtöbben azt kifogásolják, hogy sok pincér érzi úgy magát, mintha kéregetne, amikor rákérdez a vendégre, hogy akar-e borravalót hagyni. Abban viszont sokan egyetértenek, hogy megnőtt a jatt értéke. A törvény kidolgozásában szerves részt vállaló Miklós Zoltán parlamenti képviselőhöz is számos visszajelzés befutott, és amennyiben a koalícióban ilyen döntés születik, a jogszabály módosítása sem kizárt.

Meghozta a borravalóadási kedvet az új szabályozás, de sokan úgy érzik, mintha kéregetnének
galéria
Fotó: Jakab Mónika

„Pozitív és negatív reakciók egyaránt voltak január elseje óta. Minden változás – a jó is – okoz taszítást, de mi igyekszünk pozitívumként tekinteni a borravaló szabályozására, és megpróbálunk jól kijönni belőle” – összegezte az elmúlt három hét tapasztalatait a Krónika megkeresésére Zsupon György, a nagyváradi Spoon bisztrót működtető cég menedzserasszisztense. Mint ismeretes, december 13-án döntéshozó testületként fogadta el a képviselőház a jogszabályjavaslatot, amely szerint 2023-tól a vendéglátó-ipari egységekben kiállított nyugtának tartalmaznia kell a vendég által önkéntesen adott borravaló értékét, a pincérek, pultosok pedig az összeg után adót fognak fizetni.

Vannak árnyoldalak, de több pénz folyik be

Zsupon György kérdésünkre rámutatott: ugyan biztosítottak a vendéglátóhelyeknek tíz napot az átállásra, ők már január elsejétől bevezették az új rendszert, az átállás pedig zökkenőmentesen zajlott. Elmondása szerint a fiatalabb pincérek könnyebben alkalmazkodtak az új előírásokhoz, az idősebbek körében inkább volt jellemző a felháborodás, de aztán rájöttek, hogy

jó kommunikációval a megváltozott helyzet nyertesei lehetnek.

Ez pedig munkáltatóként mindenképp pozitívum a vendéglátós szerint. Amúgy a pincérek nem azért voltak felháborodva, mert ezentúl adót kell fizetniük a borravaló után is, hanem mert

olyan érzésük volt, van, mintha kéregetnének, amikor rákérdeznek a vendégre, hogy kíván-e hagyni jattot, és már nincs az ő belátására bízva, hogy mennyit hagy és hogyan.

„Ez fájdalmas alkalmazott és munkáltató számára egyaránt” – fogalmazott Zsupon György.

Ami a vendégeket illeti, megtudtuk, az elején sokan tanácstalanok voltak, nem tudták, mit írjanak a számlára, inkább csak úgy ott hagyták a borravalóra szánt összeget, de a legtöbben mára megszokták, és jelzik, mekkora összeget hagynak a pincérnek.

Fotó: Pixabay.com

Fontos ugyanakkor Zsupon György szerint kiemelni, hogy

a pincérek visszajelzései alapján bátran kijelenthető: megnőtt a jatt összege, és olyanok is hagynak ma már borravalót, akikre korábban nem volt jellemző.

Bár a jogszabály egyik, sokak által várt nagy előnye, hogy bankkártyával is adható borravaló, a váradi vendéglátós szerint ma is az esetek túlnyomó többségében készpénzt hagynak a vendégek.

A törvény amúgy a vendéglátóhelyek üzemeltetőire bízza, hogyan osztja el a befolyt borravalót, a Spoon esetében névre szólóak a nyugták, és hónap végén minden pincér megkapja a vendégektől általa kapott összeget. Zsupon György szerint ez így motiválóbb, mintha egyenlően osztanák el az alkalmazottak között a jattot, mivel akkor azoknak is ugyanannyi jutna, akik kevésbé jól teljesítenek, de az ágazatra jellemző munkaerőhiány miatt nem lehet tőlük megválni.

„A borravaló egyféle fájdalomdíj”

Nem tartja jó megoldásnak eközben borravaló kifehérítése kapcsán bevezetett új törvényt a tordaszentlászlói Tamás Balha István, a kalotaszegi falu Tamás Bisztró nevű éttermének a tulajdonosa, szavai szerint az új rendelkezés megütközést keltett a pincérek között. ,,A pincér a fizetése után adót fizet, így nem látom értelmét, hogy a mellékjövedelmét is megadózzák, amiért akkor dolgozik, amikor mindenki más pihen. A pincérek zöme az év összes hivatalos ünnepnapján, illetve a legtöbb hétvégén felszolgál. A borravaló egyféle fájdalomdíj is ezért a megterhelő munkáért, amit a vendégek önszántukból adnak” – fejtette ki az étteremtulajdonos, aki bő ötven évvel ezelőtt maga is pincérként kezdte. Ám ezzel együtt tudomásul veszi a kormány döntését.

