Befékezett a román gazdaság, pesszimisták az elemzők, akik nem bíznak a hivatalos statisztikai adatokban sem

Befékezett a román gazdaság, pesszimisták az elemzők, akik nem bíznak a hivatalos statisztikai adatokban sem

Képünk illusztráció

Fotó: Pixabay

Románia gazdasága a harmadik negyedévben erőteljesen lelassult, jobban, mint azt a piacok várták, és az elemzők pesszimistán tekintenek a jövőbeli dinamikára, de szkeptikusan szemlélik a hivatalos statisztikák általuk „nehezen magyarázhatónak” és „legalábbis rossz minőségűnek” ítélt adatait is, amelyek nagy eltéréseket mutatnak a nyers és a szezonális értékek között. Ugyanakkor úgy vélik, az infláció csökkenése nem meggyőző, és január 1-jétől további áremelkedés várható az adó- és jövedékiadó-emelések miatt, ami késleltetheti a kamatlábak csökkenését.

Bálint Eszter

2023. november 16., 20:512023. november 16., 20:51

Mint ismeretes, az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatsorai szerint Románia gazdasága a harmadik negyedévben 0,4 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, éves szinten pedig 0,2 százalékkal. Míg a negyedéves növekedés megfelelt az elemzői várakozásoknak, addig az éves növekedés jóval a Bloomberg által megkérdezett elemzői becslések mediánja, vagyis 2,3 százalék alatt volt, és elmaradt az UniCredit és a BCR 2,5 százalékos, valamint az ING 1,9 százalékos prognózisától is – foglalja össze friss elemzésében a Profit.ro gazdasági és pénzügyi portál.

A cikk ugyanakkor emlékeztet, a jelzett adatokból hiányoznak a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének forrásaira vonatkozó részletek – ezeket december 7-én teszik közzé –, de az elemzők már most pesszimisták az előttünk álló időszak gazdasági lendületét illetően.

Borús növekedési kilátások

„A nagyfrekvenciás gazdasági mutatók már ebben a negyedévben is borús növekedési kilátásokat mutatnak, mivel a kiskereskedelmi forgalom gyenge maradt, az ipari termelés pedig tovább csökkent. Még nem tudjuk, hogy a mezőgazdaságból származó pozitív meglepetés megvalósult-e, de ha igen, az még rosszabb teljesítményt jelentene más ágazatokban. Lehetséges, hogy a beruházások és a nettó export pozitívan járult hozzá” – véli Valentin Tătaru és Ștefan Poșea, az ING Románia közgazdászai.

A BCR elemzői a mezőgazdaság és az építőipar – amely július–augusztusban 6,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest – esetében is pozitív meglepetést valószínűsítenek a harmadik negyedévben, míg a GDP alakításában fontos szerepet játszó ipar negyedéves szinten 0,9 százalékkal csökkent.

A keresleti oldalon a BCR pozitív hozzájárulást vár a beruházásoktól – a mérnöki létesítmények 8,4 százalékkal nőttek július-augusztusban az előző negyedévhez mérten –, miközben a háztartások fogyasztása 1 százalékkal csökkent, és várhatóan negatívan járul hozzá a gazdasági növekedéshez.

korábban írtuk

Egyre romlanak a román gazdaság növekedési kilátásai, lefelé módosította előrejelzését az Európai Bizottság is
Egyre romlanak a román gazdaság növekedési kilátásai, lefelé módosította előrejelzését az Európai Bizottság is

A májusban becsült 3,2 százalékról 2,2 százalékra módosította szerdán közzétett őszi prognózisában az Európai Bizottság a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Tovább pörgeti az inflációt a büdzséfoltozás

Az elemzés ugyanakkor aláhúzza: bár az éves infláció 8,8 százalékról 8,1 százalékra csökkent októberben szeptemberhez képest, továbbra is magas – a maginfláció még mindig kétszámjegyű, 10,4 százalékos. Eközben a Román Nemzeti Bank (BNR) és az elemzők a jövő év első felében az infláció emelkedésére számítanak az egyes termékek áfaemelése és a jövedéki adók emelése miatt.

Az ING Bank a gyenge gazdasági növekedés és a tartós infláció „szerencsétlen kombinációjáról” beszél az elkövetkező időszakban,

de ez nem zárja ki azt a forgatókönyvet, hogy a kamatok hosszabb ideig magasak maradnak. A holland pénzintézet elemzői áprilisra várják az első irányadókamat-csökkentéseket, de elismerik egyúttal, hogy ezek májusig elhúzódhatnak. A BCR pedig csak májusban várja az első lépéseket, ám azt sem zárja ki, hogy a bukaresti jegybank augusztusig halogatja a kamatcsökkentést.

Az ING az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését 7,1 százalékról 7,4 százalékra, a jövő év végére vonatkozóét pedig 4,1 százalékról 4,7 százalékra módosította, az emelkedő áfa és jövedéki adók közepette. A BCR 7,5 százalékos inflációt jósol az idei év végére és 5,3 százalékot a jövő év végére, míg a BNR 2023 decemberében 7,5 százalékos, 2024 decemberében pedig 4,8 százalékos éves rátával számol (felfelé módosítva).

korábban írtuk

A vártnál gyengébb növekedést mutat a román gazdaság az OTP elemzői szerint
A vártnál gyengébb növekedést mutat a román gazdaság az OTP elemzői szerint

Tovább lassul a román gazdaság, a fiskális intézkedések és a magasabb olajárak átmenetileg megállíthatják a dezinflációt – áll az OTP Bank Románia friss gazdasági előrejelzésében.

Nem bíznak a hivatalos statisztikákban az elemzők

A gazdasági elemzők ugyanakkor újfent panaszkodnak az Országos Statisztikai Intézet által nyilvánosságra hozott adatsorok rossz minőségére.

„A statisztikai intézet adatainak minősége – enyhén szólva – továbbra is gyenge, valamint széleskörű és gyakori a kiigazítás” – rótta fel Ciprian Dascălu, a BCR vezető közgazdásza.

„Továbbra is nagy eltérések vannak a nyers és a szezonálisan kiigazított adatsorok között, ami a jelentős kiigazítások nagy kockázatával jár” – fogalmaztak az ING közgazdászai is, aláhúzva, a 0,2 százalékos éves növekedés a nyers adatsoron éles ellentétben áll a szezonálisan kiigazított adatsor 2,1 százalékos növekedésével.

„Nehéz magyarázatot találni, és részletes információk nélkül a jövőbeli közlésekben jelentős adatkiigazításokra számíthatunk, amelyek a két adat közötti különbséget csökkentik” – mutatott rá Dascălu.

Mint ismeretes, nem ez az első alkalom, amikor sokak szerint nem stimmel valami a hivatalos statisztikáknál, az elemzők tavaly még azzal is megvádolták az állami intézményt, hogy manipulálta a bruttó hazai termék adatait. Az INS vezetője, Tudorel Andrei akkor azzal próbált védekezni, hogy a GDP-adatok eltérései a román gazdaság nagyfokú szezonalitásából adódnak, amit igyekeznek beépíteni a statisztikai modellbe.

Most az Országos Statisztikai Intézet az első negyedévre vonatkozó szekvenciális növekedést –1 százalékról -0,7 százalékra módosította, a második negyedévit pedig 1,7 százalékról 1,3 százalékra.

„Gyanítjuk, hogy ez inkább a statisztikai modell kiigazításainak köszönhető (amit a Nemzeti Statisztikai Intézet is elismer), és hogy a mutatók idővel normalizálódni fognak. Addig is inkább a nyers adatokra összpontosítunk, és szkeptikusabbak vagyunk a szezonálisan kiigazított adatokkal kapcsolatban” – magyarázták aggályaikat az ING közgazdászai. A szezonálisan kiigazított adatokkal számított szekvenciális (vagy negyedéves) növekedés azonban fontos a gazdasági előrejelzések szempontjából, mert ez mutathatja meg legjobban a gazdaság sebességét – emeli ki az elemzés.

Pesszimista várakozások

A BCR amúgy, további információkra várva, fenntartja az idei évre vonatkozó 2,1 százalékos gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, az egész évre pedig 3,3 százalékos növekedést vár. Az ING viszont a közelmúlt gyenge adataira hivatkozva viszonylag pesszimista, 1,5 százalékos idei növekedésre számít

a 2021-es 5,7 százalékos és a 2022-es 4,7 százalékos gyarapodás után, és fenntartja a 2024-re vonatkozó 2,8 százalékos előrejelzését.

Végezetül a Profit.ro elemzése kitekintést nyújt a nemzetközi színtérre is, aláhúzva, hogy a gazdasági növekedés összességében felgyorsult a régióban. Magyarországon a negyedéves növekedés 0,9 százalékos volt, szemben az előző negyedévi stagnálással, míg Lengyelországban 1,4 százalékos volt a bővülés üteme, szemben a második negyedévi 0,3 százalékkal. A cseh gazdaság azonban 0,3 százalékkal zsugorodott az előző negyedévi stagnálás után. Az Európai Unió gazdasága eközben már a második egymást követő negyedévben stagnált, míg az euróövezet gazdasága 0,1 százalékkal zsugorodott, szemben a második negyedévi 0,2 százalékos növekedéssel.

korábban írtuk

Bár most kicsivel jobban fut a szekér, Románia továbbra is szegényebb, mint Magyarország
Bár most kicsivel jobban fut a szekér, Románia továbbra is szegényebb, mint Magyarország

Hajszálnyival megelőzte Románia Magyarországot az egy főre eső hazai össztermék (GDP) tekintetében, ám ez nem jelenti azt, hogy jobban is élünk, mint az anyaországiak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 12., péntek

Csaknem nyolcszor több pénzt visz haza egy svájci, mint egy romániai alkalmazott

Nem meglepő ma már senkinek sem, hogy milyen hatalmas különbségek vannak az Európa különböző országaiban regisztrált nettó átlagkeresetek között – egy friss elemzés is azt mutatja: az észak- és nyugat-európai országokban a legmagasabb a nettó átlagbér.

Csaknem nyolcszor több pénzt visz haza egy svájci, mint egy romániai alkalmazott
2024. július 12., péntek

Több mint 100 ezerrel csökkent tavaly a foglalkoztatottak száma 2022-höz képest

A romániai foglalkoztatottak létszáma 7,697 milliót tett ki tavaly, közülük 11,9 százalék a mezőgazdaságban dolgozott – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Több mint 100 ezerrel csökkent tavaly a foglalkoztatottak száma 2022-höz képest
2024. július 12., péntek

Elszállt remény: tovább késnek a Fly Lili brassói járatai

Mivel továbbra sem sikerült lezárnia új repülőgépe bejegyzését, kénytelen tovább halasztani brassói és nagyszebeni járatainak elindítását a Fly Lili.

Elszállt remény: tovább késnek a Fly Lili brassói járatai
2024. július 12., péntek

Csaknem száz lejjel csökkent májusban az átlagbér, éves szinten közel 13 százalékos a növekedés

Idén májusban áprilishoz képest 99 lejjel (1,9 százalékkal) 5118 lejre csökkent a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS). Tavaly májushoz viszonyítva 12,7 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset Romániában.

Csaknem száz lejjel csökkent májusban az átlagbér, éves szinten közel 13 százalékos a növekedés
2024. július 12., péntek

Mintegy 3500 fiatal gazda jut 70 ezer eurós pályázati támogatáshoz, nagy volt a túljelentkezés

A fiatal gazdák letelepedését támogató uniós pályázati kiírásra beérkezett 5640 kérés közül az AFIR 3500 pályázatot támogat. A pályázat nyertesei számára elkezdődött a hetvenezer eurós támogatási összeg 75 százalékának előlegként történő kifizetése.

Mintegy 3500 fiatal gazda jut 70 ezer eurós pályázati támogatáshoz, nagy volt a túljelentkezés
2024. július 11., csütörtök

Zöld jelzést kapott a Temesvárt Szegeddel összekötő vasútvonal felújítása

Felújítják a Temesvár–Szeged-vasútvonalat: a román kormány csütörtökön jóváhagyta a két város közötti vasúti összeköttetés helyreállításáról szóló, Magyarországgal kötött egyezményt.

Zöld jelzést kapott a Temesvárt Szegeddel összekötő vasútvonal  felújítása
2024. július 11., csütörtök

5 százalék alá mérséklődött az infláció, a postai szolgáltatások és a gyógyszerek drágultak a legnagyobb mértékben

A májusi 5,12 százalékról júniusban 4,94 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).

5 százalék alá mérséklődött az infláció, a postai szolgáltatások és a gyógyszerek drágultak a legnagyobb mértékben
2024. július 10., szerda

1500 euróval nő a Tarom pilótáinak fizetése, bár ezzel a magyar érdekeltségű fapados légitársaságtól még mindig lemaradnak

Megérte hétfőn csoportosan „beteget jelenteni” a Tarom román légitársaság pilótáinak: a cég vezetésével folytatott tárgyalásokat követően 1500 euróval – mintegy 7460 lej – nő a fizetésük.

1500 euróval nő a Tarom pilótáinak fizetése, bár ezzel a magyar érdekeltségű fapados légitársaságtól még mindig lemaradnak
2024. július 10., szerda

Közel másfélszer nagyobb a városi háztartások bevétele, mint a vidéken élőké

Az idei első negyedévben 8049 lej volt a romániai háztartások átlagjövedelme és 3210 lej az egy főre jutó bevétel; ez 7,3, illetve 7 százalékos növekedést jelent 2023 utolsó negyedévéhez képest – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel másfélszer nagyobb a városi háztartások bevétele, mint a vidéken élőké
2024. július 09., kedd

Tömeges elbocsátásba fog a legnagyobb román informatikai cég

Elbocsátja alkalmazottainak 10 százalékát a legnagyobb román informatikai cég, az UiPath – jelentette be a vállalat kedden.

Tömeges elbocsátásba fog a legnagyobb román informatikai cég