Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Makkay József 2019. július 07., vasárnap

A kereskedők fölözik le a gabonatermés hasznát – Kifizetődőbbé lehet tenni a gazdák számára a búza és az árpa termesztését

A gabonaföldeket megviselő tél és a sok jót nem ígérő esős tavasz ellenére szép termés ígérkezik a legtöbb kalászos haszonnövényből Erdélyben. A lapunknak nyilatkozó agrárszakember ötletekkel szolgált, miként lehetne növelni a kalászosok termesztésének jövedelmezőségét.

Makkay József 2019. július 01., hétfő

Mi hoz több szavazatot: a kanáliscső vagy az aszfalt?

A napokban tette közzé az Országos Statisztikai Hivatal (INS) az ország településeinek közművesítésével kapcsolatos adatait. A szennyvízelvezetés és az ivóvízellátás 52,7 százalékos romániai „lefedettsége” nemcsak uniós összehasonlításban lesújtó.

Makkay József 2019. június 29., szombat

Jó a magyar–román gazdasági együttműködés – a hűvös államközi viszony ellenére sikertörténet a két ország gazdasági kooperációja

Négy erdélyi és négy magyarországi megye kereskedelmi kamarája írt alá a napokban együttműködési megállapodást konkrét célok mentén Debrecenben. Rák János Zoltánnal, a tagozat titkárával vettük számba eredményeiket.

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt: a hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké

A hetven éve még nyolcvanszázalékos arányban magyarok lakta Máramarosszigeten ma egyetlen magyar nevű utca és az összlakosság mintegy 15 százalékát kitevő magyar közösség emlékeztet a monarchiabeli és a két világháború közötti pezsgő magyar világra. 

Makkay József 2019. június 24., hétfő

Sok a nadrágszíjparcella, lassan halad a tagosítás – a szakemberek a nagyobb mezőgazdasági területek kialakítását szorgalmazzák

A jobb termőképességű földeket könnyebb tagosítani, a gyengébb szántóföldek pedig országszerte parlagon állnak – ez jellemző a több millió nadrágszíjparcellából álló román mezőgazdaságra. 

Makkay József 2019. június 17., hétfő

Úzvölgye után Csíksomlyó jön?

Az úzvölgyi magyar katonai temető körül kialakult cirkusz a romániai magyarságot ért verbális, jogi és fizikai atrocitások látlelete. 

Makkay József 2019. június 16., vasárnap

Sokan bíznak az erdélyi kézműves termékekben – nagy lehetőségeket látnak a kistermelők piachódítására, ám még sok a buktató

Egyre több gazdacsalád foglalkozik Erdélyben kézműves termékek előállításával. Ma már ezek forgalmazására szakosodott vásárok és boltok igyekeznek összehozni termelőt és vásárlót egyaránt.  Elterjedésüknek azonban határt szab a magas ár és a kereskedők érdektelensége.

Makkay József 2019. június 07., péntek

Lennie kell ösvénynek a szomszédok között – Pál József megyés püspök pápalátogatásról, nyitott szívről, a csíksomlyói búcsúról

A csíkcsomortáni születésű Pál József Csaba temesvári megyés püspök lesz a szombati csíksomlyói búcsús szentmise szónoka. A bánsági egyházi elöljáró lapunknak úgy fogalmazott: a szentatya egyszerű, közvetlen ember, aki mindig odafigyel a másikra.

Makkay József 2019. június 05., szerda

Gasztroforradalom szárhegyi káposztával és parajdi sóval – Dorozsmai Endre gasztroblogger az erdélyi konyha újjáéledéséről

A magyar turisták Erdélyben az elveszett édent keresik, és jórészt meg is találják – mondta lapunknak az Aradon élő gasztroblogger, Dorozsmai Endre. Az ételek és italok kiváló ismerőjével azt vettük számba, milyen hozadéka van az Erdélyen végigvonuló gasztroforradalomnak, mitől jó egy étterem.

Makkay József 2019. június 04., kedd

Fenntarthatatlan a kisvágóhíd? – a szigorú biztonsági előírások és a magas költségek miatt nem éri meg mészárszékeket működtetni

Sok gazdaközösség szeretné, ha a közelében kisvágóhíd működne, ahol nemcsak a sürgősségi állatvágásokat oldanák meg, hanem a helyi feldolgozásra kerülő marhát, disznót vagy birkát is le tudnák vágni. Az elképzelésektől a megvalósításig azonban hosszú az út. 

Makkay József 2019. május 24., péntek

Székely gazdák jutnak magyar állami támogatáshoz: a termelést, feldolgozást és értékesítést szeretnék integrálni

Egy hónap áll a székelyföldi gazdák rendelkezésére, hogy benyújtsák mezőgazdasággal kapcsolatos pályázataikat a magyar kormányzati forrásokból működő Pro Economica Alapítványhoz. A mezőségi igénylések tapasztalatait felhasználva az új kiírásokat több területen is módosították.

Makkay József 2019. május 22., szerda

Újra sláger lett a magyar mangalicasertés: az anyaországi gyors fellendülés az erdélyi állattartásra is pozitív hatással van

Kárpát-medencei virágkorát éli a mangalicatenyésztés. A 19. században kialakult őshonos magyar fajta húsa és zsírja már az 1800-as évek második felében világhírűvé vált, majd bő száz év után a magyar zsírsertés ismét betört a világpiacra. Az erdélyi tenyésztés nehezen tud felzárkózni a&

Makkay József 2019. május 21., kedd

Egy megújult EMNP-be iratkozna vissza a párttagságáról lemondott Soós Sándor

Lemondott párttagságáról Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt márciusi küldöttgyűlésén egy szavazattal alulmaradó elnökjelölt. A pártját beperelő politikus szerint a csúcsvezetőséggel történő belső harcát több tucatnyian támogatják.

Makkay József 2019. május 20., hétfő

Pereli az EMNP-t Soós Sándor egykori alelnök a márciusi elnökválasztás miatt

Bíróságon keresi igazát Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) márciusi küldöttgyűlésén egyetlen szavazattal alulmaradt elnökjelöltje, akinek óvását a párt szabályzatfelügyelő és etikai bizottsága alapfokon elutasította.

Makkay József 2019. május 18., szombat

Csúcsminőséget kínálnak – magyar állami támogatással indult el Közép-Kelet-Európa legmodernebb takarmánykeverő üzeme

Az éves romániai fogyasztás mintegy tíz százalékát fedező nagyüzemi takarmánygyártásba fogott a múlt héten felavatott kerelőszentpáli keverőüzem, az UBM Feed Romania Kft. A magyar állami pénzből meghitelezett nagyvállalkozás csúcsminőségű takarmányt kínál.