Romániában az egyik legkönnyebb lakást vásárolni, de a rezsi sokaknak okoz fejfájást

Romániában az egyik legkönnyebb lakást vásárolni, de a rezsi sokaknak okoz fejfájást

Miközben a bérek a legalacsonyabbak között vannak, Romániában a legdrágább a gáz és a villany is

Fotó: Jakab Mónika

Jelenleg Románia rendelkezik a legmegfizethetőbb lakáspiaccal Európa keleti felében, annak ellenére, hogy az egyetlen ország, ahol a nettó átlagfizetés alacsonyabb, mint nálunk, az Bulgária. Másrészt a közüzemi számlák és napi kiadások az átlagfizetéshez viszonyítva a legmagasabbak között vannak európai uniós összevetésben, ami többnyire annak tudható be, hogy Romániában az egyik legmagasabb az áram- és a gázár, illetve itt a legmagasabb az infláció az Európai Unióban.

Bálint Eszter

2024. május 02., 18:322024. május 02., 18:32

2024. május 02., 18:362024. május 02., 18:36

Havi nettó 977 euró körüli átlagfizetéssel és a városközponton kívül elhelyezkedő lakások négyzetméterenkénti átlagárával (kb. 1 409 euró) Románia európai uniós összevetésben a középmezőnyben helyezkedik el a megfizethető lakásvásárlás tekintetében a Numbeo platform szerint – mutat rá friss elemzésében a Profit.ro gazdasági portál.

Vagyis a romániai lakáspiac megfizethetőségi indexe – amelyet a lakások átlagos négyzetméterenkénti ára és az Országos Statisztikai Intézet szerint a nettó havi átlagkereset közötti arányként számítanak ki – 1,44, és minél alacsonyabb az index értéke, annál megfizethetőbb egy lakás.

A többi uniós ország átlagjövedelméhez és ingatlanáraihoz viszonyítva a lakások a kontinens keleti felén a legmegfizethetőbbek, Románia nagyjából egy szinten található Bulgáriával (1,44), és megelőzik Magyarországot (1,86).

Az Európa keleti felének legtöbb országában a 2-es érték közelében mozog az index, mint például Szlovéniában, Görögországban vagy Horvátországban, magasabb értéket mutat a Cseh Köztársaság (2,15) és Lengyelország (2,18), Szlovákia esetében pedig a rekordot jelentő 2,55-öt.

Galéria

A lakástulajdonosok országában a legelérhetőbbek az árak az elemzés szerint

Fotó: Bálint Eszter

A romániai munkavállalók számára ugyanakkor könnyebb a lakásvásárlás, mint Európa vezető gazdaságaiban, például Németországban (1,72) és Franciaországban (1,81).

Európai összevetésben amúgy a legmegfizethetőbb lakások a skandináv országokban találhatóak, mint Dánia (0,91) és Svédország (1,05).

A román főváros is az élbolyban

Eközben – az amúgy ma már Kolozsvárnál és Brassónál is olcsóbbnak számító – Bukarest is az Európai Unió legmegfizethetőbb fővárosai közé tartozik, ha a nettó átlagfizetéseket és a fővárosi átlagos négyzetméterárat vesszük figyelembe. Románia ebben a tekintetben a 6. helyen áll az Európai Unió 27 fővárosa közül, 1,5-ös megfizethetőségi indexével, és csak Madrid (1,08), Brüsszel (1,23), Nicosia (1,25), Riga (1,35) és Szófia (1,45) előzi meg.

Az ellenkező póluson Prága (2,9), Valletta (2,98) és Párizs áll – utóbbi az egyetlen főváros, amelynek indexe 3-asnál magasabb, azaz 3,04. A fővárosok közül a 3. helyen áll Románia.

Az elemzés szerint az állhat a román főváros jó mutatója mögött, hogy a nyugat- és észak-európai országokban kisebb a jövedelmi különbség a főváros és a többi város között, mint Romániában.

korábban írtuk

Erdélyi városokban a legdrágábbak a lakások, de a Partium is feltör: Nagyváradon is nagyot nőttek az ingatlanárak
Erdélyi városokban a legdrágábbak a lakások, de a Partium is feltör: Nagyváradon is nagyot nőttek az ingatlanárak

Tovább emelkedtek februárban a lakásárak, az ország legdrágább városai Kolozsvár és Brassó, majd Bukarest és Konstanca következik, utóbbi egyre közelebb kerül a fővárosi szinthez, de az év második hónapjának árbajnoka Nagyvárad.

A lakásfenntartás havi költsége nagyon magas

Eközben Románia az Európai Unió 27 országa közül csak a 20. helyen áll a közüzemi számlák megfizethetőségi indexét – ami a villanyáram, a földgáz, az ivóvíz vagy a háztartási hulladék becsült költségein alapul – tekintve egy 85 négyzetméteres lakás esetében.

Számítások szerint ugyanis egy romániai lakás esetében a közüzemi költségek havi 134 eurónak megfelelő összeget tesznek ki, ami 0,14-es megfizethetőségi indexnek felel meg, ha figyelembe vesszük a 977 eurós nettó átlagfizetést.

Ez a helyzet többek között azzal magyarázható, hogy az Eurostat 2023 első félévére vonatkozó hivatalos adatai szerint Romániában volt a harmadik legmagasabb a villamos energia ára az Európai Unióban (0,42 EUR/kWh) és a hatodik legmagasabb a földgáz ára (0,14 EUR/kWh).

Másfelől Románia ebben a tekintetben is jobb vagy hasonló megfizethetőségi mutatóval rendelkezik a kelet-európai országokhoz képest: míg Bulgária és Magyarország valamivel jobban áll, nagyon közeli mutatóval (0,12), addig olyan országokban, mint Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Lengyelország, Görögország vagy Szlovákia nehezebben fizethetők a közüzemi számlák. Eközben a svédek, a dánok és a finnek fizetik ki a legkönnyebben a számláikat, a megfizethetőségi indexük 0,3–0,5, míg a kontinens nagy gazdaságai – például Németország, Franciaország és Olaszország – a maguk 0,7 és 0,11 közötti indexével a rangsor közepén helyezkednek el.

A napi kiadások is Romániában az egyik legdrágábbak

A napi kiadások – amelyek magukban foglalják a tömegközlekedés, a hipermarketekben vásárolt élelmiszerek, az éttermekben való étkezés vagy az alkalmi ruha- és cipővásárlás költségeit – esetében Románia mindössze a 23. helyen áll, ha a megfizethetőséget nézzük. A Numbeo platform adatai szerint a napi költségek egy egyedül élő személy esetében havi 585 eurónak megfelelő összeget tesznek ki, így a megfizethetőségi index a 977 eurós nettó átlagbérhez viszonyítva 0,6-os.

Ennek egyik magyarázata, hogy az Eurostat legutóbbi jelentése szerint jelenleg Romániában a legmagasabb az infláció az Európai Unióban (7,1 százalék), szemben a 2,8 százalékos uniós és a 2,6 százalékos euróövezeti átlaggal.

Így Románia csak a bérekhez viszonyítva áll jobban a napi kiadások megfizethetősége tekintetében a régió néhány országához képest: Bulgária (0,68), Szlovákia (0,68), Lettország (0,7) és Görögország (0,73).

korábban írtuk

Márciusban is Romániában volt a legmagasabb az infláció uniós összevetésben
Márciusban is Romániában volt a legmagasabb az infláció uniós összevetésben

Az Európai Unióban a februári 2,8 százalékról, illetve a januári 3,1 százalékról márciusban 2,6 százalékra csökkent az éves infláció; a tagállamok közül ezúttal is Romániában volt a legmagasabb az inflációs ráta – derül ki az Eurostat adataiból.

A skandináv országok ebben a tekintetben is az élen állnak, a megfizethetőségi arány Dániában és Luxemburgban 0,26, Írországban pedig 0,29 volt. A főbb európai gazdaságok valahol a 27 tagállam második negyedében helyezkednek el Németország 0,35-ös, Franciaország 0,38-as és Olaszország 0,49-es mutatójával.

Galéria

Romániában sokan nem engedhetik meg magunknak a vendéglői étkezést

Fotó: Pinti Attila

Az egyes kategóriákra bontva Románia a 27 ország közül csak a 24. helyen áll a hipermarketben való egyhavi költekezés megfizethetőségi tekintetében 0,2-es indexszel, Lettországgal holtversenyben, míg az Európai Unióban csak Szlovákia (0,23), Görögország (0,24) és Bulgária (0,25) rendelkezik alacsonyabb mutatóval. A skála másik végén a hipermarketekben történő vásárlás költségei a nettó átlagbérhez viszonyítva az ír, a dán (mindkettő 0,08), a holland és a luxemburgi (mindkettő 0,1) lakosok számára a legalacsonyabbak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy ezekben az országokban a nettó átlagbérek az Európai Unió legmagasabbjai közé tartoznak.

Ha egy főételt, köretet és desszertet tartalmazó éttermi étkezésről van szó, Románia valamivel jobban, a 19. helyen áll, a megfizethetőségi indexe 0,02, ami jobb, mint a régió olyan országaié, mint Magyarország, Bulgária és Horvátország (0,021) vagy Görögország (0,023).

Eközben a luxemburgiak és az osztrákok számára a legkönnyebb étteremben étkezni (0,01), őket szorosan követik a hollandok és a németek (0,011).

Az ok nagyrészt ugyanaz: az éttermi árakhoz viszonyított magas a jövedelmi szint. „Romániában jelentős eltérés mutatkozik a megfizethető lakásárak és a közüzemi szolgáltatások, valamint a mindennapi kiadások magas költségei között. Az is megfigyelhető, hogy a bankhitelből történő vásárlások aránya nálunk lényegesen alacsonyabb más európai országokhoz képest, ami szintén a romániai lakáspiac megfizethetőségének magasabb fokát jelzi, főként ha azt nézzük, hogy itt nagyon sok a lakástulajdonos” – kommentálta az adatokat Răzvan Ceapă, a Storia & OLX Imobiliare műveleti vezetője.

korábban írtuk

Közel kétszer gyorsabban nőttek a háztartások kiadásai, mint a bevételek
Közel kétszer gyorsabban nőttek a háztartások kiadásai, mint a bevételek

A múlt év harmadik negyedévében 7301 lej volt a romániai háztartások átlagjövedelme és 2918 lej az egy főre jutó bevétel; ez 5,7, illetve 5,3 százalékos növekedést jelent a második negyedévhez képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 01., szombat

Most már bírság jár az e-számlák feltöltésének határidejét túllépő adófizetőknek

Június elsejétől kezdődően a 2023/296-os törvény alapján szankcionálhatók az elektronikus számlák feltöltésének ötnapos határidejét túllépő adófizetők, a kiróható bírságok 1000 és 10 000 lej közöttiek.

Most már bírság jár az e-számlák feltöltésének határidejét túllépő adófizetőknek
2024. május 31., péntek

Románia még idén bevezeti az európai minimálbért – ígéri a kormányfő

Még idén bevezeti Románia az európai minimálbért, ami egyenlő munkáért egyenlő bért biztosít – ígéri Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Azt mondta, az intézkedés bevezetésének határideje november 15-e.

Románia még idén bevezeti az európai minimálbért – ígéri a kormányfő
2024. május 30., csütörtök

Akár 20 000 eurós támogatás is igényelhető az induló Roncstraktor programban

Traktorvásárlás támogatására indít roncsprogramot a kormány – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés kezdetén.

Akár 20 000 eurós támogatás is igényelhető az induló Roncstraktor programban
2024. május 30., csütörtök

Enyhén nőtt a munkanélküliség, a fiatalok körében továbbra is nagy az állástalanok aránya

A szezonálisan kiigazított adatok szerint áprilisban 5,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta Romániában, 0,1 százalékponttal nagyobb, mint márciusban – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Enyhén nőtt a munkanélküliség, a fiatalok körében továbbra is nagy az állástalanok aránya
2024. május 29., szerda

Tovább drágult a román tengerparti nyaralás, de még így is nő a foglalások száma

A Fekete-tenger román partszakasza továbbra is nagy népszerűségnek örvend: az első két havi foglalások száma a tavalyi év azonos időszakához képest átlagosan 25 százalékkal magasabb, még akkor is, ha az árak 10–15 százalékkal emelkedtek – közölte az ANAT.

Tovább drágult a román tengerparti nyaralás, de még így is nő a foglalások száma
2024. május 29., szerda

Ezúttal nyugdíjalapot vásárolt az egyre nagyobb piaci szeletet magáénak tudó BT csoport

A BT pénzügyi csoport megvásárolta a BRD Pensii-t, vagyis a Groupe Societe Generale tulajdonában levő egykori Román Fejlesztési Bank (BRD) nyugdíjalapját – derül ki a Bukaresti Értéktőzsdének (BVB) küldött tájékoztatásból.

Ezúttal nyugdíjalapot vásárolt az egyre nagyobb piaci szeletet magáénak tudó BT csoport
2024. május 29., szerda

Nincsenek megrendelések, csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen – írta az Economedia.ro.

Nincsenek megrendelések, csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen
2024. május 29., szerda

100 millió eurót veszíthet Románia, miután dugába dőlt a hidrogénvonatok beszerzésére kiírt harmadik tender is

Kudarcba fulladt a 12 hidrogénvonat megvásárlására kiírt harmadik tender is – licitet kiíró vasúti reformért felelős hatóság (ARF) ezúttal egyetlen ajánlatot sem kapott a gyártóktól.

100 millió eurót veszíthet Románia, miután dugába dőlt a hidrogénvonatok beszerzésére kiírt harmadik tender is
2024. május 28., kedd

Akad megye, ahol több mint 20 százalékkal, máshol szerényebben nőttek a fizetések

Tíz megyében több mint 20 százalékkal, öt megyében viszont 10 százaléknál is lassúbb ütemben nőtt a nettó átlagbér 2024 februárjára az egy évvel korábbi szinthez képest – irányította rá a figyelmet friss elemzésében a Zf.ro gazdasági és pénzügyi portál.

Akad megye, ahol több mint 20 százalékkal, máshol szerényebben nőttek a fizetések
2024. május 28., kedd

Túl drágák a szervizek és autókölcsönzők? Eltér a biztosítók és a fuvarozók véleménye

A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) szerint egyes szervizek és autókölcsönzők túlzottan magas árakat alkalmaznak, amit a biztosítással rendelkező 10 millió járművezető biztosítási díjaiból fizettetnek meg.

Túl drágák a szervizek és autókölcsönzők? Eltér a biztosítók és a fuvarozók véleménye