Egyre kelendőbb külföldön az erdélyi bárány – Ismét felívelő pályán a hazai birkatartás, de nehéz juhászt találni

Egyre kelendőbb külföldön az erdélyi bárány – Ismét felívelő pályán a hazai birkatartás, de nehéz juhászt találni

Nincs, aki terelgesse a nyájat. A juhászmesterségnek annyira lecsökkent a presztízse, hogy a fiatalok messze elkerülik

Fotó: Makkay József

Miután éveken át csökkent a hazai juhállomány, hirtelen megnőtt a kereslet a közel-keleti bárányexportra. Az állattartó gazdák számára nehézséget jelent azonban, hogy a munkaerőhiány miatt nagyon nehéz manapság juhászt találniuk. A juhászatáról híres kalotaszegi Mérában Horváth Csaba állatorvos, juhos gazda portáján jártunk.

Makkay József

2022. február 06., 09:012022. február 06., 09:01

Látványosan megnőtt a juhászat iránti érdeklődés Romániában, amit legjobban a tenyészállatok árának rohamos emelkedése mutat. Míg tavaly télen egy anyajuh 250-300 lejért cserélt gazdát, most 700-800 lejt is elkérnek a birkáért, a törzskönyvezett juhok ára pedig jóval magasabb. A juhászat megítélésében bekövetkezett pozitív változás évtizedes lejtmenet végét jelenti. A bukaresti mezőgazdasági minisztérium az elmúlt években nem tekintette prioritásnak a juhászatot, helyette más állattenyésztési ágazatokat próbáltak előtérbe helyezni.

A juhászat „szabadesését” jól mutatja, hogy aki az elmúlt években európai uniós forrásokra pályázott juhászata számára, minimális pontszámot kapott, ami jelentősen csökkentette a pályázat sikerét.

Tíz év alatt a felére esett vissza a juhállomány.

Négy évvel ezelőtt volt a mélypont, amikor az exportra szánt bárányokat a romániai viszonteladók 4-5 lejért vásárolták fel a gazdáktól, a hirdetési oldalakon rengeteg anyajuhot vesztegettek aprópénzért. Az utóbbi két esztendőben azonban látványosan megnőtt az élőállatként kivitelre kerülő tavaszi és őszi bárányok felvásárlási ára:

tavaly élősúlyban 15 lejt is fizettek a bárányokért, ami a három évvel korábbi árak háromszorosa.

A juhtartó gazdák szerint a növekvő közel-keleti bárányexport „kirostálta” a korábbi évek szélhámos felvásárló cégeit a piacról. Tavaly a legtöbb gazda már az állatok elszállításának napján megkapta bankszámlájára a vételárat, holott korábban hosszú hónapokat kellett várni, amíg az állatkereskedéssel foglalkozó cégek kifizették tartozásukat.

Galéria

Horváth Csaba mérai juhos gazda: manapság nagyon nehéz juhászt, szarvasmarha-pásztort találni

Fotó: Makkay József

Az élénkülő bárányexport „felfele húzta” a belföldi piacon húsvéti értékesítésre szánt vágóállatok árát is:

a bárányhús tavaly 30 lej fölé ugrott, és előreláthatóan idén még drágább lesz.

Szakemberek szerint a külföldi kereslet állítja emelkedő pályára a romániai juhászatot. A gyors fejlődésnek azonban a súlyos munkaerőhiány szab gátat, erre panaszkodik a legtöbb juhtartó gazda.

Szerencsés, akinek juhásza van

A Kolozs megyei Mérában gazdálkodó Horváth Csaba állatorvos-falugazdász közel háromszáz juhot tart. Kétszáz anyaállata most készül elleni. A juhos gazda számára ez az év legnehezebb periódusa: éjjel-nappal az állatok közelében kell lennie. Az először ellő juhok tapasztalatlanok, ezért a világra jövő bárány könnyen elpusztulhat a hideg miatt.

Idézet
Szerencsés helyzetben vagyok, mert találtam a faluban egy ügyes fiatalembert, aki elszegődött hozzám juhásznak. Szereti a munkáját és ért is hozzá. Éjjel-nappal itt van a juhok mellett, tavasztól pedig ketten fejjük az állatokat”

– magyarázza a falu határában, téli karámba zárt juhai között a gazda, aki kisbácsi lakásából ingázik napi rendszerességgel állatállományhoz. Mérában is a munkaerőhiány a legnagyobb gondja a juhos gazdáknak. Van, aki tavaly hét juhászt is kipróbált, de egyik sem vált be, végül a gazdának kellett hónapokon át kinn tartózkodnia éjjel-nappal az állatok mellett a legelőn. Van, aki havi 3500 lejt ajánl a juhásznak napi háromszori koszttal, mégsem talál embert.

A juhászmesterségnek annyira lecsökkent a presztízse, hogy a fiatalok messze elkerülik,

juhász nélkül pedig nem lehet juhokat tartani. Van, aki legelőre szállítható mobil fejőházzal is próbálkozik, de ez Erdélyben egyelőre ritka. Szakemberek szerint azonban a juhászatokban is el fog terjedni a gépi fejés, a munkaerőhiány erre kényszeríti a gazdákat.

Galéria

Fotó: Makkay József

Elkél a friss juhsajt

Mérában a Szent György napjához kapcsolódó, messze földön híres juhmérés két évvel ezelőtt maradt el először a koronavírus-járvány miatt. A turisták által látogatott esemény lényege, hogy a falu gazdáinak a legelőre kihajtott állatait másnap fejik meg, és a kifejt tej mennyisége alapján határozzák meg, hogy mekkora lesz a gazda a évi tejrészesedése a közös nyájba hajtott állatoktól.

Egy juh után évente rendszerint 40 liter tejet vihet haza a gazda, amit maga dolgoz fel tejterméknek.

A mérai juhmérés nem csak a pandémia, hanem a juhászhiány miatt is elmaradt, mert a korábban leszerződött juhász faképnél hagyta az embereket. Ez a fajta hozzáállás nagyon sok bosszúságot okoz az állattartó gazdáknak. Ha nincs stabil munkaerő, a gazdaság kiszolgáltatottá válik. Horváth Csaba szerint hasonló gondokkal küszködnek a szarvasmarhatartó gazdák is.

Tavaly olyan csordapásztort alkalmaztak, aki nem viselte gondját a legelőre kihajtott marháknak, ezért több állat elpusztult, illetve eltűnt. Régebb elképzelhetetlen volt, hogy ilyen kihágásokért ne a pásztor viselje a felelősséget, most azonban a gazdák a kárral maradtak, ami behajthatatlan. Ha mégis arra kényszerítenék a pásztort, hogy fizessen, veszi a sátorfáját, és továbbáll, így a falu tehenei őrzés nélkül maradnak.

Akármilyen rossz egy pásztor, megtartják, mert nincs választási lehetőség.

Sok faluban hasonló a helyzet, ráadásul alacsony a tej felvásárlási ára. Mindez oda vezetett, hogy a kalotaszegi falvak többségéből eltűntek a tehéncsordák: ma már alig akad gazda, aki szarvasmarhát tartana.

A tej értékesítése szempontjából a juhászat jobb helyzetben van. Horváth Csaba egy helyi tejfeldolgozó gazda és egy kisüzem között osztja meg a naponta kifejt tejmennyiséget. Mérában viszont az is jól jár, aki az esztenán vagy otthon dolgozza fel friss sajtnak a juhtejet. Az utóbbi két esztendőben jelentősen megnőtt a kereslet a juhsajt iránt is, a friss terméket jó áron lehet értékesíteni. Több mérai gazda nem csak tehén-, bivaly-, hanem juhsajttal is bejár kolozsvári lakossági megrendelőkhöz.

Galéria

Fotó: Makkay József

Nehéz a húsvéti bárány forgalmazása

A gyerekkorától juhászkodással foglalkozó állatorvos szerint nehézkes a bárányhús hazai forgalmazása. Több erdélyi megye állategészségügyi hatósága évek óta nem engedélyezi a rendszerváltás utáni időkben megszokott, piacok mellett működő vágópontokat. Kolozs megyében például egyetlen kis vágóhídon lehet bárányt vágni: a Jára-völgyében. A juhos gazdának ez csak akkor éri meg, ha legalább 100 bárányt sikerül levágatnia, amit viszont csak hűtőkocsival lehet piacokra szállítani.

A kockázat az, hogyha a friss bárányhús nem kel el, a gazda marad a kárral.

Ma inkább az történik, hogy sok juhos gazda állategészségügyi engedély nélkül, otthon vágja le állatait, és háztól értékesíti. Ha viszont az állategészségügyi hatóság emberei rajtakapják, megbüntetik. Az állatorvos szerint egy kis vágóhíd fenntartása sokba kerül, rendszerint nem éri meg. Hogy legálisan üzemelhessen, a vágóhídnak állandó állatorvosi felügyeletre van szüksége, ami főállású állatorvos jelenlétét feltételezi. Egyéb költségekkel együtt ez annyira megnöveli a kiadásokat, hogy kis létszámú vágóállat mellett nem éri meg fenntartani.

A juhos gazdák többsége ezért arab exportra adja el szívesebben a tavaszi vagy az őszire felhizlalt bárányait.

Sokkal kevesebb a bürokrácia, és az eladott állatokért egyben megkapja a pénzét.

Hiányzó gazdarendezvények

A korábbi viták elkerülése végett a mérai közbirtokossági legelőt tavaly testvériesen kettéosztották a tagok a juh- és a szarvasmarhatartó gazdák között. Méra azon kevés kalotaszegi falu közé tartozik, ahol az állattartás hagyománya ma is él, a juhászat iránt pedig növekszik az érdeklődés.

A Kalotaszegi Magyar Gazdák Egyesületének színeiben tevékenykedő falugazdász nem csak Méra, hanem a környező falvak állattenyésztéséért is felel. Legtöbben telefonon keresik meg ügyes-bajos dolgaikkal, érdeklődő bőven akad. A nagyobb gazdatalálkozók a vírusjárvány miatt maradtak el az elmúlt két esztendőben, Horváth Csaba mégis abban reménykedik, hogy idén tető alá lehet hozni egy jelentősebb rendezvényt. A gazdák igénylik a szakelőadásokat, szaktanácsadást, sok termelő számára a tapasztalatcsere jelenti a legjobb tanulóiskolát. A korszerű állattenyésztés terén pedig még bőven van mit tanulni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány

A paradicsom- és fokhagymatermesztési program támogatásaira pályázó gazdák május 16-ig nyújthatják be kérelmeiket. A bukaresti mezőgazdasági szaktárca a hagymatermesztők támogatását is tervezi, erről a következő hetekben dönthet a kormány.

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány
2024. április 05., péntek

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben
2024. április 05., péntek

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában

Salt Bank néven online bank nyílt Romániában – jelentette be csütörtökön a pénzintézet.

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában
2024. április 04., csütörtök

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén

Románia az Amerikai Egyesült Államokat és Oroszországot is megelőzi az 1000 főre eső információtechnológiai (IT) szakemberek száma tekintetében: európai éllovas és globálisan a 6. helyen áll.

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén
2024. április 04., csütörtök

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány

Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön kijelentette, hogy szerinte az év végére 5 százalék alá csökken az infláció és nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány.

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány
2024. április 04., csütörtök

Újra drágul a cigaretta, idén ez már a második áremelés

Április 8-tól, hétfőtől idén immár másodszor drágul a cigaretta Romániában. 2023 első napja óta ez már az ötödik cigarettaáremelés.

Újra drágul a cigaretta, idén ez már a második áremelés
2024. április 04., csütörtök

Tündöklése után hanyatlásnak indult az Új otthonra váltott Első otthon program

Miközben pár évvel ezelőtt még pillanatok alatt kimerült az Első otthon, majd Új otthon programra szánt keret, mára már alig mutatkozik érdeklődés az állami garanciával zajló lakásvásárlási program iránt.

Tündöklése után hanyatlásnak indult az Új otthonra váltott Első otthon program
2024. április 03., szerda

Az európai minimálbér romániai bevezetésével dicsekszik a PSD

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) megerősítette: július elsejétől 3700 lejre nő a bruttó minimálbér Romániában, összhangban az európai minimálbér idei bevezetésével.

Az európai minimálbér romániai bevezetésével dicsekszik a PSD
2024. április 03., szerda

Újabb rekordot döntött az arany árfolyama, de a főbb devizákhoz mérten erősödött a lej

A Román Nemzeti Bank (BNR) árfolyama szerint egy gramm arany szerdán 336,9552 lejt ért, miután hétfőn 336,2958 lej volt az ára. Ezzel a nemesfém ára 65,94 banival drágult, és újabb rekordot döntött.

Újabb rekordot döntött az arany árfolyama, de a főbb devizákhoz mérten erősödött a lej
2024. április 03., szerda

Jól jön a bajban a lakásbiztosítás: több mint 169 millió lej kártérítést fizettek tavaly a biztosítók

Több mint 169 millió lej kártérítést fizettek ki tavaly a biztosítótársaságok különféle lakáskárok miatt, 63 százalékkal nagyobb összeget, mint egy évvel korábban – közölte szerdán a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).

Jól jön a bajban a lakásbiztosítás: több mint 169 millió lej kártérítést fizettek tavaly a biztosítók