Fotó: 123RF

Tamás Balha István szerint a kártyás fizetés esetében könnyebb dolguk van,

hiszen amennyiben a vendég borravalót akar adni, megmondja, hogy a fogyasztás ellenértékének az 5, 10 vagy éppen 15 százalékát fizeti pluszba, amit fizetéskor a pincér külön tételként tüntet fel. Nehezebb készpénzfizetéskor ellenőrizni a borravaló kifehérítését. A vendéglátós szerint nem valószínű, hogy a pincérek minden borravalóra adnak majd pénztárblokkot, így az továbbra is adózatlanul vándorol a zsebükbe. „Az étteremfelelősök, tulajdonosok pedig nem fognak pincéreik után kutakodni, hogy ki adott nyugtát a borravalóra és ki nem. Az a pincér felelőssége lesz” – szögezte le a vendéglátós.

Amennyiben viszont egy adóellenőr inkognitóban tér be a vendéglőbe, és a ,,fekete” borravaló lebuktatja a pincért, akkor helyben 4 000 ezer lejes bírsággal sújtható.

Úgyszintén bírság jár a kasszába készpénzzel vagy a bankszámlára kártyával bevételezett, de az alkalmazottaknak ki nem fizetett borravaló után is. Tamás Balha István az étteremtulajdonos részéről erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy alkalmazottaitól visszatartsa a nekik járó borravaló hivatalos kifizetését. A könyvelésbe bevett összeg után tíz százalék a jövedelemadó.

,,Mi csapatban dolgozunk, számítunk egymásra, nem verjük át a kollégákat. Minden valamire való étteremben így működik a munkakapcsolat” – érvel a kalotaszegi gasztronómiai szakember.

A jatt ma virágkorát éli

Beszélgetésünk során is elhangzott: a borravaló világszerte bevett szokás, a jattal a vendég elégedettségének „ad hangot”. Tamás Balha arról mesélt, hogy a kommunizmusban is sokan adtak borravalót, a külföldiek pedig még inkább, ami akkoriban nem kis fejtörést okozott a pincéreknek, mert valutát elfogadni bűncselekménynek számított. A külföldi vendég a tányér alá csempészte márkában vagy dollárban a borravalóját, és ennek a veszélyes játéknak az 1989-es rendszerváltással lett vége.

Fotó: Pál Árpád

A borravaló ma virágkorát éli a jobb erdélyi éttermekben.

Vendéglátónk szerint tordaszentlászlói éttermükben a vendégek 95 százaléka ad borravalót a pincérnek.

Ha például 93 lejre fogyaszt, ott hagyja a százast, de az is gyakran így tesz, akinek 85 lej a számlája. ,,Mi nem a borravalóért dolgozunk, egy étteremnek nem ez a célja. Ezt a vendég saját elhatározásából adja elégedettsége jeléül. Amivel az ételt, a környezetet, a pincér kedvességét és szakmaiságát, illetve a vendéglő egész miliőjét jutalmazza” – fogalmazott a Krónikának Tamás Balha István vendéglős, akinek az éttermében olyan személyiségek is megfordultak az évek során, mint Medgyessy Péter és Orbán Viktor volt és jelenlegi magyar miniszterelnök, Sólyom László volt magyar államfő és Călin Popescu-Tăriceanu egykori román miniszterelnök, de járt ott Günter Verheugen, az Európai Bizottság leköszönt elnöke, vagy a néhai Habsburg Ottó EP-képviselő is.

Érvek a szabályozás mellett

Hasonlóképpen pozitív és negatív visszajelzések is érkeztek az elmúlt három hét leforgása alatt Miklós Zoltán parlamenti képviselőhöz, akinek több módosítójavaslatát is tartalmazza a borravalóról szóló jogszabály.

Mérleget vonva, úgy látja, többségében pozitív visszajelzéseket kapott.

Felidézte, maga az intézkedés a vendéglátóipari munkáltatók javaslatára született, ugyanis úgy ítélték meg, hogy a borravaló csökkenő tendenciát mutat olyan körülmények között, hogy egyre több a bankkártyás fizetés, és kártyával nem lehet borravalót adni. Másfelől sokak számára okozott gondot, hogy a céges rendezvények vagy akár egyszerű ebédek esetében a borravalót nem lehetett elszámolni a könyvelésben.

Fotó: Veres Nándor

A háromszéki honatya elmondása szerint további problémát jelentett, hogy a pincérek jellemzően minimálbérrel vannak alkalmazva, így sokan közülük elestek bankhitelektől – hiába mondták, hogy ők igazából nem annyit visznek haza, mint amennyi a papíron szerepel, ezt a pénzintézet nem tudta érvként elfogadni. Ez most rendeződik, és a borravaló révén kapnak egy alacsony adójú törvényes jövedelmet – vallja a képviselő.

