Makkay József 2019. december 14., szombat

„Nincs alternatívája a Temesváron elkezdett útnak” – Tőkés László a Krónikának az elmúlt harminc év tanulságairól

„Azt gondolom, Temesvártól kell kiindulnunk most is. Annál felemelőbb és igazabb nem volt, mint amikor egymásra találtak a magyarok és a románok. Ezt az utat torlaszolták el, dúlták fel a nacionalista-kommunista visszarendeződés hívei” – nyilatkozta lapunknak a romániai forradalom szikrájának számító Tőkés László.

Makkay József 2019. december 13., péntek

Zavarja Bukarestet a „túlzott” magyar erdőtulajdon

A román állam nem nyugszik bele Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke szerint a magyar tulajdonba került mintegy kétmillió hektárnyi székelyföldi szántó, kaszáló és erdő restitúciója nyomán kialakult helyzetbe. Az RMDSZ-es politikus több jelét is látja az erdők visszaállamosítási kísérletének.

Makkay József 2019. december 11., szerda

Közkedvelt „disznóságok”: Erdély-szerte megmaradt a házi sertésvágás és húsfeldolgozás

December a disznóvágások ideje. Pirkadatkor sok helyen hallani a hízó visítását: falvakon disznófogó „csapatok” járnak egyik portától a másikra, hogy a nagy nap elindításához segédkezzenek. A disznóhúsból készült házi termékek népszerűsége jelzi, hogy az erdélyi ember ragaszkodik hagyományaihoz.

Makkay József 2019. december 09., hétfő

1989 decemberének történelemhamisítása

A múlt eseményei iránt érdeklődő emberként az utóbbi időszakban több olyan román nyelvű könyvet olvastam el, amelyek a rendszerváltás óta eltelt három évtized terméseként az 1989-es események történéseit veszik górcső alá. 

Makkay József 2019. december 08., vasárnap

Már csak Strasbourgban bízik a Fogolyán-örökös: három évtizede küzd jussa restitúciójáért Szotyori-Nagy Áron

Három évtizede húzódik a háromszéki Fogolyán család örökösének, Szotyori-Nagy Áronnak az ingatlan-visszaigénylési kálváriája. A hosszú évek óta tartó pereskedések során az örökös a Sepsiszentgyörgyön visszaigényelt ingatlanok és földterületek csak egy részét kapta vissza eddig. 

Makkay József 2019. december 02., hétfő

A gazdákon nyerészkedő kereskedő a juhtartás „farkasa”

Még uniós támogatással együtt sem vonzó a túlságosan alacsony felvásárlási árral szembesülő romániai gazdák számára a juhtenyésztés. Ágazati képviselők szerint az állatfelvásárlás és -export hosszú évek óta egy szűk kereskedői érdekkör kezében van.

Makkay József 2019. november 27., szerda

Álom marad a magyar nyelvű oktatás a kolozsvári agrártudományi egyetemen

A 150 évvel ezelőtt alakult kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen ma már csak a régi épületek emlékeztetnek a magyar múltra. A tanintézet vezetősége 1990 óta elzárkózik a magyar tagozat létrehozásától, holott az ötvenes években itt még magyar fakultás is működött.

Makkay József 2019. november 20., szerda

Egyre keresettebb a minőségi torma a magyar–román határ mindkét oldalán

A magyarországi Létavértesen és az erdélyi Bihardiószegen gazdálkodó Heit Loránd idejében rájött arra, hogy egy mezőgazdasági őstermelőnek a feldolgozás jelenti a jövőt. A kisvállalkozó a kezdeti pár száz üveg savanyúságtól eljutott az évi harmincezer palackig.

Makkay József 2019. november 17., vasárnap

Erdély tehetetlen a jégkárral szemben: Románia nem érdekelt a határon átnyúló katasztrófavédelemben

Lassan halad a romániai jégkármérséklő rendszer kiépítése. Miközben Magyarországon 2019 végére lefedik az ország egész mezőgazdasági területét, addig Romániában ez a fajta védelem a szántók, a szőlészetek és a csupán mintegy 15-20 százalékát érinti.

Makkay József 2019. november 04., hétfő

Dübörög a székelyföldi gazdaságfejlesztési program

A Pro Economica Alapítvány mindhárom székelyföldi pályázati csomagja sikertörténetnek számít. Maros, Hargita és Kovászna megyében a következő időszakban új élelmiszer-feldolgozó üzemek, vágóhidak és modern szállodák épülnek magyar kormányzati támogatásból. 

Makkay József 2019. október 28., hétfő

A szeretők is emberek

Kereken négy évvel ezelőtt történt a bukaresti Colectiv klub tragédiája, amikor a teremben pusztító tűzvész 64 fiatal halálát okozta, többtucatnyian pedig súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

Makkay József 2019. október 27., vasárnap

Lassan halad a régiók egyenlőségét támogató aláírásgyűjtés: három százalékon áll az SZNT polgári kezdeményezése

A szükséges egymillió aláírás kevesebb mint három százaléka gyűlt eddig össze a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezéséhez. A Krónika által megkérdezett valamennyi politikus a jövő májusban záruló kampány hátralevő fél esztendejére ígéri  a hajrát.

Makkay József 2019. október 23., szerda

A közkedvelt erdélyi pálinka: erdei és termesztett gyümölcsökből egyaránt lehet jó minőségű röviditalt főzni

A tavalyi rekordév után idén kevesebb gyümölcs termett, így pálinkából is kevesebb lesz. Antalfi Zoltán marossárpataki pálinkafőző mester szerint azonban ez a gyümölcspárlatok minőségén nem ront. A Pálinka Lovagrend elnökétől azt is megtudtuk, hogy minden erdélyi gyümölcsből főznek pálinkát.

Makkay József 2019. október 21., hétfő

Klímahiszti vagy valós aggodalom?

Nem kell környezetvédelmi szakembernek lenni ahhoz, hogy érezzük a gyors éghajlatváltozás következményeit. Amiről nem csak tévéhíradókból értesülhet az ember, hanem közvetlen környezetéből is.

Makkay József 2019. október 20., vasárnap

Önszerveződéssel akarják megváltoztatni településük arculatát az aranyosszéki Kövend lakói

Civil szervezet keretében szeretne összefogni az a kövendi csapat, amely új arculatot adna a Kolozs megyei településnek. A szebb időket megélt aranyosszéki faluban a polgári egyesület és az egyházközség próbálja felrázni az embereket.

Makkay József 2019. október 19., szombat

Gazdaoktatástól a mezőgazdasági hitelekig, számos szolgáltatást nyújt erdélyi farmereknek az illyefalvi LAM Alapítvány

Az illyefalvi LAM Alapítvány gazdaképzés, mezőgazdasági pályázatok bonyolítása és mikrohitelezés terén egyaránt fontos tényezője nemcsak a háromszéki, hanem az erdélyi mezőgazdaságnak is.