Makkay József 2019. október 07., hétfő

Ingyen sör és kisebbségi jogok

Egy merész marketingakció nyomán – ingyen sört és ingyen kolbászt kínáltak több százezer embernek – az ötéves születésnapját ünneplő Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni telephelyére mintegy negyvenezer ember özönlött székelyföldi településekről, és távolabbról is.

Makkay József 2019. október 07., hétfő

A munkaerőpiachoz kell igazítani a szakoktatást – Egyelőre sem stratégia, sem pénz nincs a szakiskolák megújítására

Az erdélyi tanfelügyelőségek nem készültek fel a szakiskolai hálózat bővítésére, amihez egyelőre a kormány nem rendelt sem stratégiát, sem pénzt. A szakemberek és politikusok úgy látják, a szakoktatás csak akkor lesz sikeres, ha átesik egy szakszerű újjászervezésen.

Makkay József 2019. szeptember 30., hétfő

Biztos jövőt jelent a szakmatanulás – A szakmunkásképző osztályok indításának a középiskolák és a tanfelügyelőség a kerékkötői

Annak a fiatalnak, aki jól megtanult egy szakmát, biztos jövője van, a szülők viszont különböző okok miatt viszolyognak a szakoktatástól, ugyanakkor Romániában óriási méreteket ölt a szakmunkáshiány, a szakiskolai hálózat pedig nem felel meg az elvárásoknak.

Makkay József 2019. szeptember 30., hétfő

Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. A részvételi díjat befizető cégek már annak is örülnének, ha bárki megfordulna a standjuk előtt, a szervezők szlogenjét azonban valószínűleg ők is megmosolyogják.

Makkay József 2019. szeptember 23., hétfő

Kevesebb szőlő termett, de jó bor ígérkezik – Erdély több vidékén lecsengett már a szüret, de van, ahol csak októberben kezdődik

Erdély különböző részein mintegy két hónapon át tart a szüret. Az egyre szeszélyesebb időjárás miatt Szatmárban sokan már augusztusban szüreteltek, ugyanakkor Nagyenyeden ragaszkodnak az októberi betakarításhoz, ami viszont itt is két héttel korábban kezdődik el. 

Makkay József 2019. szeptember 16., hétfő

Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává dagad a tanügyminisztérium legfrissebb rendelete, amely szakiskolákba irányítja azokat a diákokat, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga nem éri el legalább az ötöst.

Makkay József 2019. szeptember 15., vasárnap

Facebookon kínált házi paradicsom: megéri hagyományosan is gazdálkodni

Tizennyolc hektáros területen gazdálkodik a Kolozs megyei Detrehemtelepen Lengyel György, aki háromhektárnyi szántóföldi zöldségtermesztésével a falu leismertebb gazdájának számít. A környékbeli piacokon értékesített friss árujára mindig van kereslet. Noha gyerekei városon laknak, a termelő bízik abban, hogy gazdálkodás&a

Makkay József 2019. szeptember 06., péntek

Útilaput kötöttek az útépítő talpára – Lakossági tiltakozás nyomán bontottak szerződést a komolytalan céggel Kolozs megyében

Szerződést bontott a Kolozs Megyei Tanács a Kiat Group Construct Kft.-vel, amelyet a megyei önkormányzat útépítő „üdvöskéjeként” emlegetnek. A szerződésbontáshoz hozzájárult a magyarlónai, magyarfenesi, tordaszentlászlói és magyarlétai lakosok közösségi fellépése is.

Makkay József 2019. szeptember 04., szerda

Szavazatot nem hozó gyerekétkeztetés

Jó hír, hogy az Európai Bizottság idén ősztől jelentős összeggel támogatja az Európai Unió tagországaiban az iskolai étkeztetés egyszerűbb formáit, mint a tej- és kifli-, valamint a zöldség- és gyümölcsprogramot.

Makkay József 2019. szeptember 02., hétfő

Exporttiltás helyett ellenőrzött erdőgazdálkodás: az érintettek nem értenek egyet a farönk és a fűrészáru kivitelének tiltásával

Tízéves időszakra tiltaná meg a farönk, a tűzifa és a fűrészáru romániai exportját egy törvénytervezet. A politikusok szerint csak drasztikus intézkedésekkel fogható vissza a túlzott erdőkitermelés, ami ellen keményen tiltakoznak az ágazat érdekvédelmi szervezetei. 

Makkay József 2019. augusztus 29., csütörtök

Jobb Hollandiában, mint Erdélyben hagymát szedni?

Sok gazda és agrárvállalkozó farmján megfordultam az utóbbi hónapokban Erdélyben. Olyanok portáján is jártam, akik agrárpályázatok és bankkölcsönök segítségével újították fel telephelyüket, gépparkjukat, de egyik esetben sem a pénz bizonyult a legnagyobb gondnak.

Makkay József 2019. augusztus 22., csütörtök

Nem annyira édes az erdélyi méhészek élete – A jövedelmezőség folyamatos csökkenését a méztermelők szakképzése ellensúlyozhatja

Egyre nagyobb konkurenciával és folyamatosan csökkenő jövedelmezőséggel kell számolniuk azoknak az erdélyi vállalkozóknak, akik kitartanak a mezőgazdaság egyik legérzékenyebb ágazata, a méhészet mellett. 

Makkay József 2019. augusztus 21., szerda

Útkereső felvidéki magyar borászat – A kommunizmus örökségéről és az újrakezdés lehetőségéről

A szlovák–magyar határ mentén fekvő Garamkövesden, a helyi és a környező felvidéki magyar települések borászainak részvételével szervezik meg 2012 óta minden év augusztusában a Garammenti Nyitott Pincék hétvégéjét a borbarátok számára. Az esemény kapcsán a rendezvény főszervezőjével beszélgettünk.<

Makkay József 2019. augusztus 21., szerda

Másodrangú állampolgárként Kolozsváron

Egyik ismerősöm mesélte, milyen kálvárián ment keresztül, amikor a kolozsvári polgármesteri hivatal által meghirdetett állásra jelentkezett. 

Makkay József 2019. augusztus 05., hétfő

Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét a román kormány által bevezetett üdülési csekkekkel történő nyaralás felvezetőjének. Mindkettő alapból szatíra abban a formájában, ahogyan megszületett. 

Makkay József 2019. augusztus 04., vasárnap

Sok szervezet közt elvész a gazda – Csomortányi István, az EMGESZ elnöke szerint nem célravezető a „pártos” érdekvédelem

A mintegy huszonöt gazdaszervezettel működő Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége 2010 után újfajta gazda-érdekvédelmet honosított meg Erdélyben. A szervezet elnöke, Csomortányi István nem tartja jónak a pártok oldalvizein szerveződő szakmai egyesületeket.