A borravaló szabályozása mellett szóló negyedik érvként pedig azt említette, hogy mindig gond volt a pénztárgéppel. Ha egy pénzügyi ellenőr betért, gyakran talált a beütöttnél nagyobb összeget a kasszában, ugyanis a pincérek a számlák ellenértéke mellett gyakran tartották ott a borravalót is. A munkáltatókat viszont emiatt „feketézéssel” vádolták, azt rótták fel nekik, hogy nem ütik be a pénztárgépbe a teljes fogyasztást.

Miklós Zoltán hangsúlyozta, a törvény kidolgozásakor azt tartották szem előtt, hogy

a jatt adásának továbbra is opcionálisnak kell maradnia, mint ahogy annak is, hogy a mennyi legyen a borravaló.

Ha szükséges, jöhet módosítás

Ami a visszajelzéseket illeti, elmondása szerint nagyon sokan úgy vélik, jó, hogy ez a probléma megoldódott, a törvény rendet teremtett, és lehet is alkalmazni. „Mások nyilván jelezték azt is, hogy elég problémás az alkalmazás, főleg kisebb bárok, cukrászdák esetében.

Hiszen egy falusi bárban, ahol a vendég odalép a pulthoz, rendel, fizet, majd leül, eléggé problémás a gyakorlatban alkalmazni, hogy a vendég írja rá, mennyi borravalót akar hagyni”

– tette hozzá. Rámutatott: volt, aki azt mondta, végig kellene gondolni, hogyan lehetne úgy módosítani a gyakorlatba ültetést, hogy egy cukrászdának vagy egy falusi kocsmának ne kelljen ezt a procedúrát végig csinálnia. Ötlet is merült fel: dönthesse el az illető vendéglátóipari egység, hogy hány százalékos borravalót alkalmaz, azt függessze ki a falra, ahogyan azt az árréssel megteszi; választhassa azt is, hogy 0 százalék, és akkor nem vonatkozik rá az előírás.

Ha meg mondjuk 5 százalékos borravalót számol fel, akkor a vendég már belépéskor látja, hogy ez rajta lesz a számláján, és a pincérnek sem kell rákérdeznie, hogy ad-e, és ha igen, mennyit.

Fotó: Pál Árpád

Kérdésünkre, hogy ezekből a visszajelzésekből lehetnek-e, lesznek-e módosító indítványok, a háromszéki képviselő elmondta, február elején, amikor elkezdődik a parlamenti ülésszak, a pénzügyi bizottságban valószínűleg mindenki elmondja majd, hogy milyen visszajelzések érkeztek hozzá, és amennyiben úgy ítélik meg, hogy a jogszabály módosítására van szükség, akkor meglátása szerint nincs akadálya az esetleges módosításoknak, mindössze politikai akarat szükséges hozzá.

Miklós Zoltánt arról is megkérdeztük, véleménye szerint hogyan lehetne úgy jobbá tenni a törvényt, hogy a pincérek ne érezzék úgy magukat, mintha kéregetnének. Válaszában kitért arra, hogy a jogszabály révén gyakorlatilag megnőtt a borravaló értéke, a vendéglátósok azt mondják, hogy több borravaló gyűl be, és ennek az egyik oka valószínűleg az, hogy rákérdeznek. „Lehet, hogy kellemetlen, de eredményes” – jegyezte meg a politikus, aki szerint

áthidaló megoldás lehetne, ha megengednénk a vendéglátóipari egységeknek, döntsék el ők maguk, mekkora az a szervízdíj, amit ők alkalmaznak, s jól látható helyen függesszék ki.

A képviselő azt mondja, az elkövetkező időszakban fut még néhány kört vendéglátósokkal, hogy kiderítse, annyira problémás-e a rendszer, hogy egy ilyen viszonylag nagy módosítást eszközöljenek ki, ami gyakorlatilag felülírná az egész mostani elképzelést. Hiszen nagy valószínűséggel mindenki kiírná, hogy például 10 százalékos szervízdíjat alkalmaz, és nem bízná a vendégre, hogy a kiszolgálás függvényében ad-e borravalót, s ha igen, mennyit.

„Holott az intézkedésnek a szolgáltatás minőségének a javulását kellene eredményeznie. A borravaló összegének, vagy annak, hogy egyáltalán adok-e, a szolgáltatás minőségét kellene növelnie.

És abban, ha kifüggesztik a 10 százalékos szintet, az is benne van, hogy gyalázatos lesz a kiszolgálás, a vendégnek mégis ki kell fizetnie a borravalót”

– adott hangot aggályainak Miklós Zoltán, aki szerint éppen ezért meggondolandó, ez járható út-e, mert ha ebbe az irányba mennek el, akkor a borravaló szabályozásának éppen a lényege vész el, és egyáltalán nem fog nőni a szolgáltatások minősége.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport