Kiengedik a betétdíjas szellemet a palackból: „üresen”, de beindul a visszaváltási rendszer Romániában

Páva Adorján 2023. november 30., 09:32 utolsó módosítás: 2023. november 30., 16:02

Igazán kiváltságosnak érezheti magát az a vásárló, aki már november 30-án, a betétdíjas visszaváltási rendszer bevezetésének első napján 50 banival többet fizethet a megfelelő jelzéssel ellátott italért, és miután felhörpintette, a legközelebbi boltba betérve vissza is kaphatja az érte fizetett pluszpénzt az üres, ép csomagolás leadása révén. Ugyanis egyelőre nagyon kevés termék áll „körforgásra” készen, miközben rengeteg a kérdőjel és a kereskedői panasz. De a lebonyolítók és a hatóságok lelkesedése töretlen.

Kiengedik a betétdíjas szellemet a palackból: „üresen”, de beindul a visszaváltási rendszer Romániában
galéria
Visszaváltási nagyüzem. Néhány nappal a rendszer beélesítése előtt avatták fel az ország eddigi egyetlen gyűjtőközpontját Bonchidán Fotó: Facebook/RetuRO SGR

Tényleg nincs több halasztás: csütörtökön – elvileg – valóban beindul a betétdíjas visszaváltási rendszer (Sistemul de Garanție-Returnare – SGR) Romániában. Mint ismeretes, az úgynevezett egyutas italcsomagolások környezetbarát, körforgásos felhasználását, újrahasznosítását szolgáló nagyszabású kezdeményezés lényege, hogy a fogyasztóknak egységesen, darabonként 50 bani betétdíjat kell fizetniük, amikor olyan terméket vásárolnak, ami elsődleges csomagolóanyagba van csomagolva. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor az üzleteknél, személyzet által vezetett gyűjtőpontokon vagy az erre a célra beüzemelt automatáknál leadják a visszaváltható csomagolásokat.

A vonatkozó kormányrendelet az egyutas, 0,1–3 literes italcsomagolásokra, azaz pillepalackokra, üvegekre vagy alumínium dobozokra vonatkozik (például vizespalackra, üdítősdobozra, egyszerhasználatos sörös- vagy borosüvegre, tömény italok üvegére). Tehát más élelmiszerek csomagolására (például tejesdobozokra vagy konzervekre) nem.

A rendelet szerint a gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumínium dobozokat. A betétdíjas rendszer a belföldön gyártott és az importált termékek csomagolóanyagaira egyaránt kiterjed. A gyártóknak kötelességük lesz az egyszerhasználatos, primer/elsődleges csomagolásokat megfelelő jelzéssel és vonalkóddal ellátni.

Fotó: Facebook/RetuRO SGR

A kereskedőknek kötelességük lesz visszaváltani a csomagolóanyagot, anélkül, hogy a fogyasztók számlával bizonyítanák a vásárlás tényét, ugyanakkor nincs földrajzi megkötöttség sem, tehát Románia területén bárhol visszaválthatók a csomagolóanyagok, függetlenül attól, hogy az országban hol szerezték be a termékeket. A betétdíjat készpénzben vagy vásárlási utalvány formájában is megkaphatják a fogyasztók.

A betétdíjat a vevő nem kapja meg, ha a csomagoláson nincs rajta, nem látható jól vagy nem olvasható le tisztán a betétdíjas rendszerbe tartozás jele; ha a csomagolás deformálódott, nem ép, piszkos vagy nincs teljesen kiürítve.

A 2021 októberében kormányrendelet formájában is rögzített, átfogó környezetvédelmi beruházást – mely nemcsak jelentős anyagi, szervezési és logisztikai, hanem alapos mentalitásváltást is feltételez – eredetileg tavaly októberben szerették volna megvalósítani, de természetesen a halasztás sorsára jutott, az új céldátum 2023. november 30. lett. Bár az érintettek idén is többször halasztást kértek, mind Tánczos Barna korábbi, mind pedig Mircea Fechet jelenlegi környezetvédelmi miniszter határozottan elutasította a kérelmeket.

Aztán ahogy közeledett a határidő, egyre több jel utalt arra, hogy valóban nincs visszaút. A vásárlók például már hetekkel ezelőtt észlelhették egy-egy áruház bejáratánál, hogy a még korábban felállított visszaváltó automata üzemen kívül van: a ráragasztott tájékoztató szerint éppen folyamatban volt az összehangolása az SGR-rendszerrel.

Fotó: Facebook/RetuRO SGR

Alig néhány nappal a rajt előtt, de elkészült, átadták az ország első regionális italcsomagolás-válogató központját is, amelyet a Kolozs megyei Bonchida községben hozott létre a betétdíjas visszaváltási rendszert működtető ReturRO vállalat.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter az eseményen elmondta, hogy ez a létesítmény egyike azoknak a központoknak, ahová majd a Romániában évente visszaváltott 7 milliárd italcsomagolás kerül. Kijelentette, hogy a látottak alapján bizakodóan várja a visszaváltási rendszer november 30-i beindítását. „A legújabb technológiát alkalmazza ez a beruházás, és azt hiszem, készen állunk a rendszer beüzemelésére” – fogalmazott az Agerpres szerint a politikus. Aki szerint amúgy legalább három év kell, hogy minden elvárásnak megfelelően működjön a rendszer.

Videóbejelentkezésében Marcel Ciolacu miniszterelnök történelmi eseménynek nevezte a bonchidai központ megnyitását. „Az első regionális begyűjtőközpont megnyitása az országos program hivatalos elindítását jelzi. Ez az eddigi legambiciózusabb körforgásos gazdasági beruházás megvalósításának történelmi pillanata” – jelentette ki a kormányfő.

Fotó: Facebook/RetuRO SGR

A szépen hangzó szavak természetesen a „jövő zenéjét” kísérik, hiszen november 30-án még alig-alig köszön be a hétköznapi életbe a valóban nagyszabású változtatás.

Maga Mircea Fechet is elismerte, az első hónapban – más európai országok tapasztalatából kiindulva – az érintett termékek legtöbb 2-3 százaléka hordozhatja magán a rendszerbe tartozás jelét.

Eleinte legfőképpen a rövid szavatossági idővel rendelkező friss üdítőitalok kínálatában hódíthat teret az új csomagolás, aztán fokozatosan megjelenik majd a többi termék között is. Merthogy a gyártóknak november 30-tól kell alkalmazniuk az új címkézést, az azt megelőzően piacra dobott, tehát a raktárakban, polcokon akár több hónapot „rostokoló” termékeket június végéig a betétdíjas logóval ellátott árucikkekkel párhuzamosan lehet forgalmazni – csak előbbiekért nem kell kifizetni vásárláskor az 50 banit, illetve nem is kérhető értük az összeg a leadáskor, az újrahasznosítás az eddig megszokott módon történhet (ott, ahol még lehetőség lesz rá, vagy a műanyag, üveg hulladékban végzik a palackok).

Miniszterek győzelme. Mircea Fechet (előtérben) jelenlegi és Tánczos Barna (mögötte) volt tárcavezető Bonchidán Fotó: Facebook/Tánczos Barna

És itt rá is lehet térni az egyik sajnálatos jelenségre, ami a betétdíjas rendszer bevezetését övezi: a lakosság egy része még a rajt előtt elkezdte felhalmozni a pillepalackokat, üdítősdobozokat, sörösüvegeket, abban bízva, hogy november 30. után valamennyi csomagolásért „behajtja” az 50 banit.

A rendszert üzemeltető RetuRO vállalatnak külön fel kellett hívnia a figyelmet arra, hogy a logó nélküli palackokat nem lehet visszaváltani az SGR-rendszerben.

A boltokban emiatt kialakulható „balhéktól” tartanak a kiskereskedők képviselői is. De utóbbiaknak nem csak emiatt fáj a fejük.

Senki sincs felkészülve a rajtra. Abszolút senki”

nyilatkozta az Economica.net gazdasági portálnak a kis- és közepes kereskedők országos szervezetének alelnöke. Feliciu Paraschiv arra panaszkodott, hogy a megvalósítást még két nappal a rajt előtt is számos megválaszolatlan kérdés akadályozta, amelyekkel hiába bombázta mind a RetuRO-t, mind pedig a környezetvédelmi minisztériumot.

Az üzletláncot működtető vállalkozó szerint senki nem vette fel neki azon a telefonszámon, melyet a csatlakozáskor, szerződéskötéskor adtak meg a lebonyolítók. Nincsenek gyűjtőzsákjai, zárjegyei, nem tudja, mikor veszik át a visszaváltott, felgyűlt palackokat, nincs hozzáférése az SGR-rendszerhez, amelyben ellenőrizhetné, hogy egy adott termék valóban visszaváltható-e, jár-e érte az 50 bani. A RetuRO mobiltelefonos alkalmazás használatát ajánlotta, de ez azt feltételezné, hogy minden egyes pénztárost mobillal lássanak el, ami rengeteg pluszköltség lehet.

Fotó: Facebook/Tánczos Barna

A RetuRO minderre azt válaszolta az Economicának, hogy a zsákokat, zárjegyeket a kereskedők kérésére elküldik, a csomagolások elszállítását e-mailben vagy telefonon lehet igényelni (hamarosan mobilapplikáció is rendelkezésre áll), a rendszerben visszaváltható csomagolást pedig egyszerűen, vizuális ellenőrzés nyomán fel lehet ismerni, a címkén szereplő logó révén.

Ezzel együtt maga a szaktárcavezető is aggodalmát fejezte ki a kiskereskedők, a tömbházak aljában vagy sarki bódékban ábécét működtető családi vállalkozások miatt,

amelyek számára rendkívül fontos, hogy helyszűke miatt időben elszállítsák a felgyűlt palackokat, és főleg időben visszafizessék nekik a csomagolást náluk leadóknak kifizetett 50 banikat, melyek idővel jókora összegre duzzadhatnak.

A tárolókapacitás a nagyobb áruházaknak is gondot jelenthet, hiszen sokszoros visszaváltási igénnyel szembesülhetnek, miközben boltjaik maximálisan kihasználtak, nem arra voltak tervezve, hogy üres helyiségek „tátongjanak” bennük, amelyeket most jól meg lehetne tölteni betétdíjas italcsomagolásokkal. Ezért

számukra is rendkívül fontos, hogy folyamatos és zökkenőmentes legyen a palackok, dobozok, üvegek elszállítása, azonban egyelőre nem túl biztató, hogy az egész országban jelenleg csupán Bonchidán működik nagy gyűjtőpont.

Fotó: Facebook/Tánczos Barna

Szintén jelentős kihívás a nagyáruházak számára az IT-háttér megteremtése, hiszen az automatákat rá kell csatlakoztatni a RetuRO informatikai rendszerére, amely összesíti, hogy egy-egy ponton milyen és mennyi csomagolást nyelt el az adott gép. Az sem mellékes, hogy egy-egy ilyen automata rengeteg pénzbe kerül: az egyik hipermarket egyetlen, hatlyukas berendezésért 260 ezer eurót fizetett. Az ilyen jellegű beruházásokat részben vagy teljes egészében támogatja a RetuRO, amely egyébként kezelési díjat is fizet egy-egy leadott palackért a gyűjtőpontok működtetőinek, azaz a kereskedőknek. Akik eddig mintegy 80 százalékban jelentkeztek be a hálózatba.

„A most beindított rendszer nem tökéletes, de tökéletesíthető. Egy élő mechanizmus, amelyet együttes erővel működtetni fogunk. Azért kértünk néhány hónapos halasztást, hogy letesztelhessük a rendszert. Minden IT-hálózatban felmerülnek hibák, ezek a tesztidőszakban jöhettek volna elő, de most már működés közben fogunk szembesülni velük. Ment közben fogunk javítani a dolgokon, másképp minden alapelv a helyén van” – nyilatkozta az Economica portálnak Gemma Webb, a gyártók, a kereskedők és az állam összefogásával létrejött RetuRO vezérigazgatója. A lelkesedést fokozzák a szép számok, amelyek előttünk állnak.

A betétdíjas visszaváltási rendszer beindításával és megfelelő működésével ugyanis a következő években akár 80 százalékkal is nőhet a hulladékok újrahasznosítási aránya az országban, Románia teljesítheti az Európai Unió által megszabott célokat, és vezető szerepet tölthet be Közép- és Kelet-Európában a körforgásos gazdaság terén

– mutatott rá elemzésében egy környezetvédelmi tanácsadó cég. A Green Environment Support a szaktárca adataira hivatkozva a minap közölte: a visszaváltási rendszerrel évente mintegy 7 milliárd italcsomagolást fognak begyűjteni Romániában, a második legnagyobb mennyiséget az EU-ban Németország után.

Fotó: Facebook/RetuRO SGR

A tanácsadó cég vezérigazgatója, Daniela Dobre elmondta, Románia ezen a téren jelenleg messze áll mind az EU által megszabott céloktól, mind az európai átlagtól, és bár naprakész statisztikák nincsenek, a települési hulladék újrahasznosítási arányát 11-12 százalékra becsülik, míg az európai átlag 50 százalék. Az Európai Unió 2026-ra 85 százalékos begyűjtési célértéket szabott meg Románia számára az üveg, 90 százalékot a műanyag és ugyancsak 90 százalékot a fém csomagolóanyagok esetében. „Románia még nagyon az elején jár a lineárisról a körforgásos gazdaságra való áttérés felé vezető úton. A Világbank adatai szerint a román gazdaság mindössze 1,3 százalékban körforgásos” – mutattak rá az Agerpres által idézett közleményben.

A hírügynökség szerint egyébként Norvégia, Dánia, Németország, Belgium, Izland, Észtország, Szlovákia, Csehország, Lettország és Litvánia után Románia a tizenegyedik európai ország, amely bevezeti a betétdíjas visszaváltási rendszert.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport