Szúnyoginvázió erdélyi városokban – a kellemetlen tünetek és a fertőzések elkerülése érdekében ajánlott az óvintézkedés

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2019. június 23., 13:33 utolsó módosítás: 2019. június 23., 13:36

Elszaporodtak a szúnyogok Erdélyben és a Partiumban. Szakemberek szerint jobb, ha védekezünk a csípések, illetve a vérszívók által terjesztett kórok ellen.

Enyhíteni lehetne a helyzeten. Sok városban jól jönne egy kiadós szúnyogirtási akció Fotó: Kristó Róbert

Valóságos szúnyoginvázióra panaszkodnak az emberek az erdélyi és partiumi városokban. Mint mondják, kora délután nem lehet kettőt lépni anélkül, hogy ne találkozzanak egy vérszívóval, ráadásul sokan állítják, hogy a korábbi években megszokottnál agresszívebb egyedekkel találkoznak. Tény, hogy a csapadékos időjárás kedvez a szúnyogoknak, és többek között az időjárás az oka annak is, hogy elmaradt vagy nem bizonyult hatékonynak az irtás.

Mindenki vigyázzon magára!

A közegészségügyi hatóságok nem kaptak utasítást arra vonatkozóan, hogy szúnyogirtást kell elrendelniük, vagy bármilyen óvintézkedést kell életbe léptetniük, ám arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy fektessenek hangsúlyt a megelőzésre, ha pedig gyanús tüneteket észlelnek, forduljanak orvoshoz – nyilatkozta a Krónika megkeresésére Ágoston László, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Hozzátette,

a szúnyogirtás az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, kötelezni azonban nem tudják.

Felidézte, tavaly Kézdivásárhelyen egy 76 éves férfi hunyt el, miután a szúnyogcsípéssel terjedő nyugat-nílusi vírussal fertőződött meg.

A közegészségügyi igazgatóság a szúnyogirtáson kívül javasolja az állóvizek befedését, leengedését, hiszen az esőzések után maradt pocsolyákban a következő napokban szúnyogok milliói kelhetnek ki. Javasolják, hogy a lakosság használjon rovarirtó szereket és védőruházatot, hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot. A fertőzés tünetei a szúnyogcsípés után 3–7 nappal jelentkezhetnek, láz, fejfájás, izomgyengeség, emlékezetkiesés, hányás, ízületi fájdalmak. Ilyen esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A nyugat-nílusi vírus a fő fertőzés, ami ebben az időszakban a szúnyogok terjesztenek

– nyilatkozta Alexandru Rafila, a Romániai Mikrobiológiai Társaság elnöke is. Elmondása szerint a mostanáig kórházba került személyek számát tekintve még nem lehet jelentős növekedésről beszélni, de folyamatos megfigyelés alatt tartják a helyzet alakulását. Tavaly a május–október időszakban 276 megbetegedést regisztráltak országos viszonylatban, 42 páciensnél halálosnak bizonyult a nyugat-nílusi vírussal való fertőzés

Alexandru Rafila ugyanakkor azt mondja, az esetleges megfertőződést egyéni intézkedésekkel tudjuk csak elhárítani. A szakember ezért azt tanácsolja, hogy hordjunk olyan ruházatot, ami minél több testrészt takar, és használjunk szúnyogspray-t. Ugyanakkor fontos lenne a háztartásokban minden olyan vizes környezet felszámolása, ami kedvez a szúnyogok szaporodásának, a hatóságoknak pedig szúnyogirtást kell végezniük, hogy csökkentsék a populációt.

Fotó: 123RF

Miért nem lépnek a hatóságok?

Ám miközben az emberek a közösségi hálókon vagy személyesen követelik a hatósági fellépést, a helyi önkormányzatok képviselői azt mondják, a vegyszerek csak akkor hatnak, ha legalább öt egymást követő napon nem esik az eső – hasonlóra pedig mostanában nemigen volt példa.
Sepsiszentgyörgy önkormányzata jelenleg két céggel is tárgyal, hogy elvégezzék a szúnyogirtást a város területén – mondta el Antal Árpád polgármester.

A helyzet visszássága, hogy a nagyszebeni cég ajánlata drágább, de repülőből permetezné a szúnyogirtót. Ez pedig hatékonyabb, mert különben a magánterületekre nem lehet bemenni, az önkormányzat csak közterületen végezhet szúnyogirtást.

A polgármester felidézte, hogy a tavaly volt még szükség szúnyogirtásra, azelőtt száraz nyarak voltak, akkor nem volt szúnyog, viszont megjelentek a lódarazsak. Az is gondot jelentett, mert a közterületen megjelenő, hatalmas és veszélyes darázsfészkektől meg kellett szabadulni, és erre a katasztrófavédelmi felügyelőség sem volt „felkészülve”. „A klímaváltozás komoly kihívások elé állít, meg kell tanulni ezeket a helyzeteket kezelni” – szögezte le Antal Árpád.

Megjelent a környékünkön az ázsiai tigrisszúnyog

A melegebb időjárás miatt új szúnyogfajok telepednek meg Európában – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa az M1 aktuális csatornán kedden arról beszélt, hogy például a fertőző betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) már felütötte a fejét Magyarországon is, ám még nem alkot stabil populációt.

A kutató elmondta, az elmúlt években három új invazív faj jelent meg Magyarországon, ezek egyike az ázsiai zebraszúnyog. A három faj közül a tigrisszúnyog terjeszti a legtöbb kórokozót, de szerencsére még nem elég stabil a populáció, hogy veszélyes betegségekkel fertőzzön. Jelenleg azonban folyamatos újrabetelepülésről van szó, ezért csak az adott év kései szakaszában bukkan fel, de az év elején soha. Hozzátette, Olaszországban és Horvátországban már stabil populációja van a tigrisszúnyognak, valószínűleg onnan érkeznek ide is ezek az állatok, amelyek a már említett időszakban szaporodni is képesek.

A körülbelül fél centiméter hosszúságú állatok abban különböznek az általunk megszokott szúnyogoktól, hogy teljesen feketék, de a testüket különböző pontokon világos pikkelyek díszítik. Az ázsiai tigrisszúnyog csípi az embert, a házi és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket és madarakat. Legalább 22 féle vírust terjeszthet, ezek közül Európában ebből a csípőszúnyogból már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát, továbbá potenciális terjesztője a zika vírusnak is.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat