Pénzkérdés az egyetemi kutatás fejlesztése – megsínylik a romániai felsőoktatási intézmények az alultámogatott tudományos munkát

Makkay József 2018. október 15., 09:13

Egyetlen romániai egyetem sem található a világ legjobb 500 felsőoktatási intézményei között, így az szóba sem jöhetett, hogy a Reuters hírügynökség szokásos évi százas toplistájába hazai egyetem kerüljön be. A rosszul finanszírozott romániai kutatásról a Krónikának nyilatkozó egyetemi vezetők elmondták, a tanügyminisztérium nem törekszik arra, hogy a legjobb egyetemeket támogassa az előrehaladásban. Rámutattak, ki kell alakulnia az egyetemi kutatások iránti belső igénynek, a hazai egyetemi rendszert a finanszírozás gondjain túl a megfelelő utánpótlás hiánya is beárnyékolja.

Pénzkérdés az egyetemi kutatás fejlesztése – megsínylik a romániai felsőoktatási intézmények az alultámogatott tudományos munkát
galéria
Tudományhoz pénz is kell. A Sapientia biomérnöki tanszékének kutatói mintát vesznek a befagyott Medve-tóból Fotó: Sapientia.ro

Minden évben közzéteszi a Reuters hírügynökség az innovatív technológiai kutatások alapján a világ száz legjobb egyetemének rangsorát. Ebbe a felsorolásba romániai egyetem nem szokott bekerülni, idén azonban

egyetlen kelet-európai felsőoktatási intézmény neve sem olvasható az összeállításban.

A lista 46 egyeteme az Egyesült Államokban található, Nyugat- és Észak-Európából 27 képviselteti magát, a fennmaradó 27 oktatási intézmény pedig eloszlik a távol- és a közel-keleti országok között. A Reuters elsősorban azt méri, hogy az egyetemeknek hány szabadalmaztatott találmányuk van, amelyet sikerrel alkalmaznak a gazdasági élet különböző területein.

A Top 10-ben évről évre az amerikai Standford, illetve a Harvard Egyetem vezet, az európai oktatási intézmények közül pedig idén a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem és a londoni Imperial College minősült kutatási szempontból a legjobbnak. Az egyetemek nemzetközi rangsorolását végző különböző szervezetek összegzésében szinte minden listán nagyon közeli helyezést foglalnak el a Reuters hírügynökség által felsorolt egyetemek.

A legjobb romániai egyetemként számon tartott Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 801–900-as listán található, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pedig az 5300. helyet foglalja el.

A legjobb magyarországi egyetem benne van a Top 500-ban: a Szegedi Tudományegyetem az idei Quacquarelli Symonds (QS) rangsorban a 470. helyet foglalja el. Mondhatnánk, hogy a világon jegyzett mintegy 30 ezer egyetem közül a mieink, vagy a hozzánk közel álló oktatási intézmények viszonylag jó helyet foglalnak el, de ez önámítás. Annak próbáltunk utánajárni, hogy mivel magyarázható a nagy lemaradás a világ tudományos élvonalától.

Nagyon kevés pénz jut kutatásra

„A magyarázat egyértelműen az egyetemek finanszírozásában rejlik. A kutatás pénzügyi támogatása terén romániai egyetem nemcsak a legjobb százba, hanem a legjobb ötszázba sem tud bekerülni” – fogalmazott lapunknak dr. Soós Anna, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese. Bármilyen szabadalom megvalósításához kutatásra van szükség, ez pedig finanszírozás szempontjából csak másodlagos szerepet tölt be, az oktatási minisztérium elsősorban az oktatási folyamatot támogatja. A kolozsvári egyetemi tanár szerint a diáklétszám alapján járó finanszírozás egynegyede jut kutatásra, ami kis összeg ahhoz, hogy ebből látványos eredményeket lehessen felmutatni. Kimondottan kutatási célra kevés pályázatot írnak ki, ez a terület súlyos forráshiányban szenved – összegezte a bajok fő okát Soós Anna.

Miközben az egyetemek rangsorolása ma már világszerte a kutatás és az innováció területén mért eredményektől függ, a romániai felsőoktatási intézményekben erre a szakterületre jut a legkevesebb pénz.

A rektorhelyettes asszony szerint az ötszázas rangsor utolsó helyén álló egyetem tízszer több állami pénzből gazdálkodik, mint a Babeş–Bolyai, ami a romániai finanszírozás valós helyzetét mutatja.
Ugyanakkor a szakminisztérium szerint a legjobb romániai egyetemek túlköltekeznek. Ezt bizonyítja, hogy az oktatási miniszter idén júniusban forrásokat vont el az öt legjobb hazai egyetemtől, hogy azokat átcsoportosítsa a kisebb egyetemek felé. A nyáron hiába tiltakozott a bukaresti és a kolozsvári egyetem, a Babeş–Bolyain kétszázzal csökkentették az államilag támogatott mesteris helyeket, negyvennel a doktoranduszhelyeket. A minisztérium csak október elején tért vissza vitatott döntésére, amikor kiderült, hogy a kisebb egyetemek számára átcsoportosított helyek mégsem teltek be, így a kolozsvári állami egyetem a mesteri szakokon a levágott 200 helyből visszakapott 90-et, a doktorin 35-öt, az alapképzésen pedig hatvanat. Soós szerint a bukaresti szakminisztérium nem arra törekszik, hogy a legjobb romániai egyetemeit támogassa az előrehaladásban, hanem büntetni akarja őket.

Bérmunka, szabadalmak nélkül

Dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora is úgy látja, hogy a világ legjobb egyetemei közé bekerülni elsősorban pénz kérdése.

A műszaki kutatások megvalósítása nagy befektetést igényel, amit nemcsak a mi egyetemünk nem tud megtenni, hanem a romániai egyetemek közül egyik nem képes erre. Az informatika területén például szuperszámítógépekre van szükség a mesterséges intelligenciakutatások futtatására. Ez olyan számítástechnikai háttér, amellyel ma a világ egyetemeinek jó része nem rendelkezik”

– fogalmazott az erdélyi magyar egyetem rektora. Miközben az informatika vagy ezzel összefüggő területeken zajlanak a leglátványosabb kutatások, Romániában alig vannak ilyen szabadalmak. „Bevett szokás, hogy a romániai IT-cégek bérmunkában erősödnek – nyugati cégeknek dolgoznak megrendelésre –, így alig tesznek le az asztalra saját szabadalmakat. Addig sikeresnek lenni, amíg nem jelennek meg a saját termékek, amelyek egy kutatást, egy egyetemet sikeressé tesznek” – összegzi a kutatómunka fontosságát az egyetemi oktató.

A rektor ugyanakkor elismeri, hogy a nemzetközi rangsorolásban előrelépni nem csak elhatározás és finanszírozás kérdése. „Azt látom, hogy közép-európai szinten roppant nagy igény van arra, hogy felmutassuk, a világranglistán hányadik egyetem vagyunk. Ennek azonban egy folyamat eredményének kell lennie. Ha Oxford és Cambridge teljesítményét nézzük, akkor ott még a fű is attól olyan szép, hogy évszázadok óta nyírják. Ki kell alakulnia a hagyománynak, ki kell alakulnia a kutatások iránti belső igénynek, és jó értelemben vett bizalomnak arra vonatkozóan, hogy az adott kutatásokat valaki el is végzi” – fogalmazott a szakember.

Romániában az átlagos kelet-európai gondoknál is súlyosabb a helyzet, hiszen az állandó változtatások miatt nem lehet elérni azt, ami más környékbeli országokban már pár évtizede kialakult. Eközben a romániai egyetemi rendszert a finanszírozás gondjain túl a megfelelő utánpótlás hiánya árnyékolja be leginkább: „Mit tud egy egyetem nyújtani egy mai tehetséges fiatalnak? Hogy tíz év múlva, egyetemi docensként, vagy később professzorként majd jól fog keresni?” – fogalmazott Dávid László.

Romániai ellenszélben a Sapientia

A Sapientia nincs könnyű helyzetben romániai viszonylatban sem. Az amúgy is kevés állami támogatottságú kutatói pályázatok közül nem mindenikhez férhet hozzá, mert magánegyetemnek minősül, Magyarországon pedig azért nem pályázhat önállóan, mert nem rendelkezik magyarországi székhellyel, nem működtet magyarországi szakokat. Ezen a visszás helyzeten most akarnak változtatni a magyar hatóságok. Az egyetem Romániában pert nyert a számvevőszék ellen, amely több kutatói pályázatát is jogtalanul felfüggesztette, a per idején, másfél évre zárolt kutatási finanszírozás kiesését azonban több oktató is megsínylette. Ilyen körülmények között is

kutatások tekintetében a kolozsvári székhelyű és magyarországi finanszírozású felsőoktatási intézmény a romániai magánegyetemek közül az egyedüli, ahol jelentős kutatói munka folyik, és ezt külföldön is díjazzák

– magyarázza a rektor, aki többek között a környezetvédelem területén oktató kollégák teljesítményét emeli ki: Ráduly Botond olyan nemzetközi kutatásban vett részt, amelynek eredményeiről tavaly a világhírű Nature tudományos folyóirat közölt szakcikket. Az ilyen eredményeknek is tulajdonítható, hogy a Sapientia legutóbb 150 helyet ugrott előre a nemzetközi egyetemi rangsorban. „2300 diákkal nem tartozunk a nagy egyetemek közé – a romániai rangsorban a 26. helyen állunk –, de azt jó eredménynek tartom, hogy a százvalahány romániai egyetem között jó nevű, állami oktatási intézményeket is megelőzünk” – fogalmaz a rektor. Dávid szerint a 31 alapképzés elaprózza a tanári kompetenciákat, így valójában nagyon nehéz kialakítani olyan kutatói csoportokat, amelyek nemzetközi versenyben is megállják a helyüket, de ez sokszor mégis sikerül, amit nemzetközi elismerések bizonyítanak.

Kevés az erdélyi magyar kutató

Az éghajlatváltozást kutató kolozsvári egyetemi tanár, László Zoltán biológus nemrég nyilatkozott lapunknak egy szibériai tudományos expedíció kapcsán. A számos nemzetközi tudományos projektben részt vevő kutató a finanszírozás kapcsán lapunknak elmondta, kutatásra a Nemzeti Pályázati Hivatalban lehet támogatást szerezni. Az utóbbi években több pénz jutott tudományra, és ez megmutatkozott abban is, hogy a romániai kutatók könnyebben eljutnak nemzetközi konferenciákra, most annyiban változik a helyzet, hogy a tudományos pályázatokat az eddigi gyakorlattól eltérően nem külföldi, hanem hazai szakemberek bírálják el. „Ez rossz irányú váltás, mert éppen az előző évek gyakorlata mozdította jó irányba a tudományos életet. A szakterületenként, találomra kiválasztott külföldi szakértők elfogulatlanok voltak, így elsősorban a pályázat tudományos értékét vizsgálták. Ha ezt hazai szakemberek veszik át, félő, hogy ez megváltozik” – mondotta László Zoltán.

Az erdélyi magyar tudományos élettel kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott,

a magyarság alulreprezentált a romániai kutatói szférában,

aminek sok oka van. Egyrészt sok erdélyi magyar kutató nemzetközi szinten jelenik meg a tudományos életben, és nem feltétlenül Erdélyben akar „lenyomatot hagyni”. Erdélyi magyarként Magyarországon is lehet pályázni, és ezzel a lehetőséggel sokan élnek, és aki Nyugat-Európában doktorál, az nem feltétlenül néz majd vissza Bukarestre. László szerint nagy gondot jelentenek az anyagiak, mert az állami támogatási rendszer kiszámíthatatlan. Ha idén kiírnak egy pályázatot, lehet, hogy csak négy év múlva lesz ugyanabban a témában. „A kitartó kutató számára nem megoldás ennyit várni, de az sem kedvez az erdélyi kutatónak, hogy egyetemi munkája túlterhelt: oktatási, kutatási és adminisztrációs feladatait nehezen tudja lefedni” – mondta a biológus.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport