Makkay József 2020. január 19., vasárnap

Újabb csapás a baromfiágazatra a madárinfluenza

A növekvő hús- és tojásbehozatal miatt egyre súlyosabb gondokkal szembesülő hazai baromfiágazatra újabb csapást mérhet a madárinfluenza. A korábbi években nagy pusztítást végző kór megfékezésére az ország valamennyi megyéjében riadóztatták az állategészségügyi hatóságokat. Szakemberekkel vettü

Makkay József 2020. január 09., csütörtök

Véget vethet a désházi álomnak az elvándorlás

A Szilágycseh szomszédságában fekvő Désháza a rendszerváltás után a Tövishát legtöbbet ígérő faluja volt megyei rekordot jelentő népszaporulatával. Ám három évtized alatt a 20–30-as létszámú iskolai osztályok már csak emlékké váltak, egyre több az összevont osztály. Megpróbáltuk kider&a

Makkay József 2020. január 08., szerda

Kit zavar, ha több magyar születik?

Új év kezdetén minden egyházközségben nyilvánosságra hozzák az adott település felekezetének demográfiai mérlegét: hány gyerek született és hány elhalálozás volt az előző esztendőben. 

Makkay József 2019. december 14., szombat

„Nincs alternatívája a Temesváron elkezdett útnak” – Tőkés László a Krónikának az elmúlt harminc év tanulságairól

„Azt gondolom, Temesvártól kell kiindulnunk most is. Annál felemelőbb és igazabb nem volt, mint amikor egymásra találtak a magyarok és a románok. Ezt az utat torlaszolták el, dúlták fel a nacionalista-kommunista visszarendeződés hívei” – nyilatkozta lapunknak a romániai forradalom szikrájának számító Tőkés László.

Makkay József 2019. december 13., péntek

Zavarja Bukarestet a „túlzott” magyar erdőtulajdon

A román állam nem nyugszik bele Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke szerint a magyar tulajdonba került mintegy kétmillió hektárnyi székelyföldi szántó, kaszáló és erdő restitúciója nyomán kialakult helyzetbe. Az RMDSZ-es politikus több jelét is látja az erdők visszaállamosítási kísérletének.

Makkay József 2019. december 11., szerda

Közkedvelt „disznóságok”: Erdély-szerte megmaradt a házi sertésvágás és húsfeldolgozás

December a disznóvágások ideje. Pirkadatkor sok helyen hallani a hízó visítását: falvakon disznófogó „csapatok” járnak egyik portától a másikra, hogy a nagy nap elindításához segédkezzenek. A disznóhúsból készült házi termékek népszerűsége jelzi, hogy az erdélyi ember ragaszkodik hagyományaihoz.

Makkay József 2019. december 09., hétfő

1989 decemberének történelemhamisítása

A múlt eseményei iránt érdeklődő emberként az utóbbi időszakban több olyan román nyelvű könyvet olvastam el, amelyek a rendszerváltás óta eltelt három évtized terméseként az 1989-es események történéseit veszik górcső alá. 

Makkay József 2019. december 08., vasárnap

Már csak Strasbourgban bízik a Fogolyán-örökös: három évtizede küzd jussa restitúciójáért Szotyori-Nagy Áron

Három évtizede húzódik a háromszéki Fogolyán család örökösének, Szotyori-Nagy Áronnak az ingatlan-visszaigénylési kálváriája. A hosszú évek óta tartó pereskedések során az örökös a Sepsiszentgyörgyön visszaigényelt ingatlanok és földterületek csak egy részét kapta vissza eddig. 

Makkay József 2019. december 02., hétfő

A gazdákon nyerészkedő kereskedő a juhtartás „farkasa”

Még uniós támogatással együtt sem vonzó a túlságosan alacsony felvásárlási árral szembesülő romániai gazdák számára a juhtenyésztés. Ágazati képviselők szerint az állatfelvásárlás és -export hosszú évek óta egy szűk kereskedői érdekkör kezében van.

Makkay József 2019. november 27., szerda

Álom marad a magyar nyelvű oktatás a kolozsvári agrártudományi egyetemen

A 150 évvel ezelőtt alakult kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen ma már csak a régi épületek emlékeztetnek a magyar múltra. A tanintézet vezetősége 1990 óta elzárkózik a magyar tagozat létrehozásától, holott az ötvenes években itt még magyar fakultás is működött.

Makkay József 2019. november 20., szerda

Egyre keresettebb a minőségi torma a magyar–román határ mindkét oldalán

A magyarországi Létavértesen és az erdélyi Bihardiószegen gazdálkodó Heit Loránd idejében rájött arra, hogy egy mezőgazdasági őstermelőnek a feldolgozás jelenti a jövőt. A kisvállalkozó a kezdeti pár száz üveg savanyúságtól eljutott az évi harmincezer palackig.

Makkay József 2019. november 17., vasárnap

Erdély tehetetlen a jégkárral szemben: Románia nem érdekelt a határon átnyúló katasztrófavédelemben

Lassan halad a romániai jégkármérséklő rendszer kiépítése. Miközben Magyarországon 2019 végére lefedik az ország egész mezőgazdasági területét, addig Romániában ez a fajta védelem a szántók, a szőlészetek és a csupán mintegy 15-20 százalékát érinti.

Makkay József 2019. november 04., hétfő

Dübörög a székelyföldi gazdaságfejlesztési program

A Pro Economica Alapítvány mindhárom székelyföldi pályázati csomagja sikertörténetnek számít. Maros, Hargita és Kovászna megyében a következő időszakban új élelmiszer-feldolgozó üzemek, vágóhidak és modern szállodák épülnek magyar kormányzati támogatásból. 

Makkay József 2019. október 28., hétfő

A szeretők is emberek

Kereken négy évvel ezelőtt történt a bukaresti Colectiv klub tragédiája, amikor a teremben pusztító tűzvész 64 fiatal halálát okozta, többtucatnyian pedig súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

Makkay József 2019. október 27., vasárnap

Lassan halad a régiók egyenlőségét támogató aláírásgyűjtés: három százalékon áll az SZNT polgári kezdeményezése

A szükséges egymillió aláírás kevesebb mint három százaléka gyűlt eddig össze a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezéséhez. A Krónika által megkérdezett valamennyi politikus a jövő májusban záruló kampány hátralevő fél esztendejére ígéri  a hajrát.

Makkay József 2019. október 23., szerda

A közkedvelt erdélyi pálinka: erdei és termesztett gyümölcsökből egyaránt lehet jó minőségű röviditalt főzni

A tavalyi rekordév után idén kevesebb gyümölcs termett, így pálinkából is kevesebb lesz. Antalfi Zoltán marossárpataki pálinkafőző mester szerint azonban ez a gyümölcspárlatok minőségén nem ront. A Pálinka Lovagrend elnökétől azt is megtudtuk, hogy minden erdélyi gyümölcsből főznek pálinkát.